Събирам забравени жестове ( леко носталгична) ІІ част

• 67 845
  • 1 513
  •   1
Отговори
# 105
Е,весел празник е, но не е нашенски  Grinning Иначе се маскират като всякакви страхотии и децата обикалят къщите за лакомства като девиза им е "Лакомство или бела"
 Ето две снимки от лунапарк в Германия по време на Хелуин:

Тиквата е символа.

Aнн@, ми продай го бе-нали знаеш , че има хора, които колекционират реликви  Hug Може и твоя да го е имало, не разбирам от марки, наистина бяха много.
А сега да се изкажа и аз за панделките/кОрделките-всички момиченца от моето поколение носеха. Баба ми нали е украинка, носеше ми цели кутии с всевъзможни цветове, а майка ми ги шиеше на ръка(в кутията са на ленти). В руското училище бяхме (поне до 4 клас) с оригинални руски ученически униформи, които са кафяви и с кафяви панделки. Наистина скривах шапките на останалите момиченца с необичайния цвят панделка. Майка ми ме гонеше из цялата къща с гребена да ми плете всяка сутрин плитки, та веднъж я примолих да ме постриже като момче. Тя пък взе , че ме послуша.  Laughing
Всъщност се сещам, че дори дъщеря ми прихвана малко от панделките-винаги и слагах ярки, защото имаше гадния навик внезапно да изчезва в тълпата  hahaha

# 106
Живях една година два месеца в Момин проход и хванах цялата част от подготовката за кукерски събор. Е няма такова нещо, всяка вечер някоя махала тренира. Заспиваш с чанове, и се събуждаш в седем от чанове. Като ги срещнем на улицата с Кирил, залепяхме за стената. Най-големия чан, който видях, сякаш събираше една кофа вода. Видях един старец как си предаде чановете на един викинг в кръчмата, с единствената уговорка да не излизат от махалата. Когато остарее, и той да изисква същото от следващия. Абе, ако кукерите отидат в щатско, ще им съберат сладките.

# 107

Ей, я ми разкажете накратко за тоз Хелуин - какво е точно, що се шуми около него и правилно ли е? Гледам, из магазините разни украси по повода, филми за вещери по тв???

Оф, оф, оф, дойде ми до главата и аз да се просвещавам.Цел- да помагам за набавяне на материали за чадото за часа по английски.
Като цяло, явно много съпротиви има в разпространяването на този празник из Европа напоследък. Смятам, защото се комерсиализира. Междувпрочем като всички други вносни празници Simple Smile
Ще потърся линкове. Hug

това е добро като информация

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%83%D0%B8%D0%BD

Последна редакция: сб, 31 окт 2009, 19:53 от аистенок

# 108
Хeлуин е загубил отдавна истинския си облик.Прилича повече на Есенен Карнавал.Може да бъдеш с демоничен,приказен или хумористичен костюм.Моето момиченце ще бъде с крила на фея,а аз ще си нося на воля джедайския меч(светещ в синьо).От шоколадчетата ще занесем утре на пожарникарите-те имат повече нужда.
Тиквените фенери украсяват входа на къщата.В издълбаната кухина залепяш свещичка и ето ти магия.
В офисите има партита за възрастни.Може и със заенце на Плейбой,и с медицинска сестра да пофлиртуваш след работа.
Умрях от страх тази сутрин,чакайки на светофара.От съседната кола ме изгледа дядо с половин лице и светещ неоново език.  Shocked
Не си ли спомняте карнавалите от детството?

Последна редакция: нд, 01 ное 2009, 02:07 от veselcheto

# 109
Даа, разбрах същността - денят на вси светии, пренесен тук пак изкривено. Но щом децата участват и се веселят - няма лошо.
А иначе и православието си имаме такъв, пък и сумати задушници. Голямата - Архангеловска е идната събота.
Кукерите са ми били винаги интересни. В района ми има и села без такава традиция-пропускат много веселба.
Тез традиции трябва да се пазят и развиват. Нищо че се оплитат езически, православни и католически. Само комерсиализацията бих избегнал, задължително.

# 110
  • Казанлък of all places
Докато аз пътувам, нова тема се появила!
За руския сте си говорили, за бригади, за военно....ех! За кОрделите няма да говоря, напатила съм си....
А аз другата седмица имам имен ден!
И за да не е съвсем запис, ето какво намерихме в старата къща, която е в едно село на 7 км от мястото, където живея :
Ако искате вярвайте, но още се пени !

Последна редакция: нд, 01 ное 2009, 15:08 от angelina.bgk

# 111
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...
А аз другата седмица имам имен ден!

Архангеловден? и най-малкия синковец ще празнува (пак)  Laughing  а значи и всички ние  Hug
важното е да има празници и хубави поводи, всичко друго е от лукавого!  bishop

# 112
  • Казанлък of all places
Като бях по-малка, смятах,че само определен кръг хора имаме имен ден на Архангелов ден - аз и майка ( тя е Милка, от Михаил). В днешно време се оказа,че един куп народ празнува на този така прекрасен ден, включително хора с напълно необясним произход на имената....
Но истина е, че е важно празници да има!

# 113
Здрасти,Ангелина и добре дошла в този прекрасен музей на спомените  Grinning Хората тук са дружелюбно настроени като едно време  Wink
Да не забравиш да черпиш с бадемов ликьор и бонбони "Финни млечни" другата седмица  Wink
И аз ще черпя за приятелката си от детинство-Анжела  Simple Smile

# 114
  • Varna
Ох, АНДЖЕТууууууууууу
 хванах ли те и тукаааааааааааааааааааааааа smile3503
Верно бе Анждееей- присети ме за този Алка- праха- ама нямаше ли  и един Алка супер или се лъжа newsm78

# 115
  • Казанлък of all places
Ако можех да му снимам с нормален апарат гърба на кутията на този прах , да видите инструкции за пране, да видите чудо! Немските ряпата да ги яде!
( Ели, аз и в предишната пишех, ама по-радко, по ми е интересно да чета)

# 116
Переше всичко Алка-та защото ръцете на мама търкаха. Wink
В нашата варовита вода не се разтваряше лесно.Перяхме с настърган ,накиснат домашен сапун.Търкахме с ръце чорапите като че ли огън ще палим.
Пералнята ни беше вертикална с перка на дъното .Като вашите.Имаше един маркуч,който трябваше да следим да стърчи винаги нагоре и високо.Нашата пералня не бързаше,не подскачаше,не късаше дрехи.Нямаше стрес.Пералнята ни  просто въртеше.Ние правехме другото-изплакване,изстискване,простиране,пускане на маркуча,миене на пералнята,подсушаване (да не ръждяса),похлупване и каренце с народен мотив накрая.
ПС.Я, гледай колко черпелък се задава.И аз с двама скорпиона. Laughing

# 117

И аз ще черпя за приятелката си от детинство-Анжела  Simple Smile
Да не би за Анжела Дейвис? Laughing Беше станало нарицателно име за бухнала и къдрава коса.

А да почерпят на 8 ноември още: Wink

Именници: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райко, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка.

http://i236.photobucket.com/albums/ff116/Logician_photos/DSC00121.jpg

А да си кажа - кефят ме ей тия дувари и  турските керемиди.
А за къща, покрита с камени плочи, само си мечтая..

Последна редакция: нд, 01 ное 2009, 19:44 от аистенок

# 118
Ако можех да му снимам с нормален апарат гърба на кутията на този прах , да видите инструкции за пране, да видите чудо! Немските ряпата да ги яде!
( Ели, аз и в предишната пишех, ама по-радко, по ми е интересно да чета)

Хе, това е по моята страст Laughing
Жалко, че не си успяла, но пак ми е интерсно.
Спомням си много стари прахове, много и стари Joy

# 119
Dedo,ти ли переше у вас?Това се считаше женско задължение.Добре,че сега се променят териториите.Кой е измислил автоматичната пералня-мъж или жена?.
Аистенок има ли масивни огради  в Холандия?
Аз искам такава къща пълна с хора,с глъчка.Къщата да бъде по-висока от оградата.И каменни плочи в двора,обрасли със здравец.И каменна чешма.И асмалък.И дъбица,за да си лежа под нея. Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт