Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 95

  • 72 444
  • 741
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!    bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94



Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

# 1
  • Мнения: 359
Ей, да се запиша първа.
Успех на новата темичка и в новата година.

# 2
  • Мнения: 332
весело посрещане на новата година
хубаво да сурвакате, силно да биете, за да ви пълянт торбичките, аз 6те по4на и май ще завърша с мъжа ми, горкият трябва да дава за всички Simple Smile

# 3
  • Мнения: 1 271
Момичета, влизам да ви пожелая весело изпращане на старата година и още по весело посрещане на Новата година!Много красиви торти и през новата година, и много, много поръчки, на работещите това изкуство!!!

Видях страхотни торти в предната темичка, Честито на печелившите от конкурсите!!!Само така момичета, вие сте най -добрите   bouquet

# 4
  • Мнения: 1 173
Благодаря на всички , съжалявам само че заради мен се появи спор в конкурса , но мисля че бях обективна  Rolling Eyes . Както и да е
Didocia честито и на теб ти беше моя фаворит  Wink

Макси леле , кога мина година  #Crazy , спомням си много добре тортата за първия рожден ден на малкото ти момиченце  Grinning . Много е красива Бар би .  Да ти е жива и здрава малката рожденичка .
 
На новите момичета мога да кажа - само напред . Добри първи опити ...с желание всичко е възможно .

Благодаря , че сте гласували и в СС. Аз гласувах за Шемет и Ели още първия ден , но не исках да повдигам въпроса тук след спора в предишния конкурс  Rolling Eyes .
 
 Иначе аз днес нападнах Коледната разпродажба на 75% и накупих ...формички за сладки, силиконови формички за печене.. за по 1$-3$  http://rayausa.snimka.bg/hobby/igrachki-za-golemi-deca.260004.16647769 ,  и 10 пакета маршмелоуз за по  26 цента  Laughing . Така че се пригответе за розово зелени торти , понеже тези коледните бонбони са розови и зелени ( елхички и звездички )  Mr. Green
Тази година почти отмина и на прага на идващата 2010 искам да ви кажа , че за мен е удоволствие да бъда част от тази тема и да ви познавам макар и виртуално ( уви и тази година остана само "виртуално" , живот и здраве дано догодина да не е )  Confused Пожелавам ви весело посрещане на 2010 г и нека бъде по-добра за всички нас !!!   bouquet

Последна редакция: ср, 30 дек 2009, 20:50 от raya_рая

# 5
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Момичета, прекрасни сладкарки, то е ясно, че пиша при вас от повод на повод Embarassed, но днес влизам специално да ви благодаря за всичко онова, което научих тук през изминалата година Hug!

Пожелавам ви Новата 2010-та да ви донесе много здраве, щастие и обич, реализирани планове и сбъднати мечти!





И да ви покажа последната си торта /упс, излъгах - утре ще правя още една, но няма да е така украсена.../ за тази година - нарекох я "Снежко":



# 6
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 5 336
Запис и от мен в новата тема! Надявам се през новата година да успея поне мъничко да се доближа до вашите умения и красоти! Знам че все още съм на светлинни години от някой от вас, но пък имам голямо желание и следя всичко , което напишете с голямо нетърпения!

Рая, къде мога да видя повече за този конкурс , за който говорите????

# 7
  • София
  • Мнения: 771
Рая, честито и от мен   bouquet Не съм в течение на конкурсите, но е време да прочета и за тях. А би ли споделила от кой сайт си направила поръчката? Аз поръчах в началото на Декември едни бои от този сайт http://www.cake-stuff.com/ (май не го видях в Библиотеката), но колетът още го няма. Доставката беше 7 лири, което ми се стори добре, както и цените. Много се надявам забавянето да е заради празниците Confused

мари_ета, много са симпатични снежковците  Wink

# 8
  • Мнения: 1 491
Разписвам се в новата тема  Mr. Green
Пепи   bouquet

Искам да ви пожелая на всички едно весело изпращане на старата година и още по-весело посрещане на новата година! Не прекалявайте със сладкото и алко`ла, че от едното боли коремче, а от другото глава  Twisted Evil Бъдете живи и здрави и много щастливи!!!

# 9
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Пепи ти си знаеш ама пак да кажа - благодаря за темата Simple Smile Винаги се грижиш за нас.

Явно много от вас ще посрещат новата година далеч от компютрите - Весело посрещане на тях, пък с останалите ще си правим компания тук Simple Smile

Пак побутвам въпроса със 100-тната тема - нещо искате ли да направим - примерно фигурка, цвете или друга украса стъпка по стъпка или нещо друго!? Дайте да измислим нещо та да я напълним с красоти. И в същото време да има време за да ги подготвим преди да е дошла темата че с това темпо не сме далече от 100-цата.

# 10
  • София
  • Мнения: 2 058
mari_eta, чудесно настроение - този снежко е толкова весел и искрено се забавлява - така да сте и вие през новата година:)

Много усмивки и в новата тема, много хубави торти и да сме все така добър...екип (така се чувствам сред повечето от вас:)  Hug

# 11
  • Мнения: 231
Да се повторя и тук:

Благодаря за коментарите  Hug.

На втората е сметана, да, но фонданът е само отгоре. Все пак благодаря, ще знам вече  Hug.

Някой може ли да ми каже каква е сместа с която се прави трансфер - шоколад или маслен крем? Само това успях да намеря, но на единия линк за трансфера ми се струва много течна сместта  Confused  newsm78. Че искам да пробвам скоро  Crazy

И някой поръчвал ли е от този Кейк стафф?? Колко е достаката  Hug

# 12
  • Мнения: 2 000
Привет. Да си покажа последната торта


и да пожелая на всички весело посрещане на новата година.

# 13
  • Мнения: 1 461
 за 100-ната тема и аз съм съгласна да направим нещо

# 14
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618
Мили дами, пожелавам ви една Щастлива и мирна 2010 година! Аз тази ще си я посрещна тихо и мирно у дома с децата...орта не показва, щот спретнах домашна баклава Mr. Green Изневерих на туртите Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт