10 ноември 1989 г.

• 23 486
  • 442
  •   1
Отговори
# 375
===
за законите трябва да се спазват от всички еднакво - а не, за едни да има закони, а за други не, да ги заобикалят (той е дете на еди кой си и може да прави каквото си иска....тука мога да дам доста примери)  Crossing Arms
ми то и преди си беше така...

как е било? Възрастна жена да бъде изгонена от собственото си жилище на улицата, защото е станала жертва на измама?! Въпросните купувачи го знаят това, и въпреки всичко са купили жилището (защото го продават да доста по-ниска цена, купувачът е със семейство и тогава детенцето му беше на 4 год. Тъй като става разправия, детето любопитства и пита татко си, защо се карат с тази непозната баба? А отговора на бащата беше, че малък си още да разбереш, но запомни, че силните побеждават винаги!  Shocked Shocked Shocked  и са изгонили старицата на улицата. На нея и спират пенсията, защото нямала адресна регистрация, и въпреки всичко жената живее на улицата и не проси, а сама си търси храна от кофите, за да преживява. А най-гадното е, че я изнасилват и тя вече не издържа и слага край на живота си. Изнасилвачите са хванати и познайте - 6 год. присъда - Е ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО В ЕДНА МОДЕРНА демократична ДЪРЖАВА  #Cussing out

Сега въпросното дете е вече тиин и яката го тресе пубертета, но възпитанието и обноските са му нулеви, а по-страшното е че е вършил такива гадории, всеки знае, а родителите го поощтряват  ooooh! ooooh! ooooh!

Е това за вас ако е нормално, за мен не е, или пък може повредата да е в моя телевизор, знам ли. Явно нямам демократично и модерно мислене.

Само едно ще ви кажа, че когато опре ножа до кокала, нещата се завъртат на 180 градуса!

# 376
Сега ще дойде голямата метла и катинара, имам чувството.
Никой няма да си промени мнението, то е ясно.
Който има интерес, може да научи истината, другите - да си тъжат по ония времена колкото искат.
Радвам се, че вероятността да се върнат в онзи вид клони към 0, така че всички спорове са почти безсмислени.
Със здраве!

п.п. не разваляйте темата със софийски спорове, тая е една съвсем друга тема Wink

Никак няма да е обективно. Хората , които са изнесли негативите на това време, гарантирам ти не пишат в интернет и в Клюкарника. Тук голяма част от пишещите са били деца, и всичко им е било просто и безгрижно, все едно да питаме:"Искате ли да се върне детството ви?"

Абсолютно вярно!  Peace

Луда Мара, стига с истината на някой-в случая твоята.Истината е различна за всеки, в зависимост от живота, който е имал.Не можеш да убедиш някой, че е живял зле, ако той не е.И обратното, толкова ли е сложно...

# 377
не, казвам, че София е най-ценният град на света, а само правя разлики от преди и сега. А и искам довечера като се прибирам, да мога да си паркирам пред блока, а не почети целият паркинг да е зает с коли с рег. РК , ОВ и т.н., защото отсреща има сроеж и те нямали къде да паркират  Crossing Arms

И с какво ти смяташ, че си по-заслужила да паркираш от разните РK та , OBта. 

ами защото живея там, и в една нормална държава, е нормално да си паркираш колата пред собственият ти дом, за който плащаш данъци, такси и такса за 1 парко място  Peace

# 378
  • София
===
за законите трябва да се спазват от всички еднакво - а не, за едни да има закони, а за други не, да ги заобикалят (той е дете на еди кой си и може да прави каквото си иска....тука мога да дам доста примери)  Crossing Arms
ми то и преди си беше така...

как е било? Възрастна жена да бъде изгонена от собственото си жилище на улицата, защото е станала жертва на измама?! Въпросните купувачи го знаят това, и въпреки всичко са купили жилището (защото го продават да доста по-ниска цена, купувачът е със семейство и тогава детенцето му беше на 4 год. Тъй като става разправия, детето любопитства и пита татко си, защо се карат с тази непозната баба? А отговора на бащата беше, че малък си още да разбереш, но запомни, че силните побеждават винаги!  Shocked Shocked Shocked  и са изгонили старицата на улицата. На нея и спират пенсията, защото нямала адресна регистрация, и въпреки всичко жената живее на улицата и не проси, а сама си търси храна от кофите, за да преживява. А най-гадното е, че я изнасилват и тя вече не издържа и слага край на живота си. Изнасилвачите са хванати и познайте - 6 год. присъда - Е ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО В ЕДНА МОДЕРНА демократична ДЪРЖАВА  #Cussing out

Сега въпросното дете е вече тиин и яката го тресе пубертета, но възпитанието и обноските са му нулеви, а по-страшното е че е вършил такива гадории, всеки знае, а родителите го поощтряват  ooooh! ooooh! ooooh!

Е това за вас ако е нормално, за мен не е, или пък може повредата да е в моя телевизор, знам ли. Явно нямам демократично и модерно мислене.

Само едно ще ви кажа, че когато опре ножа до кокала, нещата се завъртат на 180 градуса!

Ами, да, не е нормално.
А комунистите колко хора са изгонили от къщите им, знаеш ли?
И са ги сбутали в комуналки по 20 души в апартамент.
Или срещу огромна къща в центъра са им ДАЛИ ПРАВО ДА КУПЯТ 2 стаен апартамент в Люлин?
А за Татяна Титянова кой е чувал?

Извинете, щях да се отказвам, ама не се стърпях...

[/quote]

Луда Мара, стига с истината на някой-в случая твоята.Истината е различна за всеки, в зависимост от живота, който е имал.Не можеш да убедиш някой, че е живял зле, ако той не е.И обратното, толкова ли е сложно...
[/quote]

Аз не съм живяла зле. Не съм живяла и в лукс, но зле - не. Благодарение на семейството си.
Това обаче не пречи да мразя тази система до дъното на душата си и да знам какво се е случвало на други хора.

# 379
темата наистина много се измести, аз дадох моето мнение - как съм живяла преди и как живея сега: по отношение за мястото където се намира 2стайният ни апартамен - ами той не се е преместил от преди, пак си е на същото място  Mr. Green Но около него нищо не е същото. Да аз съм живяла преди по-хубаво и по-спокойно и съм за предишното време. Това е мое мнение, и не го налагав в никакъв случай, както вие се опитвате да наложите вашето, че сега е по добре - да има пълна свободия  Peace

аз също знам, какво се е случвало на много хора, както преди така и сега, но това не ми пречи да харесвам предишното време в което съм живяла  Peace

п.с. между другото дядо ми също е репресиран, и е бил застрелян публично в центъра на града от комунистите, но това не значи че не съм живяла спокойно в детските си години. и в никакъв случай не съм си мислила, когато съм имала възможност да вдигна "бунт". Ами замислили ли сте се, че за всяка постъпка си има причина, и то понякога е доста сериозна?

# 380

ами защото живея там, и в една нормална държава, е нормално да си паркираш колата пред собственият ти дом, за който плащаш данъци, такси и такса за 1 парко място  Peace

Ако си си платила за 1 паркомясто, моите извинения. Но май не си.  

# 381

Ако си си платила за 1 паркомясто, моите извинения. Но май не си.  
а платила съм си  Crossing Arms Утре ще си взема от вкъщи бележката и ще ти я сканирам за да видиш. Но кел файде, мястото ми пак ще бъде заето  Peace

# 382
Здравейте мили дами,

Няма ден, в който да не чуя нещо по темата преди 10, след 10, по комунистическо , след това и т.н.
Искам първо да споделя нещо хумористично, което каза един човек и ми допадна като фраза.
Ставаше дума за "онова време" , което беше хубаво ..защото тогава бях млад т.е разбирах живота простичко и нямах тези проблеми.
За мен лично преход означава първо да загърбиш миналото и да гледаш напред към бъдещето. Защо хората гледат винаги назад?
Този 10годишен преход продължава все още и според мен той ни донесе:
1. Огромна доза информация затова какво се случва около нас и свят ни се зави от това .
2. Големи възможности за каквото и да е, от което също свят ни се зави.
3. Свободата всеки да говори и да се облича и да се държи както иска, което ни обърка.

Възможността да осъзнаеш, че си свободен и че това е най-голямата отговорност е тежко бреме за нас. Според мен българина не е дорасъл за свободата да избира без да пречи на другия, да живее самостоятелно , да се откъсне от семейните догми и предразсъдъци.

Затова смятам, че все още прехода продължава. Затова има хора, които се държат като отвързани кучета, други избиват комплекси като мамят, лъжат , убиват.
Лъснаха ни мили дами кирливате ризи и мръзните гащи .
Комунистическия режим беше като строг баща , който замахва с пръст към детето, което не изпълнява , а днешния живот ни дава възможност сами да си рамахваме пръста всеки поотделно срещу себе и и като общество, селско, градско, държавно и т.н - ето затова не сме готови.
Уж сме компетентни и умни, а всъщност сме объркани, страхливи.
Но все пак се справяме - някакси!! За това май най- ни бива да правим от нищо нещо и в положителен и в отрицателен аспект!! Simple Smile

# 383
  • Boston, MA
....
ами защото живея там, и в една нормална държава, е нормално да си паркираш колата пред собственият ти дом, за който плащаш данъци, такси и такса за 1 парко място  Peace

Ай стига с тия глупости, никъде няма такава гаранция в голям град. Като искаш да паркираш пред къщата си, живей в предградие, или на село.

Я да ви попитам, като е бил по-хубав социализма (не че сега е много по-различно, ама пак, поотпуснали са примката) - искате ли да ходите на море и да ядете кренвирши, обаче по всяко време да мислите какво ще кажете, къде ще го кажете и какви последствия ще има? Да не може да развявате свободно по форума умностите си?

# 384
  • София
Бояна, не се пали толкова де...  Wink
Не се паля чак, но ми се струва опасно спомените за личното щастие на определени хора в определена епоха да омаловажат страданията на други по същото време. Днешните времена не са толкова драматични за мен, колкото за много други, но това не ми дава право да отричам страданията на голяма част от сънародниците ми, живеещи бедно и в постоянна депресия. Пренаписването на историята е опасно нещо. По- добре  е хората да знаят какви са негативите на подобна система. Онова, което е давало спокойствие и липса на престъпност е смачкало ужасно много хора. А и времената са други и в Китай има престъпност и соц едновременно.
Нищо лично. Hug

Кой омаловажава историите на тези, които НАИСТИНА са пострадали? Нали аз това написах.. 90% са "репресирани"  Wink Толкова колкото ТЖ е бил по чукарите преди 9 септември, толкова е и бройката на репресираните, реалната. Освен това наистина забравяте, че има различни периоди през тези 45 г. Нямам идея кое кого е смачкало. Мен лично не ме е смачкало нищо.  Wink Както написах тогава бях в 11 клас. Майка ми и баща ми - научни работници  Wink И понеже заговорихме точно след 10 ноември семейството на мъжа ми пострада сериозно. Няма да обяснявам как и защо, но е факт, че бяха нарушени изконни техни човешки права. Така че няма какво хубаво да кажа по въпроса. И всичко, което пиша е от ЛИЧЕН опит, а не на принципа "една жена каза..." Wink

П.С. И това, което пиша не означава, че не виждам лошите неща от тогава. За мен специално, обаче сега е по-зле. Семейството ми живее по-зле. От средна класа стигнахме на дъното едва ли не. В днешно време да си честен е порок явно. Точка от мен по темата.  Wink

# 385
И какво - прословутото 35-то постановление е от 1987. А указ 56 е след това. Оправдавате се, че лагерите били затворени много много отдавна, че след 1985 било много различно и много по-добре, но в същото време прекалено идеализирате всичко.

Мама това каза - преди имаше лагери, след това затвори, а през 1985 като цяло бяха много по хитри (гадните комунисти) - като те набройкат и няма апартамет, няма работа и т.н. Към 1985 за вицове проблеми не са правили, пак изчезваха хора, но вече не можеше да разбереш дали е по политически причини.
Също така възродителният процес не е бил преди много години, по времето на лагерите (примерно).

Да ви попитам - ако 50 години живеете в къща с баща който те пребива и с майка която следи всяка твоя крачка и те докладва на баща ти... Минават годините и около 1985 баща ти и майка ти вече са на възраст, уморени са, не бият много, но пък не ти дават пари и храна.
Та на фона на тази картина, колко години трябва да минат за да забравиш, че баща ти те е пребивал? Тъкмо да забравиш и ето го баща ти отново в целият си "блясък" започва възродителен процес - изкарват хората по пижама от домовете и марш в турция.

Колко години трябва да минат, за да повярваш, че имаш нов баща и той вече не бие, че вече имаш повече права - да разказваш вицове, вече имаш право да работиш на частно и т.н. и т.н. Нормално е никой да не иска този баща... но незнам дали е нормално след 20 години преход да живеем така както днес.

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 16:23 от winter_wolf

# 386
....
ами защото живея там, и в една нормална държава, е нормално да си паркираш колата пред собственият ти дом, за който плащаш данъци, такси и такса за 1 парко място  Peace

Ай стига с тия глупости, никъде няма такава гаранция в голям град. Като искаш да паркираш пред къщата си, живей в предградие, или на село.

Я да ви попитам, като е бил по-хубав социализма (не че сега е много по-различно, ама пак, поотпуснали са примката) - искате ли да ходите на море и да ядете кренвирши, обаче по всяко време да мислите какво ще кажете, къде ще го кажете и какви последствия ще има? Да не може да развявате свободно по форума умностите си?
ами точно заради такива селяни, няма място за тези които живеят и плащат данъците си в града. А не само да идват от по близките села и градове до София, да работят, да я замърсяват, да правят вандалщини и да не плащат. Ами да , ако има закон за връщане на софийстого жителство, аз съм с две ръце за.
Защото тези същите работници, ги виждам всяка вечер, как се заиграват с 13-14 год. момичета, а те може да са им бащи. А я си представи, че това е твоето момиче, може би нямаше тогава да расъждаваш така, но нали е чуждо и няма значение. Същото е с абсолютно всичко, аз си плащам за нещо и искам да го получа това нещо в замяна на моите средства.

# 387
...и в една нормална държава, е нормално да си паркираш колата пред собственият ти дом, за който плащаш данъци, такси и такса за 1 парко място  Peace

Глупости. И как точно го определи, че ми е нужно едно парко място. На мен примерно ми трябват две. Комшията ми се придвижва с мотоциклет и паркомясто не му трябва изобщо.
Но в развитите държави има и развит градски транспорт. И е по рентабилно да ползваш него вместо да се придвижваш с автомобил. Или масово се използват велосипеди и скутери. Но при нашия ЗДП и инфраструктура това скоро няма да стане.
на теб нищо не съм определяла, аз съм определила за себе си, че намен ми трябва едно парко място, а на теб колко ти трябват - това въобще не ме вълнува

# 388
  • София
Олеле.. вие тука сте изкарали, че 45 г. е било пълно мракобесничество  Sunglasses Sunglasses Sunglasses Sunglasses Е, да, ама не беше...
Беше, но не за всички.

"беше"? в профила ти пише, че си на 33. значи, преди 20 години си била на 13. едва ли имаш основание да използваш за твърденията си такова глаголно време, което предполага лично участие.
на 13 години през 1989-та -  откъде черпиш тия солидни и обширни познания за соц-обществото във всичките му разрези и пластове? издадени исторически трудове по въпроса? няма такива. от разказите на мама и тате?

обаче ръсиш аксиоми, тези и спомени на килограм...

# 389
  • Boston, MA
....

ами точно заради такива селяни, няма място за тези които живеят и плащат данъците си в града. А не само да идват от по близките села и градове до София, да работят, да я замърсяват, да правят вандалщини и да не плащат. Ами да , ако има закон за връщане на софийстого жителство, аз съм с две ръце за.
Защото тези същите работници, ги виждам всяка вечер, как се заиграват с 13-14 год. момичета, а те може да са им бащи. А я си представи, че това е твоето момиче, може би нямаше тогава да расъждаваш така, но нали е чуждо и няма значение. Същото е с абсолютно всичко, аз си плащам за нещо и искам да го получа това нещо в замяна на моите средства.

Какви такива селяни? Я помисли малко и виж дали имаш адекватно какво да кажеш...

Спорът е между кИфтетата и Свободата, Санчо! Няма да има разбирателство, май.

Общи условия

Активация на акаунт