какво мислите за жените, които решават да останат без деца?

• 34 812
  • 766
  •   1
Отговори
# 45
Какво мислите за жените, които решават да останат без деца?- Не ги разбирам, но нищо не мисля. Те пък може би не разбират мен.
Всеки си взима своите решения в живота.

# 46
Мисля, че е доста просташко да се коментира нещо толкова лично.
Доказателство - всички теми по въпроса в този форум.
Аз пък не мисля, че е просташко. Когато се научим да говорим открито за това, което искаме или не искаме и когато престанем да осъждаме зад гърба им хора, които не искат това, което искаме ние и обратното, живота на хората, живеещи в България може би най-сетне ще се промени към добро. Докато казваме "Шшшт, за това просто не се говори", проблеми в общуването ще се трупат един връз друг. Разбирането между хората става чрез разговор.

# 47
На мен ми е странно, но това е защото аз имам деца и не мога да си представя да нямам. От друга страна,  нямам навика да се бъркам в чуждите решения и дори и да ме учудват на моменти, то това си е мой проблем, не техен. Но ако ми поискат мнението, давам го и не виждам причина да твърдя, че разбирам нещо, което хич не разбирам.
Факт е обаче, че има хора, които не стават за родители и е похвално, че някои го осъзнават навреме, преди да е станало късно.

# 48
Аз мисля, че точно у нас личните граници нищо не значат и не е лошо малко хората да си ги уважават ...Всеки се чувства в право да навлиза смело и да задава въпроси от сорта на " Кво става, работите ли, работите ли, ъ", с последващо намигване, дори полу-познати хора. Ако 9 месеца след брака няма бебе задължително се пускат слухове за 'здравословен проблем', който със сигурност  се премълчава зад ' не сме решили още" или " не искаме".
Мен ме срещат почти непознати съседки в София, с чиито синове сме били в основното училище и загрижено ме питат " А няма ли бебче още, милата....., ама изследвали ли сте се "...  Да не говорим, че в лицето ми са казвали най-отвратното нещо " Е, на вас какво ви е - ни дете, ни котЕ"....

# 49
Нямах предвид навлизане в нечие пространство, а без притеснение една жена да заяви какво иска. Щото сега има жени, които заявяват, че искат да станат майки и започват процедури по ин витро, и биват уволнени. И други, които казват, че не желаят ангажимента на майчинството и биват заклеймявани с имена най-страшни! Правото на избор е лично право на всеки, но никой няма право да осъжда чуждият избор.

# 50
  • ул. "Мечтание"
Мисля, че са си направили избора. По-добре без деца, отколкото да родят нежелани деца. Разбира се това е само един от вариантите.
Имам три приятелки, които съвсем съзнателно са избрали да нямат деца. Разбирам ги и подкрепям избора им, определено не ме притеснява. Не смятам, че всяка жена е способна да бъде майка и не виждам нищо лошо в това.

# 51
Нямах предвид навлизане в нечие пространство, а без притеснение една жена да заяви какво иска.

Това смея да твърдя че е мисията невъзможна, особено, ако трябва да се разчупва толкова огромен стереотип ( Жената е родена да бъде майка).
Имаше една жена, която се осмели ( в Щатите) да признае публично, че обича мъжа си повече от децата си, и я направиха на луда. Тя написа книга.
Да кажеш че не искаш деца у нас означава да бъдеш обвинен в егоизъм, за начало.
После дори да го кажеш, 80% от хората няма да ти повярват, а ще си кажат " Абе те не могат, ама не искат да си признаят"... и т.н.

# 52
  • Варна
Егоист дори е ласкателно. Мен ме наричат много честно ненормална и с най-загрижен тон ме пращат при Малден Алгафари.

# 53
Нямах предвид навлизане в нечие пространство, а без притеснение една жена да заяви какво иска.
Това смея да твърдя че е мисията невъзможна, особено, ако трябва да се разчупва толкова огромен стереотип ( Жената е родена да бъде майка).
Е те черупките се пукат малко по малко. Колкото повече хора се осмелят да заявят това, което искат, толкова повече хора ще свикнат с мисълта, че това е тяхно право. Като не говорим за заявяването на осъдителни(правно, а не морално) щения. Общоприетият стереотип на семейната единица, включващ мъж, жена и задължително дете, както и моралът, придружаващ тази единица е категория измислена от някой, който е искал да  прокара по-лесно собствените си нездрави щения и съхранена до днес от повечето подобни нему хора. Точно тези хора, които имат претенции към чуждият избор, не са направили своя избор по собствено желание, а най-вероятно им е бил наложен от други хора или от стечение на обстоятелствата, които те не са имали смелостта да променят.

# 54
  • някъде под слънцето...
ВсъЩност не мисля ниЩо нито, за жените , които искат да имат деца, нито за тези, които не искат...
Уважавам мотивите и на двете групи....
Напълно достатъчно ми е да съм наясно с моята си позиция по въпроса дали искам или не искам да имам деца....от там нататък, всеки е свободен да има  своята...
Това, което обаче често ми прави впечатление напоследък във форума , че  българите сме  станали(а може и винаги сме си били такива)нетолерантни към чуждото мнение, все ни се иска останалите да започнат да мислят като нас....

# 55
Имаше една жена, която се осмели ( в Щатите) да признае публично, че обича мъжа си повече от децата си, и я направиха на луда. Тя написа книга.

Айлет Уолдман, омъжена за Майкъл Шабон. Възхищавам й се за онова есе, а той е невероятен писател и има нова книга, за бащинството.

# 56
О българите сме царе да правим квалификации.

За протокола - всеки човек има правото на избор. Дали ще има деца или не, как ще ги възпитава или не си е негов личен избор и никой няма моралното или етично право да го обсъжда или критикува.

# 57
Аз се замислих защо изобщо трябва да 'заявявам' какво искам/или не искам на друг, освен на съпруга ми. Достатъчно ми е, обществото да признае, че хората могат да са щастливи и без да имат деца Grinning

# 58
  • някъде под слънцето...
А заЩо искаШ непременно обЩеството да признава това или онова, не ти ли е достатъчно че си Щастлива със съпруга си?
Абсолютно си права че не дължиШ обяснения за личния си избор на никого Peace

# 59
достатъчно ми е да не живея в изтъкано  от предразсъдъци и стереотипи общество.
и понеже ми се струва твъдре много да се разбере и приеме 'правото на жената да не бъде майка" докато съм жива, ще съм доволна на по-малка .. хм, обществена промяна, като например да не гледат на двойките без деца, като на някакви несретници, които сега си живеят живота, но утре няма  да има кой чаша вода да подаде ..  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт