Машина за хляб - 20 част

  • 43 797
  • 775
  •   1
Отговори
# 645
  • Русе
  • Мнения: 7 934
vallensiabg, точно този модел ( определена партида) имат фабричен дефект. Няколко момичета се оплакаха, от други познати също знам че имат такива. Аз я връщах 4 пъти за ремонт преди от Мулинекс БГ да ми я сменят. Имам телефон на супервайзер на фирмата-вносител но няма как да ти го пусна на лични ( гост си).

# 646
  • Мнения: 111
Здравейте,
Ердинч кога се слага олиото при козунака? Заедно с яйцата ли? Сега ще направя по твоята рецепта. Покрай вас се запалих и реших и аз да направя. Нали лятото правих и стана страхотен. Ама сега правих три опита и все несполучливи. Замесва се тестото много хубаво - става си на топка, не залепва по стените и т.н. След 1 час отивам да видя дали е втасало, а то се разляло, лепкаво.
Първия път стана тухла. Втория - извадих тестото от машината, премесих го на ръка с още брашно и го оставих да втасва - нищо. Трети път заредих машината. Оставих го цяла нощ в нея, а на сутринта не беше мръднало. Изхвърлих го.
Явно съм уцелила някакво гадно брашно. Преди години имах едно такова и казаха че зърното било лошо и брашното нямало жила.

# 647
  • Мнения: 111
Аз съм с Мулинекс 2000. От както правя хляба с айрян няма проблем с изпичането.
Пробвай да залепиш фолио на прозорчето от вътрешната страна.  То отразява топлината.
Забелязала съм, че когато правя хляб само с вода тогава остава по-бяла горната кора иначе кексовете се изпичат добре, а и хляба с айрян също.

# 648
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Сузана50,внимавай с маята,виж й годността.Течноста трябва да е хладка до топличка,телесна температура,ако е по-топла ще пресечеш маята.Яйцата разбий на ръка със захарта,докато чакаш маяната смес от мляко+мая+захар мъничко+брашно до кашичка да втаса.Мазнината прибавяй на порции,докато се меси тестото,след което прибави още малко брашно.Тестото трябва да е по-твърдо от това на хляба.Ако остане по-меко,тогава се разлива.Успех и да снимаш.

# 649
  • Мнения: 111
Благодаря,
Правих го със суха мая. Сложих 1 пак.-7 гр. Годна е. Правих си и пълнозарнест хляб и той стана много хубав. Опря в капака.
Ще пробвам пак. Даже си купих брашно за козунаци.

# 650
  • Мнения: 9 785
МалинкаКалинка , да не би да е останал суров, защото е опраял в капака  newsm78 и изобщо, много ми е странно, как на някои им опира в капака и пак там си го печете  Thinking какво се получава? на мен веднъж тръгна да опира и местих във фурната...

МалинкаКалинка, аз и друг път съм писала - за един хляб слагам 1/4 жива мая или един пакет суха 7г на Йоткер. 1/2 кубче ти е дошло много.
Аз най-редовно правя огромен хляб. Излиза над контейнера винаги, но не опира в капака, защото има доста голямо разстояние нагоре. Само веднъж ми се случи, но най-вероятно бях прекалила с продуктите. И допичах във фурната. Няма проблем с това.
За съотношението на маите - не съм правила лични изследвания и не ми е нужно. Слагам от всяка толкова, колкото писах по-горе.
За царевичният хляб - има си специфичен вкус. Това е. Не може да е като белият. Вече ако брашното е кофти - това е друг въпрос. И съотношението бяло към царевично брашно е 70/30. Не повече. Не ми е горчал никога.

# 651
  • Мнения: 2 752
Какво имате предвид под "огромен" хляб? На моята машинка максимума е 1,5 кг и два пъти ми се е налагало да допичам във фурната, все бял хляб Simple Smile

# 652
  • София
  • Мнения: 8 489
и аз чакам с нетърпение,че да си я разпечатам за архива- преписала съм,че на 500 гр бяло брашно се слага 1/4 кубче жива или 2ч.л суха и не смея да мръдна от това съотношение-голямо чудене пада   Rolling Eyes


Публикувал съм я на 42 страница. Ето тук пак я повтарям.


Дядо хаджия, аз съм по-скоро от начинаещите хлебари, но имам малко опит със съотношението на маите. Simple Smile
В книгата на моя Moulinex е дадена сравнителна таблица и въз основа на нея на няколко пъти съм сменяла едната с другата - резултатът не се е променял. Ето какви еквиваленти дават:

1 ч.л. суха = 9 г прясна
1,5 ч.л. суха = 13 г прясна
2 ч.л. суха = 18 г прясна
2,5 ч.л. суха = 22 г прясна
3 ч.л. суха = 25 г прясна
3,5 ч.л. суха = 31 г прясна


Хм... Като начало май бая разминавания има. Друг въпросът, че не знам дали френскана и тая на д-р Йоткер са с еднакъв състав и приложение. То и жимата мая от различните марки не съм сигурен как са.

# 653
  • Мнения: 383
Здравейте,
Ердинч кога се слага олиото при козунака? Заедно с яйцата ли?

1. в контейнера на машината сложете първо течните(разбъркайте яйцата със млякото и със щипка сол) после сухите.
  bouquet

# 654
  • София
  • Мнения: 8 489
Здравейте,
Ердинч кога се слага олиото при козунака? Заедно с яйцата ли?

1. в контейнера на машината сложете първо течните(разбъркайте яйцата със млякото и със щипка сол) после сухите.
  bouquet

Ердинч докато си на линия моля те кажи ми твоето мнение за съотношението между сухата и живата мая.

# 655
  • Мнения: 2 132
И моят хляб с царевично брашно се получи влажен и не се изду. Но аз слагах и маслини, та може от там също да се е объркала работата. Каква марка царевично брашно взимате?

дядо хаджия моят машина има няколко програми, които са по-дълги. Френската е най-дълга -6 часа. По 5 часа са сандвич и пълнозърнест. Италианският е 4.30. Основен бял - 4 часа. Всичките имат възможност за отложен старт.

Италианският хляб стана много добре. Пухкав и с хрупкава коричка. Много ми хареса Simple Smile

# 656
  • в обкръжаващия ме хаос
  • Мнения: 348
polin_a, благодаря ти, че се включи, сега поне ще запомня  за маята и няма да бъркам вече  Confused . Би ли написала какъв грамаж избираш на машината, 1 кг. ли? А разстоянието от контейнера до капака на машината ми е 5-6 см, според мен не е много.   Утре пак ще го направя и ще го дебна, после ще докладвам!
За царевичния хляб, наистина си е странен на вкус. Аз го правих в понеделник и да ви кажа днес като го дояждахме с дребните на обяд ми беше по-вкусен в сравнение с предните дни.

# 657
  • Мнения: 767

Никой ли няма да се изкаже да таблицата за съотношението между сухата и живата мая ?

и аз чакам с нетърпение,че да си я разпечатам за архива- преписала съм,че на 500 гр бяло брашно се слага 1/4 кубче жива или 2ч.л суха и не смея да мръдна от това съотношение-голямо чудене пада   Rolling Eyes

Аз пък слагам на 500гр. брашно (300гр бяло+200гр друго) 1.5 ч.л суха мая. Рецептата я взаимствах и доразвих, а резултатът е приказен. В момента гриза филия и се възторгвам от вкуса. bowuu
Обаче нищо друго, освен хляб не съм направила свястно в хлебопекарната, дори тесто за нещо друго не улучвам.  Sick Снощи замесих по рецепта на Мастерчето тутманик, нахлузих едно боне на контейнера и в хладилника.Ставах два пъти да проверявам как е - като подметка. Blush Сутринта го извадих ,изчаках, после оформих, пак оставих в леко топла фурна и накрая метнах в пекарната. (Е, предполагам, че уредчето си е наред, но мен не ме бива Embarassed)Стана като хляб със сирене.
Надебелях от кофти експерименти - срам ме е да черпя с тях.
Да, и аз си спомням ,че се предлагаше да се закрие прозорчето на Мулинекса с алуминиево фолио, за да се връщат обратно лъчите. Другото е веднага да се премине на режим печене.

# 658
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Все забравям да пиша за маслините.Та,имам една рецепта за хляб с маслини и там маслините се прибавят след 5 минутната почивка в началото,като предварително са разбъркани с три сл брашно.
Пиша това,защото на два пъти вече чета за влажен хляб с маслини.
Ако проявявате интерес ще напиша рецептата,въпреки,че тя е от форума,но незнам на кого е,преписала съм я преди две години.

# 659
  • Мнения: 214
Момичета, скоро не съм писала при вас, но редовно ви чета. Много уча от вас и се радвам, че има къде да видя нагледно как се случват нещата. Hug
Ето и нещо от мен да не са само празни приказни
 
Едни много бързи и вкусни питки (рецептата е някаде от форумите), правила съм ги с какви ли не плънки и винаги стават  Peace

Общи условия

Активация на акаунт