10 ноември 1989 г.

• 23 440
  • 442
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Луда Мара-незаслужено си се нарекла така.

Мисля, че си една доста....Умна Мара. Peace

Благодаря! Симпатиите са взаимни  bouquet

# 151
Щом лагерът "Белене" е закрит през 1956г едно ми е много интересно - защо тогава хората умишлено лъжат близки и роднини, приятели и непознати за нещо неслучило се? Отговорите за мен са:
- да се направят на интересни
- били са неблагодарни за това, което им е дала държавата
- истински врагове на народа, целящи да съсипят страната и да я продадат на чуждени за купища пари (както и направиха).

Та не ми говорете че понятието враг на народа е смешно. И още нещо - нали не сте забравили втората световна и как нацистите са били тук а бащата на сегашния цар от страх не си е заявил позицията и комунистите са решили че е на станата на нацистите?
Знаете ли че Борис Трети е казал на Хитлер при срещата им "Аз съм с теб, но народа ми е с руснаците".
Приказките, че може да е бил убит са повече от основателни. Той е излъгал Хитлер че е с него.  Но се е страхувал заради близките си да има открита позиция.

Аз пък да ви кажа че и аз и сестра ми сме кръстени в манастира, в края на 80 - те. Бяхме малко по - големи, помня си кръщенето и не ми изглеждаше да е тайно.
А нали знаете че Живков е ходил при Ванга, коятоо е била вярваща? И че много хора са ходели при нея? Тие защо не са били арестувани или убити? Mr. Green Laughing Grinning Simple Smile Ха де?

# 152

Носталгията по онова време се подклажда от настоящето - ако нещата не стояха толкова зле сега много малко хора щяха изобщо да се сещат за спокойните времена през 80-те години...

Нещата, обаче, не са зле, защото е паднал комунизма, а защото не е паднал докрай.
Т.е., същите кръгове хора направиха големите фирми, създадоха си и мафията, това от една страна,
от друга - народа трудно променя манталитета си - носталгията по ония времена го доказва.
И трето, за разлика от в Полша, Чехия и др., нашите "социалисти" продължават духа на крепка дружба с Путинова Русия, което също, от своя страна, не води до нищо добро!
На същото мнение съм.

# 153
  • София
поли враг на народа- приятно ми е! Joy Joy Joy А и буржоа. bowuu

# 154
А, и още нещо! Кока - Кола я имаше и през социализма. Знам го, защото родителите на майка ми имаха заведение за хранене близо до центъра. Като нямаше кой да ни гледа, със сестра ми ходехме при баба и дядо и се тъпчехме с кепабчета и кола до пръсване. Кока - Кола фенът няма как да го излъжете. Mr. Green Помните ли онези оригинални стъклени бутилки? Аз - да!
Доказателството :

# 155
Щом лагерът "Белене" е закрит през 1956г едно ми е много интересно - защо тогава хората умишлено лъжат близки и роднини, приятели и непознати за нещо неслучило се? Отговорите за мен са:
- да се направят на интересни
- били са неблагодарни за това, което им е дала държавата
- истински врагове на народа, целящи да съсипят страната и да я продадат на чуждени за купища пари (както и направиха).

Та не ми говорете че понятието враг на народа е смешно. И още нещо - нали не сте забравили втората световна и как нацистите са били тук а бащата на сегашния цар от страх не си е заявил позицията и комунистите са решили че е на станата на нацистите?
Знаете ли че Борис Трети е казал на Хитлер при срещата им "Аз съм с теб, но народа ми е с руснаците".
Приказките, че може да е бил убит са повече от основателни. Той е излъгал Хитлер че е с него.  Но се е страхувал заради близките си да има открита позиция.

Аз пък да ви кажа че и аз и сестра ми сме кръстени в манастира, в края на 80 - те. Бяхме малко по - големи, помня си кръщенето и не ми изглеждаше да е тайно.
А нали знаете че Живков е ходил при Ванга, коятоо е била вярваща? И че много хора са ходели при нея? Тие защо не са били арестувани или убити? Mr. Green Laughing Grinning Simple Smile Ха де?

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B … D1%80%D0%BE%D0%B2)

# 156
  • София
Поли С това вече ни затапи и аз се оттеглям. Embarassed Embarassed Embarassed

# 157
А, и още нещо! Кока - Кола я имаше и през социализма. Знам го, защото родителите на майка ми имаха заведение за хранене близо до центъра. Като нямаше кой да ни гледа, със сестра ми ходехме при баба и дядо и се тъпчехме с кепабчета и кола до пръсване. Кока - Кола фенът няма как да го излъжете. Mr. Green Помните ли онези оригинални стъклени бутилки? Аз - да!
Доказателството :

Ти ни разказа игрите! Не сме имали такава възможност-да се наливаме с "Кока кола", защо я нямаше по магазините. Понякога по изключение пускаха по малко-на няколко месеца веднъж. По-редовно я имаше наливна по сладкарници и ресторанти, но в повечето случаи силно разредена. Дори около 1988г. тя изчезна за повече от година. Нямаше валута за да я внасят. Отговорните другари си имаха редовно снабдяване с Кока кола, специални видове риба, колбаси и какво ли още не. За простолюдието-скумрия, цаца, амур, толостолоб, салам "Камчия".
Истината е, че Кока-колата е официално внесена в България през 1962г. преди това да стане в ГДР-огледалото на социализЪма. А през 55-те авторитетният в-к "Работническо дело" е пишел, че американските войници се напивали с Кока кола и безчинствали.

# 158
Интересен спор се е заформил тук. Аз не съм видяла кой знае колко от соц-а, била съм 13 годишна на 10 ноември и спомените ми са в по-голямата си част много хубави, което е нормално, била съм дете все още. Сестра ми обаче, със 7 години по-голяма от мен, забягна на запад при първа възможност ( с първата вълна емигранти ). Нейните спомени за доста по-различни от моите. Та... всеки гледа от собствената си камбанария Peace
Преди години един приятел ми показа албум със снимки от стари вестници на манифестации от соц. времето ( първите след 1944 ) и снимки от митингите след 10 ноември - лицата на хората изглеждаха напълно еднакви - радостни, въодушевени от вярата в нещо по-добро Tired Е, после, както му е ред, и разочарованието от несбъдването на тези надежди - преди 10 споделяни под сурдинка, след това - "свободно" Tired

# 159
  • Вън от пространство и време
Мислех да я подмина тази тема ама това направо ме развесели

Кока - Кола я имаше и през социализма. Знам го, защото родителите на майка ми имаха заведение за хранене близо до центъра. ... Кока - Кола фенът няма как да го излъжете. Mr. Green Помните ли онези оригинални стъклени бутилки? Аз - да!
Доказателството
Joy Joy Joy Joy

Я да попитам аз как така "имаха заведение за хранене" като по това време нямаше частна собственост върху такива заведения?

На 20-я ми рожден ден (средата на 80-те) и аз имах цяла каса кола в къщи. Работех в ателие за обществени услуги. Свърших си работата, за която бях назначена, добре и качествено, а клиент ни бе шефът на близкия супер. Та той беше толкова доволен и шашнат от този ми "подвиг", че ми осигури тази каса по "втория начин".

Не мога да се съглася, че България е била "свободна" и независима държава, защото всички касаещи ни важни държавнически решения се взимаха в Москва от небългари. След 10.11.89 започнаха да се взимат и на други места, това е промяната.

Не мога да се съглася и че е била кой знае колкото богата, защото дългът започва да се натрупва още в началото на 80-те, а богатите не трупат дългове, поне според мен През 1985 г. баща ми бе на работа в Италия за три месеца. Взимаше точно 4 пъти по-голяма заплата от тук за същата работа. Просто за да работи там трябваше да се регистрира в техните служби на поне минималната за страната им заплата.

Виж че е красива - по прекрасна от България няма на света, пак лично мнение.

Но за църквите съм съгласна с Холограма. Аз и сестра ми сме кръстени в църква (баща ми беше член на Партията и то не от най-послушните дето не се нуждаят от следене). Ходили сме свободно и по Великден, и по Коледа, и когато си поискаме (говоря за София, Ботевград, Самоков и Приморско например, за други места не знам).

И за лагерите съм съгласна - максимум до към 1960 г. са били. После репресиите бяха по-така - да не можеш да работиш по-престижна работа, да няма командировки в чужбина, да чакаш по 30 години за да благоволят да ти позволят да си купиш жилище (за кола поне 5 се чакаше, а през втората половина на 80-те започнахме да се записваме по списъци и преброяваме по нощите и за хладилник, печка, телевизор) и т.н.
Спомени за безплатното образование.... Едни такива тънки намеци "ти не си от нас" като отидеш да си провериш класацията за ВУЗ и видиш оня, другия списък на децата и внуците на АБПФК, където влизат хора с бал единици по-нисък от твоя, а на теб не са ти стигнали няколко стотни за желаната специалност.
Спомени за безплатното здравеопазване... Баща ми получи инсулт през 1988 г. Майка ми работеше в Правителствена болница и това спаси живота му - имаше възможност да бъде прегледан на скенер и да му закупим лекарство, което "обикновените хора" не можеха да си го позволят и умряха двама от стаята на баща ми които в началото бяха по-добре от него.

# 160
Като малка не си падах по ходене по магазините, иначе знам че си я имаше - нали редовно си я имаше в заведението на баба и дядо. И понеже имам слонска памет, ще ти кажа че колата хич ама хич не беше разредена! Беше си абсолютно същата на вкус! И не са я внасяли а са я произвеждали тука в задовд (ма забравих в кой  Embarassed )

А за баба Ванга - уж било забранено ходенето на църква пък при нея не било. Как става тая работа? Laughing Mr. Green И защо щом комунистите са мразели религията, не са унищожили и 1 църква, нито един манастир, а? А Кирил и Методий, нали са светци, сте ги почитали и тогава. Mr. Green Не можеш да празнуваш 24 май а да не споменеш делото на братятата Кирил и Методий. И защо не са махнали от училищата имената на светци? Защо не са махнали Вазов - нали той е написал стихотворението "Молитва"? Mr. Green

# 161
Като малка не си падах по ходене по магазините, иначе знам че си я имаше - нали редовно си я имаше в заведението на баба и дядо. И понеже имам слонска памет, ще ти кажа че колата хич ама хич не беше разредена! Беше си абсолютно същата на вкус! И не са я внасяли а са я произвеждали тука в задовд (ма забравих в кой  Embarassed )

А за баба Ванга - уж било забранено ходенето на църква пък при нея не било. Как става тая работа? Laughing Mr. Green И защо щом комунистите са мразели религията, не са унищожили и 1 църква, нито един манастир, а? А Кирил и Методий, нали са светци, сте ги почитали и тогава. Mr. Green Не можеш да празнуваш 24 май а да не споменеш делото на братятата Кирил и Методий. И защо не са махнали от училищата имената на светци? Защо не са махнали Вазов - нали той е написал стихотворението "Молитва"? Mr. Green

Да, точно така! Щом у вас е имало кока кола, значи е имало навсякъде! Нима не знаеш, че концентратът за нея се внасяше, а може би и сега се внася? Почти навсякъде, където я продаваха наливна беше разредена!!!! Помня го като вчера и невeднъж писах в книгите за оплаквания.

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 00:10 от vl

# 162
  • София
Малееей! Това с колата ме разби!
Имам добри спомени, защото, като всяко дете, обичах кола. Тя си беше дефицитна и я нямаше навсякъде.
"Пускаха " я (хубав термин от онова време), чат-пат, като голямото количество го даваха на свои хора.
В кафенетата имаше от машина - беше гадна и блудкава.
А баба ти и дядо ти не са имали заведение, но може да са били управители и по тая причина да си се наливала с кола.
Управителите на бакалници и заведения бяха доста богати, защото ставаха яки далавери.

И, разбира се, че концентратът се е внасял, защото рецептата му е тайна.

# 163
С тая разлика, че преди 9.9.44 са били "репресирани" предимно терористи. Възможно е покрай сухото и сурово нещо да е заминало, но не е било толкова масово, както след това.
Терористи? Дядо ми, лека му пръст, е концлагерист от Св. Врач. За изповядване на комунистически идеи. Не е взривявал мостове, не е убивал хора... е, може и да е пуснал някой и друг позив, ако това го прави терорист. Виждала ли си как изглежда мъж, висок 1.80, когато е 50 кила? Аз съм виждала, макар и на снимка. Не се изказвайте (и изаквайте) неподготвени, моля!

# 164
  • София
С тая разлика, че преди 9.9.44 са били "репресирани" предимно терористи. Възможно е покрай сухото и сурово нещо да е заминало, но не е било толкова масово, както след това.
Терористи? Дядо ми, лека му пръст, е концлагерист от Св. Врач. За изповядване на комунистически идеи. Не е взривявал мостове, не е убивал хора... е, може и да е пуснал някой и друг позив, ако това го прави терорист. Виждала ли си как изглежда мъж, висок 1.80, когато е 50 кила? Аз съм виждала, макар и на снимка. Не се изказвайте (и изаквайте) неподготвени, моля!

Напълно е възможно. Но когато членове на една партия, или споделящи една идеология хора се опитват да прокарат идеите си по насилствени начини, обичайно е да се случи и да пострадат и невинни. Затова уточних за сухото и суровото. Не че го оправдавам. Едната ми баба също е била комунистка. Преди Девети. После като е видяла накъде отиват "чистите идеали", е почнала да надига глас, та са я изключили от партията. По-късно са я канили да се върне, а тя им е обяснила да си гледат работата.

Между другото, и аз познавах човек, който е лежал в затвора за разпространяване на позиви.
През 1968. Бил е студент. Не е бил съгласен с нахлуването в Чехословакия. Отиде си на 53-54 години от болести вследствие на лежането в затвора.
Незапознатите със случая с Пражката пролет да се допитат до Гугъл, ако не друго, да се информират за някои събития от 20 век.

Общи условия

Активация на акаунт