10 ноември 1989 г.

• 23 484
  • 442
  •   1
Отговори
# 120
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога

Историята не се мери в оки, отрязани глави и литри кръв и тук изобщо не става дума за това.

В какво се мери историята, че не ти разбирам тезата... за социализмо-комунизъм-а кажи

# 121
  • София
Само заради народния съд... имам тук един вестник...така се казва и той "Народен съд",със снимки на обесени интелектуалци, министри.... дори само заради него, не си заслужава да спорим...  пък какво остава за лежалите по лагерите, за пращаните по ТВУ-та млади и готини свободомислещи хора, за контрола над изкуството, културата, дори вярата и любовта ... за смачкването на личността и свободния избор ...
Зуи, нали не си мислиш, че преди 9 септември 1944 г. не е имало обесени интелектуалци, обезглавени, измъчвани, затваряни по затвори и т.н. хора, заради политическите си убеждения? Да не мислиш, че са били по-малко?

Имало е. след 10-ти ноември също има предостатъчно проблеми от подобен род. Затова по- рано казах, че няма особена промяна. Всичко е бутафория. само, че хората толкова се отегчиха от политиката, че сами спряха да гласуват и така положението е съвсем същото. Даже и Вожд си имаме. Laughing

# 122
Нямам много спомени.
Била съм малко по-голяма от моите деца, а родителите ми са били на моята възраст. Съзнателният ми живот е в сегашното време. На родителите ми - също.
Ако отидем по-назад, бабите и дядовците ми са имали имоти, бизнес, животни (единият ми дядо е имал 3500 глави овце + ратаи), но после са си изградили живота отново - взели са им ги и са били принудени да тръгнат от нулата, но са се справили.
Разликата е единствено, че баща ми не можеше преди това да посети втората си родина и е сменил гръцкото си име с българско, за да може да бъде приет в техникума и в после в университета. Сега ходи редовно до Гърция и има апартамент в Солун.
Аз самата предпочитам да живея изцяло в настоящето и то "моето си настояще - такова, каквото сама си го направя".
За лагерите чух много по-късно. В черква влизах - кръстена съм, както и всеки един от семейството ми. Работата на единия ми дядо (лека му пръст) беше свързана с пътувания и от двете страни на Желязната завеса - не съм чувала да е имал проблеми или да са искали от него да доносничи, или каквото и да е подобно (за съжаление, няма как да го попитам, защото отдавна е покойник)...

# 123
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
хайде , холограма, кажи едно нещо , което са изградили..... принос някакъв да са направили през тези години .... едно смислено и готино нещо, с което да се гордеем

# 124

Историята не се мери в оки, отрязани глави и литри кръв и тук изобщо не става дума за това.

В какво се мери историята, че не ти разбирам тезата... за социализмо-комунизъм-а кажи

Велкоме си винаги, когато не ме разбираш. Ще ти обясня.

Казвам ти, че историята се случва така, както може да се случи. В нея стават неща, за които има причини да станат и в същото време няма причини, които да им попречат да станат.
Но за да съсипеш през 1989 г. и нататък една направена вече (от нула, от една следвоенна локва) държава, причините не са в 1944, дори в 1956 г. в същата държава.

Причините за 10 ноември 1989 г., на който е посветена темата, както и унищожаването и васализацията на страната ни след това, нямат нищо общо с живота в нея скоро преди въпросната дата.

ПП Зуи, нетърпеливка си - виждам че пак си писала, докато отговарям на предишен ти въпрос.
Ще ти се посветя повече нощес, щото сега имам нещо по-спешно. Нали?

# 125
  • София
Холограма съгласна съм с теб за живота след 89-та, но това какво общо има с нежеланието ти да приемеш някои факти за живота преди това?

# 126
Нямам много спомени.
Била съм малко по-голяма от моите деца, а родителите ми са били на моята възраст. Съзнателният ми живот е в сегашното време. На родителите ми - също.
Ако отидем по-назад, бабите и дядовците ми са имали имоти, бизнес, животни (единият ми дядо е имал 3500 глави овце + ратаи), но после са си изградили живота отново - взели са им ги и са били принудени да тръгнат от нулата, но са се справили.
Разликата е единствено, че баща ми не можеше преди това да посети втората си родина и е сменил гръцкото си име с българско, за да може да бъде приет в техникума и в после в университета. Сега ходи редовно до Гърция и има апартамент в Солун.
Аз самата предпочитам да живея изцяло в настоящето и то "моето си настояще - такова, каквото сама си го направя".
За лагерите чух много по-късно. В черква влизах - кръстена съм, както и всеки един от семейството ми. Работата на единия ми дядо (лека му пръст) беше свързана с пътувания и от двете страни на Желязната завеса - не съм чувала да е имал проблеми или да са искали от него да доносничи, или каквото и да е подобно (за съжаление, няма как да го попитам, защото отдавна е покойник)...

Щом работата му е била такава, от него са искали да доносничи. Друг въпрос е, доколко е бил изпълнителен. И от моя баща искаха да лови ученици, влизащи в църквите, но той не залови нито един. Директорът-партиен номенклатурчик му искаше обяснение защо не е хванал поне 1ученик. Баща ми беше учител.
След 10.11.1989г. някои говореха, че с-та била виновна, а други че хората били виновни. Аз мисля, че и хората са виновни и системата е виновна.  

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 16:16 от vl

# 127
  • София

Народният съд, за който говориш, с обесените, е точно след едни набучени на колове глави от преди 44-та по мегданите, след разстрелите, включително на деца - пак преди това, след безследно изчезналите поети заради поемите им, от които евентуално по едно изкуствено око да намериш...

С тая разлика, че преди 9.9.44 са били "репресирани" предимно терористи. Възможно е покрай сухото и сурово нещо да е заминало, но не е било толкова масово, както след това.
Апропо, датата 16.април 1925 говори ли ти нещо?

# 128
Не съм Холограма, но знам какво имаш предвид, Луда Мара. Confused

# 129
... Щом работата му е била такава, от него са искали да доносничи. Друг въпрос е, доколко е бил изпълнителен....

Не знам. Вече почти 4 г. работя на мястото, където той е работил близо 20 г. (допреди около 15 г. - почина преди 12 г.), но по-възрастните колеги го помнят само с добро (лека му пръст, че изобщо го споменавам).
Общо взето, не сме говорили на подобни теми, докато беше жив, а и с моите родители не съм отваряла приказка по темата.

# 130
  • София

Това е добре. Интересно колко от тук пишещите са чували за тая дата...

# 131

Народният съд, за който говориш, с обесените, е точно след едни набучени на колове глави от преди 44-та по мегданите, след разстрелите, включително на деца - пак преди това, след безследно изчезналите поети заради поемите им, от които евентуално по едно изкуствено око да намериш...

С тая разлика, че преди 9.9.44 са били "репресирани" предимно терористи. Възможно е покрай сухото и сурово нещо да е заминало, но не е било толкова масово, както след това.
Апропо, датата 16.април 1925 говори ли ти нещо?
Много точно казано! Взривявали са мостове, цистерни, църкви, убивали са хора. Какво заслужават такива дори ако го вършеха днес?

Относно събитията на 10.11.1989г. като че ли мнението ми се доближава до това на Холограма. Най-гнусното е, че партийните номенклатурчици  и ченгетата се съюзиха със западните бизнес-среди, за да разграбят това, което е останало неразграбено. За Запада и за САЩ откраднатите пари оттук са добре дошли приливни капитали.

# 132
  • София

Вдигам ръка за статиската /не, за да се фукам  Mr. Green/. За другите давам жокери- Света Неделя и БКП

# 133

На мен нищо не ми говори тази дата Embarassed.Ще поясните ли за невежите? Laughing

# 134

Общи условия

Активация на акаунт