Орхидея - 2

• 140 149
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
nadi666 много добра идея ,но ти имаш огромна дружинка от орхита  Grinning ,аз засега съм със скромните 6 красавици  Peace

# 106
Ето да ви покажа и моята орхидея - поне в периода когато беше цъфнала. Преди 2 месеца някъде и отрязах стръкчетата на 1/4 от мястото, където бяха цветовете, но още няма наченки да тръгват нови клончета.. не знам защо... 

# 107
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Party Боже, какъв цвят!
  Hug страхотен е  Heart Eyes

момичета, моля за съвет   Praynig

мога да си купя намалени луидизия, камбрия, онцидиум и може би дендробиум фаленопсис  Blush но за никоя от тях нямам смелост и знания  Hug

всички изгелждат добре, имат много корени, много нови издънки, нямат цветове (прецъфтели са), това което пиша като имена е дадено на етикетите, така че и то не е сигурно  Confused но със сигурност не са фаленопсиси.
луидизията и дендробиума са точно това  Wink което пише  Hug

да пробвам ли? или да се огранича с моите си "салатки" Blush

# 108
  • София
Goody, две от камбриите ми цъфнаха лятото. Все още имат цветове Grinning. Бяха от есента. Гледам ги по същия начин като фалчетата. Затова и си купихме още. Дендробиума - фаленопсис и той е много лесен за гледане. За другите не знам. По колко пари са? И ако са от оранжериите при БАН аз бих се въздържала. Напоследък не са им много в ред.

A_vagabоnd, много хубав цвят! Два месеца не са много време. Не винаги тръгват толкова бързо. Все пак имам чувството, че точно им идва сезона, защото почти всички в темата имаме цветоноси или разклонения. Имай малко търпение  Grinning!

Месечинке, орхидеята с почти отворилата се пъпка  Grinning е Paphilopedilum. Все повече се отваря, но още ще чакам  Sad. Колкото и да я гледам, не иска по-бързо да разцъфне  Mr. Green.

# 109
Goody
пиша ти в бързината защото не знам доколо бързо трябва да решаваш какво и как.
Аз имам лично Лудизия- много красива и непретенциозна орхидея, освен това не иска и слънце а полусенчесто място, не обича много топло и поливането е по рядко дори и от фалчетата ( ако тях поливам на 2-3 седмици - нея веднъж на месец през зимата) . Лесно цъфти, лесно се разклонява , лесно се чесва и ако направо бучнеш в саксията хваща корени. Ще посна сними каква беше преди и каква е сега.

Онцидиум си купих наскоро с жълти цветове, много красив но прецъфтя - дали се гледа лесно не мога да кажа. Моят е от тези дето са с псевдобулба ( прилича на епидендрум или енциклия ) - уточнявам защото има и онцидиум с месести листа приличащи на тези на дендробиума. Ето как изглежда зелената част защото разбирам че няма цветове.

ако дендробиума е дендробиум уточни дали е наистина фалаенопсис. Дендра нобиле трудно се скланя да цъфти ...

# 110
Имам нов цветонос. Един от майсторите вкъщи го забеляза  Laughing

# 111
имам време докато свършат  Hug или докато аз свърша парите  Mr. Green

камбрията има по половин метър корени  Crazy над саксията;
онцидиумите имат нещо гоооолямо и плоско  Laughing колкото дланта на малчо, а тя, повярвайте, не е малка  Crazy . нещо такова
луидизията нещо не ме кефи  Confused прочетох някъде, че се гледала за листа, а това не знам защо не ми пасва;
дендрофала е прецъфтял, но има нов цветонос (мъничък, но има) и е като дълго, високо стебло, не като тези тук   ooooh! но цветовете са същите  Peace

това ме кефи  Mr. Green но няма  Confused и фаленопсиси няма  Hug

# 112
  • София

Kak ще го има като е у нас?  hahaha Paphilopedilum е. Но точно тази още няма признаци за цветонос  Sad. Поне розовото пафче вече знам със сигурност, че е розово, защото се вижда вече. Все още го чакам напълно да се отвори.

# 113

Kak ще го има като е у нас?  hahaha Paphilopedilum е. Но точно тази още няма признаци за цветонос  Sad. Поне розовото пафче вече знам със сигурност, че е розово, защото се вижда вече. Все още го чакам напълно да се отвори.

нали виждаш аватара ми?  Mr. Green скоро ще е у нас  Whistling

имах и такова  Confused от една благотворителна разпродажба. за съжаление оцеляха само салатките и един малък фаленопсис. той горкия изгуби почти всички листа, нападнаха го бели влакнести акари.... пълна програма. но след изнасянето на балкона за цяло лято, есен и половин зима  Whistling живна и сега е с пет листа  Peace ако изкара и цветонос ще му сложа медал  Heart Eyes

# 114
момичета, задължително ли се реже цветоносът след като прецъфти орхидеята (фаленопсис е моята)  newsm78

# 115
Здравейте девойки песнопойки.
Хайде и аз да повиша малко активността на форума и сега ред по ред.

Танче имам предположение че последната от трите е Зигопеталум. Опитах да погледна още веднъж твоите снимки, но нещо се е сгъбил сайта на мъжа ти и никакви снимки не излизат. Можеш да намериш снимки дори в flowersnet.инфо на
http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=51&t=7060&start=0
и просто да сравниш. Дано се окажа права , направо потривам ръце...

Вагабонт - добре дошла. Да се изкажа и аз по въпроса като един сравнително  начинаеш орхидеист минал вече обаче през пътя на твоите "съмнения". Писала съм за това вече и се извинявам на момичетата но ще се повторя. Аз принципно съм против да се оставят изцяло цветоносите, макар и да са зелени.Дори и да цъфнат накрая , цветовете са по малко, доста по дребни и растениятето не изглежда естетично с тези дълги стъбла.НО съм противник и на рязането на цветоноса изцяло и веднага . Препоръчвам рязането на 2 пръста над последна спяща пъпка. Орхидеята много бързо ти показва има ли сили да събуди такава и да пусне от там цветонос. Ако е така , това става буквално за седмица две, показва се езичето под зелената кожичка на пъпката и тогава можеш да си сигурен че на фалчето му е харесало това третиране. Ако обаче то е "обезсилено" , тогава дори след месец не само нищо не се показва под спяща пъпка а и самата кожа на пъпката изсъхва, понякога пожълтява, стъблото на цветоноса някак изгубва "сочността си". Това става в рамките на месец и за мен е знак да го режа без съжаление.За пример ще дам една от последните си прецъфтели фалчета ( с два цветоноса) който отрязах до първа спяща пъпка. Растението пуска цветоноси от три пъпки едновременно а освен това пуска и трети цветонос отдолу. Имам обаче много такива които просто показаха че искат да почиват и аз им срязах цветоносите.

Вагабонт - сега виждам че си постнала снимки на фалчето ти- божествен цвят ще кажа и аз. Не се бой пак ще цъфне.

Тилде- направила съм снимки на орхидеята с човешки цвят ще ви пиша за това утре предполага. А малиновата наистина беше приказна- но не мога да имам всички орхидеи на този свят.. т.е. ще мога като си купя дворец, но в този апаратамент вече усещам че трябва да фантазирам за да им намеря място...

Благодаря на всички за споделянето как поливате. Малко ми поолекна защото и аз не правя нищо различно от повечето от вас. Дори легенчето ми е синьо като на Нади и топя по 4 едновременно. Съобразявам се само с по различните типове обаче фалчетата третирам еднакво, че и ги "тренирам" да се поливат по едно и също време.Освен това сякаш хич не им слугувам и като торя торя всички еднакво. Ще се поуча обаче от Танчето да разтварям в различни съдини торове на която каквато трябва.

Нади имаш нови снимки!!! Това което виждам на снимките е винаги балсам за очите и бодежи на благородна завист в сърцето. Обичат те орхидеите теб, имаш зелени пръсти. Много ми хареса изпълнението с простира, така става развивка на височина- ще го запомня като идея.

Друга завист която ме гризе е към Танчето защото пафчето й ще цъфти. Откога му се точа да го видя, даже си мислих че вече е цъфнало. Чакам с нетърпение снимков материал. При моето пафче все пак има някакво развитие , след пресаждането за пръв път от 2 години и половина пуска нова булбичка - това е някакъв шанс за цъфтеж в следващите 100-200 години..

Бало лалнеце да ни пишеш какво и как за керамзита- ще ми е много интересно.
Освен това за споделената от теб операция- тези дни на лягане четох за заболяванията по орхидеите, става въпрос за гъбички и бактерии.Сетих се че преди време на цветоноса на едно ми фалче беше се образувало тъмнокафяво петно и от него течеше нещо като тъмнокафява слуз. Изчетох че това било бактериално заболяване по фалчетата, което се срещало най-често.Пък аз толкова се чудих да отрежа ли цветоноса че имаше две цветенца на него. Добре че съм го отрязала. Добре че и ти си проопераирала твоето фалче защото  може да е било нещо наистина сериозно. По добре отрязано  листо отколкото загубено цвете.

Goody - и преди и сега не мога да се съглася с мнението че Лудизиата се отглежда заради листата ( това го четох и аз  ) .За мен цъфти много нежно ( не толкова величествено като фалчетата разбира се) но цветът е траен около месец и видът на растението в цъфтеж е атрактивен. Имаше една чудесна снимка постаната в flowersnet. info на цъфнали едновременно 10 стръка на Лудизиа - красота...
Пафчето от снимката не е лошо, но някак му е много тромава розовата брада - получава се липса на равновесие (простете ми фъншуйското изказване) но си пиша както го виждам.

И много са хубави снимките дето показваш, да им имам офиса на тези хора- ето в такава естетическа среда да ти е драго да работиш ...

На всички пожелавам лека вечер.Имам още много да ви пиша, но да не става дълго, пък и да имамем теми за утре

Hug

# 116
  • София
_re_ge, много благодаря!   bouquet Най-напред не повярвах, защото във flowersnet цветовете на снимките са с по-остри връхчета, но като взех да търся из нет-а я намерих. Дори разбрах, че е от вида zygopetalum-blue-bird. А снимките ми са на 4-та страница от темата. Не знам защо не се е отворил сайта на мъжа ми, но там и без това не си е направил труда да ги качи  Mr. Green.

# 117
Танче
снимките на 4-та страница не се отварят, виждат се като Х-чета затова и търсих в сайта на мъжа ти, но уви и там не успях...

Много се радвам че съм познала - абе направо умирам от кеф  Laughing

# 118
Goody
как се справи с този акар ,на орхидеята ,която купих от БИЛА видях такава гадинка  на едното цветче ,за първи път ,може би затова тя е с деформирани цветове  newsm78 преместих я  ,страх ме е да не зарази и другите  Sad
Днес купих препарат на Лактофол ,дали да напръскам всичките ?

# 119
Goody
как се справи с този акар ,на орхидеята ,която купих от БИЛА видях такава гадинка  на едното цветче ,за първи път ,може би затова тя е с деформирани цветове  newsm78 преместих я  ,страх ме е да не зарази и другите  Sad
Днес купих препарат на Лактофол ,дали да напръскам всичките ?

зарази всичките  Confused някои си отидоха, но надали само от акара  Tired
онцидиумите и камбриите не го хващат  Peace
и аз пръсках с нещо за акари. проверих - спрей на Лактофол; предупредиха ме, че се пръска три пъти през три дена но ефекта беше слаб, да не кажа никакъв, а страхът огромен. пръсках листата, отдолу и отгоре, както и корите. умирах от страх, че ще се задържи мокрото в розетката. за мой късмет беше лято и съхнеха бързо.

Общи условия

Активация на акаунт