Машина за хляб - 20 част

  • 44 091
  • 775
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 9 785
Уведомяваме официално обществеността, че нашата хлебопекарна се завърна от годишен неплатен отпуск (от юни до октомври). В момента загрява (пардон е изпекла де) един самун, пък като го извадим ще се отчетем подобаващо.

Чакам с нетърпение крайният продукт Peace.
И аз правих хляба на балончета, пак, но не знам дали ще успея да го снимам цял Rolling Eyes.

# 331
  • гр.ВАРНА мммм... някъде на гребена на вълната
  • Мнения: 355
Аз като начинаеща да питам,пак ли го правиш на балончета в машината?и кога да извадя тестото за да го направя на балончета?
А ина коя програма пускаш машината?
Уф много въпроси зададох май.

# 332
  • София
  • Мнения: 8 497
Моля представяме ви дебюта за кулинарен сезон 2009/2010 на хлебопекарната.

   

За въпросите от предходния пост. По принцип оригиналната идея е това изделие да се омеси и втаса в машината (по програмата за месене) и да се оформи и пече във фурна. Ако прочетете внимателно рецептата ще видите, че там пише, че тестото се вади за оформяне след втасване.

Нямате проблем да си го оформите и изпечете и в самата машина (този път на програма печене), на там вече не знам какво точно трябва да е количеството на тестото.

# 333
  • Мнения: 7 275
Моля имам въпрос някой който има Мулинекс OW5003 правил ли е нещо от книжката и кое става?До сега което съм пробвала става чудесно,но не от тази книжка.Благодаря.

Правила съм:

1. Селски хляб с мляко- замених ръженото брашно с пълнозърнесто.

2.Хляб за сандвичи.

3.Сладкиш с мед, орехи, шоколад и ябълки.

4.Плодов кейк- вместо захаросани плодове- сложих ябълки.

5.Тесто за пица.


6.Багети по селски.

Всичко ми е ставало перфектно / според моите изисквания /

# 334
  • София
  • Мнения: 465
Отчет от снощи Flutter
Медена погача,но малко изменена рецепта

Увеличих млякото и добавих и 1 белтък към тестото.Стана разкошна,а конците.... Crazy
Брашното го измерих този път Blush

1 яйце+1 белтък-жълтъка за намазване
50 гр масло
200мл.прясно мляко
2 с.л. мед-пълни
1ч.л. сол
4ч.ч. брашно+малко при месенето за образуване на хубава топка
1 ч.л. с връх мая
Вчера при месенето добавих и 1 с.л. олио
Сложих и сирене при сплитането.
1ч.ч.=240мл


# 335
  • София
  • Мнения: 6 232
Моля имам въпрос някой който има Мулинекс OW5003 правил ли е нещо от книжката и кое става?До сега което съм пробвала става чудесно,но не от тази книжка.Благодаря.
Доволна съм от тестото за пица, но, със сигурност мога да ти кажа,че при мен НЕ станаха багетите със сусам и житните багети...или поне, не с грамажа,който е даден там, освен това не са и вкусни, лимоновият кейк изобщо не е пухкав и въздушен като на снимката, а тежък и длетав /може би от огромното количество захар по рецепта/,козунакът е сладък хляб, но не и козунак. Спрях да опитвам, понеже само се ядосвам, карам с рецептите от форума и съм страшно доволна

# 336
  • Мнения: 11
Бльгодаря!

# 337
  • София
  • Мнения: 8 497
Отчет от снощи Flutter
Медена погача,но малко изменена рецепта

Увеличих млякото и добавих и 1 белтък към тестото.Стана разкошна,а конците.... Crazy
Брашното го измерих този път Blush

1 яйце+1 белтък-жълтъка за намазване
50 гр масло
200мл.прясно мляко
2 с.л. мед-пълни
1ч.л. сол
4ч.ч. брашно+малко при месенето за образуване на хубава топка
1 ч.л. с връх мая
Вчера при месенето добавих и 1 с.л. олио
Сложих и сирене при сплитането.
1ч.ч.=240мл

Уверен съм, че тази рецепта е сполучлива. Не защото видях снимките, а защото е подобна на моята, от която правя така наречения козуначен хляб. Той наистина е като козунака, но не е сладък а от горе е наръсен с шарена сол и чубрица. У нас не всичките членове на семейството ми приемат семената и аз понякога съм принуден да се съобразявам с това.

Ако е позволено да си споделя направо опита за този хляб (козуначения, а не медената пита) та да не пиша отделно.

Значи при мен има едно внушение, което може и да не е правилно ама нека си споделят мамите специалистки.

Та... рецептата е абсолютно подобна на тази само дето няма мед и работя с жива мая, която предварително е активирана в топла вода с няколко щипки захар.

Значи аз правя основно две месения (само с програмата за месене и втасване) като на второто месене добавям предвидената мазнина (маслото или маста). Добавям я задължително разтопена (не препържена) на части и докато не се усвои примерно първата супена лъжица, не добавям другата. Може и да е излишна играчка, ама по този начин поне аз съм си внушил, че всичко е наред.

Моята баба навремето така добавяше мазнината в козунака. Значи прави едно замесване нали без да притуря мазнината. Че даже ако не се лъжа оставяше тестото малко да се поотпусне. После мажеше ръцете обилно с мазнината и месеше докато тя не се поеме от тестото. Не помня баба ми да си е трепала тестото по сто пъти, напротив винаги при нея месенето беше една тиха романтика и нежност. И досега когато ми е нещо нервно или напрегнато тестените изделия не са ми се получавали. В тези случаи предавам шафетата на жена ми.

В машината обаче моите ръце не участват и аз затова съм приел този начин. Обърнете внимание, че любимия ви козунак, който цитирахте в по горните постове е направен по подобен начин (там няма обаче 2 месения, а само едно и мазнината се добавя малко преди края на месенето).

Понеже в солен хляб не върви лимон, аз замествам киселината с най обикновен витамин С от ампула 100 ml. Глутенаната структура става фантастична. Между другото веднъж забравих за това и го направих без витамин С и лимонов сок и пак си стана хляба. Дали пък това не е второ внушение.

Тази рецепта съм я правил и с айрян от кисело мляко (1 част вода на 2 части кисело мляко).

# 338
  • Мнения: 427
geri-meri(popins),кафе със сметана-поздравления!Много добре изглеждат козунаците и медената погача!
Дядо хаджия,ха честито ви откриване на сезона! Simple SmileХляба предполагам е много вкусен Peace
От кога се каня да ви питам...като показвате всеки ден такива вкусотии как стоят нещата с килограмите при вас?? LaughingЩото аз от около 2 месеца имам машинка и от 2 -3 седмици е вече в отпуск Laughing

# 339
  • София
  • Мнения: 8 497
geri-meri(popins),кафе със сметана-поздравления!Много добре изглеждат козунаците и медената погача!
Дядо хаджия,ха честито ви откриване на сезона! Simple SmileХляба предполагам е много вкусен Peace
От кога се каня да ви питам...като показвате всеки ден такива вкусотии как стоят нещата с килограмите при вас?? LaughingЩото аз от около 2 месеца имам машинка и от 2 -3 седмици е вече в отпуск Laughing

Такива празнични хлябове като тоя днешния рядко ги правим. Основно (особено през тази зима) се насочваме към пълнозърнестите, ръжените и царевичните хлябове. На купешките им нямаме доверие, затова си ги правим в къщи. Та затова ние килограмите си ги имаме де, ама те една ли са от хлебопекарната.

# 340
  • София
  • Мнения: 465
Дядо Хаджия,поздрави и от мен за машинката! Wink
Много ми хареса как  описваш месенето на баба ти...Върна ме в детството Grinning
Иначе знам,че на козунаците е добре да се добавя мазнината докато се меси,както го описваш.Но аз без машината не съм добра в месенето,та не мога да кажа нищо повече Laughing

А би ли споделил точната рецепта? Flutter

# 341
  • Разград
  • Мнения: 3 114
дядо хаджия,честита машинка.А дебюта е чудесен Peace.
Кафенце,страхотна питка.А какъв е вкуса й?

# 342
  • Мнения: 9 785
Аз като начинаеща да питам,пак ли го правиш на балончета в машината?и кога да извадя тестото за да го направя на балончета?
А ина коя програма пускаш машината?
Уф много въпроси зададох май.

Аз го правя като обикновен хляб. Някой път, като имам повече време и ми е по-спокойно, ще го направя и в оригинал. Иначе в машината предполагам, че също може да се оформи по рецептата, но задължително трябва пак да се остави да втаса, защото си е играчка и тестото ще спадне извън машината. Или трябва да се оформи предипоследното втасване. Не съм сигурна обаче, дали после след изпичането, ще си личат "балоните" Laughing. Пускам си го на основната програма.

дядо хаджия, хлябът ти е станал перфектно с типичното наличие на майсторлък - шапката отгоре Peace.

кафе със сметана, страхотна погача Peace.

За килограмите - имам машинката от година и половина някъде. Бях бременна като я купи мъжът ми. Не качих много тогава, а сега съм на старите кг, тъй че извода е ясен.

# 343
  • Мнения: 111
Танита, кошничката е от високите и не се напълни до горе. Кекса не беше суров като го нарязах. но защо хлътна точно в средата, а по края си беше надут. Изглеждаше като чели съм го пекла във форма за кекс с дупка по средата.
Благодаря за отговора

# 344
  • София
  • Мнения: 465
дядо хаджия,честита машинка.А дебюта е чудесен Peace.
Кафенце,страхотна питка.А какъв е вкуса й?
Лекичко сладка Peace

Общи условия

Активация на акаунт