Дългокърмещи майки - да пообщуваме - част 25!

• 27 598
  • 759
  •   1
Отговори
# 360
Мами,бихте ли ми казали къде точно в Кодекса на труда се пише за кърмаческите часове?

# 361
  • Mars Hotel
И аз бях на срещата, но си тръгнах доста бързо, защото Теди мрънкаше през цялото време и искаше да докопа всичко, което се намираше на масата.  ooooh! Нямаше начин да остана, защото щеше всеки момент да избухне в истеричен рев, а когато това стане и цица трудно я успокоява. Надявам се да мога да се присъединя пак на следващи срещи, беше много приятно.

# 362
Отпуск за кърмене и хранене на малко дете
Чл. 166. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работничката или служителката, която сама кърми детето си има право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа наведнъж. За работничка или служителка, която работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа този отпуск е 1 час дневно. След навършване на 8-месечна възраст на детето този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работничката или служителката има близнаци или недоносено дете, размерът на отпуска по предходната алинея е 3 часа дневно до навършване на 8-месечна възраст на детето и по 2 часа - след навършване на 8-месечна възраст на детето, докато по преценка на здравните органи е необходимо да го кърми. В тези случаи, ако работничката или служителката работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа, първоначалният размер на отпуска за кърмене на детето е 2 часа, а след 8-месечна възраст на детето - по 1 час на ден. Отпускът по тази алинея се ползува на два пъти, а със съгласието на работничката или служителката - наведнъж.
(3) Отпуск при условията и в размерите, посочени в този член, се дава и на осиновителката, и на майката на заварено дете.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Отпускът по предходните алинеи се заплаща от работодателя.

# 363
Благодаря,Иви! Hug

# 364
Няма за какво Татянка  Simple Smile

На мен ми се случи странно събитие  Laughing
Миналата седмица ходих на гости в майка ми, само аз и децата. Дребния реши, че му е тясно да спим на единично легло, сменил мястото (до сега не е спал там нощем) и ходи напред-назад сигурно до 12 часа. Аз по някое време съм заспала и се събуждам към 3 сякаш нещо ми липсва  Thinking Оглеждам се малкия го няма, голямото спи....тръгвам на почетна обиколка и ги намирам заспали с майка ми в спалнята на широко... О, така ли smile3508 Както обичайно не се буди през нощта... сега им кроя планове за другата седмица  Whistling

Последна редакция: чт, 03 дек 2009, 09:42 от Ivy

# 365
Ивайло се захрани с шоколад сам някъде около годинката. И то не какъв да е шоколад, а пияни вишни  Crazy. Играеше си детето с кутията, която уж трудно се отваря и бонбоните уж бяха в целофан и като го погленах по едно време муцунката му беше цялата кафява. Пробил си кутията с пръстче човека и си смуче доволно през целофана. Иначе почерпките и при нас не липсват. Бабите из махалата все му дават по някоя вафличка, казах им, че шоколад не яде и днес го почерпаха лукумена вафла  Laughing. Той добре, че сладко не обича много.
Имам едно питане и аз. Ивайло спи при нас на салнята (то не е спалня, де, ама това е друг въпрос  Grinning). До скоро не му слагах никаква възглавница, но преди 1-2 месеца беше хремав и го слагах да спи на моята (не само главичката, целите раменца) уж да му се стичат секретите. Сега понякога го слагам на моята възглавница, но той постоянно се върти. Все си мисля, че моята му е висока, а без възглавница не му е удобно  newsm78. Имаме и малка възглавница като за него, но главата му не се задържа повече от 30 мин на нея - такова въртене пада. Та смисъла на това объркано обяснение - слагате ли възглавница на децата и каква?
Едната ми гърда винаги е била по-лесна за обработка(цедене, сучене), но Митко не се е оплаквал от другата до сега. Обаче от скоро си демнстрир педпочитаноята, а на мн не ми се ще да оставаме на една цица, защото без друго точно тя е по-голямата, та ко го кърмя само на нея, ощ повече ще си личи. Пък и още не е разредил кърменията до толкова, че да не ми пука. Едва ли ще издържа все едната гърда да дразни. То пък за беля точно тази е по-раздразнителна при продължително сукане.
И при нас е така, едната гърда се пълни по-малко и съответно е по-малка, защото Ивайло нещо не я харесва и не иска да суче от нея. Вечер успявам да го прилъжа докато спи, иначе само цокне и веднага преминава към другата  Rolling Eyes.

Последна редакция: пт, 04 дек 2009, 15:26 от Ellle

# 366
За възглавницата - поне при нас няма шанс, много се върти юнакът и само след половин час възглавницата няма да е под главата, а под дупето Laughing То аз да го завия не успявам, та възглавница... Друг е въпрсът, че сега го мъчат зъби и спи къде ли не - върху мен, до мен...
А иначе и при мен едната гърда е по-голяма от другата, но за сега моето момче си ги харесва и двете Simple Smile

# 367
  • София
До 2 г. и малко си спеше без възглавница, но пък се покатерваше върху моята или тази на баща й - почти цялата, лягайки по корем и гушвайки възглавницата, напречно на нас. Като видях, че няма накъде и не може да се спи от нея - блъска си главата в главата на баща си, а мен ме рита с крака, купих й една възглавничка - детска на Темпур, защото нашите са такива и се оказа, че маймуната и тя на такава е свикнала и друга не признава Wink, сега цари мир и щастие, защото поне си спи на нейна възглавница. Simple Smile

# 368
Ivy, много мами ще ти завидят сега - за това, че сина ти няма против да спи и с други хора.  Simple Smile  Hug
Това с преценката от здравните органи колко още да се кърми детето след 8-я месец, ме накара да се замисля какво ли означава.  newsm78

# 369
Цитат
Това с преценката от здравните органи колко още да се кърми детето след 8-я месец, ме накара да се замисля какво ли означава.
И мен.Дали не трябва да се направят промени относно този член в КТ?

# 370
Здравейте имам въпрос към майките на по големи кърмачета след 2 г. примерно, кога проговориха децата ви и по колко думи казват. Защото мойто много много не говори и сега баба ми има приятелка която е мед. сестра в отделение за недоносени абе има голям опит жената с бебета и и казала, че Гери не говори защото имало някаква ципа на непцето която от сученето залепвала и затова говора при нея се забавя  Crazy и ако спра да кърмя ще проговори.

# 371
  • В сърцето на ММ
sofi82 ,въобще няма нищо такова.Моят син буквално започна да говори за 2 месеца.Сега вече почти няма дума,която не знае-даже понякога ме стряска като види нещо, и направо ми казва какво е.Така че,ще си проговори детенцето. Peace

# 372
Здравейте имам въпрос към майките на по големи кърмачета след 2 г. ...
Пълни глупости! Къде е тази ципа?  #Crazy
Не се притеснявай. И моето много не говореше, а сега се отприщи! Обърни внимание на други неща - дали реагира на елементарни команди да донесе или вдигне нещо, дали поглежда предмет, който сочиш с пръст и назоваваш по име, дали може да се концентрира в някакво занимание - строител, кукла, кола, кубчета, драскане с химикал, дали реагира на позната реклама или песен.
Абсолютно нито 1 дума ли не казва??? Имам приятелка, проговорила на 3 години. Сега не млъква! Много е досадна... Имам чувството, че иска да си навакса изгубеното в мълчание време!

# 373
Ами не че не говори имам чувството че на нас не ни говори защото като я оставих с брат ми и той се опитал да я качи на един батут му казала "сама сама" после като ми го каза останах изумена  #Crazy, но основния звук който издава е а-а-а-а-а с различна интонация  Mr. Green къде заплашително, къде заповядва иначе чува щтото съм я пробвала пак от притеснение. Но като цяло не обича да я занимават, особенно чужди хора като и говорят не реагира и ги избягва общо взето малко е дръпната от хората не от децата обаче. Ако е възрастен решава дали да се заиграва с него или не най често с мъже се закача   Flutter жените ги отбягва даже ако много настояват да и говорят почва да вика и се кара  Crazy А бе чешит е малко да ви кажа не е от лесните деца, даже свекърва ми която е детска учителка зор и идва като я оставям при нея и се оплакла на мъжа ми че като тръгне да се криви става страшно, а бе крив рак ко да ви кажа  Crazy

# 374
Това с проговарянето наистина е малко притеснително, моето детенце е по-малко, но 99% от речта му е "аааа", и понякога ми става жал, като иска да ми каже нещо, пък аз не мога да го разбера, иначе използва десетина думи, но за повече няма желание.
Вчера пък една майка на момченце на същата възраст ми каза, че нейното даже вече псувало,  Crazy та явно настина сме назад с материала. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт