Орхидея - 2

• 139 784
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
Да дендробиум-фаленопсис е  Simple Smile ,колкото до поливането аз ги нареждам в банята и с душа отгоре ги окъпвам хубаво с топла вода ,става хубава пара и ги оставям там да поседят,после правя разтвор с тор в един леген и ги топя там,не съм забелязала да не им действа добре,напротив даже много ми цъфтят,в момента половината от орхитата са пуснали цветоноси,даже и по 2 цветоноса и цъфтят по 6 мес,имам и такива които не спират да цъфтят,постоянно събуждат пъпки .

# 91
Момичета, привет и от мен! Най сетне се сдобих с ново попълнение и аз. Избрах си дендробиум. Ама се чудя какъв е. Изчетох всичко, което сте изписали и май е дендробиум фаленопсис. Гледах снимката на Щък и май е съЩата и моята. Как мислите? Да видим сега как Ще се справя. Да не го поливам изобЩо ли до февруари? Така четох, ама той цъфти. Може би трябва да го поливам малко докато прецъфти. Ето снимката:
http://media.snimka.bg/4837/015928771.jpg
Много красоти сте показали на снимките. Поздрави на всички Hug

# 92
  • София
tilde, честита ти придобивка! Много е красива! Наслади и се докато е с цветове и я поливай. За съжаление цветовете на дендробиума не са толкова трайни както са на фаленопсиса. Доколкото знам зазимяването е задължително за Дендробиум нобиле, а не за тези. Въпреки това миналата зима го сложих в една стая, която затопляме само за спане и не става по-топло от 20 градуса. Може би от декември до февруари не го поливахме. Почти веднага след като го сложихме на топло излезе нова булба, а като порасна достатъчно изкара и цветонос. Гледам го по същия начин като останалите.

Нади, на зеления кристалон пише, че е добре балансиан и е  подходящ за всички фази на развитие. На жълтия пише, че е за стартиране на културите в началото на вегетация, което подразбирам, че е за корени.

Ре ге, и аз се чудя какъв вид са орхидеите. Семейния съвет реши, че всички са камбрии  Mr. Green. Булбите са почти еднакви, а листата само на първата са малко по широки, но пак приличат на останалите. На етикета пише само орхидеен микс. А за поливането - и аз ги топя, но май наистина е опасно да се топят няколко в един съд, а аз точно това правя  Embarassed.

# 93
Здравейте момиченца.Дано отмаряте  втази спокойна и топла съботна вечер.

Миленце, много са красиви стъклените саксийки, аз бях хвърлила око на подобни още като бяхме в IKEA в Солун, дори част от фалчетата бяха насадени в тях, но понеже бяхме в бързината така и не си купихме. Чак като се прибрахме се размислих и реших че е добре че не съм си купила. Както ви писах и в предните постове (от материалите намерени в интернет) корените са много чувствителни към температурите в саксията . Понеже на мен повечето орхидеи са ми в южните стаи а зимата слънцето е ниско и пече направо в прозорците (ние нямаме нито пердета нито щори заради алергии), саксиите ми са пряко огряни от слънцето. Та си помислих че ако орхидеите са направо засети в стъкло, самите саксии ще се загряват... Тогава ми дойде идеята за кашпите защото така хем пластмасата се пази от загряване хем все пак понеже са кашпи за орхидеи има достатъчно място за светлина към корените. Ако обаче ти твоите не ги държиш на пряко слънце използването на стъклени саксии ще е подходящо а външният вид на фалчетата ти ще стане много привлекателен.

За торенето аз лично както писах досега съм торила само с балансирана тор еквивалентна на зелен кристалон. Но много добре си спомням от предишната тема защото съм си го преписала и закачила на хладилника, кристалони са горе долу със следното предназначение.

Оранжев - за цъфтеж
зелен- листна маса , комплексно подхранване
син - след прецъфтяване
има още и бял / черен с пропорции -15-5-30.

ТА, като прецъфтяха моите мислех да ги понаторя със син ( писах по погрешка с виолетов) но се оказа че много от тях имат сили и пускат цветоноси едва ли не месец след прецъфтяването и без да съм ги торила .Освен син си купих и оранжев кристалон за да спазвам схемата,но орхидеите ме изненадаха и решиха да пускат цветоноси без да съм използвала нито един от двата кристалона. Принципно наблюдението ми при фалчетата е следното :ако самото растение НЕ Е  обезсилено след цъфтежа то почти веднага след прецъфтяването или пуска стъбла от спяща пъпка или прави нов цветонос. Ако фалчето пък Е уморено след цъфтеж то стария цветонос просто изсъхва и то си почива. Имам различни примери за продължителност на почивка- от два месеца  за най последните ми фалчета до една година- толкова почива най- старото ми фалче  и размишляваше дали да цъфти или не. Едва преди 10-тина дена забелязах че пуска два цветоноса= явно сега му е дошло времето.

Бяло лалeнцe ще видиш как като си мине "периода на почивка" фалчетата ти ще започнат да се будят едно по едно и да те изненадват.Освен това мисля че трябва да престанеш да трепериш и да броиш корените. Просто направи график на поливане - но по редичък , не пулверизирай че зимата не е подходяща освен ако не сте на парно .За общо поддържане и аз бих препоръчала зелен кристалон но в много голямо разреждане и през 2-3 поливания.

Доли здравей. Стъблото е стария цветонос да разбирам- просто го отрежи, дай й малко почивка, и ще видиш как като й дойде времето ще цъфне отново.

МЕсечинке честито ново цветоносче, ето това е уж преоценена но пак радва. А за операцията се смях като четох- ти си герой-хирург, дано не е било нещо опасно.

Танче за мен само  първата НЕ Е камбрия. Ако ти е интересно ще ти споделя каква мисля че е . Тази орхидея се отличавала точно с такава виолетова престилчица - резултат от дълго култивиране. но разбира се това е само моето предположение.Танче изнесох дендра на междуетажието, за сега се чувства добре, планирам да поливам веднъж в месеца - да видим.

ТИЛДЕ дендробоума ти е фалаенопсис и не се гледа като дендр- нобилето. Не допускай същата грешка като мен и аз това изчетох като ми го подариха -  да не се поливал зимните месеци. Това обаче важи само за нобилето- студ около 12-14 градуса и много рядко поливане за 3 месеца. Денда фал се гледа като фалчетата и няма нужда от зазимяване. Освен това старите булби могат да цъфнат наново , нещо като екстра която дендра нобиле не предлага.

Сега по въпроса за поливането
допускам много грешки, като се замисля почти нищо не правя правилно.
1.Наливам вода в бутилките за поливане и тя така си отстоява две седмици.
2.Поливам когато съм свободна бивало е и вечер бивало е и на обяд.
3.Хич не проверявам за твърдост смятам че като престой се смекчава ( а то май- само усяда варовика!!!), освен това не преварявам.
4.Потапям а не поливам , използвам легенче в което топя по  4 саксии едновременно за 15 минути. Така времето за поливане става около 2 часа. водата е една и съща , торта също,  добре че не е плъпнала зараза.
5. Гледам ги точно за хидропонни култури - потапям ги веднъж на 2-3 седмици а те не били подходящи за такова рядки поливане.
6. Ако ги поливам отгоре то вероятно ще се налага да ги поливам всеки ден или през ден - а кой има това време.
7.Въобще не пулверизирам- де такова глезене.

Ами в резюме - това беше.За сега и моите фалчета се чувстват добре ми се струва, пускат - листа корени цветоноси... Предполагам че ги третирам както аз си знам и те свикват да ги гледам както си ги гледам. остава само да не се заразят от нещо че с това топене ще се изпоразболеят всички...

И сега малко новини. На Билата са докарали нови орхидеи НО инфлацията си казва думата- новите са по 17 лева. Има две много атрактивни редки разцветки - едната е човешки цвят- както казва дъщеря ми- светлобежова- досега не съм виждала такава. Другата в плътен малинов цвят с бели пръски в центъра, също не съм виждала такава. Просто им се любувам...

Пожелавам на всички прекрасни почивни дни

# 94
  • София
Цитат
Танче за мен само  първата НЕ Е камбрия. Ако ти е интересно ще ти споделя каква мисля че е . Тази орхидея се отличавала точно с такава виолетова престилчица - резултат от дълго култивиране. но разбира се това е само моето предположение.

Кажи какво е предположението ти  Grinning.

# 95
Ейййй открих ви!! Не знаех, че има цяла тема за орхидеите!!    bouquet
Аз имам един въпрос, на който от няколко месеца вече не мога да намеря отговор. Това е 3тата ми орхидея, предишните 2 ги подарих в един момент, но тази реших да си я гледам дълго.. Та - цъфтя пролетта и като паднаха цветовете дойде проблема с рязането..
Толкова неща изчетох из Интернет за това къде точно трябва да се отреже и пак не разбрах кой вариант е най-добър. Явно има различни теории - едните смятат, че трябва почти до дъно (т.е. долу до листата близо) да се отреже цялото стъбло, защото така много добре цъфтяло растението после.
Другата теория е, че трябва малко под самите цветове на всеки стрък да се отреже, но доколкото разбрах, при този вариант в последствие израстват по-малко на брой и по-малки цветове.
Както и да е - на мен не ми даде сърце да отреже целите стебла и преди около 2-3 месеца ги отрязах малко под предишните цветове - на разклоненията.
Оттогава обаче нищо не става - не виждам да излизат нови клончета от тези места, единствено нови листа пораснаха от основата. Иначе и сложих и тор за орхидеи...
Посъветвайте ме какво да направя, не съм сигурна, че правилно съм ги отрязала. Може ли някоя от вас да ми обясни по-точно къде точно е най-добре да ги отрежа?   Благодаря предварително!    bouquet

# 96
Благодаря, момичета Hug.Ориентирах се, Ще си я поливам. И аз ги топя в една кофа, тук водата е мека и чиста, но и аз пълнех бутилки и ги оставях до следваЩото поливане/затворени/. Може би Ще спра, направо Ще пълня кофата от чеШмата. Преди години имах 2 орхидеи, много красиви, но не знаех ниЩ0 за отглеждането им. Само някой ми беШе казал че се топят и аз така правех, направо от чеШмата. Цъфтяха като луди.
Малиновият цвят ужасно ми харесва и си представям Що за красота е. Не съм виждала и аз никога с човеШки цвят, много ми е интересно.
Утре Ще снимам ако успея едни орхидеи тук в магазина и Ще се допитам пак до вас какви са. Очите ми останаха днес в тях, но не посмях да си купя. Листата им малко приличат на драцената, а цветовете са прекрасни. Дано не свърШат докато ида.

# 97
  • Варна
_re_ge,
горе-долу и аз поливам като теб, само дето в две бутилки наливам вода за всичките ми цветя, та рядко престоява повече от ден-два - изразходвам я бързо. И освен това поливам в едно кошче, то е доста дълбочко, та се налага на дъното му да сложа обърнат буркан и върху него саксията, обаче е тясно и ги топя една по една. Търся си по-малък съд за поливане, че това кошче, уж мъничко, но събира цифром и словом 4 литра вода ooooh! Не мога да наливам нова за всяка орхидея, то къде ще му излезе краят Crossing Arms Отказах се от легена, защото всичките имат по някое увиснало надолу листо и ме е страх да не стане беля ако се мокрят. Нали все четем, че са много уязвими за гниене. Ето това преоцененото никога не е пръскано с вода, аз топя саксиите до 1 пръст под ръба, не догоре, ама ето че е започнало гниене. Днес го гледам пак, добре ми изглежда, отрязаното място си е засъхнало както трябва, не се вижда черно-сиво-кафяво, освен от засъхналия топсин, с който мазах. Надявам се, че всичко ще е наред и дано не се появяват такива петна повече, че ето и зима идва, най-ме е страх как ще ги опазя в студените месеци като не проветряваме толкова често.
A_vagabоnd,
добре дошла Hug По принцип нови клончета излизат от тези люспи, разположени по цветоносите,, т.нар. спящи пъпки. Ако по стъблата има такива, може да се събудят и след месеци. И моите още умуват, имам 2-3 силно набъбнали люспи, но още нищо не се е подало. Ако са зелени стъблата, остави ги, растението самичко ще ги засуши, ако го товарят. А ако не ти се гледат голи пръчки, отрежи ги 2-3 пръста над основата, ще излязат нови. Общо взето е въпрос на личен избор, и двата варианта си имат категорични привърженици и опоненти Grinning Дай снимка на орхидеята да и се порадваме  bouquet

# 98
Да ви се похваля какво измисли мъжът ми за моите орхита,понеже моят малък бандит ги събаря постоянно.Снощи сложихме един простир на тавана и ги овесихме там...http://nadi666.snimka.bg/flowers/moite-orhidei.177183.15944763...друго спасение няма  Tired

# 99
  • Варна
Ей, много идейно Grinning И аз все мисля какво да направя, защото Кетя много обича да рови из саксиите и яде по-голямата част от цветята ooooh! в чудо съм се видяла как да ги опазя, от цветарници няма полза, защото на ниските поставки нищо не мога да слагам, и аз си мислех за висящи саксии вече.

# 100
  • София
Търся си по-малък съд за поливане, че това кошче, уж мъничко, но събира цифром и словом 4 литра вода.

В Била продават един сладолед на пловдивска фирма Чичо Чарли и е 2 литра. Два вида кутии са - едните са плитки и широки, а другите са по-високи и тесни. Вторите са почти по размера на саксийките  Grinning. И са от твърда пластмаса като на саксиите. Когато торя точно тях използвам. Имам си 3 и във всяка слагам различен кристалон  Grinning. Ако си надвия мързела ще снимам и ще покажа по-късно.

Нади, чудесна идея!

# 101
  • Варна
Мда, това за кутиите от сладолед е идея. Ще трябва да се понасиля да изям 2 л сладолед посред зима, ама какво пък Crazy Иначе да си купувам кутия от домашните потреби, тя сигурно няма да е много по-евтина, а ще е празна Laughing

# 102
  • София
Мда, това за кутиите от сладолед е идея. Ще трябва да се понасиля да изям 2 л сладолед посред зима, ама какво пък Crazy Иначе да си купувам кутия от домашните потреби, тя сигурно няма да е много по-евтина, а ще е празна Laughing

Не е задължително да се насилваш  Grinning. Прехвърли си го в друга/други/ кутии и си го яж по малко  Mr. Green.

Ето я кутията:

Квадратна сигурно щеше да е по-добре, но засега не съм намерила по-подходяща. Малко по-големите саксии я изпълват съвсем точно по тясната страна и на височина излизат най-много сантиметър. Такива са ми цимбидиума и много едрото фалче.

А ето и пъпката, която чакам да цъфне до 1-2 дни. Май има розови отенъци. Не съм я виждала цъфнала, защото я купих преоценена  Grinning:

# 103
  • Варна
А, каква орхидея е това? Много интересно изглежда. Има нещо розовеещо наистина Simple Smile Ей, много е хубаво като чакаш така да ти цъфне нещо за първи път. Аз на моето фалче много му се чудя, на стелажа с него имаше 3-4 орхидеи, на които беше останало по някое прецъфтяло цветче, видях бели и лилавеещи. Какво ли ще е моето Whistling Че и както току що се е подал цветоносът, има да чакам да го видя. Мъж ми се бъзика, че до напролет все ще цъфне Crazy

# 104
  • София
Момичета, вчера най-накрая се сдобих с Керамзит и вече едната ми орхидея е пресадена в него. Оказа се, че корените й никак не са добре и отрязах доста голяма част от тях.
Нямам много време да пиша, но съм направила снимки на пресаждането и по-късно ще пиша.

Общи условия

Активация на акаунт