Защо в България няма такa наречените "babybox"

• 1 647
  • 9
  •   1
Отговори
Чувала съм че в много големи градове в Европа има "babybox".Така родилите деца които не желаят да се грижат за тях ги оставят там.Моля мамите които живеят извън България и знаят повече за това да пишатСъщо има някакъв срок в който може да си го вземе обратно.Хубавото е че не ги хвърлят по казаните,не ги хвърлят в тоалетни и където им дойде на ум.Такива новини в пресата и телевизията ме изкарват извън нерви за дълго време.Защо не се прави и у нас?

# 1
Ами защото това е същото като да го хвърлиш в кофата. Доказано е с времето, че не е по-цивилизовано и хуманно по отношение на детето. Да, отива при някакви жени, които го обличат и хранят, само че това си е институция.

http://edition.cnn.com/2000/WORLD/europe/10/26/belgium.mothers/

Последна редакция: сб, 31 окт 2009, 15:52 от ku[d]ku[d]yaka

# 2
  • Вън от пространство и време
Моето мнение по този въпрос е раздвоено. Споделям напълно написаното от Кудку, че е отвратително да си захвърлиш детето ей така, минавайки отнякъде. От друга страна, обаче, много добре знам, че винаги е имало, има и ще има жени, които го правят - по едни или други причини, жизнено важни според тях.  Sad И.. като че ли е по-добре да ги има тези места, за да имат шанс децата да попаднат веднага в ръцете на опитни хора, а не по кофи за боклук, тоалетни и под мостове, където има опасност за здравето и живота им.

# 3
Аз съм против анонимното оставяне на децата по простата причина, че така детето няма никаква информация за произхода си. Иначе знаеш, че си пуснат някъде от някого си. А тук като се намери изоставено дете на нетипично място, в повечето случаи извършителят се открива, колкото и да е невероятно. Babybox-овете не дават тази възможност, защото там анонимостта е напълно законна.

# 4

Честно казано аз нямям доверие на информацията която е дала майката на социалните.Тя е почти никаква а дали  изобщо е достоверна.Поне като го е родила здрав не го е захвърлила някъде на студа,та е оцелял.Роден е на 9.01

# 5
Тук не става въпрос за информацията, която родилката е дала, а за това, че в документите на детето има нейни данни - ЕГН, номер на лична карта, имена. Те се вписват от социалните и няма как тези данни да са грешни. Това е отправна точка за детето все пак един ден ако реши да търси. Пък и  оставянето на деца по тоалетни и кофи не е всеки ден и не е под път и над път.

Ако не ме лъже паметта един член на френския парламент, оставен точно в babybox през 60-те беше вдигнал голям шум по въпроса и във Франция отдавна са забранени.

# 6
В днешния брой на в-к 24 часа има интересна статия по темата, по- скоро сравнение за този вид социална дейност в различните държави.

Аз съм малко раздвоена, оказва се, че и в държави с "бейбибокс"  пак има захвърлени и починали бебета.По-скоро съм склонна да приема право на родилката да запази анонимност при раждане, отколкото да и се дава възможност да излезе от родилния дом ,да търси "бейби бокс", да се довери, че наистина ще остане анонимна и да предприеме тзи стъпка.съдейки от случаите на захвърляне на деца съм убедена, че точно този тип родилки едва ли ще търсят бейби бокс, затова по-добре да им се даде да запазят анонимност още в родилния дом.

# 7
  • на път
.......... че точно този тип родилки едва ли ще търсят бейби бокс, затова по-добре да им се даде да запазят анонимност още в родилния дом.

Светкавица, права си.
За съжаление обаче, у нас голяма част от изхвърлените бебета не са родени в болница, а в други условия. Тези бебета нямат никакви документи, рядко оцеляват и малка част от случаите стават достояние на широката публика. Имайки предвид социалното и културното ниво на тези родилки, едва ли кутиите биха помогнали да се спаси малката, нещастна и невинна душичка ...

# 8
А, защо да не може да се запази напълно анонимността на родилката чрез бейбибокс? Нали при донорите на сперма и яйцеклетка е същото.

Иначе, да, по-добре да се даде възможност на родилката да запази анонимността си в родилния дом или където тя се появи с детето.

Изхвърлят се деца на изплашени майки, такива които по един или друг начин ще бъдат наказани ако решат да оставят детето си - незаконни имигранти е първото нещо което се сещам.

# 9
А, защо да не може да се запази напълно анонимността на родилката чрез бейбибокс? Нали при донорите на сперма и яйцеклетка е същото.
...

Не е същото. Това, че на реципиентите се обявява само номер на донора, не означава, че не се пазят документи този номер на кое реално лице съответства.

А по поставения въпрос мисля като Светкавица.

Общи условия

Активация на акаунт