10 ноември 1989 г.

• 23 451
  • 442
  •   1
Отговори
# 90
Не знам как още има активисти по форумите да се хабят да правят ПиАр-калабалък в полза на един обречен напън - да представят времето около средата и края на 80-те като нещо мноо "страшно", в което "едвам сме оцелели".
И продължават да викат на бялото черно в такта на "Кой не скача е червен"  

Не знам как все някакви 20-годишни девойчета се цанят за "главните свидетели"  на "трагедията" преди "Промяната".
Демек - баш тогава са се раждали, ама ги "знаят нещата".
Има и такива, дето са били и на по 10-ина години, разбира се - те и  социално-икономически разрези режат, че да "изобличат" "кошмара"  

Въпросната "Промяна" не е нищо друго, освен проста победа на външни служби над националните такива (неизбежно е при смяната на цяла социално-икономическа система) с краен резултат - разсипването на държавата ни.
Превръщането й в територия, а народът - в обикновена маса, удобна за игнориране (и моделиране) според  външните нужди - малки и големи (вж. агит-мат'рялите на ЕС, ЕК и пр. "инсталации".

На детето си ще разкажа както си е било: за удоволствието да живееш в свободна, богата и красива страна, в която нещата са зависели и от теб.
Важното е какъв си бил - дали шушумига, която доброволно е пълзяла по канализацията на системата, за да "прави кариера" или заради друго, пък после да реве, че нещо тук-там й е  смърдяло.
Или си бил нормален човек, казвал си и си правел каквото мислиш, при което (обратно на политическите легенди) не си рискувал да те пратят "в Сибир", а просто си си живял живота.

Единствената причина българите да нямат днес самостоятелна и работеща държава, каквато имаха, е фактът, че я разрушиха сами заради чуждопоклонство, раболепие и мързел да я защитят от политическите чуждестранни мераклии, на които тя винаги е била нужна за употреба, а преди 20 години им се отвори и парашутът.
Естествено - за сметка на самите нас:

Две десетилетия след рухването на комунизма в Източна Европа бъл … ота в страната си

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 09:08 от Холограма

# 91
...
Единствената причина българите да нямат днес самостоятелна и работеща държава, каквато имаха, е фактът, че я разрушиха сами заради чуждопоклонство, раболепие и мързел да я защитят от политическите чуждестранни мераклии, на които тя винаги е била нужна за употреба, а преди 20 години им се отвори и парашутът.

Фактът, че Народна република България възпита граждани с такива характеристики, прави съвсем логично последвалото развитие на събитията. И абсолютно заслужено!

# 92
  • София
На детето си ще разкажа както си е било: за удоволствието да живееш в свободна, богата и красива страна, в която нещата са зависели и от теб.
Важното е какъв си бил - дали шушумига, която доброволно е пълзяла по канализацията на

Нима отричаш възможността това "как е било" да не е едно и също за всички. Роднините на баща ми просперираха и дойдоха от Главановци в София, станаха шефове на заводи, генерали и прочее, и бяха много доволни. Роднините на мама бяха заточени по разни затънтени места и се подписваха сутрин и вечер в районното. Смяташ ли, че е възможно да са преживели едно и също? И не, не съм 20 годишно девойче. На 33 съм и много ясно помня много неща. Не виждам защо и тук борбата да достигнем до несъществуващата единна и обективна истина не спира. Всеки има своята истина. Приемете го. Животът е шарен, хората също.

# 93
Нормален човек, лишен от собствено мнение! Иначе без работа, в Белене или другаде. И черно досие за добавка! Намерила си на кого са ги разправяш тия! Не всички са били на 5 или 10г. на 10.11.1989г. Някои бяхме на 24г. а други на повече. Така че помним добре! Напразни са усилията ви за фалшифициране и преиначаване на цялата ни най-нова история!  
Не всеки си  има своята истина, а всеки има своя версия за истината! Тя е такава, каквато е независимо дали ни харесва или не.

# 94
... Народна република България възпита граждани с такива характеристики...

Странно, коя народна република ги възпита преди Византийско и Турско.

Ако българите са мързеливи, то това е по отношение да защитават самите себе си.

# 95
Хилограма пак чете Библията, както Дявол-Евангелие, ама нейсе.
Простено му/и е.
И аз имам в рода си същите случаи, за които говори Бояна, но не ми се отваря дума за това.

# 96
  • София
Под мненията на Azzy и Не се сърди човече, се подписвам.

Хубавите си спомени от ония времена дължа на семейството си, а не на Партията.
Ходила съм на море и преди и след 10.11. Всяка година и за дълго.
При това по един и същи начин - на къмпинг. Соц-станциите не са били по вкуса на родителите ми, аз така и не се научих да почивам между 4 стени.

Някои споменават качествените продукти. По-големите тук си спомнят сигурно, че лафа за тоалетната хартия в кренвиршите тръгна още по това прехвалено от някои време.

Помня, че когато майка ми говореше против строя, ми обясняваше това никъде да не го повтарям,
помня, че телефона ни се подслушваше, защото вуйчо ми беше избягал на запад.

Помня досадните пионерски събрания.

Помня, че нямаше ту олио, ту лук, ту тоалетна хартия, за бананите въобще да не говорим.

Благодарение на избягалия ми вуйчо имахме по някой долар за дънки, кафе и шоколади от кореком.

Маратонки с връзки се купуваха.

Абе, не е нормално да се забравя лошото толкова бързо.

Не бъркайте носталгията по детството си с носталгия по соц-а!

Въпросната "Промяна" не е нищо друго, освен проста победа на външни служби над националните такива (неизбежно е при смяната на цяла социално-икономическа система) с краен резултат - разсипването на държавата ни.
Превръщането й в територия, а народът - в обикновена маса, удобна за игнориране (и моделиране) според  външните нужди - малки и големи (вж. агит-мат'рялите на ЕС, ЕК и пр. "инсталации".

Хахахха!
По-скоро, победа на едни външни служби над други, които искаха да ни правят 16-та република.
Предпочитам, все пак, да бъдем под влияние на богата сила, отколкото на сбирщина от алкохолици, с управляващи диктатори.
А една малка държава на стратегическо положение няма особен избор и не може да е независима, това трябва да е ясно на всички.

# 97
Нормален човек, лишен от собствено мнение! Иначе без работа, в Белене или другаде. И черно досие за добавка! ...

Vl, говоря точно за това, което демонстрираш.
Обръщането на историята с краката нагоре върви само при хора без спомени.

Представянето на една следвоенна картинка на държавата (че и до 1956-та) за "действителност" от края на 80-те е най-голямата манипулация.
Тя е смешна за всеки, който е учил история, но децата сега не учат.

Бояна Ламбер, имам близки точно както теб. Но това е съвсем друга тема.
"Промяната" в края на 80-те ритна държавата от края на 80-те!
Не срина тази от 45-та или от 56-а, нито имаше нещо общо със съдбите на хората от въпросните далечни години.

Да се смесват нещата така е все едно да се обяснява политиката на Саркози с Великата Френска Революция.

# 98
Съгласна съм, Холограма - тази басня за Белене ми писна вече - там политически затворници не е имало от началото на 60-те години, ама както и да е...
Да допълня предишния си пост  и, че през онова време бяха направени най-хубавите БГ филми (в повечето от които имаше достатъчно критика към властта, без нито един артист или режисьор да е бил затварян където и да е), едни от най-добрите постижения на БГ литература и драматургия.
И да се върнем на другото - всички работеха, българи, роми, турци и пр. - нямаше безработн, които да лежят на гърба на другите, образованието беше задължително, така че пълните аутсайдери в обществото бяха малко.

# 99
  • София
Нормален човек, лишен от собствено мнение! Иначе без работа, в Белене или другаде. И черно досие за добавка! ...
Представянето на една следвоенна картинка на държавата (че и до 1956-та) за "действителност" от края на 80-те е най-голямата манипулация.
Следвоенната картина е предпостави картината от 80-те. Дядо ми си живееше в Перник вместо във Виена, там и умря. Много след 10-ти ноември. Не разрешиха да се опее в черква- в черкавата не правели такива неща, на гробищата има само ритуална зала, в която не може да влиза поп и накрая го опяха софийски свещеник навън. Ковчега беше подпрян на бордюрите на два гроба, а върху трупа валеше сняг. Това не през 1956-та, а през 2002-ра. КомунизЪма все още си върлува там щом дори нямаш право на нормално опело. Крещях два дни на някакви пичове от общината, молих се, заплашвах, за да не пратят ритуалчик на погребението. Нали знаеш какво е ритуалчик?

# 100
Е, добре де , през 80-те се случиха във фамилията ми неща, които бяха ехо от 50-60-те.
Ма кво толкоз....когато гръм удари-как ехото заглъхва...... Whistling Whistling
Не е като да не съм помнела или да ме обвиняват, че съм 20 годишна....де да бях....на почти 20Х 2 съм, както пееше Богдана Карадочева.

# 101
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Спомням си, че това бяха невероятно щастливи дни за хората около мен ...

# 102
... Много след 10-ти ноември. Не разрешиха да се опее в черква- в черкавата не правели такива неща...

Не разбирам кого обвиняваш за случка през 2002-ра.
Баба ми при "режима" нямаше никакъв проблем да ходи в църквата, да се моли, да държи икони вкъщи. Не ми е известно в църква да са й забранявали да прави църковни неща, нито на нея, нито на друг.

Думичките "система", "социализъм" и пр. не седят по канцелариите, не ходят по улиците и не дишат въздуха на другите. Това правят конкретните хора.

# 103
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
холограма, на колко си била през 89, , ако не е тайна ?

# 104
Съгласна съм, Холограма - тази басня за Белене ми писна вече - там политически затворници не е имало от началото на 60-те години, ама както и да е...
Да допълня предишния си пост  и, че през онова време бяха направени най-хубавите БГ филми (в повечето от които имаше достатъчно критика към властта, без нито един артист или режисьор да е бил затварян където и да е), едни от най-добрите постижения на БГ литература и драматургия.
И да се върнем на другото - всички работеха, българи, роми, турци и пр. - нямаше безработн, които да лежят на гърба на другите, образованието беше задължително, така че пълните аутсайдери в обществото бяха малко.

Глупости! Познавам хора изпратени в Белене, точно по политически причини! Нямаше безработни, защото някои не вършеха нищо и получаваха заплати на гърба на другите!

Общи условия

Активация на акаунт