Докторантурата

• 383 373
  • 2 366
  •   4
Отговори
# 2 010
Не всеки е преподавател.

# 2 011
Да, не всеки е преподавател. Но научната работа във фирмите ( така наречената развойна дейност ) е още по-сложна от преподаването в университет. Там наистина трябва да знаеш и да можеш, защото много бързо се виждат резултатите от труда. В университетите много от преподаващите са теоретици ( че и такива не са ) и техния труд трудно се оценява.
Има много детайли които дават съществена разлика между преподавателската дейност и научната работа във фирма.
Но темата е за докторантурите, не за условията на работа на разлчните места.

# 2 012
Докторантурата дава началото на академична кариера, освен ако някой не открива топлата вода, за да  си работи после  от пейка в парка.
Малката  докторска степен не е чак такова великонаучно постижение, а и като виждам ориентацията на кандидатите, това горното за борсата - не знам, няма да го коментирам Simple Smile

# 2 013
Някой оспорва ли разликите?
Потребителката пише, че разполага с времето си и не е от 9 до 5, ти контрираш, че бърка и преподавателите имат работно време Simple Smile

Моята лична извадка за времето, с което разполагат нАучните работници и възможностите за доходи, съвпада с нейната. Което не означава, че преподавателите нямат работно време. Нито, че работата във фирмите е лесна Simple Smile

# 2 014
Грешите !
Щом сте започнали работа за някого, не вие разполагате с времето си, а този някой който ви плаща за него ! Времевия период се обсъжда допълнително, но това е спрямо кодекс на труда и допълнителни уговорки посочени в договора.
Разполага с времето си този човек, който сам си е работодател! Наемния работник може да има възможността да планира времето си във времевата рамка поставена за изпълнение на задачата от ръководителя му, но не и да разполага с него, защото във всеки един момент може да бъде привикан в офиса и натоварен с нови задачи.
Да, има хора на които им е дадена свобода да правят каквото си искат през работния ден, но от тях се изисква резултати в обявения краен срок.
Съществува някаква илюзорна представа, че видиш ли цялото време е твое, ти правиш супер неща и ти плащат много добре и си свободен през цялото време. Хората, които познавам и наистина се занимават с изследвания в една или друга област практически са заети месеци напред. При много от тях деня и ноща са почити слети. Няма такива неща като време за по бира или по кафе ( или много трудно намират време ). На тях им се иска денонощието да е 25 часа. Да не говорим колко за колко неща семействата им търпят негативи от научната им работа ( защото са се посветили изцяло на нея ), а някой от тях даже нямат и семейства ( или вече са разрушени ) . Има и такива, които на определен етап са предпочели семейството и са се върнали към нормалното 8 часов работен ден някъде, за едната заплата и си търсят начини за страничен доход. Има и получили бърнаут от пренапрежението .....
Съществува и една друга категория, която се мислят за големи учени,с много свободно време,накичени с професорски титли ( от преписани дисертации) и екипи около тях, но дейността им е свързана с опити за изнамиране на някой свеж талант , който да вземат в екипа си, да се възползват от идеите му и после да го махнат, като своевременно търсят друг такъв. Основната им цел е ходене по конференции ( и съпътстващите коктейли и екскурзии ), говорене на високопарни приказки и лъскане на его. Тях няма да ги коментирам, защото не виждам смисъл.
Ако имахме големи научни работници и постижения, милата ни страна щеше да е технологичен рай и всичко щеше да е наред, но всеки вижда какво е наоколо.
В науката и живота е хубаво човек да разграничава илюзията от реалността и да знае къде се намира.
Повече нямам желание да коментирам по този въпрос. Всеки сам да си прави изводите.

# 2 015
  • София
Твърде буквално приемаш репликата “разполагам с времето си”. А според мен смисъла на изказването, което породи доскусияте беше малко по-различен, а именно, че времето заето с работа и времето освободено от труд не са в точно определен часови диапазон, както е при хората, които работят в офис (9 до 18:00).

# 2 016
Той нали точно това описва. За немалко хора офисното работно време е по-добрият избор, защото разполагането с времето всъщност е разполагане, ама за този, който  плаща. Ако говорим за наука с реална стойност, де, и аз не знам защо се намеси работното време и кой на кого се подигравал.
Simple Smile

# 2 017
Грешите !
Щом сте започнали работа за някого, не вие разполагате с времето си, а този някой който ви плаща за него !

Не всеки работи за някого, нали се сещаш...
А и да работи за някого, може да му търсят краен резултат, а не брой отработени часове...
Има безкрайно много варианти извън "работата в университет" и "работата във фирма" с твърдо работно време.
За всеки има по нещо.

# 2 018
Крайният резултат има и срокове. Освен, ако не са открили във ваше лице златна кокошка - когато, тогава, но да не издребняваме.

# 2 019
Липсата на твърдо работно време не противоречи на вместването в срокове.

# 2 020
  • София
Честно казано, като чета дискусията тук и се хващам за главата. Изобщо не ми се влиза в тази полемика. Виждам, че само EmmaT е схванала за какво говоря. Аз съм и преподавател в Университет (на хонорар), спазвам си часовете, но пак си разполагам с времето. Когато има срокове, си ги спазвам, успявам и с публикациите, които мога да си пиша ако искам и от хижа Алеко. Да, когато е напечено се налага да ми помагат с детето или с домакинството, но пак няма да заменя тази работа за секретарка от 9 до 5. Според мен е по-добре малко да успокоите топката, защото виждам, че всеки си гледа от неговата си камбанария, без да се опитва да разбере какво съм опитала да кажа.

# 2 021
Сравнения се правят при равни други условия !
Аз съм написал горното за щатни преподаватели. Всякакви сравнения от типа на хонорар или преподаване на половин бройка просто не подлежат на коментар. Това не е научна работа, а педадогическа. Не искам да флудя темата. Всеки може сам да си направи изводите.

# 2 022
  • София
Сравнения се правят при равни други условия !
Аз съм написал горното за щатни преподаватели. Всякакви сравнения от типа на хонорар или преподаване на половин бройка просто не подлежат на коментар. Това не е научна работа, а педадогическа. Не искам да флудя темата. Всеки може сам да си направи изводите.
Естествено, че не е научна работа. Къде съм писала, че е? Това ми допълнителната работа.

# 2 023
  • София
Всъщност нямат  значение разсъжденията за работното време в тема, посветена на докторантурите.

Толкова е голяма рязликата между научната дейност в отделните науки, че не знам какво точно се обсъжда.

# 2 024
  • София
Всъщност нямат  значение разсъжденията за работното време в тема, посветена на докторантурите.

Толкова е голяма рязликата между научната дейност в отделните науки, че не знам какво точно се обсъжда.
Всъщност би трябвало научните работници да нямат точно фиксирано работно време и там, където съм аз е точно така. А в темата не знам защо всички решиха да се хванат точно за тия две думи и да разтягат локуми. Вие си спазвайте работното време, никой не ви е спрял.

Общи условия

Активация на акаунт