За Кортезите и етническите традиции.

• 12 921
  • 312
  •   1
Отговори
# 45
  • Бу-у-урга-а-ас
Мишон, виждам, че не си прочела какво съм написла на втора страница.

# 46
А, Лого5, сега те прочетох - истинна картина от живота. Rolling Eyes

# 47
Мислете за Кортеза като явление, а не като единичен случай.

Колко бащи и майки трябва да понесат отговорност за това, че децата им раждат деца?
Колко пълнолетни трябва да влязат в затвора за това, че са си харесали булки от детската площадка?

За мен отговорът е, че на тези хора им трябва ПРОСВЕТА И ОБРАЗОВАНИЕ. ако ще и принудително да е.
Искам веднъж за винаги държавата да излекува тази язва.

Колкото е необходимо. Дори 2% да са, може другите да се стреснат. Видя се, че с морков (безплатни закуски, детски срещу бележка за посещение на училище и др.) не става. Тогава ще стане с тояга, която често е в пъти по-ефективна, заради страха (той от своя страна ще създаде рефлекс). Peace

# 48
Обърнахте ли внимание, че когато репортерката задаваше въпроси на 11 годишната Кортензия, от отговорите й се оказа, че тя не иска да ражда, но нямаше и най-малка представа, че ако продължава да прави секс, пак ще забременее? Даже се изненада?! ooooh!
Аз също съм против такова интегриране. В класа на дъщеря ми учат много циганчета от махалата, защото няма достатъчно българчета да се попълни паралелката. Возят ги всяка сутрин с микробус, т.е. нямат пречки да идват на училище. Има посещаемост от тяхна страна само и единствено, за да не изгубят детските добавки! Сега са втори клас и още не са се научили да пишат и да четат, не полагат никакви усилия, с изключение на едно единствено дете. Стават все по-нахални и агресивни. Бяха боли детето ми с кабърчета, блъскали й вратата на тоалетната /и не само на нея, а на всички момичета/. В крайна сметка я спрях от занималня, защото не мога да се справя със ситуацията, а детето ми цял ден се стискаше, за да не ходи до тоалетната. Има и още, но не ми се разказва.
Според мен наказания трябва да има, рано или късно от някъде трябва да се започне. Това , че сме свикнали да живеем по един начин и да си затваряме очите за много проблеми, не значи че така ще продължаваме да живеем вечно.

Не можеш да накараш насила някой да се образова, колкото и бонуси да им се дават, те просто не се интересуват от учене  Peace

# 49

Не можеш да накараш насила някой да се образова, колкото и бонуси да им се дават, те просто не се интересуват от учене  Peace
Но можеш да го вкараш в затвора насила. Защото там е мястото на изнасилвачите.
За мен 19-годишния левент е изнасилвач.
Майката и бебето да се отглеждат като 2 непълнолетни от държавата.  Ако се налага всички роми да идат в пандела за секс с малолетни, така да бъде.
Също там да попаднат крадците, измамниците, мародерите и пр. люде извън закона.

Ако пък искат да се ограмотяват - да се отворят библиотеки/вечерни училища към затворите. И без това там време бол.

# 50
  • Бу-у-урга-а-ас
Писана, никакви бонуси, а пръчка и тояга.
И сега в закона за НПО е записано, че образованието е задължително до 16 годишна възраст и са посочени и глобите за родителите, които не осигуряват достъп на децата си.
Да, ама кой в тази държава е тръгнал да налага санкции?
Ми те нямали пари. Е, хубаво, ама телевизори и двд-та имат. Да влезе един съдия изпълнител и да им вземе и малкото, което имат. Нямали пари за глоби ли, щото са безработни? Ами тогава принудителен труд в специални трудово възпитателни лагери тип затвори - да строят магистрали и да копаят тунели. Задължителна здравна просвета и програми за безплатни операции за вазектомия или завързване на тръбите. И ей такива крути мерки.

Призовавам, ако някой репортер чете, да се нпарвят обстойни репортажи за живота в циганските махали. Ама за истинксия живот, такъв какъвто е.

# 51
А да сте се замисляли, че от години управляващите са тези, които нямат ама НИКАКЪВ интерес циганите да са образовани и интегрирани?
Има и отговор защо. Whistling

# 52
  • София

Но можеш да го вкараш в затвора насила. Защото там е мястото на изнасилвачите.
За мен 19-годишния левент е изнасилвач.
Майката и бебето да се отглеждат като 2 непълнолетни от държавата.  Ако се налага всички роми да идат в пандела за секс с малолетни, така да бъде.
Също там да попаднат крадците, измамниците, мародерите и пр. люде извън закона.

Ако пък искат да се ограмотяват - да се отворят библиотеки/вечерни училища към затворите. И без това там време бол.

smile3501

# 53
Да, съгласна съм за наказателната отговорност, затова казах, че трябва да се започне отнякъде , а не да стоим и да се тюхкаме за това какво повеляват традициите  Simple Smile

# 54
  • Бу-у-урга-а-ас
А да сте се замисляли, че от години управляващите са тези, които нямат ама НИКАКЪВ интерес циганите да са образовани и интегрирани?

Жоз, така е, ама и не е така. За тях е ясно, че много гной и смрад ше излезе, ако се пипне този цирей. Никой не иска да се товари излишно. Следващите да му мислят.

# 55
Аз не виждам така нещата,те просто ги използват при необходимост!
Няма в момента сила която да ги вкара в релси,те са неконролируеми,а няма как да се въведе закон,който да важи само за тях,без да сме потърпевши и ние!

# 56
Аз мисля, че ромските традиции за ранни бременности и неходене на училище дойдоха заедно с "избухването на демокрацията". Учила съм до 8 клас в училище, в което преобладаващо учеха цигани от околните улици, много каракачани и малко турци. Каракачаните по традиция бяха богати и умни. Турците бяха малко и по-трудни в ученето. Повечето ми съученици-цигани тогава се българееха. Не знаеха цигански. Родителите им работеха и се женеха най-рано след абитуриентския бал. Крадяха циганите-катунари, които рядко посещаваха града. После дойде 89 година и първите, които останаха без работа в малкия град бяха циганите. Тогава започнаха да просят по главната улица, да крадат, а вероятно и да се "женят" на 10 години. И тогава имаше циганско училище до гарата, но циганите ходеха на училище. Не пиша това с носталгия по миналото, а защото сега е затворен кръгът на мизерия, ниско образование, разврат и престъпност.

# 57
Напомям, че колкото и да не ни се иска да го признаем циганският проблем е само парченце от пъзела. Съд, затвор, глоби- ок. Само че места в затворите нямаме, а от ЕС непрестанно ни глобяват задето условията ни не са европейски. Съдебни зали също нямаме достатъчно. Кой знае какво още ни липсва. Така че хубаво прокламираме да има затвор и наказания, но понякога няма как да кажеш Б преди да си казал А. Трябва да се мислят работещи решения.

# 58

Няма в момента сила която да ги вкара в релси,те са неконролируеми,а няма как да се въведе закон,който да важи само за тях,без да сме потърпевши и ние!
Оооооо има има. Баш са си контролируеми. И няма нужда от специален закон. Нека се подчиняват на общите закони.

А и идеята за продажните циганки гласове започва да се изтърква много. Има и други начини за фалшифициране на изборите.
При 30 % избирателна активност, никой не носи отговорност за резултата. Нито негласувалите, нито продалите се, ниито избраните.
После така си и живеем. А неносенето на отговорност отприщва жаждата за вършене на забранени неща. Щото кво като ти забраняват след като не те наказват...

# 59
                             Нямам проблем с ничии етнически традиции, и ми се иска никой да няма с моите. Против съм да бъде разделяно семейство. Отделно знам, че със съгласието на родителите е позволено да се сключват ранни бракове.
                             П.П. Когато се зашуми по подобен казус винаги се сещам за Ирена Милянкова  Blush.

Общи условия

Активация на акаунт