Познавате ли произхода си?

• 11 051
  • 116
  •   1
Отговори
# 75
buttinsky, не знам какво общо има познаването на произхода със себеуважението. Произходът е нещо, за което човек няма нито заслуга, нито вина, така че не разбирам също защо той трябва да става повод за гордост или за срам.
Ами и аз така смятам. Нямам спор със теб по този въпрос. По-скоро не смятам, че темата е зададена тенденциозно, за да се комплексират тези, които не знаят произхода си или пък го знаят, но не е благороден. Надявам се този път да съм се изказала малко по-ясно.

# 76
Аз съм 1/2 от шопския край /от страна на майка ми, баба и дядо са едно и също място, местни/, 1/4 от страна другия ми дядо - прабългари и 1/4 гъркиня.
Mishel_, заинтригува ме! Какво ще рече това, че 1/4 от рода ти са прабългари? Много интересно! Би ли обяснила какво разбираш под това прабългари? Simple Smile

Иначе мойте всичките роди са си все тракийци. Хора от полето.

# 77
Познавам отлично произхода си,защото по-старите членове на семейството ми започнаха да ме запознават задълбочено с него още когато не стигах масата права.

Последна редакция: сб, 24 окт 2009, 18:16 от Chanel

# 78
  • В тъмната гора.
Аз съм 1/2 от шопския край /от страна на майка ми, баба и дядо са едно и също място, местни/, 1/4 от страна другия ми дядо - прабългари и 1/4 гъркиня.
Mishel_, заинтригува ме! Какво ще рече това, че 1/4 от рода ти са прабългари? Много интересно! Би ли обяснила какво разбираш под това прабългари? Simple Smile

Спомням си като по-малка като си бях на село ме обиждаха с това, че ние сме били един род дошъл по турско време от румънско, били сме прабългари, чергари. Сега има още от този род там, но вече смесицата е пълна - с тракийци, византийци и какви ли не, но до 1900 са се женили само помежду си. Тогава разпитах прабаба ми, родена през 1890 и тя ми разказа, те са последните от рода, които са се оженили за братовчеди. Нейният син, дядо е довел гъркиня, другите и деца-дъщери са женени за тракийци.

# 79

Спомням си като по-малка като си бях на село ме обиждаха с това, че ние сме били един род дошъл по турско време от румънско, били сме прабългари, чергари. Сега има още от този род там, но вече смесицата е пълна - с тракийци, византийци и какви ли не, но до 1900 са се женили само помежду си. Тогава разпитах прабаба ми, родена през 1890 и тя ми разказа, те са последните от рода, които са се оженили за братовчеди. Нейният син, дядо е довел гъркиня, другите и деца-дъщери са женени за тракийци.
Да не са гагаузи? Гагаузите са потомци на племето узи, говорят някакъв тюркски език и са християни. Идват от Румъния някъде. Иначе потомци на прабългарите би трябвало да сме всички българи, нали?  Wink

# 80
  • София
Моят произход е разнообразен Joy. Дядовците ми са българи / не , че е много сигурно , де/ единият софиянец / от поколения наред / , другия  от Русе / също от поне три поколения. Едната ми баба е рускиня от Петербург, а другата дъщеря на  румънка и унгарец от градче  точно  под замъка на Дракула / аз  много обичам филми за  вампири, та се питам дали   няма нещо общо с този ми корен Joy/

# 81
  • Балчик
Баща ми е българин, майка му и баща му също, Родът на баба е от Добруджа , на дядо - от Котел (някой от рода убива един турчин и бягат в Добруджа).
Майка ми е украинка, баба ми е рускиня от Курск, а дядо украинец. Неговият баща е украинец, а майка му - гъркиня.

Има една пирказка- смесь бульдога с носорогом- ей това съм аз. Grinning  
Но децата ми са по зле, защото по бащина линия се добавят баба гагаузка, дядо- шоп, ама и с нещо руско-чешко в рода. Simple Smile 

# 82
  • В събота
От страна на майка ми родословното дърво води до българите от Голо Бърдо (албанска Македония) и чисти филибелии. От бащина страна - тетевенски балканджии.

# 83
Част от прабабите и прадядовците ми са от Предбалкана, а единият ми прадядо е сърбин, дошъл тук в началото на предния век.

# 84
  • В тъмната гора.

Да не са гагаузи? Гагаузите са потомци на племето узи, говорят някакъв тюркски език и са християни. Идват от Румъния някъде. Иначе потомци на прабългарите би трябвало да сме всички българи, нали?  Wink

Не, не е така, точно думата прабългари използваха.

# 85
От страна на майка ми знам много добре произхода си. Родът й е от Искърското дефиле. Имаме родословно дърво, което всъщност прадядо ми е направил като графика, а дядо ми актуализираше.  На всеки пет години правим и срещи на рода, на които се събират по 120-150 човека.
От страна на баща ми знам, че там е страшна смесица- прадядо турчин +прабаба гъркиня, прабаба словенка + прадядо българин- местожителство Стара Загора и околността.
Франческа турчин+гъркиня - Одринска Тракия+Беломорска Тракия ли означава?Или баш си турчин + гъркиня? Моите пра са от Одринска и Беломорска Тракия (но са българи)и понеже и те са се заселили в Стара Загора и околността,за това питам.Не го приемай като заяждане де,просто питам.Много съм чувствителна на тема националност  Mr. Green
Мъжо е "истински" грък ,и като започнем да спорим за нещо,и като не може да намери друг довод да ме обори,завършва "ами ти нали си туркиня"... Joy Та оттам чувствителността ми,уморена съм да му казвам ,че произхода няма нищо общо с месторождението ти.
А мисля, авторката на темата го сподели,че като малка са и се подигравали,че е с прабългарско  потекло и са ги наричали чергари.Спомням  си като малка,в квартала където са се заселили моите пра и където са родени моите баба и дядо,непрекъснато се деляха на турци,македонци (имаше и българи дошли от македонско) и гърци.Та и аз съм чувала думи от сорта "мръсна маджурка".Това с деленето,определено е силна балканска черта.Имам наблюдения и в Гърция.
Темата е много хубава,хвърля те в размисъл определено.

# 86
orchestra , чиста гъркиня+ чист турчин, низвергнати от двата рода заради любовта си. За това и дошли в Българско да развива прадядо търговия и да изживяват любовта си на спокойствие.  Grinning
Прадядо ми от любов към жена си се съгласява децата му да бъдат възпитавани като християтни, даже сменя името си с българско.

# 87
Забранена  любов значи.... LaughingБраво!
Ти наистина ще имаш какво да разкажеш на децата си. Hug

# 88
  • В тъмната гора.
Забранена  любов значи.... LaughingБраво!
Ти наистина ще имаш какво да разкажеш на децата си. Hug

Яяяяяяяя, "Ябанджъ дамат"- "Зетът чужденец" сериала по БТВ.

# 89
Може да се направи генетичен тест от къде наистина произхождаш. Има такъв сайт в интернет, мисля, че централата беше в щатите. Е, струваше няколко стотин долара, но пък ако наистина искаш да знаеш дали си прабългарка, византийка, хазарка, тракийка, славянка... леле що народ се е смесил на балканския полуостров  Laughing, можеш да разбереш. На мен, честно казано, ми се увидяха толкова много пари и реших да си остана в неведение. Wink

Общи условия

Активация на акаунт