Адът окситоцин

• 98 544
  • 699
  •   1
Отговори
# 105
При второто ме боля по същия начин, абсолютно по същия, родих я за 5 часа без окситоцин, защото една голяма българска жена, една голяма лекарка (за мене), реши, че понеже бебето ще е мъничко (първите дни на 9-я месец), да не го мъчим, а да направим процеса възможно най-щадящ за бебето. Евала й!
Точно тук си мисля, че е въпросът. Да попаднеш на лекар, който може да прецени кога трябва и кога не трябва да се слага. Не бива целта да е само бързо раждане! Разкритието е във всички случаи 10 cm и може да е много по-поносимо за 12 часа, отколкото за 2. Друго. Идеята да си останеш вкъщи до последно е доста рискована при второ раждане, те са обикновено по-бързи. Моето второто беше за един час от първата контракция. И двете без системи и без упойка.

# 106
Пускайки тази тема, не очаквах колко полезна ще се окаже. За мен, надявам се, и за други.

Ако знаех всичко, споделено досега в темата преди първото си раждане, щях да отида поне подготвена; а тогава аз дори не знаех какво е това; имах си доверие в лекарката, която ми каза:"Ще ти сложим едно нещо да ти се засилят контракциите и много бързо ще родиш."

Тази извадка от листовката е пълна с непознати за обикновения човек спецефични термини, но може би по-добре, че не разбираме докрай за какво става въпрос, че да се плашм повече... Но прочитайки я само, аз ако бях лекар, бих била много внимателна при приложението на окситоцина. Точно защото всеки организъм е различен и не знаеш как ще реагира.

Всъщност, след раждането си с окситоцин си казах - не може ТОВА да е нормално, не може човешкия род да се е продължавал милиони години по ТОЗИ начин. Какво им става на нашите лекари - на експерименти ли ни подлагат?
Изключвам случаите, когато се налага спешно да се сложи окситоцин. Аз и затова смятам, че е добре всяка раждаща да има сложен авокад, който е необходим, ако в процеса на раждането се наложи спешно да се реагира по някакъв начин.

Четейки листовката, си спомних и една друга моя реакция, искам да попитам при някой друг появявала ли се е.
Става въпрос за това, че по едно време по време на контракциите, вследствие на окситоцина, сърцето ми внезапно заби лудо, както никога не ми се е случвало в живота, просто щеше да изхвръкне, и не можех да си поема дъх, просто се задушавах; тогава си спомням също така внезапно необичайно силно пресъхване на устата и че ми сложиха напоена марля на устата.
Очевидно при мене става въпрос за свърхчувствителност към окситоцина; но и при доста други май става въпрос за същото...

Последно искам да вметна нещо, което ме притеснява при епидуралната упойка, въпреки, че това е упойката, която се използва масово при секциото, нали? Свекърва ми, която е медицински работник, споделяйки със свои колеги, са й казали, че в някои, макар и много редки случаи, прилагането на такава упойка може да доведе до жива кома; че това обикновенно гледат да не се разпространява много-много; нещо, което така ме наплаши, че реших, ако мога да мина без такива екстри...

# 107
Епидуралната упойка се използва масово и при нормално раждане Peace А колкото до въпроса с будната кома,не съм чувала такова нещо (моята свекърва също е медицинска сестра) знам че ако е некадърен анестезиолога може да те осакати,но това са много редки случай (даже не знам дали на практика има такъв случай)

# 108
При второто ми раждане знаех точно какво искам. Отидох в болницата с пълно разкритие (проверявах си го сама вкъщи), помолих да не ми пукат мехура, да ме оставят да заемам каквато поза искам, отказах медикаменти (размина ми се и клизмата и бръсненето). Контракциите бяха поносими, маалко по-болезнено беше последните 5 минути, когато започнаха естествените напъни (тогава се спука мехура сам). На магарето всъщност седнах точно минута преди да излезе бебето Simple Smile Раждането беше леко, безболезнено, удовлетворяващо, нямах разкъсвания, бях готова веднага да скоча, да си взема бебето и да си тръгна Simple Smile То 2 часа след раждането висях пред детското отделение и се карах да ми дадат бебето, де, но ми го дадоха (преди това ми го дадоха да го гушкам и кърмя докато лежах на магарето, прословутите 2 часа след раждането).
Иначе-по-силните контракции започнаха около 8-9 ч. вечерта, в болницата отидох към 11.30, а сина ми се роди в 0.20. Леките контракции започнаха около обяд.
Всекиму пожелавам такова раждане!

# 109
Аз родих секцио преди 2 седмици.След операцията 3 дни ми слагаха Окситоцин и никога няма да го забравя това!
Самата операция не ме болеше толкова ,колкото от свиването на матката. Sick Sick Sick В моя случай се налагаше
да ми го слагат,иначе директно щях да го откажа....

# 110
Приеха ме в болницата със скромното разкритие от 1 см. Трябваше вече да раждам, защото преносвах, а бебето беше доста голямо.

Съответно, предизвикаха ми контракции със система. Ами само аз си знам какво ми беше, докато получа пълното разкритие - мъчих се 9 часа като грешен дявол, 2 епидурални упойки ми биха, но действието им беше кратко  ooooh!   

Честно казано, нямах избор да се надявам да не ми вливат Окситоцин, надявах се поне на хапче, защото мразя иглите, но така и не разбрах каква е разликата, а и докторът каза, че по-добре със система.

# 111
Момичета сега като ви чета и съжалявам че не съм родила без окситоцин, разбира се няма нищо по хубаво от естественото раждане. Peace
Май трябва да имаш добър гинеколог и да се довериш на неговата преценка със или без окситоцин, защото понякога наистина се налага.

# 112
  • София
Sedada - да епидурала често се използва при секцио, но по-често със спинална го правят тук....
иначе - има си странични реакции, както върху майката, така и върху детето  би могло..... за това аз лично предпочитам и без упойки...е когато е секцио няма как....но иначе - колкото по-естествено - по-добре.

# 113
А колкото до въпроса с будната кома,не съм чувала такова нещо (моята свекърва също е медицинска сестра) знам че ако е некадърен анестезиолога може да те осакати,но това са много редки случай (даже не знам дали на практика има такъв случай)
Има такива случаи да  Cry
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=413098

Аз не бих си сложила епидурална упойка. Да, боли, но не е нещо непоносимо. Това е сладка болка  Wink

# 114
  • София
На мен след самото раждане не са ми слагали окситоцин. Много гадно да те боли и след раждането.

Да, при поставяне на епидуралната упойка има рискове. Има и странични реакции от нея. Бих искала този път да опитам без нея.

yanast, ето това е хубаво раждане. Това в България ли се случва? Shocked

# 115
Не случайно по белия свят предизвикват ражданията с простагландини, а не с окситоцин.
Хем щадящо за майката, хем ефективно. Доста по-ефективно от система с окситоцин.
Дано някой ден спрат да експериментират с майките в България и ги оставят да раждат с темпото, от което се нуждае организма им.

# 116
  • София
Аз слава богу не съм имала вземане даване с тази с-ма.
1вият път водите ми изтекоха у дома, родих бързо. 2рият път имах високо кръвно. Не помня точно какво ми каза лекарят от нощната смяна "ако ти сложим система ще родиш за 2 (4) часа". Аз спокойна, защото хич нямам представа каква е тази с-ма (не, че не съм я чувала). По принцип не бях с нагласа да раждам точно този ден. Алекс обаче мислеше по друг начин. И родих за 4 часа Simple Smile

# 117
И при епидуралната упойка, и при спиналния блок има също много рискове. Един от тях (най-често срещания) е че родилката често загубва чувствителност и желание за напън, съответно се налага форцепс!!!

Още нещо - и двата вида упойки се слагат в зависимост от килограмите на родилката (то при всяка операция е така). Няма как да се прецени прагът и чувствителността на нервната система на отделния човек. Ето защо има много "странични реакции", които всъщност просто може да са предозиране Peace (това го знам от анестезиолог).
Ето например при моята операция казах, че съм по-малко килограми (за да ми слагат по-малко количество упойка).Въпреки това получих частична парализа на ръцете и челюстта(слава богу за часове отмина).

Също така НИКОЙ НИКЪДЕ май не прави тест за алергия към упойките. Е, хирургът ми ме посъветва да си направя и най-интересното е - никога не съм имала никакви алергии, а сега дадох(и то крайна степен отчете) алергия към най-често срещаната и използвана упойка - фентанил!!!  Какво ви говори това. Ако не бях направила теста, дори и предоперативно битият урбазон можеше да не ми помогне.Щяха да си ми го боднат и....ходи се оправяй после Sad

# 118
Аз едно не разбирам - по цял свят връщат в къщи жените с малко разкритие - на 2-3 сантиметра за първескиня няма какво да виси в болницата, може спокойно да си почака 4 часа в къщи и да дойде когато контракциите станат през 5 минути.Така са най-спокойни и родилката и лекаря - може да се прецени как върви раждането, и ако разстоянието го позволява, да се прекарат тези часове в домашна обстановка.А у нас - фрас окситоцин и готово!На конвейра!
И какво му е лошото да се ражда 2-3-4 дена?Колкото му е необходимо на организма толкова.Моя приятелка роди за 2 часа първо бебе и после два дена лежа с кактетър и не можеше да стане от леглото - мерси съм за такова раждане!

# 119
На мен ми сложиха окситоцин,но чак такава болка нее имало.Вярно,че мие първо раждане и не знам какво е без него.Болката беше търпима,дори бях подготвена за по-голяма.Родих много бързо.Не мога да кажа,чее било ад.

Общи условия

Активация на акаунт