Познавате ли произхода си?

• 11 048
  • 116
  •   1
Отговори
# 60
Ако някой проявява интерес и му се играе да си направи професионално изглеждащо родословно дърво по съвременните начини ( на компютър като база данни) мога да му пратя ето тези две програмки  - http://www.tcgr.bufton.org/index.html
На английски са но с тях се работи много лесно и няма да е  проблем на всеки да си направи родословно дърво с всички екстри към него и да го завещае на децата си Simple Smile

# 61
buttinsky, не знам какво общо има познаването на произхода със себеуважението. Произходът е нещо, за което човек няма нито заслуга, нито вина, така че не разбирам също защо той трябва да става повод за гордост или за срам.

# 62
трето поколение софиянка, по душа селянка Mr. Green, живееща в мюнхен и искаща да живее в странджа Mr. Green
иначе, баба, чиста македонка, родена в софия, с родители от велес. дядо от перник. родословното ми дърво по бабина линия стига до прапрабаба ми. имам я на снимка даже.
баба и дядо от странджа, прабаби и прадядовци от странджа, прапрадядо чорбаджия. и него го имам на снимка Flutter

# 63
Безкрайно интересно ми беше да чета всичко до тук.

Имам родословно дърво от таткова страна - той го прави. Програмата е Agelong Tree 3. На неговия баща рода е от едно варчанско село - Струпец май беше. Майка му е от Струйно - Търговище. В последствие живеят в с. Памукчии - Шуменско. Такао е от там. Легендата е тоза страна на рода ми е, че навремето някой от прадядовците във Врачанско е бил съратник на Левкси.

На майка - родителите на баща и са тракийци, от Лозенградско. Селата са Едигач и Скопо. През 1903 по време на въстанието идват в България. Заселват се в селата, в радиус 50 км от Варна - Доброплодно, Белоградец и сегашният квартал Владиславово във Варна. На дядо баща му е бил известен танцьор - все го викали да играе по сватби и кръщавки - Едигачки Каракостадин му викали. Друго интересно - когато прабаба ми - на около 8 г. и семейството и бягали от турците, МАлък Петко (побратимът на Капитан Петко Войвода) предупредил вечврта цялото село, че на другия ден турците ще палят.

На мъжа ми, от страната на майка му също са тракийци, от Лозенградско. Те са дошли насам малко по-рано от моите. Бъзикам го да не вземем да излезем роднини.

# 64
  • В тъмната гора.
buttinsky, не знам какво общо има познаването на произхода със себеуважението. Произходът е нещо, за което човек няма нито заслуга, нито вина, така че не разбирам също защо той трябва да става повод за гордост или за срам.

Темата не е за самоизтъкване, в никакъв случай.
Но да се отричат корените, гените, особеностите на нациите е глупаво, то е кодирано вътре в човек и е смешно, когато някой не приема самия себе си.

Като да се правя, че си умирам по класическата музика, а кръвта да ми кипва от родната фолклорна музика.
Това ми прилича на историята на Душко от "Печената тиква". Винаги съм харесвала непринудените и истински хора.

# 65
Да... преди време разпитвах бабите и дядовците си и записах родосовното си дърво до пра,пра,пра родителите ми...  bowuu

# 66
  • София
Пра бабите и пра дядовците ми са от
Македония и Гърция - Солун и Кавала.
Дядо ми е от Петрич, както и мама,
Баба е от Пловдивско. Другите ми
баба и дядо са от София.
На 90% съм гръко-македонка  Hug
Обаче си нямам родословно дърво,
а така ми се ще  Rolling Eyes

# 67
Алекс, преди ти да пльоснеш твоята глупост, прочети и помисли добре върху това, дето съм писала.
Няма да се цитирам, а само ще кажа, че да познаваш рода не е до гордост, а  до това да знаеш кой си и от къде са корените ти. За лично удовлетворение и лична култура. И много моля, не си позволявай такъв тон друг път. Stop

Последна редакция: сб, 24 окт 2009, 16:13 от koki1

# 68
Е добре де Коки, ама как да знае това като целият му съзнателен живот е минал в домове за сираци?

# 69
Прекрасната свинарка ,твоята баба да не е разпопила моят дядо?

# 70
Е добре де Коки, ама как да знае това като целият му съзнателен живот е минал в домове за сираци?
Е, добре де преди го коментирахме. Човек трябва да се интересува за себе си. Ако, обстоятелствата не го позволяват, то поне може да опита.
И стига вече ме занимаваш с Домовете. И там децата са интелигентни и се интересуват живо за произхода си. От опит го знам.

# 71
И там децата са интелигентни и се интересуват живо за произхода си. От опит го знам.

Интелигентни са, да. Но много от тях хич и не искат да знаят какъв е произходът им. Казвам го от опит.

# 72
И там децата са интелигентни и се интересуват живо за произхода си. От опит го знам.

Интелигентни са, да. Но много от тях хич и не искат да знаят какъв е произходът им. Казвам го от опит.
Вярвам в твоя опит, но не вярвам да има хора, които да не ги интересува произхода им, но ако все пак има, то жалко.

# 73
Хайде сега, Коки, като си толкова ербап, обясни на нас, достойните за съжаление, какво имаш предвид под "стар македонски род", има ли млад род, колко % от кръвта ти идва от тоя стар род, какви са общите черти на всички представители на тоя род, които притежаваш и ти, с кои от тях точно се гордееш, постижения някакви на рода...
Благодаря предварително.

# 74
Вместо да се интересуваш за мен, е по- добре да се поинтересуваш за себе си. Сигурна съм, че ще ти е интересно. Ще чакам да споделиш с нас. Благодаря ти предварително.

Последна редакция: сб, 24 окт 2009, 16:48 от koki1

Общи условия

Активация на акаунт