Докторантурата

• 368 617
  • 2 292
  •   1
Отговори
# 2 280
  • Пловдив
Здравейте.
Може ли да ме ориентирате къде мога да прочета как се разпределят точките след публикуване на статия, спрямо авторите? Нали трябва 30т да направя.
Искам да прочета точно колко трябва да са и точно как се разпределят между авторите.

# 2 281
Ако авторите не са подписали протокол за индивидуалния принос, точките се делят по равно на броя на съавторите. Например ако една статия носи общо 30 точки при петима съавтори всеки от тях ще има 6 точки. Ако има протокол за приноса е в зависимост от декларираните проценти.

# 2 282
Ако авторите не са подписали протокол за индивидуалния принос, точките се делят по равно на броя на съавторите. Например ако една статия носи общо 30 точки при петима съавтори всеки от тях ще има 6 точки. Ако има протокол за приноса е в зависимост от декларираните проценти.
Това, което пишете не е съвсем вярно. За едни научни области е така, а за други не е така.
Таблиците по специалности са публикувани в Правилник за прилагане на закона за развитието на академичния състав в Република България.

# 2 283
  • Варна
Честита 2025 година на всички!

След много труд и усилия, дойде време за моята публична защита. Ще ми се да вярвам, че е щастливата точка на тази глава от живота ми, но колкото повече наближава времето, толкова по-неспокойна се чувствам. Занимават ме въпроси от сорта:
Какво облекло е подходящо? На теория търся баланс между елегантно и  не твърде официално, но все пак?
Колко време да очаквам да продължи всичко?
Частта с представянето на труда - при положение, че научното жури е добре запознато с дисертацията, публикувани са становищата, ми се струва рисково да не се получи прекалено отегчително. Има ли някаква рецепта тук?

Ще оценя подобаващо, ако споделите положителен опит и каквито съвети ви се струват важни и удачни. Вътрешната защита беше прекрасно изживяване, чух много похвали и малко позитивни съвети, дали ще е много различно и "по-тежко"?

Благодаря предварително, бъдете здрави!

# 2 284
Рецептата тук е:
1. делово облекло-може би пола, панталон, риза/блуза със или без сако
2. презентация не по-дълга от 15 мин, представяща структурата на дисертацията и целите, след това само най-важните резултати, подкрепени с фигури или там каквото си изследвала и най-накрая задължително подчертаваш приносите на труда си. Обръщам ти внимание, че приносите са обобщения на основните резултати.
3. като приключиш с презентацията, отговаряш на въпросите в рецензиите и становищата. Съветвам те да ги имаш пред теб и да караш по старшинство/според научната длъжност и степен, като първо отговориш на рецензентите, а след това на тези, които са писали становища.

# 2 285
Щом вътрешната защита е минала така добре, бъди спокойна. Моят опит, а и като гледам хорските защити, сочи, че на вътрешна е по-затегнато и трудно за докторанта.

# 2 286
3. като приключиш с презентацията, отговаряш на въпросите в рецензиите и становищата. Съветвам те да ги имаш пред теб и да караш по старшинство/според научната длъжност и степен, като първо отговориш на рецензентите, а след това на тези, които са писали становища.

Само с една забележка- отговаряш на въпросите тогава, когато ти каже председателят на журито.
Ако правиш ppt презентация- на един слайд да има най-много 2-3 булета;  да се виждат ясно графиките. Да няма много цветове- най-добре монохромна.
Направи си репетиция да не надхвърлиш 15 минути презентация.

Успех!

# 2 287
Да, за въпросите - предварително уточнете дали ще отговаряш поотделно след всеки зададен въпрос или накрая след като всеки си е задал въпроса. Второто изглежда по-стресиращо за докторанта, но пести време и е по-практично според мен.
Успех!

# 2 288
       Аз имах предвид въпросите, които са вече написани в рецензиите и становищата и тя предварително се е запознала с тях. Да има предварителна готовност да отговори.
      Ясно е, че председателят на научното жури води заседанието и дава думата по определен ред.

# 2 289
Честита 2025 година на всички!

След много труд и усилия, дойде време за моята публична защита. Ще ми се да вярвам, че е щастливата точка на тази глава от живота ми, но колкото повече наближава времето, толкова по-неспокойна се чувствам. Занимават ме въпроси от сорта:
Какво облекло е подходящо? На теория търся баланс между елегантно и  не твърде официално, но все пак?
Колко време да очаквам да продължи всичко?
Частта с представянето на труда - при положение, че научното жури е добре запознато с дисертацията, публикувани са становищата, ми се струва рисково да не се получи прекалено отегчително. Има ли някаква рецепта тук?

Ще оценя подобаващо, ако споделите положителен опит и каквито съвети ви се струват важни и удачни. Вътрешната защита беше прекрасно изживяване, чух много похвали и малко позитивни съвети, дали ще е много различно и "по-тежко"?

Благодаря предварително, бъдете здрави!
Здравей,
миналата година минах по този път, а и освен това съм присъствала на няколко публични защити на колеги.
Накратко - няма универсална рецепта кое как трябва да се направи. Журитата са различни, отделните науки имат своята специфика и т.н. Но най-общо презентацията не трябва да бъде по-дълга от 15-20 минути. При нас засичаха и ако е повече те прекъсват без да можеш да представиш всичко до края. Трябва да бъдеш максимално прецизна, кратка и точна. Сбито представяне с акцент върху резултатите и приносите. Без излишни подробности. Не, публичната защита изобщо не е по-тежка. При мен беше песен в сравнение с вътрешното обсъждане, където не се спестяват критики и по-жлъчни коментари. Публичната защита е един вид официално събитие за пред публика. Иначе рецензентите и останалите членове на научната комисия са се запознали с подробностите по дисертацията, казали са своето мнение на вътрешната защита и са написали съответно становищата и рецензиите си. Не очаквай нещо по-различно да ти кажат от това което вече са казали/написали. Можеш единствено да очакваш въпроси от хора, които не са присъствали на вътрешното обсъждане. При мен две доцентки от друга катедра, които не бяха на вътрешната защита, дойдоха на публичната и зададоха два въпроса в рамките на добрия тон. Трябва да бъдеш подготвена с лист и химикал да си запишеш въпросите и да дадеш кратки отговори. За облеклото - мъжете обикновено са с костюм, а жените - с рокли с дължина около коляното и обувки с ток. Поне това съм видяла от досегашните защити на които съм присъствала. Не върви да се явиш по ежедневно облекло, макар че едва ли някой ще ти направи забележка. След публичната защита е добре да организираш почерпка в кабинета на научния си ръководител. Аз бях подготвила бутилка вино в подаръчна чанта за всеки един от членовете на журито и отделно на масата бях оставила бонбони и дребни сладки. На научния ръководител поднесох букет, уиски и картина. Надявам се да съм била полезна. Успех!

# 2 290
Облеклото - акдемично, без дънки, дрънкулки, шарении, пера, пухове, трикотажи, пуловерчета и подобни.
За презентацията - постарайте се да не я пълните с текст (копи - пейст от дисертационния труд), да не четете от слайдовете, загърбила аудиторията, и да се съберете в рамките на 15-20 мин.
Чудя се с какво се занимават научният ръководител и ресорният отдел, та се налага да се тревожите  относно въпроси, чиито отговори следва да са ясни….
Желая Ви успех!

# 2 291
Видях, че питате за времето на публичната защита. Обикновено е към час и половина. Първо председателят на научното жури открива заседанието, представя членовете на комисията и докторанта. След това дава думата на докторанта да си направи изложението - бройте, че вече са минали 30 минути. След това всеки един от членовете на журито чете своята рецензия или становище и поставя въпросите. Тук отиват още 20-30 минути. После докторантът отговаря накратко по поставените въпроси. Следва дискусия и коментари. Накрая председателят на журито за последен път се обръща към членовете на комисията - дали потвърждават своите оценки. При минимум три положителни оценки се обявява, че защитата е успешна. Накрая докторантът благодари на журито и на научния ръководител. Това е в общи линии официалната част. После следва почерпката.

# 2 292
За много години! Успешна и ползотворна да е 2025!

Днес при разговор с колеги се замислих за нещо, за което намирам малко объркваща инофмрация.
Надявам се някой да може да помогне с насоки, за да съм подготвена с правилните въпроси когато се наложи комуникация с институции.
При редовна докторантура, през времето на която съм се водила в болничен и последващо майчинство( без прекъсване на трудови правоотношения преди и след този период извън университета), води ли се осигурителен стаж? Не съм имала трудови правоотношения с университета и няма как да се отрази като трудов стаж. Но  предполагам, че може да се води като допълнителен осигурителен или това е само ако в същия перидо не съм се водила на трудов договор въобще.......
Някой с личен опит?

Общи условия

Активация на акаунт