КГО 2008 7-ма част

• 36 619
  • 740
  •   1
Отговори
# 330
Така, да се разпиша и аз по темите.
За заспиването - през деня нямаме проблем - обличамв пижамата, слагаме чувала и я мятам в леглото, след което излизам от стаята и до 10 минутки е заспала... Вечер я слагам в леглото, давам й кърмата (вече едва около 50 мл) и киселото мляко  (200 мл), но не иска сама да заспи - трябва да съм в стаята... Навън е абсурд да спим през деня - миналата неделя се случи, но спа точно 40 минути, а иначе в къщи понякога откарва и по 3 часа и половина... Напоследък нощно време се буди само по два-три пъти и дори последните нощи не съм я взимала при нас на спалнята (бях се притеснила, че съм я научила да я вземам рано сутрин), но заспива веднага и успявам и аз да се понаспя...
Гърнето - скоро не съм я пробвала, но преди няколко месеца категорично отказваше да седне и аз го прибрах...
Килограмите от преди месец са 8.200, около 70 см... така че сме от миньончетата... ама хич и не я мисля, храни се добре, развива се детето.... колкото толкова... аз да не би да съм висота....
Чорапи като спи не слагам, хич не обичам и аз самата да спя с чорапи... Слагам й или цяла пижамка или две части, под пижамката от два дни боди с дълъг ръкав, отгоре чувалче и тъничко одеалце.... Спим на около 15-16 градуса и не й е студено...
Миналата сряда сложихме и ние тази ваксина и в петък цъфна с хрема, която още борим, само с физиологичен разтвор, де... Минаха 7 дни, вече трябва да се оправя... От около рти месеца е с 8 зъба и няма напредък... иначе венците са й мама мия. ама не излизат тия предкътници...
Млечните продукти и при нас не са много според мен - сутрин с попарата или овесените давам козе сирене и вечер с лягането кърма/адаптирано мляко... Понякога след като се наобядва давам около 100 мл кисело мляко с лъжицата... След обяд има от кухнята някакво кремче, което също е с мляко... Може пък и да е достатъчно...
Лека вечер от мен и дано скоро се включа пак   bouquet

# 331
Алис, днес да нямаш помощници, че така писателстваш?! Ако имаш, завидях ти!  Laughing  Ама хубаво пишеш и докато си тука да те питам - маргарин, кога може и изобщо може ли? Правя аз разни кифли, питки и ги правя с маргарин та за това.. детето хапва.
Ами, какво да ти кажа......хич не е добър маргарина, само от "лошите" мазнини съдържа, май че е възможно най-лошия мастен продукт на пазара, но........въпрос на избор и възможности. Повечето хора си го ползват и предпочитат. Мъжа ми масло посмъртно не иска, яде си маргарин. На малката няма да дам докато зависи от мен, аз самата също не го докосвам от години (откакто се запознах по-подробно със съдържанието му). Няма някакви предписания за малките деца откога може маргарин, всичките ми познати и приятелки дават на децата си (големи колкото нашите) намазани филийки, аз съм единственото изключение  Simple Smile.
Майлили, като че ли малко ми се виждат млечните. Не е нещо тревожно, но може да опиташ да й ги увеличиш. Пробвала ли си в кисело мляко да сложиш някакви бисквитки или овесени ядки....
Тсв, моята малка най-редовно изключва компютъра. А когато аз го изключа вечер, го включва  Laughing. Поне по 20 пъти на ден обяснявам, че това копче не се пипа, без резултат.
Шики, също пробвах да спрем мазилата, на 2 пъти. И двата пъти се сдобихме с обрив, поради което се отказах от експерименти, засега. Специален крем п/в студа не ползвам, мажа й лицето с емолиента за тяло (от доста време сме на Нахткерцен).
Галина, оздравявайте  Hug
Меги, още се цедиш  Simple Smile. Браво, няма какво друго да кажа   bouquet!
Ние днес сложихме ваксината. Мина без рев, пожелавам си да мине и без реакция  Praynig  Нашата докторица каза, че не е особено фенка на точно тази ваксина, но все пак е по-добре с нея. Изреди ми възможните на теория реакции, но ме успокои, че в дългогодишната си практика не е имала някакви страховити случаи на заболяло дете след ваксиниране.
А да, в момента имало морбили, не разбрах обаче в региона или в цялата страна.

# 332
Покрай безкрайните оценки на Вики от разни специалисти, си държа един лист с препоръчителни дози ядене и пиене за деца... на 11-12 месеца- 16 до 28 унции мляко (АМ или кърма), разпределено на 3-4 приема казват там. Смятайте колко е, и дали да му вярвате. Аз и до момента поя баткото, дето е на 3, с около 16-20 унции кисело мляко на ден.
Мерси на всички за здраве- пожеланията, мисля че хващат Wink...

Тази вечер по случайност се загледах в един бг филм по Сънденс- "Зифт", па ми стана едно носталгично такова... не следих толкова сюжета, колкото атмосферата... а, това артистите винаги са ми били интересно племе  Party...

Вики до компа не стига, но редовно ми пуска музика на стереото, което съм ситуирала под бюрото, за ужас на батко и, който в тия случаи ме кара да я гушкам, щото си мисли, че ди-джея в къщата е той...  Joy...

# 333
  • София
Като се заговорихте за препоръчителната доза мляко взех че погледнах и аз в "Дневника на мама" - едно книжле дадено ми от педиатъра. Ето какво пише за деца от 1 до 1,5 години:

мляко - 300-350 гр дневно, всеки ден
яйца - около 1/4 яйце дневно, вкл. и като част от други ястия (1 - 1 1/4 седмично)
млечни продукти (сирене, извара, кашкавал) - 15 гр. дневно, всеки ден
месо - по 40-45 гр. дневно, 5 дни в седмицата
риба - мин. 60-70 гр. седмично, разделено на 1-2 приема
пресни плодове - 150-180 гр дневно, всеки ден
пресни зеленчуци - 150-180 гр дневно, всеки ден
хляб - 50-60 гр дневно (1.5 - 2 филийки на ден или по 1/2 филийка на хранене)
тестени закуски - 30-40 гр седмично, разделено на 2-3 приема
зърнени закуски - 70 гр седмично, разделено на 2-3 приема
плодови сокове и компоти - 30-40 гр на ден, всеки ден.

Тази част за храненето е писана от д-р Мария Русинова, специалист по хранене и диетика, директор на Банка за майчина кърма, тел. 0898 564 964, та ако има критики и по-солени такива - отправяйте ги към нея директно  Mr. Green Laughing
Хайде със здраве от нас, че за днес сме запланували да изядем с приятели 1 пуйка с кисело зеле, а за целта кака ви трябва да я сготви  hahaha

# 334
  • София
Сиска, ЧЕСТИ РОЖДЕН ДЕН!!! newsm51
Желая ти от сърце много здраве, усмивки и сбъднати мечти. Весел празник cheers

Аз тъкмо се похвалих как Влади през деня си заспива сам, и сега от 2 дена иска да седя ди него в стаята. Twisted Evil

# 335
  • София
Ренка, благодаря ти мила  Hug

# 336
ЧЕСТИ РОЖДЕН ДЕН на рожденичката !!!
Облаче , ти направо ме съсипа с  това количество мляко , ами то като сметнах това са 450- 600 мл .  ooooh!  Нашта мома вечер изпива около 200 мл АМ  , а през деня  млечен крем от куфнята , там не знам колко слагат , ама със сигурност е разредено млякото, та  и на мен ми се виждат множко .
Филма зифт го гледах миналата зима и не ме впечатли нещо . Слабаков е име , ама филма леко ме разочарова .
Нашето злоядо дете , тотално ме побърква в дадени моменти и хубаво , че има кои да ме отмени , защото вече сигурно щях да се гръмна  #Cussing out В общия случай изяжда закуска и храната от кухнята , когато не  е хапвала плодове през дена , не и давам десерта , а плодове миксирани за следобедна закуска . То и режима й е един никаъв в момента спи от11 - 13. 40  и после трябва да пробутам 3 хранения+ АМ вечер , което е живо чудо . Аз от няколко дни се чудя дали не  й давам  много сирене - сутрин със закуската , в супата слагам допълнително и като видях сега  тези 15гр. дето ги е дала др.Русинова, май ще понамаля дажбата . Страх ме е да не  започнат да се  калцират костите много ранно ( ама й аз не съм наясно , та ще трябва да прочета ) .   За спането да чукна на дърво е добре спи непробудно вечер , слагам си я в леглото със спален чувал само по боди , че в къщи е 24 градуса без парно , лягам на спалнята и тя си заспива след малко . Това че спи добре ми дава някаква надежда , че е сита и добре  , нали не може да си каже още милата  .
Бях чела по-напред , някой питаше за крем за студено време , ами ние имаме на Мустела Колд крем още от миналата зима и сега него ползваме , че   Сашата  бяла , руса и синеока ( всички признаци на проблемна кожа ) и си трябва мазане .
Чакам с нетърпение да дойде май месец да махнем памперса, че ми писна , имаше един период дето се подсичаше всяка седмица , даже пробвах един ден с гащи и се побърка всичко беше напикано .През около 40 мин. го върши , трябваше да пера панталони , че нямам токова много, пуснах парното да съхнат и в къщи стана 27 градуса  и до 18 часа бях луднала ,а когато си напишка и пантофите , а аз развях бяло знаме . Сега гърнето го ползва само за пиш , но ако нъц , лято пък беше обратно , ама така е променят се .
Аз доста се поовлякох , но на който не му се чете да ме подмине . Сори !!!

# 337
Здравейте.
Силве честит рожден ден и тук   bouquet Пожеланията си ги получи  Wink
АЗ съм в поредния филм на усложнение от незаразни градински сополи  Close Е не моа се начудя как има толкова безотговорни родители  #Cussing out
Цеци изпива около 500 мл. АМ. 240 преди заспиване и другите през нощта. Също така слагам сирене в закуската или в супата, когто не е с месо. Хапва си и данонино около 100 гр., тъй като на батко му му доставя удоволствие единствено отварянето им. Считам, че млечните и въобще храните с калции са им много важни, тъй като сега е моментът на усилен растеж и никнене на зъби, та си е необходим. Аз обаче съм се видяла в чудо с дрпуг проблем. Всяко седмица ми се случва да го заваря поне веднъж заспал оповръщан в леглото. Оставям го заспалсъвсем спокойно  и нормално, без запушен нос и вечерта към 12, като се кача да си лягам, го намирам заспал, а цялото легло оповръщано  Crazy Не знам какво да си мисля вече ...

# 338
Сиска, честит рожден ден! Много здраве на теб и малкия сладун!

Млечни значи хранения викате. Ева суче сутрин преди ставане и още 2 пъти през деня, вечер заспива със сукане и през ноща има поне едно такова. Колко е като количество незнам. Сутрин яде попара с масло и сирене и понякога вечер и правя овесени ядки с прясно мляко /3 пъти до сега/.
Щях да ви питам давате ли мед вече? Нашата педиатърка каза, че вече може да и давам, но чувам и от други спецове, че е добре след вората година. Аз и дадох 2-3 пъти по една лъжичка/бебешка/ в овесените ядки. За сега няма проблем.

И за зъбната хигиена исках да питам. Миете ли вече зъбките на дечурлигата? С каква четка и каква паста. Моя зъболекар и беше препоръчал да и чистя венците с марличка напоена с кислородна вода и после да изплаквам с лъжичка вода, дори да  я глътне нямало проблем. А сега с тия два зъба... сигурно вече е време за четка и паста?

А за Дзифт, така мисля, че го изписваха /без значение/, мисля че Явор Гърдев е режисьор. На мен ми хареса, макар пак да се усеща онова.... особеното българско драматизиране. Въпреки това филма ми хареса. Много готини актьори е сбрал Гърдев, загледах го с предубеждение обаче ме очарова накрая. Да не се отплесвам... следва "Източни пиеси". Simple Smile

Последна редакция: пт, 11 дек 2009, 22:27 от shikimiki

# 339
Шики, с мъничка четка за зъби (а може и от силиконовите напръстници, специално за тая цел) и тренировъчна паста за зъби без флоурид е добре да я приучваш госпожицата на полезни навици- това е моят съвет Wink... На Данни от 4 месечен му ги миех... с Вики се боря като прасе с тиква... отскоро  Crazy...

А, бг филм за последно по Сънденс бях гледала- "Георги и пеперудите" преди 3 години и много ме впечатли. Браво, че все пак се намира по нещо Simple Smile...

# 340
  • София
Сисилия, ЧРД! Бъди много здрава, усмихната и щастлива...и силна, за да удържаш напиращите пакости на калпазанчето  Heart Eyes
Шики, аз също провеждам тежки битки вечер в банята с един напръстник (силиконов), ама по-скоро излизаме аз нахапана, отколкото той с чисти зъби  Mr. Green Crazy, все пак има някакъв напредък, вече 4 месеца трае борбата, та горе-долу се изтрайваме.
За меда...много противоположни мнения чувам. Четох тук във форума мнения от Косе Босе, че меда не е чак толкова страшен алерген, но до годинка трябва да се избягва, тъй като пчелите пренасят заедно с цветния прашец и някои бактерии, най-опасната от които е бутолизма. А това може да бъде и фатално за детенце до 1 година.
От друга страна пък, цветния прашец също е алерген  Thinking...ама на лято като вадим първия медец от кошерите (мъжът ми е производител на био-мед) ще му дам да опита за първи път, все пак ще е на 1 и 7-8 месеца.
За българско кино...отдавна вече нямам нерви  ooooh!
Манана, да не му идва много млякото преди лягане? Или да спи много свит/прегънат  newsm78? На Калоян често му се случва като се нальока със сок докато си играе да повърне малко, но той кляка, навежда се, търкаля се по пода, та го отдавам на това. Дано да е нещо безобидно.

# 341
 Мерси ви, че се включвате тъй бързо по въпросите ми! Определено започвам да налагам навици, ама до сега с таз кислородна вода беше некъв ад! Голям рев всеки път, но сега я гледам че проявява интерес към четките за зъби и даже се опитва да ни имитира, да видим...

Бългрското кино е едно тежко по-принцип... Обаче, Софко, оцели десятката с "Георги и пеперудите", това ми е един най-любимите филми в този жанр! Ако знаеш колко съм го търсила този филм, много исках да го имам. Ако можех да си го купя бих, ама нямаше от къде. Е, вече мога да се похваля, че го имам и честичко си го гледам... Grinning Препоръчвам го на всички!

# 342
  • в здрача
Честит ви първи сняг!
А и честит рожден ден на Сисито на патерици - здраве, щастие и успех да те съпътстват навред!
Ние бихме ваксините на децата и най-странното е, че никой не плака  Grinning  Чудих се дали разбират нещо толкова малки децата от телевизията и вчера малкото ми го доказа. Гледахме втори сезон на "Рим" и там при погребението на Цезар една кърмачка пусна малко мляко в устата му, а малкото като видя голата голяма гърда на екрана протегна ръчичка и каза "Дай". Голям смях падна, чак ме хвана яд, че не уковечих този момент.
Щях да питам - докъде сте със самостоятелното хранене? Като гледам по записките си и клиповете на каката по това време доста добре се е справяла сама с лъжицата, но прояви желание сама да се храни още на 8 месеца, а Роси чак сега посяга към лъжицата. Иначе сама хапва ако храната е суха и на хапки - царевица, месо, плодове. А за тази царевица - който има проблем със запека да дава царевица. Яла ли е от нея на другия ден по три пъти се отчита. Вярно че не я сдъвква добре и излиза почти цяла, но обира и всичко покрай себе си. Оказа се перфектен начин за разхлабване.
И още нещо - шоколад давали ли сте да опитат? Педито каза още на годинката, че може, но от скоро опита и не иска да се задоволи само с половин парченце, та стигнахме до там караме каката да се крие когато хапва нещо такова, а сега по празниците се яде повече.

# 343
Честит ви първи сняг!
Ей, изпреварила си ме  Laughing. Тук вали от сутринта, без спиране, което си е събитие. Ей сега хукваме навън.
"Георги и пеперудите" го завъртат отвреме навреме по НВО.
Тсв, не че съм маниачка, но шоколад няма да й дам още дълго време дори да опита, и то именно от тази гледна точка - веднъж опита ли, няма да има удържане. Сигурна съм, тя обича сладките неща, виждам я как реагира на плодовете, и как на манджите например  Grinning. Затова ще спестя на себе си и на нея малко неприятни емоции и хленчене. Познавайки себе си, мъжа си и сина си мисля, че ще си навакса пропуска по-късно  Laughing.

Последна редакция: сб, 12 дек 2009, 15:28 от alliss3

# 344
  • София
Сисилия, ЧРД! Бъди много здрава и щастлива жена и майка! Весело отбелязване на празника!   bouquet

Ариана, благодаря за подробната разбивка за препоръчителните дози. На Мишето закуските са й млечни по 200-250гр. порцията, та със сиренето през деня, приемем, че е достатъчно. Иначе ще трябва да заменя някое основно хранене с десерт Simple Smile

Манана, да не би да е преяло детето и по някое време да връща?

Шики, ние надали можем да дадем полезна информация за миенето на зъбите, като си нямаме още. Поне ще са й здрави, щото ще може да си ги мие сама още от първия.  Laughing

Цвети, шоколад не съм давала, не мисля, че е някаква храна от която децата имат нужда. Самостоятелно се храним, ама с ръце. Та ако е нещо омазващо, я храня аз с лъжицата. И тя иска да яде с лъжица, но само плеска и не й давам, което отчитам като грешка.

Днес купихме и последните подаръци за Коледа, опаковахме, правихме коледни сладки.... много ми е празнично напоследък.  Party

Общи условия

Активация на акаунт