За нова пакистанска тема ред е вече- да я изпишем заедно със малкото човече

• 47 056
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
Добро утро пакитки! Хайде на закуската
Сега като намествам календара в офиса и гледам 23 ноември - ми че то останало месец до Нова година беее.  newsm68
Я кажете в Пакистан празнуват ли Нова година и как? А Коледа отбелязват ли по някакъв начин, нали Иисус е пророк според Исляма, та предполагам и те го считат за празник  newsm78 .

# 376
  • Varna
ТЕСКААА Hug
страхотна закусчиза си ни спретнала  bouquet БЛЯГОДАРЯ ТИ newsm51

# 377
Здравейте,

ох, да започна с оплакванията, ужасно пипливо и палаво е мойто дете. Да ми е живо и здраво, но  понякога направо ми се изчерпва търпението. НИЩО не мога да свърша, защото той държи да се занимава точно с това, което в момента е в ръцете ми, ако съм на компа, дърпа кабели, натиска бутони, ако готвя, катери се по столовете и масата, върти копчетата на печката, отваря шкафове и бърника...абе не се заиграва със своите играчки. Снощи до 2 часа беше много активен, а на мен не ми даваше да си полегна, иска да стоя седнала и да го гледам какво прави. Със заповеден тон ми вика 'Sit!', ако се понаклоня малко да се опра с лакът на леглото...

Тес, вярно е в исляма Иса (Исус) е един от най-уважаваните пророци, обаче рождеството не се празнува, по простата причина, че просто не е роден тогава, плюс не се празнуват рождени дни. В исторически план не е точно известна датата на раждането на Христос, даже май бях чела, че има доказателства че определено НЕ Е през зимата, но не се знае точно кога.Празниците в исляма са двата Ида, единия на края на месец Рамадан, другия предстои този петък.

Иначе сто на сто се празнува Нова година от много пакистанци, както и рождени дни, виждала съм да се продава съответната украса и поздравителни картички., но това не е от религията, а от навлезли други традиции. На една моя приятелка полякиня, родата толкова се учудила, че и в Европа се празнуват рождени дни, те си мислели, че това си е нещо чисто пакистанско  Laughing

Вие ще правите ли курбан? Аз навремето мразех курбан, сега много обичам, но нищо не виждам от него, защото всяка година пращаме парите за животното в Пакистан. Това от гледна точка на раздаването на бедните...Тази година май щели сме да колим крава.

За празника искам да направя тази плодова салата с чат подправката, но преди я правех с мляко, а трябва да е със сметана. Искаше ми се да се консултирам с някой, колко сметана да сложа, и само сметана ли да е , или да я смеся с мляко, освен това какво представлява 'черна сол' (кала намак) черен пипер ли е, или нещо различно? Панда рядко влиза, а може би тя най-добре може да ми помогне в случая. естествено допитах се до интернет, но там дават вариации на салатата с равни части лимонов и портиокалов сок, а не сметана....Ах, още един въпрос, ако нарежа вътре банани, а не я сервирам веднага ще почернеят ли...на вас отдавна ви е ясно, че готвенето не е от предпочитаните ми занимания, не се смейте на въпросите ми...

Тумхари, аккаво става защо така замлъкна последните няколко дни?

Мактуб, при теб наред ли е всичко, и ти не се вясваш много, много. Как е малката, намери ли начин да притъпиш коликите и?

Марина, май и теб не съм мяркала наскоро....

Всички остнаали   smile3525  приятен ден!

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 12:27 от летяща.филия.с.лютеница

# 378
  • Varna
ТЕСС Hug
ЛЮТЕНИЧКОВА  е права, че точно не е известна датата на раждането на Христос. Гледах по Discovery or National Geografic, че се е родил към края на март. Някакви изчисления правеха учените. Остана да се е родил на моята дата newsm78 Много сме щури там ама и много се раздаваме за хората и за приятелите.
ЛЮТЕНИЧКОВА  Wink
аз като мога да готвя ако знаЙш пък как "обичам" да готвяяяяя. Но ти знаеш защо не обичам Wink И гледам все нещо на бързо да забъркам. Е става вкусно, но някой път Диването ме изнервя. Бил на диета. Обаче кака ти Делта си купи днес половин хляб Добруджа и утре ще направи -Джиджи папа- така казвамИ на пържените филийки  smile3503 Ако ще да яде. Със овче кисело мляко знаЙш колко са Фкусни, нали newsm47 Съжалявам, че немога да ти помогна за Пакистанската кухня. Много пъти влизам във Интернет нарочно за да ви сложа нещо пакистанско ама няма бе. Има една две манджи и толкуз Sad Аз както не обичам да готвя ако има нещо ново много обичам да експериментирам, да опитам нещо от друга култура, да му се насладя. И не е така само за ястията де.
Дано Пандето да чете и да дойде да ти даде съвет, че и ние да краднем нЯщУ от това.
ПАНДЕЕЕЕ-  Hug Де си беее Душеееее???????

# 379
Аз пък съм срещала, че по някакви си псоледни проучвания Исус е роден каря на август

Шахзади, къде си? ти май казваше , че започваш да добиваш акцент. Предполагам, че не суи някаквъ фрапиращ случай, като моя колега.

Колегата  преди 6 години  се върнал от САЩ в БГ, учил е някакво више тук и как говори само  Sick  Ама в неговия случай е целенасочено, да се прави на интересен и да подчертае къде е живял. Щото като е ядосан  и грам акцент няма, ами чист благоевградски диалект  Twisted Evil
На катастрофа казва акцедент  hahaha  половин час се чуди как се казват ония подскачащите животинки от Австралия и най- накаяр изрева, о да кенгароуууу. И кви ли още не ги обажда. Всяка 2ра дума му е by the way, anyway, so, yes.

Аз обаче му се дразня, за мен си е превзето парвеню. Егати живее 2-3 г някъде, от 6г е на родна земя и има такъв силен акцент, при това акцента му изчезва, когато е ядосан.

А пък когато пише на англ, често пъти прави грешки.

# 380
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
 Как сте , пакитки Hug
И моля, Христос си е роден баш в края на декември  Naughty , една зодия сме с него  Embarassed. Иначе бин могла да се съглася, че не е известна точната дата на рождението му, ако не се променя официалното становище  :lol
Шилан, много си му набрала на колегата. Това онзи дето непрекъснато те изнервя ли е? Дай да му измислим някой гаден номер, а?
Как са Мактубчето и малката кукла.
И Панда не се е включвала скоро. Има ли пакитки в засегнатите от наводненията райони. Не се  сещам Пандичка къде беше.
Хайде да ви пожелая хубав ден и пак да почвам да работя  Sad

# 381
Оф, направо вече издивявам, нямам работа днес и ми е ужасно скучно  #Cussing out и колежката я няма, че поне да си лафя с нея.
Лютеничке, да ти е жив и здрав малкия, аз много обичам палави дечица, това значи че са здравички, пълни с енергия и щастливи. Ама той английски ли говори? Ще го учите ли на български и урду?
За рожденните дни в Исляма бях срещнала 2-3 пъти в темите, че не се празнуват, ама така и не разбрах защо, та ако може да кажете с 2-3 изречения Rolling Eyes . Моя докато си пишехме имаше рожден ден и води приятелите си на ресторант, знам че и майка му направила торта, ама човека хич и не се вълнуваше, че има празник, аз тогава го отдадох на това, че той от към емоции малко стиснат. Ама пък за моят РД беше тук и даже сутринта забрави да ми честити, аз естествено напомних и мрънках през цялото време после, че е забравил, а той горкия не бил забравил, а искал да ми поднесе подаръка и да ми честити точно в часа, в който съм се родила. Развалих му изненадата  Laughing
Аида сега като започва в петък кога свършва? Пак ли ще е няколко дена като предния? И като се прави курбан като нашенския ли е - тоест сварява се месото, сол, черен пипер и готово или по някакъв друг специален начин?
Делта, абе ти овенче ли си? Като моята племенница, и ти все ухилена, явно ще е от зодията  Mr. Green Пу пу да не ти е уроки, все така да си  Hug
Панда, Тумхари, Мактуб, Бабели - хади де, появявайте се и давайте да нищим нещо интересно

# 382
Тук съм, тичам по лекари и зъболекари. Криво ми е и се притеснявам тук заради неясните резултати от едни изследвания, но ще ви кажа, когато се изяснят нещата. Да не помислите, че е нещо страшно, не е чак толкова, аз по природа съм много притеснителна и така си ги преживявам нещата.

# 383
  • Varna
АЛВЕРКЕ-
http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=4&id=17449   това е за тебе. Не е Овне Христос но не е и Кози рог.
 Има и други сайтове, може да прочетеш ако имаш желание smile3503

# 384
Оххх, сориии, сори! Тук съм, ама нямах кирилица този уикенд, че трябваше да дочакам понеделника да пиша от работа.
Мерси много, че се сещате за мен, милички:))

Маринче, дано изследванията ти да излязат с хубави резултати и всичко да е наред. Стискаме ти палци!

Шиланче, точно обратното, мила. Аз НЯМАМ американски акцент, като говоря на български. Говоря си прекрасно на нашия език, просто понякога забравям думички. Не съм чак толкова зле като този човек, за когото пишеш, но ми се случвало, първо да ми дойде на английски думата и то добре, че повечето от моите приятели са учили с мен английска филология, та ние сме си свикнали да си говорим на българо-английски и не е фатално.

Но ще ви разкажа за една случка миналото лято в България:)) Тук, в Америка продават едни cotton pads, и аз на български това си го бях превела като памучни тампончета. Много ми трябваха за почистване на грим, че моите почнаха да попривършват. Та влизаме ние в една от аптеките в студентски град и казвам аз, едно пакетче памучни тампончета. Аптекарката ми подаде една кутийка тампони. Аз й викам, неее, не ми трябват тампони, за памучета Ви помолих. Тя изнервено прибра тампоните и ми подхвърли един пакет памук, ама от този нагънатия, нали се сещате? Не че не би ми свършил работа, ама аз си харесвам отделните тампончета. И тази като ми се развика, е последно, какво искате, бе госпожо? Памук или тампони? Разбира се, сещате се, че след тази случка, за всяко нещо пращах Зак да пазари. Той ми се противи в началото, вика ми, Даниело, разбери, аз не говоря български, никой няма да ме разбере. Аз пък му казах, именно, защото не говориш български, хората по биха били благосклонни към тебе:))
Та в такъв смисъл съм зле с българския де:)) Неудобно ми е да говоря много с непознати, за да не се изцепя някоя глупост:)) Но ацент нямам никакъв. Говоря си много правилно ИНАЧЕ:))

Лютеничке, направо ти се възхищавам на търпението, жена!:)) Аз с лапетата много трудно се оправям, нямам нерви:)) Иначе ги обичам, ама като са сладки и послушни. И то разбира се, на мен все ми се случва да гледам някои лудетини, дето само ми се качват на главата. Но сега, като стана въпрос за децата и за езиците, има ли такова животно като да си научиш детето на български, урду и на английски:))) Знам, че звучи твърде множко, но възможно ли е изобщо да се научат 3-те езика от съвсем самото начало и как?

Относно празнуването на Коледа и Нова Година, аз лично бях в Пакистан по него време и навсякъде си имаше елхи, дядо коледовци и украси по витрините на магазините и по принцип в Лахор Коледата се празнуваше по някакъв начин. В моето семейство, разбира се, всички, ходихме на църква, но и много познати мюсюлмани също си честитиха помежду си. Това са моите спомени. По отношение на рождените дни, всички, които аз познавам в Пакистан, без значение от коя религия са, си празнуват рождените дни и си хвърлят големи партита:)

А иначе Иисус е бил роден, когато са прибирали реколтата, което съвпада с края на месец август, началото на септември. Също и разположението на звездите по него време пак съвпадат с есенния период. Идеята за 25 декември идва от римляните. Те са имали бог, който е бил роден на тази дата и така те са я взаимствали, за да оподобят по някакъв начин своя бог с Новия Бог, който са приели. Има още много информация на тази тема. Наскоро гледах един филм Zeit Geist, доста е тежичък, но ако го намерите в първата част се говори много за Иисус, как го сравняват с други богове от древно-египетската, индуската, римската, древно-гръцката и др. митологии. Интересно е. Някои се съмняват изобщо в съществуването му като цяло. За мен тези въпроси не са от толкова голямо значение, съществувал ли е Иисус или не, кога е бил роден, от кого е бил роден и т.н. Важното е е да приемем основния принцип на Любовта и да се обединяваме, а не да се делим. И съм абсолютно съгласна и с Алекс-всички сме уникално различни и това е хубавото, че живеем в пъстър и различен свят и се допълваме. Аз лично само едно искам-да спрем войните и да живеем в мир и любов!

# 385
Aaaa, добре че се появи Тумхари, че как обичам да чета дълги постове.

Ами ще ви издам една тайна, има още една причина в Пк някой да не си празнува рождения ден - рождените дати на бебтата се записват оносително отскоро. Има много пакистанци на наша възраст, които не си знаят точната дата, а приблизително, сезона да речем, месеца...Ще кажете, ами какво става с документите...Ами така измислят си една дата, която им харесва и тя става рождена дата за документите, но това си е чиста формалност. Миналата година една от сестрите на мъжа ми като получи виза за Англия, трябваше специално да я инструктираме да си ЗАПОМНИ датата на раждане, която е в паспорта и, защото ако я заразпитват на летището би изглеждало ужасно съмнително, все едно е с фалшив паспорт или нещо подобно. Тя като взе да отключва някакви шкафове да проверява каква е датат и в паспорта, голям майтап, знам че за всички нас това звучи странно.

За мултилингвизъм при децата...някъде четох че повече от два езика не могат да се научат свястно...Може да речем разговорно, мъжът ми например говори към 5 езика, ама за повечето не съм сигурна, че са на кой знае какво ниво, колкото и да се оправя на тях във всяка ситуация. За съжаление в момента нашичкият е много объркан, като съм сама с него му говоря на български, като сме заедно с мъжа ми, или той сам - на английски, пакистанците на урди, испанците на испански, роднините на мъжа ми на пащу. От всички тези езици знае по няколко думи, и аз се чудя защо не ми говори с цели изречения, ама ние ще го побъркаме детето. А искаме да знае и арабски...

Филми от типа на Цайтгаист ми са любими, има върху какво да се замисли човек .

За акцента, не мисля че е възможно човек да си развали родния акцент...освен ако не е емигрирал като съвсем малко дете...Иначе думички се забравят, както каза Тумхари, идват ти първо на езика, на който ги ползваш най-често. И аз имах период през който не си бях ходила в БГ 3 години, и не общувах почти с никакви българи и за някои неща се чудех как да се изразя, а в същото време в бг език бяха навлязли нови изрази, за които не знаех. Например веднъж една приятелка ми каза, че и паднала батерията на мобилния, и аз я попитах откъде падна, представяйки си че е паднала от високо и се е повредила...Тя се скъса от смях, такива ми ти работи...

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 20:48 от летяща.филия.с.лютеница

# 386
  • Varna
Shahzadi Hug
За дечицата за които питаш дали могат 3 езика да научат. Имам такава приятелка със страхотно детенце- знае да пише и да говори на 3 те а е само на 6- Български, Английски и Рожденният език на бащата- Източен език е.  Говорих със детенце наскоро, все едно си говиш със българче, на Английски все едно със хАмериканчИ и на татевия си език същУ. Как нямат тия малките някакъв акцент незнам. Но майката много се занимава със това дете. И и се възхищавам много ама многооооо.

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 20:31 от DELTA_DELTA

# 387
лю тук също повечето не са записани на рожденните им дати,някой дори ако децата им са родени към края на годината целенасочено ги записват в следващата година  Grinning

марина дано резултатите да са отлични  Praynig Praynig Praynig .Децата как са  newsm78

Моето наблюдава как птичките акат от дърветата  hahaha hahaha hahaha

# 388
Съжалявам момичета,но не мога да се включа пълноценно в темата - просто малката не ме оставя...заспива и се буди на често,реве по някой път,незнам стана страшно с тия колики много я мъчат и нищо не помага освен постоянно дундуркане и вече не ми остават ръце и крака,пък и не мога  да свърша нищо като хората  Tired което ме изнервя допълнително...свикнала съм  да бъда активна вкъщи,но сега нямам избор  и тя милата се мъчи и не спи спокойно.
НО надявам се скоро нещата да се пооправят.
Надявам се всички д сте добре.Поздрави и прегръдки  Hug  bouquet

# 389
ехххххо  бре бре вие интерена тема сте подхванали мили дами за рождеството на Исус ,доста интерени неща научава човек благодаря за информацията  Peace   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт