Фотография # 41

• 32 522
  • 756
  •   1
Отговори
# 585
tanzen, всичко зависи от светлинните условия. Наистина китовите, особено в дългия си край, са доста тъмни, и ако светлината не е достатъчна, не позволяват високи скорости. За да замразиш движение на играещо дете, ти трябва поне 1/250 скорост, ако не и повече.
Така че, моят съвет е: Сложи режим приоритет на скорост, задай 1/250, снимай в по-широката част на обектива, където блендите са по-отворени, (ще се приблиш малко  Wink),  и вдигни малко исото - докъм 200 - 250, че и 300, би трябвало да е използваемо? Пробвай, ако не е достатъчна тази скорост, вдигни още малко. И ще ти трябва дневна светлина, в сумрака няма да стане.

# 586
В ръчния режим  (M) няма нищо сложно или страшно:))
Правиш една снимка, станала е тъмна- значи иска да отвориш още блендата. Ако е супер осветена- обратно- затваряш и така. С няколко опита ще видиш, че започва да става.
Файърбърд точно тия дни обясняваше подобна хватка, за която никога не съм се сещала аз лично. Снимаш примерно на ауто и гледаш показателите в инфото на камерата. После отиваш на ръчен режим, даваш близки до тези показатели и си готова.

хихи излиза, че съм добра душа Joy но пък хич не мога да обяснявам, по тая причина рядко се включвам, щото даже аз трудно се разбирам:))) та  дано си разбрала нещо Embarassed

Последна редакция: ср, 25 ное 2009, 14:46 от Jaly

# 587
ами няма много смисъл да се хаби затвора.
като се нати9сне полуспусък, във визьора се изписват препоръчителните според фотоапарата стойности на бленда и скорост и до колко зададените са адекватни на светлината.

ако снимаш на М, гледаш във визьора дали показателя на светломера е на 0 +/- .... и регулираш с което ти е необходимо.
после ако не ти е харесало как апаратът е преценил светлината, пак променяш.

искам да кажа, че не е необходимо да се направи снимка, за да се видят стойностите.

# 588
  • София
tanzen , и аз се тормозех със същия въпрос като започнах да снимам и понеже беше скоро ще ти кажа какво проработи при мен -  четях разни неща, гледах кой на какво е снимал и пробвах същото и все не ставаше и накрая спрях да чета, врътнах копчето на М и започнах да експериментирам.При мен , понеже не ми е никак сигурна ръката 400 и нагоре са ми добри като скорост, светлината е най-важна, ако е мрачно не става, и след това вече си слагам исо и бленда, като направя няколко снимки се ориентирам, но в хода на снимките пак променям.като за начало снимай някъде където светлината е равномерна а не комбинирана от слънце и сянка.Тук момичетата са много по-добри от мен, вероятно също ще дадат съвет, аз ти споделям моя опит до сега. http://www.flickr.com/photos/32927416@N02/4113398976/sizes/o/ ето една такава, не  е върха, но пък и не е пипана , освен лек шарп на 80 с unsharp mask, a моя обект само търчи, че и подскача както е видно  Laughing

Елф , невероятни снимки, преди време бях попадала на твоя стрийм и не бях го запазила, но сега промених тази грешка Grinning

вече са ти отговорили виждам, но така или иначе съм го написала да си го пусна

# 589
ами няма много смисъл да се хаби затвора.
като се нати9сне полуспусък, във визьора се изписват препоръчителните според фотоапарата стойности на бленда и скорост и до колко зададените са адекватни на светлината.

ако снимаш на М, гледаш във визьора дали показателя на светломера е на 0 +/- .... и регулираш с което ти е необходимо.
после ако не ти е харесало как апаратът е преценил светлината, пак променяш.

искам да кажа, че не е необходимо да се направи снимка, за да се видят стойностите.
И аз по този начин следя светломера и се ориентирам, после гледам снимката и ако ми харесва резултата си оставам на тази стойност, ако не променям в зависимост дали искам да е по тъмна или по светла;)и така снимам винаги на М

# 590
Е, момичета, благодаря ви от сърце, знаех си че нещо в задапаратното у-во не е наред  Laughing Никога пък не съм се сетила да гледам показанията във визьора ( ама къде съм тръгнала и аз изобщо... Embarassed )
ЕлиГ, браво  Hug
Момичета, ще ви последвам съветите и пак ще пиша какво се е получило  Hug

# 591
И при мен нещата бяха като при tanzen точно в началото. А и тогава Лили беше бебе, не стоеше мирно и за секунда и нямаше къде да я снимам освен вкъщи (а осветлението все не ми достигаше). Правех какви ли не врътки, чаках най-силната светлина, постановки, отражател, но в крайна сметка проблемите ми се решиха като получих друг обектив Mr. Green

# 592
но в крайна сметка проблемите ми се решиха като получих друг обектив Mr. Green

анджък!
Помня аз Лекси едно време как се мъчеше с китовия, казах тогава да си купи един твърд 50мм и Лекси изведнъж стана майсторка! Истината е, че светлосилният обектив прави разлика от земята до небето при портретите, плюс че аз портет над ф2.5 досега не съм правила и никакъв зуум не ми върши работа.
Танцен, вземи си 50мм или на ф1.8 или на ф1.4 (за предпочитане според фин. средства) - и в двата случая ще се преродиш.

# 593
Ами така е, каквото и да си говорим. Не че снимките ми изведнъж станаха блестящи, но поне мъките свършиха и имаше някакъв шанс да получа добър кадър.

# 594
Хихи Blush освен да пиша до дядо Коледа...

# 595
Хихи Blush освен да пиша до дядо Коледа...

сега е точния момент  Mr. Green

# 596
  • София
Момичета, много ви благодаря за коментарите и съветите във flickr! За мен са много, много ценни, да знаете  Hug
Мерси и за комплиментите за декорациите ми. Не че има голямо значение, но да кажа, че това не ми е основната професия, а по-скоро хоби, което на всичкото отгоре се оказа и доходоносно  Joy 

Прибавих си много от вас в контактите и сега с кеф ви разглеждам. То не било толкова сложно /аз нали съм на "вие" с flickr още.../, аз си представях, че едва ли не се чака ауторизация както във Фейсбука или нещо подобно  newsm78

И аз откакто взех 50-милиметровия мога да кажа, че вече правя опити за хубави портрети на дъщеря ми. Китовият си върши чудесна работа също, за всичко друго можеш да го излъжеш, но не и за портрети  Laughing

# 597
Може би го познавате този фотограф, но реших все пак да сложа линк към сайта му, за който му е интересно - има различен подход от повечето сватбени фотографи в бг. Случайно минах покрай изложбата му в градинката на Народния театър...
Другите не съм ги разглеждала, но от сватбените има доста добри http://www.bonibonev.com/

# 598
Да се отчета с картичка и да се оплача от Дени, че ми пусна мухата в главата и Дамаянти, че прави красоти, на които не може да се устои  Grinning

# 599
Може би го познавате този фотограф, но реших все пак да сложа линк към сайта му, за който му е интересно - има различен подход от повечето сватбени фотографи в бг. Случайно минах покрай изложбата му в градинката на Народния театър...
Другите не съм ги разглеждала, но от сватбените има доста добри http://www.bonibonev.com/

Аз го пусках преди като си търсех фотограф за сватбата. Обаче ни отказа когато се свързахме с него.

Общи условия

Активация на акаунт