Машина за хляб - 20 част

  • 44 083
  • 775
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 2 293
спешно ми трябва рецепта за хляб от царевично брашно-машината е Мулинекс / това, за да ми кажете и на коя програма Embarassed/

# 346
  • Мнения: 4 458


Ето и моите козуначени кифлички в различни форми.

# 347
  • Мнения: 383
dunia53, чашата е 240 мл, а не грама. Преди време някой беше казвал колко горе-долу тежи 200 мл чаша с брашно, върти ми се в главата нещо от сорта на 120 гр., ама може ида греша де ... а в момента не съм в къщи за да измеря.

  bouquet



1 Cup = 1 ч.ч.
1 Tbl.(tablespoon) = 1 с.л.
1 Tsp.(teaspoon) = 1 ч.л.

# 348
  • Мнения: 1 116
Танита, кошничката е от високите и не се напълни до горе. Кекса не беше суров като го нарязах. но защо хлътна точно в средата, а по края си беше надут. Изглеждаше като чели съм го пекла във форма за кекс с дупка по средата.
Благодаря за отговора
Точно затова предположих че е от високите, защото такава машина не може да изпече такава доза кекс напълно, винаги остава горната половина в средата сурава, затова е хлътнал. В такава машина се пече половин доза от този кекс, но е доста малко. Над рецептата съм писала за условията и съм дала линк към това уточнение, което бях писала и за предния кекс в машина за хляб.

Отчет от снощи Flutter
Медена погача,но малко изменена рецепта

Увеличих млякото и добавих и 1 белтък към тестото.Стана разкошна,а конците.... Crazy
Брашното го измерих този път Blush

1 яйце+1 белтък-жълтъка за намазване
50 гр масло
200мл.прясно мляко
2 с.л. мед-пълни
1ч.л. сол
4ч.ч. брашно+малко при месенето за образуване на хубава топка
1 ч.л. с връх мая
Вчера при месенето добавих и 1 с.л. олио
Сложих и сирене при сплитането.
1ч.ч.=240мл

Уверен съм, че тази рецепта е сполучлива. Не защото видях снимките, а защото е подобна на моята, от която правя така наречения козуначен хляб. Той наистина е като козунака, но не е сладък а от горе е наръсен с шарена сол и чубрица. У нас не всичките членове на семейството ми приемат семената и аз понякога съм принуден да се съобразявам с това.

Ако е позволено да си споделя направо опита за този хляб (козуначения, а не медената пита) та да не пиша отделно.

Значи при мен има едно внушение, което може и да не е правилно ама нека си споделят мамите специалистки.

Та... рецептата е абсолютно подобна на тази само дето няма мед и работя с жива мая, която предварително е активирана в топла вода с няколко щипки захар.

Значи аз правя основно две месения (само с програмата за месене и втасване) като на второто месене добавям предвидената мазнина (маслото или маста). Добавям я задължително разтопена (не препържена) на части и докато не се усвои примерно първата супена лъжица, не добавям другата. Може и да е излишна играчка, ама по този начин поне аз съм си внушил, че всичко е наред.

Моята баба навремето така добавяше мазнината в козунака. Значи прави едно замесване нали без да притуря мазнината. Че даже ако не се лъжа оставяше тестото малко да се поотпусне. После мажеше ръцете обилно с мазнината и месеше докато тя не се поеме от тестото. Не помня баба ми да си е трепала тестото по сто пъти, напротив винаги при нея месенето беше една тиха романтика и нежност. И досега когато ми е нещо нервно или напрегнато тестените изделия не са ми се получавали. В тези случаи предавам шафетата на жена ми.

В машината обаче моите ръце не участват и аз затова съм приел този начин. Обърнете внимание, че любимия ви козунак, който цитирахте в по горните постове е направен по подобен начин (там няма обаче 2 месения, а само едно и мазнината се добавя малко преди края на месенето).

Понеже в солен хляб не върви лимон, аз замествам киселината с най обикновен витамин С от ампула 100 ml. Глутенаната структура става фантастична. Между другото веднъж забравих за това и го направих без витамин С и лимонов сок и пак си стана хляба. Дали пък това не е второ внушение.

Тази рецепта съм я правил и с айрян от кисело мляко (1 част вода на 2 части кисело мляко).

Рецертата по която аз правя питка е почти същата, захар вместо мед, понякога и аз я правя с бътърмилк или айрян и става много хубава, никога до сега обаче не съм добавяла вит.С.

# 349
  • София
  • Мнения: 2 649
аз пак спретнах шоколадовия кекс на Tannita, снимки утре. Този път сложих прясно мляко вместо вода и повече ми хареса. Не знам дали заради това, но и повече ми се надигна. Сложих го на най-светла коричка и се получи супер, мек отвън, а отвътре пухкав и с течен шоколад. За първи път толкова добре ми се получава кекс в машината. Peace

# 350
  • Варна
  • Мнения: 181
Здравейте момичета! От няколко дни и аз се присъединявам към вашата компания с машина за хляб Мулинекс 5000.Вече правя втори хляб и се представям добре .Съжалявам че не съм ги снимала ,но са готови винаги в късни доби ,а на сутринта несварвам.Надявам се следващия път да успея да направя снимка  newsm78 .Имам питане -Някой може ли да ми даде изпитана рецепта за пълнозърнест  или типов хляб? В книжката към машинката има такива ,но са с примес и на бяло брашно . И вярно ли е че без него хляба неможе да втаса добре?По здравословни причини ми се налага да ям черен хляб затова са ми въпросите именно за тях.
Предварително ви благодаря  ! Четави с голям интерес  Peace
Приятна вечер на всички домакини! Laughing

# 351
  • София
  • Мнения: 8 497
Здравейте момичета! От няколко дни и аз се присъединявам към вашата компания с машина за хляб Мулинекс 5000.Вече правя втори хляб и се представям добре .Съжалявам че не съм ги снимала ,но са готови винаги в късни доби ,а на сутринта несварвам.Надявам се следващия път да успея да направя снимка  newsm78 .Имам питане -Някой може ли да ми даде изпитана рецепта за пълнозърнест  или типов хляб? В книжката към машинката има такива ,но са с примес и на бяло брашно . И вярно ли е че без него хляба неможе да втаса добре?По здравословни причини ми се налага да ям черен хляб затова са ми въпросите именно за тях.
Предварително ви благодаря  ! Четави с голям интерес  Peace
Приятна вечер на всички домакини! Laughing

Ако искате хляба да бухне поне малко, трябва да има примес и на фино бяло брашно. Ако можете да ядете по твърдата консистенция на чисто пълнозърнест хляб, тогава няма нужда от бяло брашно и мая.

Независимо от това обаче пълнозърнестите хлябове (същото се отнася и за ръжения хляб) не бухват толкова много. Не се лъжете от това, което купувате по магазините. Ако сте си купили бухнал черен хляб има два варианта:

- купили сте си хляб с малко като процент пълнозърнесто брашно - това си е някаква модификация на нормалния бял хляб;
- купили сте си нормален хляб с боя (не ви лъжа наистина го правят така).

Бухнал черен хляб е пълна измама.

# 352
  • Мнения: 59
Здравейте момичета и момчета, пиша за първи път тук.   bouquet
Мечтая си за машина за хляб от доста време. Имам и някои въпроси, ако можете помогнете ми. То може и глупави да са ми въпросите,но аз \"наживо\"как работи машина за хляб  не съм виждала Crazy. Ориентирала сам се към марка Мулинекс, 1600 вата ,струва ли си или да се спра на по евтин модел? Сега и един въпрос Embarassed (срам несрам ще го питам) може ли и да се готви в тази машина, примерно ориз или картофи. Преди да започне да пече трябва ли тестото да се извади от машината и има ли въобще ръчни интервенти? или процесите са непрекъснати до получаване на готовото изделие.Въобще ще съм благодарна на всякакви технологични подробности.
Благодаря ви  Hug   bouquet

# 353
  • Мнения: 9 785
Здравейте момичета и момчета, пиша за първи път тук.   bouquet
Мечтая си за машина за хляб от доста време. Имам и някои въпроси, ако можете помогнете ми. То може и глупави да са ми въпросите,но аз \"наживо\"как работи машина за хляб  не съм виждала Crazy. Ориентирала сам се към марка Мулинекс, 1600 вата ,струва ли си или да се спра на по евтин модел? Сега и един въпрос Embarassed (срам несрам ще го питам) може ли и да се готви в тази машина, примерно ориз или картофи. Преди да започне да пече трябва ли тестото да се извади от машината и има ли въобще ръчни интервенти? или процесите са непрекъснати до получаване на готовото изделие.Въобще ще съм благодарна на всякакви технологични подробности.
Благодаря ви  Hug   bouquet


Аз, преди да видя такава машина на живо, мислех, че е голяма колкото тостер Laughing. Ти обаче ме разби тотално #Crazy. За готвенето - ами освен да пробваш, може и да става Thinking. За хляба - идеята на машината е да се сложат вътре продуктите и да излезе накрая готовият продукт Peace.

# 354
  • София
  • Мнения: 8 497
Здравейте момичета и момчета, пиша за първи път тук.   bouquet
Мечтая си за машина за хляб от доста време. Имам и някои въпроси, ако можете помогнете ми. То може и глупави да са ми въпросите,но аз \"наживо\"как работи машина за хляб  не съм виждала Crazy. Ориентирала сам се към марка Мулинекс, 1600 вата ,струва ли си или да се спра на по евтин модел? Сега и един въпрос Embarassed (срам несрам ще го питам) може ли и да се готви в тази машина, примерно ориз или картофи. Преди да започне да пече трябва ли тестото да се извади от машината и има ли въобще ръчни интервенти? или процесите са непрекъснати до получаване на готовото изделие.Въобще ще съм благодарна на всякакви технологични подробности.
Благодаря ви  Hug   bouquet


Хлебопекарната служи само за месене, втасване и печене на тестени изделия и не може да готви (нито ориз, нито картофи, дори и боб не може да готви).

Ръчни интервенти има. Някой трябва да я зареди машината, да я включи съм ел мрежата и да избере програмата и все пак да наблюдава началната фаза на замесване и ако трябва да коригира тестото.

А иначе тук са обсъждани много модели и ако желаете разгледайте и предишните теми, където е изписано достатъчно за тези машини.

# 355
  • Мнения: 59
Благодариа за отговорите дядо хаджия ,polin_a   bouquet

Да разбрах ви и  Crazy  все пак като има програма за мармалад, мислия защо да неможе един ориз да забърка Mr. Green 

Все пак в близко време , до края на седмицата ще триабва да се похваля иаз
Благодаря  bouquet  bouquet  bouquet

# 356
  • София
  • Мнения: 8 497
Благодариа за отговорите дядо хаджия ,polin_a   bouquet

Да разбрах ви и  Crazy  все пак като има програма за мармалад, мислия защо да неможе един ориз да забърка Mr. Green 

Все пак в близко време , до края на седмицата ще триабва да се похваля иаз
Благодаря  bouquet  bouquet  bouquet

Ми не знам пробвай. Ама у нас кога варим ориза много не го бъркаме, та не знам сега тука как ще се получи.

# 357
  • Мнения: 427
Киара,прияде ми се от твоите кифлички Blush
Ох, по повод килограмите явно ние много се отпуснахме с машинката... EmbarassedОбичам да се занимавам с тесто и преди месех на ръка,но с малката ми ставаше  все по-трудно,за това замрънках за хлебопекарна.Сега пък я затворих в кашона Confused
Ама много ме сърбят ръцете да я включа пак и изнамерих една рецепта за 100% пълнозърнест хляб,поне да не дебелеем толкова WinkНякой пробвал ли е този хляб?http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3672.html

# 358
  • София
  • Мнения: 8 497

Рецептите на Мег са по принцип предназначени за деца с непоносимост към глутена. Затова и там както виждате няма бяло брашно.

Не съм ги пробвал, но много мами са благодарни и доволни на тези рецепти.

# 359
  • Мнения: 427

Рецептите на Мег са по принцип предназначени за деца с непоносимост към глутена. Затова и там както виждате няма бяло брашно.

Не съм ги пробвал, но много мами са благодарни и доволни на тези рецепти.
Аааа тази рецепта я е сътворила за любимия LaughingЩе пробвам и ще споделя Peace

Общи условия

Активация на акаунт