КГО 2008 7-ма част

• 36 569
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Разкажете за яслите, защо сте така категорично против тях? Дайте примери....

Щото и без това места няма, та да не се ядосваме се самонавиваме  Joy
Това в рамките на шегата.
Аз и за детските градини не съм "За". И аз и брат ми много сме боледували в детските градини, поради което сме гледани от баба на село. Което пък не искам да се случи на моето детенце, защото много по-гадна ми е била раздялата с мама и татко като знам, че 5 дни ме делят от момента, в който пак ше ги видя, а не някакви си 8-9 часа.
Наскоро четох "Как се възпитават момчета" на Стив Бидълф и той също твърди, че особено за момченца е много травмираща раздялата с дома и семейството, за това по-добре любяща бавачка удома, отколкото ясли.
Естествено много често майките нямат избор и също така много често дечицата се приспособяват много добре в яслите и след това им е още по-леко в детската градина. Все някога тази раздяла с мама ще се случи и тя никак няма да е лека, отлагането с някоя и друга година ни подготвя нас родителите, пък и децата, които ще са с по-здрава психика след 3 годишна възраст, да я понесем по-леко.
Танче, да ти е жива и здрава момата и да расте хубава умна и най-вече много здрава   bouquet, Честит празник днес!

# 481
  • София
Тони, и аз не съм голям фен на яслите и градините, но според мен, ако трябва да се избира по-малкото зло, съм по-скоро ЗА. Виждала съм деца, отрасли в сравнителна изолация от деца и социална среда и никак не го пожелавам на детето си.  Confused Аз определено не мога да й създам нужната социална среда. Може да я храня, възпитавам и обучавам сравнително по-добре у дома, но не ми трябва темерут в къщи. Нали ме знаете - не съм фен на крайностите  Mr. Green До колкото зависи от мен, ще я гледам до 2,5-3г. възраст, но на градина ще ходи. Ако ни приемат де  Laughing Ако и тогава не ни вземат и без това трябва да си плащам, по-скоро ще я дам в частна градина, отколкото завряна до 1-ви клас с бавачка в къщи. Ако се налагаше да се върна сега на работа, не бих се обвинявала, че съм по-лоша майка (не че щях да умирам от кеф). Такъв е животът! Важното е да сме пълноценни родители в моментите, когато сме с децата. Ама това си е мое мнение, не държа да убеждавам когото и да било.

Днес правих овеските на Шивани. На мен ми харесаха, на Мишето - не толкова, колкото би ми се искало.  Confused Продължавам с експериментите  Simple Smile

# 482
  Хмммм newsm78,проблема с яслите е,че няма свободни места (в София е просто кошмар)!Аз засега няма къде да се върна и септември вече ще мислим по въпроса с гледането.Но ако нямам работа на ясла няма да я дам,но на градина вече ми се иска (дебело подчертавам-ако се вредим изобщо).Понеже моя мъж е много против яслата,казва че ако аз започна работа той ще мине нощна смяна и през деня ще си гледа децата.Когато Алек беше малък и имаше рожден ден,пред мъжа ми лелката нашляпала едно детенце в яслата.Беше бесен и идея нямам как се е стърпял той да не нашляпа лелката  Joy.Та така,но за мен скоро работа на хоризонта не се очертава,така че ще си изкукуригваме в къщи с малкото тюфлече  hahaha.
 Искам да подчертая,че финансово не съм цъфнала и вързала.И аз нямам избор,така ми го налагат обстоятелствата в момента.

# 483
За много години, момичета! Бъдете живи и здрави, а всичко останало си го пожелайте мноооого силно, както е посъветвала Млечта, и то ще се сбъдне! Wink
Успях да се включа и аз най-накрая, но вече времето изобщо не ми стига. Работя на график и общо взето по празниците си бях на работа, а когато бях почивка от печката и мивката не се отделях ooooh! Но иначе изкарахме добре. Алекс е един малък тайфун с нежен поглед Crazy Последният хит е изчоплена лампичка на печката, която ми показва градусите. Изчезна в дън земя. Даже се бях притеснила да не я е глътнал ooooh! Всичко е под ножа... разглоби цялата къща, баща му даже, който е мноооого по-спокоен от мен, онзи ден възкликна:" Лелеее, тая къща ако оцелее две години ще е цяло чудо!" Mr. Green  Разглобява первазите, потроши няколко телефона, на баща си го наводни със слюнка, компютъра е най потърпевш, а телевизора не знам как още не е издъхнал ooooh! Но иначе е едно слънчево и вечно усмихнато дете, пу-пу-пу!  Сърце не ти дава да му се скараш Laughing От както съм на работа не показва, че му липсвам особено, но прави номера на баба си. При мен никога не е повръщал по време на ядене, а на нея редовно го прави този номер... Влязох в ритъм вече, но нямам никакво време, както вече споменах Crazy
Майлили, честито първо зъбче!!! Най-накрая се сдобихте и вие! Да са белички и здравички!
Таня, да ти е жива и здрава госпожицата! Щастие и успехи по пътя й!
За яслите и моето мнение да си задържа денце в къщи с баба му. Но за градината съм ЗА. Дано ни и приемат, че е един голям ужас Shocked С баткото бях много доволна. Случихме на учителки, не съм имала проблеми.
Манянка, Трикси, бързо свикване с работата ви желая! Промяната е огромна, но неизбежна... Hug

# 484
Добро утро, за яслата съм против, защото тук в Сливен не им дават вода, за да не пишкат и да ги науча т по лесно на гърне. И въпреки че като дадох Дени на ясла казваше и за ако и за пиш- и тя беше в кюпа с другите. Не е нормално като вземеш детето от ясла да ти изпива по 1/2 литър бода веднага, а през лятото и повече. Спря да се поти, което не беше обичайно за нея. Резултатът беше че на 2- половина започна да ми прави цистит след цистит, след това и пиелонефрити. Започна да пишка на 12-18 час веднъж и урината да и мириши на леш. Тук и правиха цветни снимки, лежане по болницата ит. н. без резултат. Стигнахме до първа спирка-Ст.Загора и там една професорка, без даже да я пипне- само ме изслуша, видя епикризите и изследванията и ме попита дали е ходила на ясла. Обясними че напоследък има доста такива случай- от това да не им се дава вода и да пишкат на точно определен час е проблема. Трябвало да я науча наново да пие вода и да пишка когато и се препишка, за да спре организма да преработва урината, за течност. Като помощ ми изписа чая на Ламбрев и всякакви "бабини илачи"за болни бъбрици. Вече 5 години Дени се закрепи след процедурите, но 1-2 години вървях по мъките. Не е гаранция и че Иво ще стане така-най - малкото няма да го дам и в същата ясла, но знаете- Страх лозе пази.

# 485
Танче, това което и написала освен, че звучи отвратително е и подсъдно. Защо не си раздухала случая, не бива да се примиряваме с такива неща. Не трябва да си мълчиш, ако не предприемете мерки, те ще продължават да съсипват здравето на децата Crazy Пиши до някое предаване, до някои вестник, оплачи се в инспектората, да проверят случая.
Аз лично не съм фен на яслите, защото там е бациларник, то е ясно. От друга страна обаче, дали детето ще се изболедува в яслата, в градината или в училище няма значение. Дори и да го гледам до училище, когато то отиде там адаптацията му ще е кошмарна и изграждането на имунитет срещу болестите в училище за мен не е вариант, защото ще е свързано  изпускане на материал. Малко е отклоних от темата, сори. Та мисълта ми е, че в яслата няма да му обръщат нужното внимание, и в крайна сметка това си е моето сладко детенце, ще ми е мъчно за него Crazy Ще се чувства някак само и изоставено там. Но в крайна сметка, колкото по - рано, толкова по - лесно Crazy

# 486
Tanyaz,това е ужасно!И аз съм чувала много лоши неща за яслите-то че не ги гледат като вкъщи е ясно,но най-вече връщали децата пак на памперси.Дори да казвали "пиш" им слагали памперси да не се занимават.Ама като се наложи човек да започва работа,какво да се прави.

Честито на работещите!Аз имам чувството,че съм забравила как се върши тая дейност и не знам как ще се настроя пак да ходя на работа.Аз не знам кога ще се връщам- хем ми се връща,хем не ми се дава Виктор на ясла.
Трикси,намери ли бавачка-сещам се,че търсеше преди време.

# 487
  • Варна
Това, което Tanyaz е написала е просто кошмарно  #Cussing out, но не бива заради това да се слага етикет на всички ясли. Аз пък съм твърдо "ЗА" яслите, естествено говоря за нормални възпитателки, а не за такива побъркани лелки. Никола тръгна на ясла на 1г.4 мес. и много бързо видях промяна в поведението му - започна да се храни сам, започна да ходи на гърне, проговори много бързо, просто си личеше, че му се отразява много добре. Естествено има деца и деца, някои не могат да се адаптират и това е. За болестите - неизбежни са.. децата, които не ходят на ясла, си ги изкарват като тръгнат на градина.. и все пак си е до организъм - някои изкарват по-леко, други от сопол стигат до бронхити и т.н. Всеки родител познава детето си и решава дали иска да го пусне на ясла или не  Peace. Но докато без ясла може, без градина вече е много крайно. Има си неща, които децата трябва да научат в определените възрастови групи, както и да се социализират. Имаме познати, които си глдаха детето и го пуснаха чак в първи клас.. е две години си говореше само с учителката и се хранеше само с нея.. не беше свикнало да си общува с деца  Rolling Eyes. Но пак казвам - всеки родител си решава за собствените деца  Simple Smile.
Колкото до Иван - подали сме документи за ясла, дали ще ни приемат никой не може да каже  Sad, но надеждата умирала последна  Tired.

Manana, добре дошла на борда на потъващия кораб.. вода има за всички  Mr. Green. И аз много бързо навлязох в нещата, няма как.. клиентите не питат дали си свикнала или не.. те си искат тяхното. Аз вече свикнах с кризата.. все по-лошо ще става.. тази година ще е много трудна, а такива бюджети са ни заложили  #Crazy.. както и да е  Simple Smile

# 488
Здравейте дами прекрасни  Hug
Оказва се много трудно да свикна с ограничен нет, който има само достъп до професионална комуникация  Twisted Evil
Относно яслите - не мога да кажа твърдо за или против. Цеци ще го дам от септември, когато съм сигурна, че ще може да бърбори и да отговаря на въпросите ми смислено. В яслата на баткото това им беше най-голямата грешка -мислеха, че всички деца мълчат и не могат да разкажат на родителите си  Twisted Evil Е сега съм сигурна, че са доста по-вниматлни в отношението към децата. От друга страна установих, че Веско, след като стоя у дома сбавачката, бабите и мен, в един момент се оказа, че не знае как да контактува с други деца и да си играе. С бабите и дядовците навсякъде се разбираше чудесно и казваха "Какво прекрасно дете", но с връстниците си ... предпочитам да не знам коментарите на другите майки  Crazy Госпожата в градината ми каза тази сутрин "Той толкова много говори с нас, но сега го учиме да с играе с другите деца, а не самичък". Това искам да избегна при Цеци и считам, че въпросът е в контактас негови връстници. Въпросът е не дали да дадем детето на ясла/градина, а предварително да проучим много добре мястото, на което го пращаме.
Таня честит рожден ден на патерица на порасналата кака   bouquet Пожелавам ви да нямате никога повече такива преживявания.
Хеленка при нас положението също не е много розово - изгонихме си клиентите, пък сега "гоним Михаля"  Crazy Но поне имаме работа, защото много хора нямат този късмет  Confused Съни  Hug

# 489
Е, яслите не са чак такова наказание. Хем не ми се ще да говоря преди да се запозная отблизо с положението в момента, хем не се стърпях. Моите впечатления от нашата ясла (в която беше сина ми, а сега ще е и Мира) са изключително положителни. Сутрин децата се впускаха от вратата да прегърнат лелките, така че не мога да си помисля, че не им се обръща внимание и никой не ги поглежда цял ден. Хигиенните навици - Дидо там се научи да си мие ръцете, да пишка и ака в гърне, да се храни с прибори. Боледуването - далеч не всички деца са непрекъснато болни. И в яслата, и в детската градина имаше деца от групата, които често отсъстваха, но бяха по-скоро единици, повечето си посещаваха редовно. Няма да давам за пример моя син (той изобщо не боледуваше), може би той е в другата крайност. Вчера подадох молба за Мира и понеже няма наплив като в Сф и Вн ще я приемат, когато пожелаем. Документите прие бившата учителка на Дидо, надявам се и мънинкото да е при нея, че съм с много добри впечатления. Ако нещо не е както трябва и не ми харесат условията, имам избор - има още 6 ясли в града. Е, и ние да имаме поне едно предимство пред големия град  Laughing.
Има я и обратната страна - племенника ми (в Пловдив) откакто е на ясла стана агресивен - посяга да удря, щипе, блъска. Крещи, кара се.....предполагаме, че нещо недобро се случва в групата през деня, но сестра ми няма избор. Като цяло там отношението на персонала към децата и родителите било изключително нахакано, понеже напливът е голям. И написаното от Таня е без коментар - свинщина  #2gunfire.

# 490
Eto, друго си е майките с опит да кажат за яслите. Много благодаря за което. Май не е чак толкова зле Wink Инак за градината съм твърдо ЗА. Познавам майка, която си гледа детето до училище, поради причината, да не боледувало в градината, и разни такива, когато тръгна на училище беше много травмирано. Първия ден не е могло да се съсредоточи, само е плачело за мама. Съответно другите деца го изолират, защото се държи странно за тях. Скъсало се е да боледува, за два месеца бронхити и пневмонии, антибиотици, изпуска материал, не знае как да общува с децата , страни от тях, нещастно, неадаптивно. Голям кошмар, учителките в чудо се видели как да го учат да се социализира. Това е просто пример, но определено не искам детето ми да изпада в такава ситуация Confused

# 491
Не искам да влизам в спор - съвсем добронамерено и с тих тон ще споделя мнението си.

Първо - градината съм съгласна, че е необходима по много и различни причини.

За яслите съм категорична обаче. Това, че ще я научат да ходи на гърне, да яде с прибори и да си мие ръцете изобщо не ме интересува. На всички тия неща мога да си я науча и вкъщи. Гърнето вече сама си го носи така или иначе. Учим я и да яде сама с прибори, същото е и с хигиенните навици.

Нещата, които не ми харесват са натрапения режим, НЕиндивидуалния подход и отношението на персонала, което по мои наблюдения е добро по изключение, а не както би трябвало да бъде - по правило.
Освен това вярвам на психолози и проучвания, че присъствието на майката до детето е наложително до третата му година.

# 492
  • София
Еееее, Бебочка, това е много екстремен случай. Но пък нищо чудно в днешно време...Преди 30-тина години когато не съм ходила на градина, чак до предучилищната група, съвсем не съм била обречена на стоене с мама/баба между четири стени. И на село и в града улиците бяха пълни с деца, които играеха навън до късно, общуваха колкото им се иска, ходеха си на гости без мама и татко да го водят и въобще общуването ми със себеподобни въобще не е било неограничено. Сега обаче не съм сигурна, че такова нещо може да се случи на някое от нашите деца...за съжаление.
Манана и Хеленка  Hug дано бързо се адаптирате, сигурна съм че ще дойдат и по-добри времена!

# 493
  • София
Привет момичета!
Отдавна не съм писала, гонеха ме някакви странни настроения, минаха де.... сега пък реших че ще се дипломирам и уча за държавен и така.... Датата ми е на 30-ти този месец и съм доста под пара...
Трудно е да уча с малкия. Материала е много, а той си иска своето, но се справям някак.

За статистиката - Денислав е около 11кг и около 80см, мисля че е в рамките на нормалното, изглежда добре, беснее и търчи по цял ден. Увеличи много количеството на водата, обаче, което незнам дали да ме притеснява  Confused Само през нощта изпива по половин литър и още по около литър и половина през деня. Докторката ни каза, че няма нищо притеснително, но моето шесто чувство нещо ми прищраква.... та незнам дали да не пуснем някакви профилактични изследвания за мое успокоение.

Гледам за ясли и градини си говорите, аз ще оставя нещата по течението засега. Кандидатстваме на три места, като само едното ме устройва перфектно. ОДЗ е и ми е страшно близо и удобно, а и не съм прочела или чула лош коментар за там. Та ако го приемат там, вероятно ще го пусна и ще следя как се чувства и дали боледува много и ще преценявам на място. В противен случай, ще го гледам до градината. Моето мнение за яслите е по-скоро положително и си мисля, че нещата мъъъничко се преекспонират. Не обичам да слагам нищо под общ знаменател, затова и планът ми на действие е такъв. Ако детето ми се чувства добре там - ще ходи, ако ли не - няма. За щастие имам избор дали да работя или не тази година  Whistling Надявам се нещата да не се променят в скоро време.

Целувки на всички бебоци, ще се включа пак, като остане малко време....

# 494
  • Варна
...Друг ще се изказва ли или да слагам точката  Mr. Green
Не че ми е трябвало някой да ме убеждава колко са добри/лоши яслите,но исках точно това,което стана-да споделите и опит, и теоритични нагласи...

Кандидатствах общо за шест забавачки, колко ни е късмета-ще си проличи през лятото...Момо ще ходи на ясла,ако го приемат ,и ако той иска...
Чудя се как да си напиша поста,хем да не е дълъг,хем всичко да кажа...

Първо по отношение на базите,за които споменава Маняна-има много отремонтирани крила или цели ясли,както и нови такива-но зависи дали ще попадне детето там.
Аз видях новото крило на едното ОДЗ ,за което кандидатстваме-е сигурна съм, че има семейства,в които децата нямат такива хубави легълца, постелки и тоалетна...но пак казвам, както може да попадне там детето,така може и да е в някоя занимарена ясла..

После-за болестите,няма гаранция, моя колежка си пусна детето на ясла, сега е втори клас и макар че изгради имунитет като малко, калено и здраво дете беше,сега е през седмица вкъщи болно...Непредвидимо е това...

За контактите-със сигурност едно дете играе по-дълго и му е по-забавно с други деца,отколкото с майка си или друг възрастен...Или да не обобщавам чак толкова категорично, ще се поправя, като кажа,че моите наблюдения са такива...вие ако имате друго-ОК  Simple Smile

За режимите в яслите-ами именно това е нужно, там не е хотел, не е концерт по желание...
Нима вкъщи тия деца нямат режим? Вярно е,че едно е свикнало по един начин, друго -по друг, но така децата се научават да се съобразяват, научават се на правила...

Знам че мога да го науча вкъщи да яде, да се облича, да ходи на гърне...това е ясно, но колко пъти сте опитвали нещо да го научите, на някакъв навик и сте срещнали съпротива....Там децата се имитират и подражават,и научават....

Освен това там е състезание, там е борба, там е мястото ,където изпъква индивидуалността, вижда се кое дете какво е....

За психолозите и връзката на детето с майката до 3тата година-не го приемам на 100%, има деца,които не свикват с яслите, не могат да се отделят от майките си, реват с дни....стреса е голям-за такива деца е по-добре наистина да си стоят с мамите, докато поотраснат и се почувстват по-уверени да се отделят от тях

Но има и много адаптивни деца, които приемат всичко ново с охота, на които им е интересно....Такива деца могат да виреят в яслите без майките си, и дори са нетърпеливи да отидат пак там...Имам наблюдения и върху двете групи деца

За отношението на персонала-всичко е много субективно, ако една леля или възпитателка е била лоша, не може да се каже,че във всяка ясла е тенденция това.....

И накрая да завърша-това е моето мнение, моя избор, не съм питала Момо иска или не да ходи на такова място, ще си проличи един ден, ако не е готов и е от децата,които не се адаптират или им е трудно, ще пропусне тази част,докато дойде време за градината.

Общи условия

Активация на акаунт