Стара Загора 66(6) - Кръв, рагу и зъби...

• 42 773
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
  • Стара Загора
За да дойдете на гости у нас да си я изпиете  Mr. Green

# 616
И ний пием бира  Whistling

# 617
  • Стара Загора
Ми хайде тази вечер след киното да си направим едно допиване на... я да вия колко е - към пловин литър бира Laughing

# 618
  • Стара Загора
За последно качвам снимки във фотобъкет. Мачка ги до неузнаваемост.
Дайте предложение за някой сайт без ограничения за броя и размера на снимките, където няма чак такова омазване.

Jade, тук няма ограничение за брой и размер на снимките (на каквито и да е файлове всъщност), има само ограничение за количеството информация, естествено, като е безплатно Simple Smile, но все пак 25 ГБ не са малко.

# 619
  • Стара Загора
Благодаря, ще го разгледам. Simple Smile

# 620
Ние няма да можем- на гости сме в комшиите...Иначе с голямо удоволствие щах да си смръкна половин литър1е биричка...мляс  beer

# 621
  • Стара Загора
Хм... да не ви поканиха на онова дето го поръчахме онази вечер и така и не го "изконсумирахме"? Mr. Green

# 622
Ми хайде тази вечер след киното да си направим едно допиване на... я да вия колко е - към пловин литър бира Laughing
Мен пък ме мързи да си надигам трибуквието до града в тия поледици Whistling ама си запазвам правото...ама не на бира, а на винце  Blush Имам един невероятен мавруд домашно производство, без захар и никакви добавки, страшен   Crazy
Херчеееее, кво ще кажеш по въпроса за маврудеца  Hug

# 623
  • Стара Загора
Да ви споделя нескритата си радост от публикация в последния брой на вестник "Национална Бизнес Поща"... Бедната ми кърмаческа душа се усмихна, ки... Преписвам ви дословно, без корекции... Само малко съм коментирал в скоба и с курсив)... А подчертано-червените думи са нещата, с които лично съм леко несъгласен, но... Като цяло е добра статията... Дано има повече осъзнали се педиатри и прилагащи реално тези, хм-м-м, "практики"...

"Д-р Татяна ДИМИТРОВА, педиатър в МБАЛ „НиаМед":
Кърмата а достатъчна, ако памперсът е мокър при всяко сменяне
През първата година от живота на детето, храненето му има три алтернативи - естествено, смесено, изкуствено.
Днес вече никой не оспорва предимствата на естественото хранене. При него кърмачето получава през първите 4-6 месеца от живота си само майчина кърма и съответните храни за захранване.
Лактацията (образуването на кърма) минава през 3 периода, обяснява д-р Татяна Димитрова.
1. Образуване на коластра - отделя се през първите 5-6 дни след раждането. Съставът й е съобразен с нуждите на новороденото през първите дни от живота му. Съдържа повече белтъчини и минерални вещества, имуноглобулини, интерферон и по-малко въглехидрати. Коластрата се приема като първата “имунизация” на новороденото.
2. Преходна кърма - от 5-6 до 10-ти ден.
3. Зряла кърма - след десетия ден от раждането.
Предимства на майчината кърма пред адаптираните млека: (госпожата явно не е запозната с терминологията "преходни млека", но не се знае дали госпожа докторката или госпожа репортерката)
Тя съдържа антиинфекциозни фактори - имуноглобулини, интерферон, клетки, лиозим и др. Те предпазват от инфекции, особено на храносмилателната система.
Антиалергични свойства. Те се дължат на видовата специфичност на компонентите на кърмата и на наличието на имуноглобулини, които блокират попадналите в храносмилателната система алергени и препятстват проникването им в кръвообращението.
СТИМУЛИРАЩИ ФАКТОРИ НА КЪРМАТА:
Възстановяване на лигавицата на храносмилателната система след преболедуване от инфекциозни диарии.
Предотвратяване възникването на вторичен малабсорбационен синдром.
По-бързо възстановяване функцията на храносмилателната система следоперативни интервенции.
Ускоряване изграждането на бариерната функция на лигавицата на храносмилателната система срещу токсични инфекции и алергични въздействия.
Психологичен ефект от кърменето - от голямо значение е непосредственият контакт между майката и новороденото за оформянето на поведението му. Доказано е, че децата на майки, които са ги кърмили, са с по висок IQ (Лично аз съм доказателството - некърмен и с много високо IQ... Wink  И умря циганката, да... Mr. Green). При контакт с майката, кърмените деца получават външна стимулация за оптимално развитие на мозъка.
При естествено хранене се редуцира рискът от прехранване, респективно затлъстяване и свързания с това късен риск от сърдечносъдови заболявания и захарен диабет.
Кърмените деца са с по-здрави кости в зряла възраст.
През първите 4 месеца кърмачето не се нуждае от други немлечни храни. Ранното захранване е причина за диарии и алергии.
За успешното започване на кърменето, от значение е ранното поставяне на гърда на новороденото още през първите 30 мин. след раждането, ако състоянието на майката и детето позволяват това. Тогава сукателният рефлекс е най-силно изразен. Сега се прилага т. нар. кърмене при поискване - кърмачето се слага на гърдата толкова често, колкото пожелае. Това стимулира лактацията и предпазва новороденото от рязко спадане на теглото и хипогликемия.
Новороденото, в зависимост от състоянието му, се кърми 7-9 пъти дневно, обикновено през 2 - 2,5 ч. Продължителността на кърменето през първите 3 дни е 10 - 15 мин., след което постепенно се увеличава до 20 - 30 мин. Количеството изсукана кърма може да се прецени като достатъчно, ако памперсът е мокър при всяко сменяне 5 - 6 пъти дневно. Най-сигурният критерий е оптималното наддаване на тегло (Вярно е, че има "нормални" граници, но по-сигурното е растежът в сантиметри...). Ако количеството кърма е недостатъчно, по време на кърмене бебето е неспокойно, често пуска зърното, памперсът е сух. Най-точна преценка за количеството изсукана кърма се прави чрез пробно кърмене. (С това пък съм тотално несъгласен...) Необходимо е то да се прави поне 3 пъти дневно. Най-добре е след всяко хранене. (А това е пълна глупост...)
ЗАХРАНВАНЕ:
Според СЗО захранването може да започне след 4-месечна възраст. (Бе то може и след 40-тия ден, ама все пак СЗО препоръчват след 6-тия месец...) Едно от кърменията се заменя със зеленчуково пюре. На 5 месеца още едно от кърменията се заменя с млечно-плодов кисел (Не е ли малко рано за млечните...) или безглутенова каша. На 6 месеца зеленчуковото пюре се заменя с месно-зеленчуково. В 7-ия месец третото кърмене се заменя с попара. В 8-ия месец към обедното хранене се прибавя бульон (От здравословен бройлер или кубче на Маги...). От 9 до 12 месеца детето получава т. нар. преходна храна. При деца, застрашени от алергии, захранването може да започне след 6-месечна възраст."

Та браво, че три години и половина след като ги ръчнахме за сефте, НБП са се сетили отново да напишат нещо полезно за кърменето... Дали някой друг като нас не ги е ръчнал...? newsm78

# 624
С последното не си съвсем прав. Преди две години и половина  имаше интервю за ССК с моя милост, това лято пак ме търсиха, само че им отказах предвид напредналата възраст на "кърмачето". Така че - да, преди 3 г. и половина почнаха с темата, но това не е единствения материал оттогава. Не следя редовно НБП, затова пиша само от личен опит.

# 625
Жадиньо, що питаш за сайт за снимки, при положение, че имаш акаунт към Фликр?
Те поне като качество не развалят снимките. Не ми казвай, че не си си платила за про. Поне е струва майка си и баща си.
Оня ден качих за последен път снимки в ФБ - омаза ги жестоко! Повече и там няма да качвам.
Но не мога да се стърпя да не ви ги покажа помощниците на дядо Коледа  Mr. Green

# 626
  • Стара Загора

Херчеееее, кво ще кажеш по въпроса за маврудеца  Hug
Извините за късният ми отговор но от офиса нещо немога да публикувам /гадно БТК Twisted Evil/ но още като прочетоФ и започнах да слюнкоотделям Mr. Green И отговора ми е - да, да..твърдо да Mr. Green
Филмът "Аватар" беше мноо хубав....бравос момчета, че гледахте децата та да имам компания Mr. Green

# 627
  • Стара Загора
Позна, не съм си платила и не съм и мислила за плащене даже Laughing
Нещо не го долюбвам тоя Фликр. И аз не знам защо...

Помощниците вече ги видях частично във фейса. Чудни са!

Херко, кажи моля те, че филма беше 3 часа. Даниел и Митя си плюят в устите цяла вечер по Скапйа как можело да има само една 3Д зала в Арената, а прожекциите да са от 17:50 и от 19:20.
Това значело, че филма е точно час и половина Laughing
А сега кажи къде бяхме през останалите час и половина  Joy

# 628
  • Стара Загора
Разбира се, че беше три часа  Whistling /помръдвам ушета Mr. Green/ Ейва да им е на помощ ао те обвинят в лъжа Mr. Green

# 629
За много снимки също можеш да си направиш блог и там да ги постваш. Уордпрес са супер.

Общи условия

Активация на акаунт