Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 11

• 73 715
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
  • густо майна Филибето
Днес гледах по бтв предаването с Мина Ламбовски но от средата го хванах,нещо не ми стана ясно как ще лекуват аутизъм...

Катина е дала линка за какво става дума

моля прочетете, преди да питате.

Катина, не е пълна информацията. Не зная кога си я качвала /стори ми се, че е моя превод/, но има още за етапите, което липсва.

# 571
Момичета, и аз гледах предаването...може би без последните 15-тина минути, тъй като трябваше да излизаме. Много се наблягаше на ранната вързаст в която трябва да се стартира "лечението" и т.н., а моето дете отдавна я е задминало тая възраст /да не говорим че 2 години отне самото диагностициране, а след него по онова време все още нищо не можеше да се препоръча освен рехабилитация с логопед, психолог етц./  Както и да е, все пак искам да попитам дали някой ще ходи на въпросната конференция и дали ще може да се запише и качи някъде в нета и да ни се предостави линк Rolling Eyes  Аз бих искала да отида, поне заради евентуалната полезна информация, но изобщо нямам тая възможност да пътувам - нито има на кого да поверя змейка, нито е удачно да я повлека с мен Confused

# 572
  • София
Катина, не е пълна информацията. Не зная кога си я качвала /стори ми се, че е моя превод/, но има още за етапите, което липсва.

О, не съм го писала аз  Shocked.Даже малко се ядосах когато попаднах на тази статия - споделям мнението ти.Безименна е!Намерих я чрез гугъл, когато потърсих къде са писани статистиките за процентите успеваемост при диетата.Не знам кой е автора и  Crossing Arms.
Аз бих посочила като упътване за диетата това, и общо взето твоите преводи.Защото ти си сондирала най важното.Който желае да ги чете  Simple Smile

# 573
  • густо майна Филибето
Автора е Елина, превода е мой, познах си табличката Simple Smile Нищо лошо, че я има в интернет, аз нямам претенции към нея Peace Просто ми направи впечатление, че е прекъсната донякъде.

# 574
  • София
Ядосах се на препратка към този форум за доказателство за успеваемост на диетата.Не е редно, защото това не е медицински журнал, а нашите си брътвежи.

# 575
  • густо майна Филибето
Мда, виж какви сме авторитетни Laughing

# 576
Във вторник малкия батко ще има празник Simple Smile Официално с фанфари завършваме окщпейшънал и сензорната терапия. Ще има малко тържество с терапевтите, аз трябва да му помогна да подготви подарък и да знае какво го очаква(ние все още трудно приемаме промените и подобно "сбогуване" ще му трябва подготовка). от тук нататък следва работа с училището - 2 пъти седмично ще го учи индивидуално учител(нещо като ресурсние в БГ), но това е насочено главно към академична успеваемост, и ако детето се справя ще го "отпишат" следващия срок. Засега ще минават материала преди да се преподава в час за да е една крачка напред и да не се притеснява.
Другото което следва е работа с психолог за преодоляване на "маниите" които има към компчета и прочие(аз не знаех - то си имало официално име фобията към копчета koumpounophobia - и милиони хора са и жертви  Shocked).  но това са все неща които не включат сами по себе си диагнозата аутизъм.  Не ни  водят излекувани, а научени да се справяме с проблемите си. На един по-късне етап преди пуберитета ще се работи пак върху социализация, но смятат че е възможо и сам да се интегрира покрай децата в училище.

Както и да е де - похвалих се  bowuu - За статистиката - не сме вече на диета, но все още мялко и млечни давам ужасно предпазливо. А учителката в училище много я е стах даго пуска на лавката да не си купел бонбони да не вземел да побеснее като другите деца  Joy Joy Joy казаха че бил ангелче защото е много търпелив и спокоен и единственото дете дето четяло гладко и научвало новите думички за секунди ...(ама те нямат идея, че той думите не ги "чете" а ги запаметява като картинки - затова и като пише много често думите са изцяло огледални  Joy и написани от дясно на ляво - като възпроизведена картинка...)

# 577
  • в моя свят
[desi] поздравления за малкия батко  Grinning Успех и в училището занапред.Много ми харесва този метод с вашите "ресурсни учители" да подготвят детето за новия урок.Аз често правя това в къщи с моето дете.В дните когато нямат много домашни съвсем накратко преглеждаме и обеснявам малко за следващия урок,който ще вземат.Действа много добре и след като в час учителката също обеснява много по-лесно разбира материята.Така не му е напълно непознато това,което учат и след това с упражненията както и с домашното се справя много по-лесно и не е нужно отново да обяснявам от самото начало урока.
Все повече се убеждавам колко сме назад ние в това отношение.Ето например нашите ресурсни учители като идея да стоят до детето в час,за да превеждат инструкции и да помагат е добра,но има и минуси.Едното е,че учителите не искат да има друг учител в часовете им.Другото е,че дори и в час при детето ресурсния не би могъл да обеснява качествено.Поне според мен е така,защото това не е индивидуална работа в кабинет,където е тихо и спокойно.Има много страничен шум от другите деца,освен това ресурсния трябва да говори тихо,за да не пречи на учителя да си преподава и на останалите ученици да работят.Времето за дадено упражнение е ограничено и ако за другите деца е достатъчно за нашите не толкова,а и ресурсния допълнително трябва да разясни какво се иска в задачата.Другите деца вече преминават към следващата,учителя говори,а детето със СОП в крайна сметка е още по объркано.Всичко това пречи на работата на ресурсния.Варианта след часовете е по-добър,но тук в БГ не винаги ресурсния и класния намират общ език.Мое мнение е,че между тях трябва да има всекидневно обмен на информация как се справя детето,кое му е трудно и т.н.А варианта детето индивидуално да се подготвя с един урок напред за мен е много практично и макар аз самата трудно да успявам да обясня на детето нещо напълно непознато за него все пак виждам,че има резултат.А ако това се прави от терапевт или педагог би имало още по-голям успех.

# 578
  • София
Деси, поздравления за завършването на терапията! Много щастие и успехи!    bouquet
И ни пиши да черпим опит.

Струва ми се, че тук ресурсното има да извърви години път, докато стане  реално полезно за децата в повечето училища.

# 579
Деси, и аз се радвам с теб! Целувки от мен за героя!
Успешна учебна година и много приятни изненади!

Танче, точно поради тази причина отказах да се явявам на комисия за ресурсен учител.
В Бг наистина има още много да учат, докато наистина станат полезни за децата ни.
С риск да обидя практикуващите тази професия, но така ги виждам нещата.
Добре премислихме, преди да вземем това решение.
Първо учителката ни не желая да допусне ресурсен в часовете си.
Второ, ресурсният учител щеше да посещава нашето училище един път седмично, да извежда Мими от часовете и да работи някъде в отделен кабинет с нея.
Да, но детето не иска да се отделя от децата.
Колкото и да е странно, на нея много и харесва да е сред тях и е сравнително изпълнителна и кротка в час.
Съвсем друг е въпросът, че тя едва ли възприема повече от 50% от това, което се преподава в час, но аз се опитвам у дома да наваксваме пропуснатото.
Е, не успяваме напълно, по БЕЛ се справя добре като цяло.
Трудно и е при диктовка да отдели отделните думи.  Shocked
Ако не и напомняш, че следва нова дума, спокойно ще напише цяло изречение като една цяла и дъъълга дума. Mr. Green
По математика още имаме затруднения.
Но от борбата не се отказвам, все някога ще 'пробие' и там.

И един въпрос. Какво мислите за желанието на Мими да ходи на пиано?
Дали да я запиша?

# 580
# 581
  • София
А Мими знае ли какво означава да свири на пиано?Има вероятност да е чула, че някое детенце ходи и за това да иска.Мишо има същото желание за карате, ама защото Светльо ходел  Crazy - но няма понятие какво е каратето  Whistling

Деси браво на момъка за огромния скок, който направи.Успех и с психолозите  Hug.Сега чисто егоистично те очаквам да докладваш какви съвети дават те, по различните му поводи.Ще ми е интересно.Даже по интересно от ОТ съветите  Rolling Eyes

# 582
Калатея, запиши Мими на пиано щом иска. Поне да пробва. Усвояването на ритмиката в музиката може да помогне и на усвояването на ритмиката на езика и да разделя думите при диктовка. Бях чела някъде, че колкото по-музикален е човек, толкова по-лесно учи чужди езици точно защото успява да хване ритъма и мелодиката на чуждия език. В много отношения за аутистите дори родният език се възприема като чужд от мозъка (проблема със слуховата преработка) и затова смятам, че свирене на инструмент и уроци по солфеж могат да бъдат от помощ. Е, след първите уроци на Мими може и да не й хареса, обаче нищо не пречи да опитате.

# 583
Кате, че е чула от друго дете, чула е.  Mr. Green
Но знае какво е пиано.
Помня, че когато беше на 5г. и купихме нещо като йоника.
Даже май си е точно такова.
Тогава искаше пиано, но не можехме да си позволим (то и сега не можем де).
И това беше компромисен вариант.
Беше и интересно, свиреше у дома, но бързо и омръзна и сега събира прах.  Tired
Darkviolet, определено учат майчиния си език като чужд и може би имаш право за ритмите и думите.
Ще помисля още малко по въпроса, преди да взема окончателно решение.
Щото тя и на балет ходеше до скоро, но преди две седмици се отказа.  Tired

# 584
Калатея, всички деца правят така - първо искат нещо, а пък после се отказват Laughing Такова поведение е детско, не е аутистично.

Общи условия

Активация на акаунт