Адът окситоцин

• 99 458
  • 699
  •   1
Отговори
# 150
А случайно да мислите, че майките, които в момента очакват рожбите си е по-добре да знаят, че имат право на избор да откажат тези системи?
Информиран избор е по-добре от никакъв - влизаш и те слагат на конвейра на кланицата. Защото за мен родилните зали в България са точно кланици.
За съжаление!

# 151
zashto togawa ne otidohte da rodite w Kitai naprimer

# 152
zashto togawa ne otidohte da rodite w Kitai naprimer
Towa kym men li e?
Нарочно го написах на шльокавица.
Вземи се в ръце и виж къде е кредора, за да пишеш на кирилица!
Показваш неуважение към пишещите тук, без значение колко е сериозна темата.

Аз не съм раждала в България, но знам какво става в родилните зали, заради професията ми.  Wink

# 153
дали наистина "няма жена, която да е родила без окситоцин" - цитирам буквално думите на акушерката.
Може и права да е била акушерката, толкова по-зле говори това за българските болници.
Не съм раждала и не планираме дете в близките 1-2 години, но като чета това...  Confused

А случайно да мислите, че майките, които в момента очакват рожбите си е по-добре да знаят, че имат право на избор да откажат тези системи?
Информиран избор е по-добре от никакъв - влизаш и те слагат на конвейра на кланицата. Защото за мен родилните зали в България са точно кланици.
За съжаление!
  202uu

# 154
Цитат
Може да се каже че си една от късметлииките,,вечерница''Тези които са родили бебета си тук незнам как са го преживели,но неможе всички в чужбина да раждат.

# 155
Не може всички да раждат в чужбина, но раждащите в България имат право да бъдат третирани като човешки същества, а не като добитък. И да, възможно е в България да се роди без окситоцин, без да лежите на "магаре", без клизма и бръснене, просто трябва да бъдете подготвени и да си отстоявате желанията. Така, евентуално на другите жени след вас ще им е по-лесно да получат добро отношение!

Апропо, след моето раждане в местната болница роди една приятелка- на нея вече са и дали детето без проблеми, без спорове- само е казала че иска бебето да е при нея и те казали: "ааааа, като.....(мен)" и и го дали Simple Smile

# 156
  • BG
И двата пъти не са ми слагали система с окситоцин.Но болки си имаше и двата пъти родих за около 2 часа.Даже нямаше и толкова.

# 157
Де да знам може би аз не съм на ред, но при мен отношението беше много добро  и то именно от акушерката. Не са ми слагали окситоцин защото нямаше много време, въпреки че ми беше първо раждане. И аз самата пожелах да ми направят клизма и сама се бях избръснала защото така се чувствах по спокойна. Въпрос на избор разбира се. И бих предпочела да раждам на магаре отколкото на някакво легло тъй като мисля, че е по хигиенично, де да знам.  Thinking Peace Не бих казала, че е чак такъв ужас да родиш в България.

П.П. Не съм плащала нито една стотинка на никой, отидох да раждам при екип който си беше дежурен.

# 158
Да не объркате темата - България или в чужбина? smile3513

# 159
Моля да ме извините, явно не съм си формулирала добре мисълта, исках да кажа, че и в България е възможно човек да роди както иска, стига да знае какво и как да поиска Simple Smile Аз самата имах прекрасно раждане, точно такова, каквото исках в България.
viki84, имах предвид че може да раждаш без изобщо да лежиш, нито на магаре нито на легло Simple Smile Мнооого по-безболезнено е Simple Smile Опитах и двата варианта Simple Smile
Апропо- раждала съм първото дете в САЩ и второто в България- второто ми раждане беше по-хубаво, защото знаех какво искам Simple Smile

# 160
Сега хем ще си раzкажа, хем ще питам нещо, та "ега" ме осветлите...
С риск да ми се смеете и т.н., но ще си приzная - zа първото си раждане не съм сигурна, с окситоцин ли е било, или беz...  Blush
Значи това беше преди почти 10 години(както се вижда). Бях на почти 22, нямах си идея от много неща, но главно си zнаех урока - не се обаждаш и не се правиш на умен(дори нещо да zнаеш или да ти се ще да питаш), слушаш доФторите и грааам не се обаждаш  Crazy
Та като отидох и минаха там нормалните клиzми и т.н., ме сложиха в предодилна, боднаха ми малко след това една система в ръката и така... Никой не ми каzа какво има в нея и zащо ми я слагат, обаче. От лягането ми в предродилна до самото раждане минаха общо 6 часа. Всичко мина съвсем добре иначе, не се оплаквам. Докторката ми беше внимателна, на фона на неща, които тогава видях и чух там.. Абе добре беше. Не беше супер болеzнено, обаче. Някак като свърши, си каzах "е това ли било". В смисъл не ме боля, колкото очаквах. Със сигурност нямах епидурална или от сорта неща, нямам епиzиотомия, не са ме натискали, имам само един малък вътрешен шев, иzобщо раzминах се с много неща...
Второто ми раждане вече не беше в БГ, мина беz никакви системи и упойки, абсолютно нищо. Беше и пo-бърzо. Но и по-болеzнено от първото.
Та zаради това и до сега се чудя, след като тогава ме боля дори по-малко от второто, zа което съм съвсем наясно... въzможно ли е системата да не е била с окситоцин? Или щом има система, винаги е с това? Може ли да са ми вливали нещо друго? Иzобщо, каква беше практиката тогава?
Ясно е, че няма кой да ми кажа конкретно zа мен, но питам по принцип.
Може да ви се стори тъпо, но тогава всяка родилка беше със система в ръката, всяка. Мислех, че това си е в реда на нещата. Едва ли не е zакон. Никак не ми беше ясно (не се оправдавам, ясно ми е, че това си е глупост, както и да го обясня).
Сега не биха се раzвили нещата така и НЕ се раzвиха така, но сега беше съвсм друго...

Последна редакция: нд, 01 ное 2009, 18:41 от Сова

# 161
Цитат
Може да се каже че си една от късметлииките,,вечерница''Тези които са родили бебета си тук незнам как са го преживели,но неможе всички в чужбина да раждат.
Коси Боси, първо браво, че си преборила кирилизатора!
Второ, не се броя за късметлийка. Просто пиша, за да споделя, че може и еди-как си и че жените в България не са с нищо по-недостойни от всички жени на Запад (Изток или където и да е по света, където се ражда активно и естествено) и че могат да си отстояват правата да се отнасят с тях като към Богини, които дават живот, а не някакви там крави за разплод на конвейра със системите окситоцин и отношение като към измет.
Видяла съм го с очите, беше по време на стажа ми в родилно, няма да го забравя никога.
От прочетеното след 5 г в този форум съм стигнала до извода, че все още нищо не се е променило от 10 г насам и че си заслужава борбата!

Да не объркате темата - България или в чужбина? smile3513
Не, не бъркам темата. Просто давам примери. Защото и в чужбина се случва да попаднеш на некадърен доктор, който е решил да спечели пари за болницата си от здравната каса, слага системки, мъчи родилката и накрая се стига до секцио по "спешност" (за мен по-скоро по "кадърност").
Светът е едно голямо село и просто чрез интернет можем да видим, че може и еди-как си, а не да вярваме сляпо като коне с капаци на жадните за стотинки български доктори. Положението е просто трагично според мен.
Защото те за мен са едни търгаши, а не лекари. ooooh!

# 162
  • Варна
Напълно съм съгласна с постовете на Вечерница и Yanast. Бъдещите майки трябва да са информирани, а не да изпълняват безпрекословно нарежданията на лекарите. Такива теми са полезни. Жалко, че нямах достъп до такава информация преди първото раждане, а трябваше на собствен гръб да изпитам "предимствата" на окситоциновото раждане. Приемам го като един доста болезнен урок, благодарение на който знаех какво искам, настоявах и го получих - бях възнаградена с две леки, бързи и естествени раждания. И то в България.  Peace

# 163
Първият път ми сложиха окситоцин, макар, че опитах плахо да го откажа. Вторият път задължително ще говоря с лекарката да не ми слагат и да ми дадат бебето веднага.  Peace

# 164
На мен като ми сложиха окситоцин аз я проспах системата Crazy НЕ усетих никаква болка, не получих никакво разкритие...

Общи условия

Активация на акаунт