Примерна схема за захранване 19

• 29 959
  • 801
  •   1
Отговори
# 240
Шамс, аз не мога да разбера колко е голямо детето ти Embarassed Embarassed Ако толкова се притесняваш дай пюре с тия плодове, но иначе-давай ги свежи и без това термично обаработените си губят част от ценните вещества... май детето е на повече от година, ако е така-давай смело, аз даже не мисля да чакам годинка за цитросите,че имат доста витам Ц и др, а сега трябв ада се дават такива.....

За мангото и аз мин година съм виждала в тия магазини, но сега- не съм. newsm78

# 241
Аз също купувам пилета на Дюк от МЕТРО, определено ми харесва повече от другите видове пилета.

# 242
  • вече Пловдив
Момичета, търся съвет. Педиатърката каза да започна да въвеждам месо. С какво месо е най-добре да започна - пилешко, пуешко или заешко? Да уточня, че нямам домашно и ще купувам или готови пюрета, или месо, което аз ще готвя.
И моля, дайте ми идея с какво мога да комбинирам броколи за домашно пюре освен с ориз?

# 243
Сварените ръжени ядки дали ще са хубави и утре newsm78
От 3-4 дни все  по повечко сипвам и досега ги хвърлях, ама днес май ще си ги запазя в хладилника...
А защо ги вариш...само накиснати не може ли?

# 244
ПОвтарям си въпроса от мин седмица- от къде (за София) купувате прясно-т.е. сурово манго?? Преди имаше в Пикадили сега май няма??? newsm78
gundie не съм от София,но дано помогна.Миналата седмица видях в Пикадили,предполагам,че и в софийските трябва да има  Peace

# 245
nor4y ,  аз така само съм ги яла, затова сега и на Мария така й ги давам- сварени. А й само накиснати са по- твърди сигурно.

Мерси, че споделихте за тези пилета Дюк! А имат ли замразени гърди или само цели пилета имат?

Ваня1975 , което й да избереш от пилешко, пуешко и заешко- все са крехки  и подходящи за захранване. Аз доколкото разбрах пуешкото повеше се харесвало на бетата от пилешкото, но при моето дете няма разлика- и двете ги харесва, засега(на пилешкото й е 2ри ден).
За броколите и комбинацията им- аз с морков съм правила,с картоф, в микс с чушка, с карфиол...

# 246
  • вече Пловдив
Окич, благодаря! Simple Smile

# 247
Помагайте, пред голяма дилема съм
Кое да въведа сега глутен или месо?
Въвела съм зеленчуково пюре, плодово пюре и безглутенова каша. Не съм въвеждала нито жълтък, нито млечни продукти.
Ако въведа глутен след колко време мога да започна да въвеждам месо или ако е обратното пак след колко време?

Последна редакция: вт, 10 ное 2009, 19:39 от Janitsa

# 248
Ваня1975
Първото месо може да е:
- пуешко (тъмно и светло)
- пилешко (тъмно и светло)
- заешко
- телешко
- агнешко

Птичето месо се препоръчва често, защото е крехко и с малко мазнини. Не се прави разлика между бяло и тъмно месо - препоръката за започване с бяло месо е свързана по-скоро с изискването да бъде с по-леко и с малко мазнини, но спокойно може да се дава тъмно месо. В готовите пюрета не е означено дали месото е бон филе или от бутчета. Другата причина е, че в бялото месо т.е. по-далеч от костите, се концентрират по-малко от химическите субстанции, с които се отлгеждат бройлерите. Пилешкото се избягва като първо месо само в някои случаи на алергични деца. 

Заешкото рядко се среща като препоръка за първо месо, не защото не е подходящо, а защото е въпрос на кулинарни традиции. Счита се за 'чисто' месо, но не е точно така за промишлено отглежданите зайци.

Телешкото също може да е първо месо, има такива схеми на захранване, макар че по-често се въвежда като втори вид месо след птичето. Ценно е, защото има 2-4 пъти повече желязо от птичето месо.

Агнешкото е леко месо, с ниско съдържание на мазнини. Може да се започне с него под формата на бульон, а след това да се включи сред първите видове месо заедно с птичето и телешкото. Счита се почти единодушно за слаб алерген от различните схеми на захранване.

Купено или от пюре
* За начало е добре да бъде био или от пюре. Има схеми на захранване, в които бройлерите се въвеждат доста късно – ако се дава пилешко, препоръката е то да бъде био, от пюре или домашно.
* Когато се дава купено месо, добре е да се спазвате следните препоръки: 1) дава се бяло месо, тъй като в него отлаганията от различни антибиотици и химикали са по-малко; 2) изхвърля се първата вода, в която е вряло месото, в нея преминава остатъчната химия от месото.
* В една от темите назад бяха обсъждани пилетата 'Дюк', това е хубав вариант за домашно приготвени пюрета.

Janitsa
И двата варианта стават.

В първия случай: първо месо, после глутен.
Аргументи: след като е въведен един вид месо и е минало достатъчно време от захранването с месо, вторият вид месо може да се включи по-бързо. След това се започва редовното въвеждане на глутен с овесени ядки – проблемът може да е не толкова в самия глутен (особено ако вече са давани макар и малко глутенови бисквити и сухари), колкото да се въведе плавно една нелека пълнозърнеста храна като овесените ядки. В повечето случаи се понасят добре, но е възможно да предизвикат и подуване на стомахчето.

Във втория случай: първо глутен, после месо.
Аргументи: Глутенът може да се дава 5-7 дни  примерно, като за това време не е задължително да се стига цяла доза овесени ядки или друга глутенова храна. След това може да се включи втори вид месо, междувременно ядките или друга глутенова храна продължават да се дават, тъй като целта е детето да приема глутен редовно. Така се разнообразява месното хранене, все пак 9 месеца е добра възраст за още един вид месо. Между другото, след 9-10 м. може да се въведе всеки един основен вид месо (телешко, свинско, всякакво птиче), така че няма голямо значение какво ще се включи като втори вид месо. Идеята е да има все пак някакво разнообразие, не е задължително да се дава целенасочено и редовно още вид месо.

И в двата случая не е нужно глутенът да се отлага още, дори е нежелателно да се закъснява.

# 249
Ваня1975, аз започнах с пуешко.  Peace Броколи комбинирам с картоф или само с месо.
Janitsa, аз на вашата възраст въведох месо, даже 2 вида, а след повече от месец - глутен.

# 250
Глутена трябва да се даде не по-късно от 9 м май.....не е хубаво да се закъснява с него

# 251
Да, ние хванахме последния влак, въведох го на 9 навършени. Heart Eyes

# 252
аз почвам на 12- живот и здраве, мисля да го въвеждам до 10 м. , т.е. месец и половина.

Пак ви питам с какво въведохте ръж и ечемик ??? Сиси, ти май скоро ми казваше за ръж-какво купи в крайна сметка??? Исками се да са по-скоро на зърна, а не на брашно....

# 253
  • София
аз почвам на 12- живот и здраве, мисля да го въвеждам до 10 м. , т.е. месец и половина.

Пак ви питам с какво въведохте ръж и ечемик ??? Сиси, ти май скоро ми казваше за ръж-какво купи в крайна сметка??? Исками се да са по-скоро на зърна, а не на брашно....
Ръж въведох с ръжени ядки - няма с какво друго Simple Smile Накисваш от вечерта и после вариш /само с накисване не стават, трябва варене/. Аз ги пусках в чопъра преди накисване, че ние все още не ядем зърнеста текстура, а те дори сварени трудничко се пасират, все стои по-зърнесто.
Ечемик дадох с ечемичено брашно - пак с накисване и варене.
И ръж(ядки) и ечемик купих от Слънце Луна.
Манго взех от ХИТ онзи ден, обикновено имат и манго и авокадо, но нямаха био този път.

За цитрусите  - не се препоръчват преди годинка - ето малко инфо от Косе Босе,:
-------------------------
Цитрусите не са алерген.
Но предизвикват хранителна чувствителност заради киселината.

Това обяснява 2-та напълно различни подхода за възрастта:
- Много деца под 1 год. реагират с обриви, защото нежният организъм не може да се справи с киселината.
- Други приемат сока добре, но при по-голямо количество или други киселинни плодове реагират.

Сок от цитруси преди 1 год. – ако се дава, то е при следните условия:
1. разреден наполовина с вода
2. ограничено количество (на 6-8 м. се дават максимум 40-80 мл)
3. не повече от 1 път дневно
4. след хранене, не на гладно

Портокалов сок се препоръчва официално в доста схеми на захранване, най-често към закуската.
- Причината: витамин С в сока подпомага усвояването на желязото в пълнозърнестите и/или обогатените каши.
- Критиката: сокът измества същото количество мляко, а то е по-важно за възраст 6-9 м. Освен това дразни стомаха.

-------------
Практиката с портокаловия сок преди 1 год. е въпрос на географски ширини.
Някои педиатрични школи (примерно доста европейски) предпочитат по-малко предпазливо, но пък по-рационално хранене.
Други са оправдано или неоправдано по-внимателни.

Цитруси (портокал, мандарина, лимон, лайм, грейпфрут)
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=244278.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=252560.0
и др.

Последна редакция: ср, 11 ное 2009, 02:11 от abel

# 254
  • София
Сварените ръжени ядки дали ще са хубави и утре newsm78
От 3-4 дни все  по повечко сипвам и досега ги хвърлях, ама днес май ще си ги запазя в хладилника...

Не мисля, че стават за даване на бебе.
Препоръките за бебоци са храната да е прясно приготвена, а ти може да хапваш излишните, полезни са и за мама  Peace

Общи условия

Активация на акаунт