10 ноември 1989 г.

• 23 389
  • 442
  •   1
Отговори
# 390
  • Стара Загора
...и в една нормална държава, е нормално да си паркираш колата пред собственият ти дом, за който плащаш данъци, такси и такса за 1 парко място  Peace

Глупости. И как точно го определи, че ми е нужно едно парко място. На мен примерно ми трябват две. Комшията ми се придвижва с мотоциклет и паркомясто не му трябва изобщо.
Но в развитите държави има и развит градски транспорт. И е по рентабилно да ползваш него вместо да се придвижваш с автомобил. Или масово се използват велосипеди и скутери. Но при нашия ЗДП и инфраструктура това скоро няма да стане.
на теб нищо не съм определяла, аз съм определила за себе си, че намен ми трябва едно парко място, а на теб колко ти трябват - това въобще не ме вълнува

Без да искам изтрих мнението си. Sad

И какво правим тогава - ти живееш в София (през социЪлизъма), ядеш портокали целогодишно, наливаш с кола и имаш парно. В другите градове таквизблагинки няма, обаче.. това не те вълнува . Егати свободата, егати и държавата.  Laughing

И какво излиза - има една група хора, които не са пострадали директно от режима. И за тях той е бил приказка. Ама това може да се каже за сталинския и хитлериския режим (както беше писано по-горе). темата наистина се изроди в "мили детски спомени"   bouquet

Другото което ме докарва в тих бяс е: "безплатното здравеопазване".
 Заради него професията "келнер" и "тираджия" е много по-престижна от тази на "доктор" и "научен работник". Чудничко.

P.S Ако някой се "заиграва" с невръстната ми щерка, хич няма йда  го питам откъде е. Или сезирам съответните органи или саморазправа. Но няма да  мрънкам за връщане на крепостничеството.

# 391
  • София

Спорът е между кИфтетата и Свободата, Санчо! Няма да има разбирателство, май.

Много точно казано. И докато мнозинството предпочита кИфтетата, няма да се оправим.

# 392
да, аз лично пак казвам, че изказах мнение, не съм пострадала от режима и ми беше доста по-спокойно. Също така не помня целогодишно да съм яла портокали и пр......... Но ако за вас това е по важно, от колкото вандалщините които стават в столицата - ок, явно за вас тогава това е свободия.
да, ама тогава не можеше да се купи диплома за лекар, а камо ли да стане нещо по-сериозно и то да остане безнаказано (Мазнейкова и още много)
 п.с. повярвай, че този който се заиграва с невръстни деца, не го прави пред погледите на родителите им  Wink Даже няма и да разбереш и от къде ти е дошло, недай си боже, защото за това няма прошка  Peace

значи на мен кютетата са ми били сладки и ги предпочитам, но не карам никой на сила да ги яде

Хайде, че трябва да взимам малката от градина, лека вечер на всички!   bouquet

# 393
...и в една нормална държава, е нормално да си паркираш колата пред собственият ти дом, за който плащаш данъци, такси и такса за 1 парко място  Peace

Глупости. И как точно го определи, че ми е нужно едно парко място. На мен примерно ми трябват две. Комшията ми се придвижва с мотоциклет и паркомясто не му трябва изобщо.
Но в развитите държави има и развит градски транспорт. И е по рентабилно да ползваш него вместо да се придвижваш с автомобил. Или масово се използват велосипеди и скутери. Но при нашия ЗДП и инфраструктура това скоро няма да стане.
на теб нищо не съм определяла, аз съм определила за себе си, че намен ми трябва едно парко място, а на теб колко ти трябват - това въобще не ме вълнува

Без да сикам изтрих мнението си. Sad

И какво правим тогава - ти живееш в София (през социЪлизъма), ядеш портокали целогодишно, наливаш с кола и имаш парно. В другите градове таквизблагинки няма, обаче.. това не те вълнува . Егати свободата, егати и държавата.  Laughing

И какво излиза - има една група хора, които не са пострадали директно от режима. И за тях той е бил приказка. Ама това може да се каже за сталинския и хитлериския режим (както беше писано по-горе). темата наистина се изроди в "мили детски спомени"   bouquet

Другото което ме докарва в тих бяс е: "безплатното здравеопазване".
 Заради него професията "келнер" и "тираджия" е много по-престижна от тази на "доктор" и "научен работник". Чудничко.

Глупости-точно преди 89-та година "лекар" и "учител" бяха уважавани професии.Беше немислимо да обидиш преподавателя си, да не говоря да си позволиш да го удариш, масово практикувано в момента.Баба ми беше медицинска сестра, няма празник, на който да не са и се обаждали стотици благодарни хора, изпълнени с респект към нея и професията и.До 89-та година, след това хората, които бяха медицински работници, учители и т.н., бяха натирени в девета глуха-и по отношение на заплати, и по отношение на елементарно отношение към тях и труда им.Съответно хората, които имаха възможност заминаха да практикуват извън България.

Спорът не е между кюфтетата и свободата, поне за мен.Пак подчертавам, тогава се чувствах свободна, но и сигурна.Това е, което не виждам в момента-има свободия и анархия навсякъде във всякакъв аспект, няма никаква сигурност и спокойствие.

# 394
  • Стара Загора
Мхм. Само, че не разбирам защо слагаш "учител" и "лекар" под общ знаменател. Може да е нямало некадърни доктори, но учители имаше. И доста злоупотребваха с положението си.

Но говорим за безплатното здравеопазване. Според мен не е нормално да учиш 7 години и после цял живот специализация, и после да получаваш колкото един шофьор примерно. Или доста по-малко от директор по политически причини.
Много доктори се махнаха след 10. Не малко останаха, направиха си частни кабинети и си живеят добре. Смея да твърдя дори по-добре от преди 89.

# 395
Мхм. Само, че не разбирам защо слагаш "учител" и "лекар" под общ знаменател. Може да е нямало некадърни доктори, но учители имаше. И доста злоупотребваха с положението си.

Но говорим за безплатното здравеопазване. Според мен не е нормално да учиш 7 години и после цял живот специализация, и после да получаваш колкото един шофьор примерно. Или доста по-малко от директор по политически причини.
Много доктори се махнаха след 10. Не малко останаха, направиха си частни кабинети и си живеят добре. Смея да твърдя дори по-добре от преди 89.

Е, със сигурност и тогава е имало не само учители, а и медицински персонал, който е злоупотребявал с положението си.Далеч съм от мисълта, че тогава всички са били честни и трудолюбиви.
Но това, което е сега и то не от една, две години, трагично е...
В момента тези професии са принизени, заплатите са смешни-определено са по-ниски от на шофьор или сервитьор.Преди всичкия медицински персонал, който познавах /определено познавах много хора заради професията на баба ми/ беше доволен от заплащането и от отношението към тях.Несравними са годините преди 89-та и след това, за някои професии.

# 396
Темата отъпя безумно, след като Айс "приземи" нещата до нивото на паркоместо и канче чорба, може би.....
И понеже стана въпрос за престъпност-Татяна Титянова на колко души им говори нещо?

Малко сте тези, дето сте чели "задочните репортажи".
Както и да е.

Докато битува "язе не сакам на мене да ми е добре-на вуте да е зле"-ще сме на това дередже.

# 397
  • Вън от пространство и време
Както и да е.

Проблемът не е в това че малко хора сме ги чели. Проблемът е че другите не искат да ги четат.

Ако говорим за геройствата на Георги Димитров на Лайпцигския процес сме добре приети. Но ако говорим за книгата на един от героите от Лайпцигския процес, в която описва какво е преживял в съветските лагери - тогава вече ставаме пропагандатори на Хитлер.

# 398
  • София
Темата отъпя безумно, след като Айс "приземи" нещата до нивото на паркоместо и канче чорба, може би.....
И понеже стана въпрос за престъпност-Татяна Титянова на колко души им говори нещо?

Както и да е.

Докато битува "язе не сакам на мене да ми е добре-на вуте да е зле"-ще сме на това дередже.

Бе и аз питах за Титянова, ама никой не реагира...
Нямало престъпност, трънки.

Колкото до учителите и лекарите, и тогава взимаха много малко пари.
Сега поне кадърните доктори имат възможност да работят на частно и да печелят добре.

# 399
http://news.ibox.bg/news/id_1036614558

Ето къде може да си излеете всичкия позитивизъм/негативизъм и да споделите рРЕАЛНИ впечатления от датата 10 ноември....ако я помните. Laughing

# 400

Както и да е.

Бе и аз питах за Титянова, ама никой не реагира...
Нямало престъпност, трънки.

Колкото до учителите и лекарите, и тогава взимаха много малко пари.
Сега поне кадърните доктори имат възможност да работят на частно и да печелят добре.

Нямаше тази престъпност, която се шири в момента.В нашия вход няма необран апартамент, мазе или каквото е могло да се вземе.По селата хората са подложени на непрестанен тормоз от циганите-изнасилванията на възрастни хора не са новина, за грабежите няма какво да се говори-на никой вече не му прави впечатление.Такива ежедневни /подчертавам думата/изцепки-пияни шофьори без книжка, ралита по улиците-нямаше.Да се страхуваш да си пуснеш детето пред блока, защото някой луд ще го набоде или отвлече.Да знаеш, че пред училище, дори в двора се разхождат наркопласьори и да трябва да се примиряваш...
Нямаше кой да го позволи, това е съществения момент.

Учителите и лекарите никога не са били толкова добре платени както в повечето страни, но имаха прилични доходи и определен статут на уважавана прослойка.Разбира се, сега има частни лекари с много добри доходи, това е разликата.

# 401
какво да ни говори ? починала при неизяснени обстоятелства , другото са спекулации , такъв случай трудно се доказва , който и да е в него ...
сега всеки ден има по една Татяна ,  в затвора  има само най-изпаднали цигани , всичко друго излиза под гаранция на 5-ия ден
аз поне знам лично за десетина убийства , в които престъпниците са хванати и са на свобода ,
на практика правосъдната система не действа .
точно през социализма полицията има информатори сред престъпните групи  и всичко много лесно се хваща , сега е обратното - във всяка престъпна група има полицаи ( поне един ) , който ги осведомява какво - що и ги предупреждава и т.н.
ако говорим за свобода на словото - да , сега има голяма разлика , обаче за престъпността , разкриваемостта и наказуемостта на престъпленията , за съжаление сривът е голям .

# 402
  • София
Олеле.. вие тука сте изкарали, че 45 г. е било пълно мракобесничество  Sunglasses Sunglasses Sunglasses Sunglasses Е, да, ама не беше...
Беше, но не за всички.

"беше"? в профила ти пише, че си на 33. значи, преди 20 години си била на 13. едва ли имаш основание да използваш за твърденията си такова глаголно време, което предполага лично участие.
на 13 години през 1989-та -  откъде черпиш тия солидни и обширни познания за соц-обществото във всичките му разрези и пластове? издадени исторически трудове по въпроса? няма такива. от разказите на мама и тате?

обаче ръсиш аксиоми, тези и спомени на килограм...

И на Луната не съм била, но знам много за нея. Не веднъж казах, че личните ни преживявания не могат да са сериозна база за оценка на цяла епоха. Но да отговоря на въпросите ти: Завърших социология и тези въпроси ни занимаваха по време на следването. Учебници за училищата по темата може и да няма, но за моята специалност има. В останалите държави има учебници по история и за този период. Работих 13 години като журналист и там ни занимаваха същите въпроси, и там имах достъп до голямо количество информация и лични свидетелства на хора. А и 13 не е възраст лишена от разум, поне не при всички.  Wink

ПП При разсъждения на историческа тематика е прието да се  казва "беше" и за времето на Наполен. Wink

Кой омаловажава историите на тези, които НАИСТИНА са пострадали? Нали аз това написах.. 90% са "репресирани"  Wink Толкова колкото ТЖ е бил по чукарите преди 9 септември, толкова е и бройката на репресираните, реалната. Освен това наистина забравяте, че има различни периоди през тези 45 г. Нямам идея кое кого е смачкало. Мен лично не ме е смачкало нищо.  Wink Както написах тогава бях в 11 клас. Майка ми и баща ми - научни работници  Wink И понеже заговорихме точно след 10 ноември семейството на мъжа ми пострада сериозно. Няма да обяснявам как и защо, но е факт, че бяха нарушени изконни техни човешки права. Така че няма какво хубаво да кажа по въпроса. И всичко, което пиша е от ЛИЧЕН опит, а не на принципа "една жена каза..." Wink

П.С. И това, което пиша не означава, че не виждам лошите неща от тогава. За мен специално, обаче сега е по-зле. Семейството ми живее по-зле. От средна класа стигнахме на дъното едва ли не. В днешно време да си честен е порок явно. Точка от мен по темата.  Wink
И аз казах, че днешния ден не е повод за масов възторг, но проблемите днес нямат нищо общо с оценката на миналото. Не е нужно да се избира дали да се възторгнем от настоящето или от миналото- възможно е и в двете да има много негативи и в случая е така. Казах го много пъти, но пак ще уточня, че за мен голямата част от промяната, която е трябвало да се състои не се състоя изобщо или беше бутафория.

# 403
Кое ме дразнеше преди 10 Ноември - Уравновиловката на хората. Не смштам, че хората са равни и е глупаво да се третират като такива.

# 404
Не бяха равни! Имаше правоимащи и правонямащи.

Общи условия

Активация на акаунт