Орхидея - 2

• 140 154
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
Момичета, привет! Как сте и ваШите красавици? Аз се чудя какво става с новата ми орхидея, дендробиума. Листата пожълтяват, две са направо жълти, дали да я полея? Цветовете са добре. Не съм я поливала откакто е купена, може би една седмица. Винаги ги поливат много в магазина и затова изчаках. Но може ми трябва да я полея или възможно ли е да е стрес от преместването? Но другата ми отрязана орхидея /счупена от котката/ е добре, разклонението расте бързо, вече е доста голямо. Щях да снимам едни интересни орхидеи в магазина, но вече са изчезнали. Много ме е яд, тук всички си купуват орхидеи и като прецъфтят ги хвърлят  ooooh!. Ще пиШа скоро пак, времето ме притиска, поздрави на всички!

# 136
Веси, а на листа поне расте ли орхидеята? Как изглежда като цяло? Не губи надежда, фалчетата сега започват да цъфтят Simple Smile Така съм чела, че есента им е активен сезон, може и твоята да те зарадва. А пък най-добре да и купиш другарче, че да не е самотна Joy
и листа не пуска даже . стои си все така . а дали да не купя тор да я подхраня ? може ли в този сезон? но нямам идея какъв да е ?
 и ще проверя на какви цени вървят при нас орхидеите .

# 137
  • Варна
Да, купи тор, няма проблем да я ториш и сега. Аз използвам на Террасан специален за орхидеи - зелено шишенце, има го в Метро, Практикер, сигурно и на други места. Разреждам 2 пъти повече от указанието. Момичетата тук ползват и кристалони, но аз така и не запомних различните цветове за какво се прилагат newsm78 Някъде из темите със сигурност е споменато.

# 138
  • София
Момичета, привет! Как сте и ваШите красавици? Аз се чудя какво става с новата ми орхидея, дендробиума. Листата пожълтяват, две са направо жълти, дали да я полея? Цветовете са добре. Не съм я поливала откакто е купена, може би една седмица. Винаги ги поливат много в магазина и затова изчаках. Но може ми трябва да я полея или възможно ли е да е стрес от преместването? Но другата ми отрязана орхидея /счупена от котката/ е добре, разклонението расте бързо, вече е доста голямо. Щях да снимам едни интересни орхидеи в магазина, но вече са изчезнали. Много ме е яд, тук всички си купуват орхидеи и като прецъфтят ги хвърлят  ooooh!. Ще пиШа скоро пак, времето ме притиска, поздрави на всички!

Tilde, напълно възможно е да ти пожълтяват от стрес или пресушаване. Все пак зимата дендробиумите много често остават без листа. Миналата зима от 3 булби остана само една с листа, после порастна още една, която цъфна. В момента и на двете им пожълтяват долните листа. При теб както зимата е дошла отдавна си мисля, че е нормално. А с цвета какво стана? Има ли го още или пецъфтя? Ако все още има цвят не е нормално да жълтеят листата на цъфналата булба  newsm78.

hahaha А няма ли специално място или ден за изхвърляне на стари орхидеи като за мебели например? Да си посъберем малко прецъфтяли орхита  Joy Joy Joy.

Веси 78, трябва да се тори. Все пак трябва да се храни с нещо. Корите са най-вече за задържане на влагата. Ако решиш да си купуваш кристалони, трябва да си купиш няколко вида и да ториш според това в коя фаза е орхидеята. По-добре с универсална, но ако решиш с кристалон на всяко шишенце си пише за какво е и ги продават в Мосю Бриколаж. Там може на воля да си четеш етикетите  Grinning. Само не знам защо оранжев не предлгат/този за цъфтеж/.

Най-после се отвори пафчето Grinning. Чисто розово е. Още не сме го снимали, но е същото като това, koeто е на предпоследния ред в ляво в галерията в подписа ми/бяха 2 в магазина и това го подарихме на леля ми/. Тези дни ще го снимам. Ре ге, дано вече да виждаш снимките от сайта! При мен се виждат и помолих и други хора да погледнат - и те ги виждат. Явно при теб има проблем  newsm78.

# 139
Привет, момичета отново! Днес се обзаведох с оЩе една орхидея, не можах да се сдържа, по дребничка е от другите, но е красива. Ето я  
http://media.snimka.bg/4897/016049599.jpgА ето и жълтите листа на дендробиума http://media.snimka.bg/4897/016049661.jpg  Полях го, цветовете са си съЩите, не е прецъфтял, незнам какво става. Дано е стрес или неполят и се оправи.
Tania67, хвърлят ги направо в кофите си за боклук или някъде в градините си. Направооо ooooh!. Свекърва ми работи в един хотел и купуват орхидеи за всяка маса в ресторанта /има поне 50 маси/.Там обаче е  тъмно и като прецъфтят ги захвърлят. Миналата седмица купили нови, а старите с напълно изсъхнали цветоноси и неполивани ги наредили в една стая с надеждата, че Ще цъфнат пак. Казах й като ги хвърлят да ги вземе и да ми ги даде. Незнам обаче дали Ще се спасят. Все пак Ще ги изрежа, може да ги пресадя. Ако не стане ниЩо Ще ги хвърля и аз. Но ми стана жал за горките цветя. Ето една снимчица на отрязаната орхидея с разклонението. Надявам се скоро да има цвят, котката я счупи почти веднага след като я купих.http://media.snimka.bg/4897/016049704.jpg  Поздрави от мен!

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 23:18 от tilde

# 140
Привет!
Аз днес съм решила да прескоча до Метро - може пък случайно да са докарали орхидейки. Там от време на време имат, но не знам по какъв повод зареждат. Ако има нещо ще пиша.

tilde
Много ми харесва новата ти придобивки.
Направо се потресох, че се изхвърлят орхидеи. Горките цветя.

# 141
И аз съм възмутена от отношението към орхидейкиките,поне да ги препратят към нас  Wink
Ами сега кога да поливам ,помагайте 4 от орхитата ми изкарват цветоноси ,по стените на кофичките има тук там  влага ,а ми изглеждат доста жадни  newsm78 ?
korali ще чакаме новини  Peace

# 142
  • Варна
FEN, на моите орхидеи кондензът никога не изчезва напълно, но когато изсветлеят корените чакам още ден-два и си поливам, няма начин. Ако чакам да изчезне ще изсъхнат. Кондензът винаги е от страната, обърната към прозореца, може би има някаква връзка. Ако ти изглеждат жадни поливай. Само може да държиш по-малко във водата, отколкото през лятото. Макар че аз дребосъчето го забравих последния път, стоя почти час натопено горкото. Ще гледам да не се повтаря. Явно наистина сега е сезонът на цъфтежа, моите двете будят пъпки от цветоносите и едновременно пускат по един нов, преоцененото и то пуска, не съм очаквала да се представят толкова добре. А на ароматния дребосъчко новият цвят се разпука и отвори напълно, има още една, последната пъпка, която също е доста голяма вече. Много му се радвам. А за изхвърляните орхидеи и аз нямам думи - що не ги пратят насам, както дрехите втора употреба, да се водят фалчета втора употреба Joy Ще награбя няколко Crazy
tilde,
много е хубава новата придобивка, с много листа и страхотни цветове Hug

# 143
Сдобих се най -накрая с една розова красавица от Кауфланд по 13.99 .Ще взема да я снимам и да я покажа по-късно! Simple Smile

# 144
Здравейте,

Докладвам - в Метро в момента няма орхидеи.

titon4e
Цената е много добра, браво! Чакаме снимки.

Моля за вашето мнение, какво се случва с орхидеята ми - за по-малко от месец трето листо пожълтява! Не знам на какво се дължи. Другите листа са много добре - зелени и твърди, в момента цъфти с 9 цветчета. Вижте я, много се тревожа:

# 145
korali ,аз не съм голям специалист ,но прегледала ли си корените ,въобще направи й някакво обследване нещо гадинки ил друго да забележиш ,явно има причина да страда така твоята красавица ,дано по-компетентните да се изкажат  Peace

# 146
Здравейте и от мен. Изчела съм доста от материалите във форума,но чак сега се включвам.Имам питане: при повечето ми саксии се появи зелен мъх,моля за съвети за отстраняването му. Прочетох за дървените въглища ,но не разбрах как да ги използвам.

# 147
  • София
Момичета, влизам само да се похваля, че тази орхидея, която сложих в керамзит преди десетина дни и беше с лоши корени вече пуска зелени връхчета в саксията  newsm44
За сметка на това, обаче, май и при мен едно от долните листа е започнало да пожълтява.
korali, аз си го обяснявам жълтото листо, че просто растението само си ги подновява като изкарва периодично нови, а старите пожълтяват и падат. Това важи, разбира се, ако всичко с корените е наред  Peace
dani20, аз не съм веща по въпроса и дано някой по-запознат се включи скоро с полезна информация  Peace

# 148
Момичета, сдобих се с две от изхвърлените орхидеи, Ще ги снимам после. Едната е фалаенопсис, а другата дендробиум. Нея не съм вадила от саксията, но фалчето е в плачевно състояние, мноооого преполято, изрязох почти всичко и почти не му останаха корени. Пресадих го, но не вярвам да се съвземе. Всички корени бяха изгнили, само едно две малки коренчета останаха след рязането. Как мислите, има ли Шанс? Поздрави на всички ви Hug

# 149
_re_ge  Благодаря много за съветите. В такъв случай явно ще трябва да я отрежа по-из основи моята, защото няколко месеца вече е отрязана по-нависоко и не дава никакви признаци да тръгва пак, освен че излязоха 2 нови листа отдолу.
Имам трудности да разбера къде точно да я отрежа обаче. Под последната спяща пъпка имаш предвид тази, която е най-близо до корена ли?
Също така като се реже под ъгъл ли се реже стъблото или има ли това някакво значение въобще?
Наторих я преди 2-3 седмици, но тъй като явно няма да излизат засега нови пъпки мисля да я отрежа....  какво мислите вие? Да я изчакам ли още малко или..... ?

Общи условия

Активация на акаунт