Докторантурата

• 383 219
  • 2 366
  •   1
Отговори
# 2 175
С толкова много правописни грешки, ще Ви е трудничко да се справите с доктората.
Написах го от телефона и бързах. Те и грешките са такива, че е очевидно, че са допуснати по такива причини, а не от незнание. Заяждането е излишно ми се струва. Все пак благодаря за отговора Ви.
Препоръчвам Ви да намерите познат или някаква "връзка", за да се случат нещата.Ако нямате "гръб" доста ще се оборите.Голяма част от бройките са отпуснати за наши хора😀

# 2 176
Здравейте! Сигурно ще ви се сторят тъпи въпросите, особено за тема като тази, но все пак се престраших да питам. Какво всъщност представлява доктурантурата? Един вид надграждане по пътеката бакалавър-магистър и т.н.  ли е? Има ли си семестри и учебни предмети и лекции и упражнения по тях както в предходните степени? Или всичко се свежда до предаване на дисертация? Другото, което  виждам, че тук примерно не са споменати приемни изпити, за които е ставало въпрос в темата: https://www.unibit.bg/apply/apply-ph-d/regular-part-time-phd. Или трябва да търся информация за това на друго място из сайта им?
За магистри знам, че като записваш има донякъде значение дали си учил в същия ВУЗ и специалност в същото направление. При доктарантурите така ли е? Това, към което съм се насочила е различно от това, което съм учила досега, затова и питах по-горе  надграждане ли е или може да се почне от нулата един вид.
А има ли и университет в БГ предлагащ доктурантура без да има завършена магистърска степен ( при бегъл сърч в гугъл се оказва, че в чужбина е възможно, но в България не - или поне аз не открих такъв вуз).
И сега накратко за мен завърших преди години финанси, но се оказа, че не е моето. Сега се запалих май по програмиране. Казвам май, защото съм още в началото и не знам до къде ще стигна. Но предпочитам да имам образование в областта. Сигурно точно в тази област може да се мине и без официално такова, но все пак в много от обявите за работа го пише като ''препоръчително''. Затова искам да изкарам доктарунтура в областта (има ли смисъл според вас). Относно магистратурата за по-лесно, по-бързо и по-евтино мисля да запиша някоя икономическа специалност (идеята добра ли е или да си търся нещо с програмиране).
Какво ниво на знания по програмиране са нужни, за да се запише докторантура? Не ми се кара още един бакалавър - разглеждах програми и хич не ми изглеждат като предизвикателство и ми се струва, че всичко може да се усвой и самостоятелно и/или в някоя от частните академии от типа на СофтУни.
По-добре недей! Не е до бързане.... Мисля, че заблуждението, че това е шега работа, идва от един куц закон преди време и вратичката, която създаде за разни "да не казвам груба дума", да се закичат с титли и секретни дисертации. В момента на доста от тях са отнети научните степени, а за други текат процедури за това.
Сериозно нещо е и не е отбиване на номера. Има доста изпити, като и писане на научни статии в специализирани изданияс научно рецензиране, без които никаква дисертация няма да ти бъде призната от НАЦИД, за да получиш научно-образователната степен "доктор". Всички тези неща са дефинирани в Закона за развитието на научния състав на република България, неговия правилник и правилниците за това на съответната научна институция. И да -надграждане е. ДоктОрантурата е по специалност, която е свързана до голяма степен с магистърската степен. Не знам частните академии какво предлагат, но списъци по какво са АКРЕДИТИРАНИ да обучават, в какви научни и/или образователни степени и за какви периоди, могат да се намерят на сайта на Националната агенция по оценяване и акредитация.
https://www.neaa.government.bg/
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/agentsii% … eni+sas+zakon/137

Ако го правиш заради "предизвикателсвото", наречено малка добавка към заплатата- не, не си струва.

# 2 177
С толкова много правописни грешки, ще Ви е трудничко да се справите с доктората.
Написах го от телефона и бързах. Те и грешките са такива, че е очевидно, че са допуснати по такива причини, а не от незнание. Заяждането е излишно ми се струва. Все пак благодаря за отговора Ви.
Препоръчвам Ви да намерите познат или някаква "връзка", за да се случат нещата.Ако нямате "гръб" доста ще се оборите.Голяма част от бройките са отпуснати за наши хора😀

Нека се абстрахираме от това, че са за определени хора и други странични неща. Въпросите ми бяха по-практически и не получих отговори на всичко. Примерно как стоят нещата конкретно с програмирането.

# 2 178
Не, докторантурата не е надграждане по пътеката бакалавър - магистър. Докторантурата е самостоятелна научна разработка, предполагаща наличие на солидни познания в съответната област. Абсурдна е идеята да започнете от нулата.
Чисто юридически - с икономическо образование няма как да защитите дисертация по ИТ:

Наредба за държавните изисквания за прием на докторанти, член 3:

Обучението в образователна и научна степен "доктор" се осъществява по научни специалности. Научната специалност, по която се провежда обучението, трябва да бъде от научно направление, съответстващо на професионалното направление, в което лицето е придобило образователно-квалификационната степен "бакалавър".

Не го приемайте лично, но също мисля, че се опитвате да се впуснете в нещо, което изобщо не Ви е ясно и на този етап не е за Вас.

# 2 179
Не, докторантурата не е надграждане по пътеката бакалавър - магистър. Докторантурата е самостоятелна научна разработка, предполагаща наличие на солидни познания в съответната област. Абсурдна е идеята да започнете от нулата.
Чисто юридически - с икономическо образование няма как да защитите дисертация по ИТ:

Наредба за държавните изисквания за прием на докторанти, член 3:

Обучението в образователна и научна степен "доктор" се осъществява по научни специалности. Научната специалност, по която се провежда обучението, трябва да бъде от научно направление, съответстващо на професионалното направление, в което лицето е придобило образователно-квалификационната степен "бакалавър".

Не го приемайте лично, но също мисля, че се опитвате да се впуснете в нещо, което изобщо не Ви е ясно и на този етап не е за Вас.
Не съм казала, че сега веднага ще се захвана. И няма да е от нулата. Самоубочавам се и карам курсове към частна академия. Тъй че възнамерявах да пристъпя към тази стъпка, когато имам нужните знания. Но щом не е възможно чисто юридически май няма да се получат нещата Sad

# 2 180
  • Свищов
Тъй като съм долу-горе в тази сфера, мога да кажа, че програмист с докторантура няма да се случат нещата. Дори и с магистърска степен бих казала, че ще е трудно, освен ако не е по-продължителна, както се предполага във Вашия случай. Причината е, че да, има изпити, но те са на принципа на самоподготовката, няма часове, занятия и т.н. по т.нар. докторански минимуми. Май остана методиката на научните изследвания като нещо, което се преподава, но и то е бърз курс с малък хорариум. Другата страна на нещата е, че докторски програми по програмиране има малко. Сега виждам ТУ София, че имат само системно програмиране. Ние например сме още под програмата Приложение на изчислителната техника в икономиката, с тенденция да я променим на нещо, по-близо по звучене до информатика или информационни технологии.
Имайте предвид, че дисертацията предполага научен и/или приложен принос, т.е. да надградите нещо или да го приложите по нов начин, а не тепърва да го учите. За това е и изискването за определена степен в това направление. Моят съвет е да потърсите някоя подходяща магистърска програма. А иначе считам, че програмиране в университет се учи, но не университетът те прави програмист. Аз съм класически информатик, с по 2 програмирания на семестър....откакто завърших 1 ред код не съм написала, а преподавам бизнес информатика. При мен акцентът е на икономическата страна, а не толкова на чистото програмиране. Разбира се с познанията, които имам като логика на програмирането ми е лесно да "чета" програми, да знам кое как трябва да се направи  и т.н., но просто не се занимавам с това. За целта трябва практика и то на език, който е търсен в момента. Университетите трудно проявяват такава гъвкавост, най-малкото защото програмиране се учи да кажем 3-4 курс основно, но учебният план и учебната програма са разписани още преди випуска да започне, т.е. най-рано преди 2-3 години....за това време много се променят нещата в тази област.

# 2 181
Neznam86, по-добре направо на място в университета да питаш. Намери хора, които са свързани с тази сфера и питай тях, обърни се дали към  отдел  „Развитие на академичния състав и докторантури“, дали към Ръководител сектор „Докторанти“  или там както са кръстили звеното съответния университет. Прегледай сайтовете на различни университети за обучение/ образование- ОНС "Доктор"/ Докторантури, виж препратки на линкове поне малко да се запознаеш в нещата и ще е по-лесно да формулираш въпроси, които ще ти дадат нужните отговори на самата теб. Между различните университети в едно и също направление има разминавания, да не говорим в различните такива. Аз имам бакалавър в една област, магистратура във втора и докторантура в трета. И аз мислех, че не може, но се оказа, че в моя случай има вариант. Много е трудно обаче, когато ги нямаш основите. Първата година ми мина в наваксване на учебен материал от бакалавърската и магистърската програма. Нормално е да не можеш да се ориентираш все още и най-логичното е да задаваш въпроси. Просто трудно ще намериш еднозначен отговор тук. Щом те влече и ти е интересно- дерзай! Има много колеги, които така и не защитиха по ред причини( дори и аз все още), а и много от защитилите, които нямат амбиции за кариери в академичните среди. Не всичко трябва да е на всяка цена. Успех!

# 2 182
Ако наистина го искаш, успех!  Аз съм с докторска степен в областта на биологичните науки, но си се измъчих. Ако научният ми ръководител не ме подкрепяше толкова, направо щях да отпадна. Просто той ме задържа до края. И аз не знам за какво точно се захванах с тази докторантура, като честно казано, научната работа изобщо не е моето и сега работя по въпроса за преориентиране в друго поприще. Просто по-рано не знаех какво точно искам.
Ако си силно мотивирана, давай напред!

# 2 183
Здравейте.
При отчисляване БЕЗ право на защита наистина ли се връщат стипендиите?
Ако е така, имам ли право да ги върна разсрочено, или съм длъжна наведнъж цялата сума да върна?

# 2 184
Здравейте.
При отчисляване БЕЗ право на защита наистина ли се връщат стипендиите?
Ако е така, имам ли право да ги върна разсрочено, или съм длъжна наведнъж цялата сума да върна?
Познавам няколко колеги, които отчислиха без право на защита, нито един не е връщал стипендиите.

# 2 185
А аз пък познавам двама, които през последните 3 години върнаха. Не знам разсрочено или как....
За те отчислят така...какво толкова сгафи? Учебния план ли не си изпълни? Никакви резултати ли нямаш...

# 2 186
При нас (в СУ) много рядко се практикува отчисляване без право на защита (и аз доколкото знам в такива случаи се връщат стипендиите). Трябва да не си взел изпитите за докторантски минимум, да нямаш нито една публикация или участие в конференция, за да те отчислят без право. Или да си допуснал някакво административно провинение - напр. преписване на изпит или нещо такова.

Всички докторанти когато им изтече срокът гледат да ги отчислят с право на защита, друг е въпросът, че от тях реално защитават не повече от 20%.

# 2 187
А аз пък познавам двама, които през последните 3 години върнаха. Не знам разсрочено или как....
За те отчислят така...какво толкова сгафи? Учебния план ли не си изпълни? Никакви резултати ли нямаш...
Ами, напълно заслужено ме отчисляват така. Покрай ковид не можах нищо да свърша по докторантурата, съответно я прекъснах и удължих. После пък забременях, тежка бременност и не успях нищо пак да направя (изисква пътуване от моя страна). И годините се извъртяха. 01.04 ми приключва докторантурата, а аз имам една единствена публикация в издание без импакт фактор, не съм положила изпита.

# 2 188
Да, разбирам, но може би е трябвало като си видяла, че нещата не вървят, да се откажеш и да не получаваш стипендия, за ти е по- леко сега… Съжалявам, че така се е получило.
Мисля, че от МОН позатегнаха доста нещата, защото наистина има много непочтени хора, които смятат докторантурата за лек и лесен източник на доходи, възползват се от привилегии, които държавата им дава, в същото време работят някъде на половин щат (нямам предвид теб, принципно говоря)  и страшно много пари отиват за този, дето духа.
Дано минеш по лекия път.

# 2 189
Да, разбирам, но може би е трябвало като си видяла, че нещата не вървят, да се откажеш и да не получаваш стипендия, за ти е по- леко сега… Съжалявам, че така се е получило.
Мисля, че от МОН позатегнаха доста нещата, защото наистина има много непочтени хора, които смятат докторантурата за лек и лесен източник на доходи, възползват се от привилегии, които държавата им дава, в същото време работят някъде на половин щат (нямам предвид теб, принципно говоря)  и страшно много пари отиват за този, дето духа.
Дано минеш по лекия път.
Колко може да се удължава след право на защита?Аз удължих с две години , но май няма да успея и сега. Оправям се сама без помощ от ръководителя.Чета горните постове и искам да кажа, че познавам няколко човека, завършили с минимални усилия.Самата теоретична част им беше написана от други хора- тъжно ми е за мен, защото си мислех, че само с желание ще ми се случат нещата.Без помощ е трудно, много трудно.

Общи условия

Активация на акаунт