10 ноември 1989 г.

• 23 478
  • 442
  •   1
Отговори
# 105
холограма, на колко си била през 89, , ако не е тайна ?

Ако съдя по пулбикациите си, поне на едно 18 години трябва да е било минимум  Laughing

Питай ме по-съществени неща, ще се опитам по-късно да им отговоря.

# 106
... Много след 10-ти ноември. Не разрешиха да се опее в черква- в черкавата не правели такива неща...

Не разбирам кого обвиняваш за случка през 2002-ра.
Баба ми при "режима" нямаше никакъв проблем да ходи в църквата, да се моли, да държи икони вкъщи. Не ми е известно в църква да са й забранявали да прави църковни неща, нито на нея, нито на друг.

Думичките "система", "социализъм" и пр. не седят по канцелариите, не ходят по улиците и не дишат въздуха на другите. Това правят конкретните хора.

Да, вярно е че бабите нямаха проблеми с ходенето на църква в тези години! Поне 1вярно нещо каза! Ами останалите работещи и учащи дали не са имали проблеми?

# 107
  • София
... Много след 10-ти ноември. Не разрешиха да се опее в черква- в черкавата не правели такива неща...

Баба ми при "режима" нямаше никакъв проблем да ходи в църквата, да се моли, да държи икони вкъщи. Не ми е известно в църква да са й забранявали да прави църковни неща, нито на нея, нито на друг.
Живяла ли си на място като Перник? Аз не съм, но съм гостувала и съм виждала от прозореца на дядо как активисти на партията стоят около черквата в нощта на Великден и записват кой се върти наоколо и отпращат хората по домовете . Само, като пример. Мислиш ли, че е толкова лесно тези порядки да си отидат за ден. Затова ти давам пример от 2002-ра. Можеш да си представиш какво е било през 80-те. Мога да ти дам подробности колкото пожелаеш, събития с реални хора, които мога да докажа. Не виждам смисъла да смяташ, че твоите впечатления са единствено възможни. Други хора са живяли, на други места, с други истории. Не говорим за идеология.

# 108
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
холограма, на колко си била през 89, , ако не е тайна ?

Ако съдя по пулбикациите си, поне на едно 18 години трябва да е било минимум  Laughing

Питай ме по-съществени неща, ще се опитам по-късно да им отговоря.

Защото пишеш много нереални неща, но си извинена, 18 е страхотна възраст и аз искам да съм пак на 18

# 109
И аз също, в края на 80-те, бях непрекъснато предупреждавана да не се поддам на "изкушението" да отида на църква, защото, после, Комсомолът, видите ли, ще ми дърпа ушичките.
Това се е случвало в Русе, 87-88-89.

# 110
...Живяла ли си на място като Перник? Аз не съм, но съм гостувала и съм виждала от прозореца на дядо как активисти на партията стоят около черквата в нощта на Великден и записват кой се върти наоколо и отпращат хората по домовете...

Мен лично никой не ме е отпращал от църквата. В църковен двор прекарах детството си заедно с децата от махалата. Имам достатъчно впечатления по въпроса ти, макар не от Перник, не разбрах за коя година говориш.

ПП И какво можеха да направят "активисти на партията" през 1988-1989 г. на някой, който влезе в църква - партиен или безпартиен. Щяха да го застрелят на място ли? Или да го "пратят" в несъществуващи "лагери"?

# 111

Думичките "система", "социализъм" и пр. не седят по канцелариите, не ходят по улиците и не дишат въздуха на другите. Това правят конкретните хора.

А знаеш ли,че на баба ми която е родена в Гърция не и разрешаваха да отиде да си види бащината къща преди да умре?Знаеш ли , как трепереше баща ми всеки път, когато ни идваха гости от Гърция?Докато ние се радвахме на шарените бонбонки и дъвки ,той по цяла нощ пишеше обяснения в милицията-как , защо идват толкова често роднините ни,и поради тази причина го водеха неблагонадежден.Това е драмата на моят род,за някои незначителна,за други глупава-просто дедите ми са искали да живеят в България,защото са Българи, а аз вече не искам да живея тук!

# 112
Лагерът Белене е закрит със Заповед № 67 от 5. IХ. 1959 г., подписана от Мирчо Спасов ...

# 113
[quote author=Холограма link=topic
Мен лично никой не ме е отпращал от църквата. В църковен двор прекарах детството си заедно с децата от махалата. Имам достатъчно впечатления по въпроса ти, макар не от Перник, не разбрах за коя година говориш.

ПП И какво можеха да направят "активисти на партията" през 1988-1989 г. на някой, който влезе в църква - партиен или безпартиен. Щяха да го застрелят на място ли? Или да го "пратят" в несъществуващи "лагери"?

Да му "издействат" да остане без работа, да опетнят досието му, да го изключат от партията, ако е неин член, да го лишат от карта за почивка.....

# 114
А ние, някъде 85-та, се връщахме от някакво трудово (готварство и т.н.) в друго училище. По пътя към нашето училище, решихме да влезем в една църква. Влязохме, казахме че искаме да разгледаме - лелката там ни гледаше ей така  Shocked
А познат на майка, родителите му адвентисти - е, заради това няма висше образование за него. Това вероятно е било към 1975г. Няма мъмрене или временни наказания - като ще го еб*т, то ще е за цял живот.
Та такива случки дори да не са били масови след 1985, пак са оставили спомени за дълго време... Освен това, незнаеш от къде ще се пръкне някой по-амбициран активист от ком. партията.

Холограма, вместо да драпаш, я кажи по-добре кога точно, някой е казал (по телевизора) на хората: народе, от днес натам, църквата е разрешена. Или как се очаква хората да разберат, че вече може, че вече няма страшно, няма нужда да се оглеждат, когато ходят на църква?
И ако трагедиите са намалявали с времето (след 1985), вероятно е било защото хората са се примирили. Т.е. ако масово тръгнат на църква, вероятно пак е щяло да има трагедии... Нравът на партията не е бил по-различен - за пример, преименуването на турците... А като казахте за парите по онова време - тогава си купихме евтино разни работи от турци, които заминаваха (бягаха). Предполагам примерът трябва да говори за тяхната трагедия и отделно за това колко сме били забогатяли през тези години.

# 115
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Само заради народния съд... имам тук един вестник...така се казва и той "Народен съд",със снимки на обесени интелектуалци, министри.... дори само заради него, не си заслужава да спорим...  пък какво остава за лежалите по лагерите, за пращаните по ТВУ-та млади и готини свободомислещи хора, за контрола над изкуството, културата, дори вярата и любовта ... за смачкването на личността и свободния избор ...

# 116
  • София
...Живяла ли си на място като Перник? Аз не съм, но съм гостувала и съм виждала от прозореца на дядо как активисти на партията стоят около черквата в нощта на Великден и записват кой се върти наоколо и отпращат хората по домовете...

В черква се влизаше, но не Великден през нощта, защото не се празнуваше като църковен празник. Черквите бяха затворени тогава не само в Перник./ И Коледа беше работен ден, помниш, нали?/ Активистите имаха червени ленти на ръкавите с надпис ОФ, беше през 1983- 4-та/. Записваха дошлите, които получава "черни точки" и проблеми в работата. Нима не знаеш, че тогава не можеше да направиш кариера без да си член на партията? А за членството проучваха рода ти до десето коляно. Ако имаш проблемни роднини нямаш кариера, ако ще да си гениален.

Лагери може да не е имало, но последствията от 50-те си оставаха. Един баскетболист от отбора на баща ми не можеше да излиза извън България и ако имаха мачове в друга страна той не беше в състава, а беше добър. Като бил малък двама дошли и отвели баща му. Не е ясно защо. И през 80-те още не можеше да излиза от страната, заради баща си, а и до днес не знае какво е станало с него, нито къде е погребан.

# 117
Само заради народния съд... имам тук един вестник...така се казва и той "Народен съд",със снимки на обесени интелектуалци, министри.... дори само заради него, не си заслужава да спорим...  пък какво остава за лежалите по лагерите, за пращаните по ТВУ-та млади и готини свободомислещи хора, за контрола над изкуството, културата, дори вярата и любовта ... за смачкването на личността и свободния избор ...

Народният съд, за който говориш, с обесените, е точно след едни набучени на колове глави от преди 44-та по мегданите, след разстрелите, включително на деца - пак преди това, след безследно изчезналите поети заради поемите им, от които евентуално по едно изкуствено око да намериш...

Историята не се мери в оки, отрязани глави и литри кръв и тук изобщо не става дума за това.
Съзнателното сриване на държавата от 10. ноември 1989 г. насам няма нищо общо с това, колкото и да се обръща историята наопаки и да да му се търсят политически оправдания.

Докато това не се проумее веднъж завинаги, все ще има политически занаятчии, практикуващи политически маркетинг и политически бизнес като в кампания за реклама на рендета.

# 118
Аз мислех, че в тази тема ще има повече анализи за това, което ни се случи след 10.11.1989г.  А тя заприличва на моята за 9.09.1944г. Дори е по-скучна.
Основното е какво мислим за този ден и как оценяваме последвалите събития. И то с повече обективност и по-малко пристрастия. Мислех да пусна тази тема със същото заглавие, но изчаквах датата да наближи.

# 119
Само заради народния съд... имам тук един вестник...така се казва и той "Народен съд",със снимки на обесени интелектуалци, министри.... дори само заради него, не си заслужава да спорим...  пък какво остава за лежалите по лагерите, за пращаните по ТВУ-та млади и готини свободомислещи хора, за контрола над изкуството, културата, дори вярата и любовта ... за смачкването на личността и свободния избор ...
Зуи, нали не си мислиш, че преди 9 септември 1944 г. не е имало обесени интелектуалци, обезглавени, измъчвани, затваряни по затвори и т.н. хора, заради политическите си убеждения? Да не мислиш, че са били по-малко?

Аз мислех, че в тази тема ще има повече анализи за това, което ни се случи след 10.111989г.  А тя заприличва на моята за 9.09.1944г. Дори е по-скучна.

Права си, темата се изроди.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт