Познавате ли произхода си?

• 11 052
  • 116
  •   1
Отговори
# 90
  • Поморие
Честно казано ми се ще да го познавам повече от колкото в момента едната ми прабаба е от одринска Тракия,други от Странджанско  и т.н.Но да не ви занимавам излишно  bouquet.Между другото много хубава темичка.

# 91
Ами аз съм полу-шопкиня, полу-балканджийка от Троянско. Мъжа ми е доста по-шарен - в него са смесени в различни части негри, бели и индианци  Grinning Много готино изглежда резултата обаче  Wink

# 92
Аз съм 100% българин и надявам се, че такива ще бъдат и децата ми, ако имам такива разбира се. Родът ми е от Добруджа, всичките ми дядовци и баби произхождат от Северна Добруджа, която след Крайовската спогодба от 1940 г. бе обезбългарена до голяма степен и се намира сега в Румъния. Това обаче не означава, че съм румънец. Винаги ме е учудвало безродието на българина. Измисля си някакви несъществуващи жилки само и само, за да се докара по-смесен и да заблуди другите от какъв "благороден" род произхожда. Спрете да се гаврите с паметта на предците си. Това, че някои от вашите предци са дошли от пределите на днешните страни Сърбия, Гърция, Румъния и Турция не означава, че те са сърби, турци, румънци или гърци. Вие луди ли сте?  Не знаете ли, че доста от българските етнически територии са били завоювани от нашите "мили" съседи и там са живели българи, а и още живеят. Какви са тия прадядовци турци? Май са от Одринска Тракия, но са българи християни гонени от турците. Какви баби гъркини? Че то изобщо дали съществува гръцки етнос? Не знам дали знаете, но голяма част от дн. континтинетална Гърция е населена с албанци и власи. През 18 век Атина е била албанско село, а през 19 век само 40% от жителите й са били гърци. В цяла Атика пък е имало само 4 гръкоезични села. Тия, които има предци дошли от Солун, Кавала и прочие градове от Егейска Македония не са гърци, а българи избягали в свободна България, ха познайте защо. Не мога да разбера каква е тая мания в България, хората да си измислят, че има предци гърци. Тия цигани ни мразят в червата, някоя гъркиня ще дойде в България, ама друг път. За гърци са се женели най-вече гъркоманите, а поколението им е преминавало към гръцката народност. Вече почнахме да си измисляме, че имаме прадядовци и прабаби италианци. Брей, колко сме велики.
Вие май не можете да разберете, че нация и народност са две различни понятия. Към дадена нация могат да пренадлежат различни етнически групи, докато народността е най-вече биолигична категория, хората от дадена народност имат общ произход. Това, че някой си е роден в Сърбия не значи, че той е сърбин по произход. Позаинтересувайте се малко и разбере-те докъде живеят българи в Сърбия. И спрете да преиначавате фактите. Аков ви слуваш човек или чете това, което пишете той може да остане с впечатлението, че в България преди 100 години е нямало българи, някакви чехи, гърци, поляци, румънци и т.н., които се смесели, тук таме и някои българин намерили и се пръкнали днешните българи. За вас българин е май само тоя, който произхожда от днешните предели на нашата орязана родина. България за вас е само една територия, вие нямате българско самосъзнание, по-скоро вашето е регионално самосъзнание, типични интернационалисти сте. Не ме очудва, че българина като отиде в чужбина се прави на американец, канадец и т.н. и се оженва/омъжва за първия срещнат негър, индианец, бял и не знам си какъв небългарин. И тъй като този форум е за майки ще си позволя да напиаш следното. От вас зависи в бъдеще дали ще има българи. Ако раждате българчета ще те има, но ако се омъжвате за чужденци не знам.....Имам чувството, че нарочно го правите. Искате да няма българи. Някои българки изпитват животинска омраза към своят произход. С какво чужденеца е по-качествен от българина? С нищо. Просто е по-богат. А доста българки са матеиралистки за съжаление. Не че българските мъже са цвете за мирисане. Колко укрианки и рускини домъкнаха в България, които обезличиха българската народност. Просто в България е пълнос безродници. Просто  в основата е чуждопоклоничеството. Да мислиш че да се изкарваш грък те прави по-висока класа човек, или като се западнееш и имитираш "западни ценности" (например метросексуалите, педалите и пр. които са издигнати в култ от подобни идиоти) Имаме тотална криза в идентичността, безличен народ сме без свои предимства, без свое ярко отличаващо качество. Има ли народ който когато казва нещо лошо, нескопосано да го определя като "българска работа". Или нещо по съвр. "Под едно дърво на сянка, прабългарин ебал славянка, народиле се катили, все краливи и ебливи". Или да казваш че циганите били "Аспарухови българи". А я виж "що е србин се е юнак". Е дълбоката причина е липсата на пълна приемственост между средновековната и съвр. ни държава и най-вече изтритата народностна памет, нещо което го няма при сърбите! Затова нямаме самочувстви като народ, защото не знаем какви сме и откъде идваме. Славянската измишльотина не успя да създаде национално самочувствие на българите, нито пък хунските залиатния, защото нито сме славяни като останалите, нито сме "тюрки" като останалите.

# 93
kanalcek ,с кеф прочетох поста ти.

# 94
Аз съм различна комбинация от единици и нули...
И не съм сигурен, че разбирам за какво говорите.  Sunglasses
Joy Joy Joy

Аз.. не че знам кой знае колко ма шопче съм си май  Blush

# 95
100%-габровка! smile3508,с което се гордея!Даже прабабите и прадядовците ми са габровци!

# 96
Аз знам, ама само от едната страна. Имам съмнения за нещо циганско от страната на баща ми.  Joy От майчина страна няма проблеми, даже дърво си имаме издадено.

Но знам какви ще са децата ми...Мъжа ми е като kanalcek на 100%. Само дето те ще са родени в София. Надявам се да не прихванат нищо шопско...

# 97
Гордея се с корените си и с миналото на моя род.В семейството ми има герои и обикновени, но достойни хора.Пазим снимки, запечатали история, която винаги ме умилява.

# 98
Баба ми-украинка,дядо ми -от Шумен, а от страна на баща ми-гагаузи..карашик, ама да е весело  Mr. Green

# 99
да. от страна на майка ми съм чистокръвна шопкиня, от страна на баща ми - от балкана, но пак гравитиращо към софийско. интелектът 100 % от бащиния ми род.
по интересно е, че свекър ми е направил родословно дърво, на което последната клонка до момента е синът ми. та той някой ден ще си знае произхода наистина до девето коляно по бащина линия от към средата на 18 век та до днес. там е голямо движение из средно-европейската равнина, но в диаметър не повече от 1000 км. не мога да преценя много ли е, малко ли е

# 100
От страна на майка ми произходът е документиран -  имаме съставено родословно дърво + малка книжка за историята на рода, издадена преди няколко години от роднина-историк. Това, което знам от нея накратко е, че много, много отдавна са се преселили от Беломорска Тракия чак във Видинско. Един от прадядовците е бил известен воевода от Видинския край. Баба ми и дядо ми по майчина линия след сватбата се местят в София, където се ражда и майка ми.

Баща ми също е от Видинско, по-конкретно от едно село, известно с лютия нрав на жителите си.  Rolling Eyes Когато се ядосам, майка ми се шегува, че съм се метнала на техния род.  Laughing Произходът по бащина линия стига до прабаба и прадядо, които са от същото село. Което ме подсеща да разпитам какво се е случвало по-назад във времето.

# 101
не много точно произхода си, но е български. Прабаба ми е разказвала, че нейния род е бягал от турците от някое си село в Еленския Балкан, та намерили спасение  в Северна Добруджа. Подобна участ има рода на баща ми - избягали от гонението на турците от някое си Айтовско село, та и те чак в Северна Добруджа намерили заслон. Там се и народили дядовците и бабите ми - в едно и също село между две реки(както разказваше прабаба ми) и живели мирно и щастливо, докато не ги изселили съгласно Крайовската спогодба от Северна в Южна Добруджа. Та по обясними причини семейно дърво не мога да си измайсторя - няма данни кой от къде точно е бягал за да спаси българската си чест, но българи се водим, макар че "местните" добруджанци в детството ми ни наричаха"мамалигари"  #Crazy  newsm78

# 102
Имам чувството, че вчерашното послание е отправено от Божидар Димитров-историк отвсякъде, откъдето го погледнем-така го бяха определили във в-к"Стършел"!
В къщи пазим доста снимки. Най-старата е от 1880г. с бабата и дядото на моята баба и нейната майка заедно с лелите и. А най-голямата снимка с целия ни род е от 1910г. Там моята баба е 18г. госпожица. 

# 103
Аз съм 100% българин и надявам се, че такива ще бъдат и децата ми...
българина като отиде в чужбина се прави на американец, канадец и т.н. и се оженва/омъжва за първия срещнат негър, индианец, бял и не знам си какъв небългарин...
Ако раждате българчета ще те има, но ако се омъжвате за чужденци не знам.....Имам чувството, че нарочно го правите. Искате да няма българи..
"западни ценности" (например метросексуалите, педалите и пр. които са издигнати в култ от подобни идиоти) ...
безличен народ сме...

...нЕмам думи. Яки комплекси, якиии. От хора като теб се срамуват българите, а не от българския етнос.

# 104
Знам рода си до прабаби и дядовци.

Иначе брата на прадядо е емигрирал много млад в Канада, единият от оцелелите от Титаник.  Mr. Green
Започнал е работа в канадската железница и се е издигнал до един от шефовете.
С родителите ми се шегуваме, че може да имаме милиони в някоя швейцарска банка, защото така и не се е задомил и не е оставил наследници.  Whistling
Иначе другият ми прадядо е бил шести по имотност в България навремето.

Общи условия

Активация на акаунт