Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Сред вас има ли доктори на науките, доценти? Има ли хора, които се занимават или искат да се занимават с наука?
Какво мислите за състоянието на науката в България? Има ли тя бъдеще?
Защо нашите лекари, докторанти и други напускат страната?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Сред вас има ли доктори на науките, доценти? Има ли хора, които се занимават или искат да се занимават с наука?
-
Какво мислите за състоянието на науката в България? Има ли тя бъдеще?
-
Защо нашите лекари, докторанти и други напускат страната?
-
Какво е мнението за докторантурата и работата в областта на науката?
-
Какви са изискванията и предизвикателствата при защитата на докторска дисертация?

Е, на всички са ни различни специалностите, индивидуалните планове, организацията, но определено не мисля, че има нещо кой знае колко притеснително, ако досега не сте написали нищо. Аз също не съм, съвсем доскоро нямах дори одобрена тема
, а и, така или иначе, сега ми предстоят минимуми, рецензии на дипломни работи, евентуално една публикация и по възможност участие в български научен форум, да не забравя и евентуално малко семинари със студенти следващия семестър. При нас обаче (в моя факултет) имаме кредитна система, която е невероятна глупост, според мен, и до сериозна работа по дисертацията се стига едва след като сме взели няколко избираеми курса, участвали сме в административна работи (преводи и пр.) и изобщо, дисертацията се отлага някъде за втората-третата година от докторантурата... По тази причина вероятно повечето докторанти не успяват да защитят в срок, но това е положението, нямам особено много възможности, освен да се адаптирам. Но, така или иначе, ако не ви товарят с подобни всевъзможни странични задачи, дори да започнете да четете и да пишете сериозно към края на първата година, мисля, че ще се справите без проблем.
, та ми стои като въпросителна това, някой да знае нещо повече и по-категорично?
Прецаквацията е пълна, но това е - ще се мъчим в името на науката
, а в края на писането бях в такъв период, че се оказа изключително важно да защитя от професионална гледна точка. Тоест нещата изведнъж направиха смисъл, който в началото изобщо не виждах. Така че - дерзайте. Определено това не е губене на време и практическата полза е повече от реална, особено ако човек е достатъчно активен ....