Орхидея - 2

• 140 169
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
White_tulip,
честити зелени връхчета Laughing
tilde,
прочети тук, има много писано за орхидеи без корени:
http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=48&t=1091
Дано да оцелеят твоите Praynig
A_vagabоnd, ако ще режеш изцяло цветоноса, режи 2-3 пръста по-високо от основата, за да няма опасност да се нарани и загние. Режи смело, няма нужда да е под ъгъл Simple Smile Вероятно щом толкова време не са се събудили спящи пъпки няма и да се събудят. Моите дадоха признаци на растеж много скоро след като прецъфтяха цветовете - сега от 4 цветоноса 3 будят спящи пъпки, а един расте от върха. Предполагам, че твоята орхидея има нужда от малко почивка преди да зацъфти наново Hug

# 151
Месечинка,  Hug  bouquet!

# 152
Здравейте момичета

много ми хареса идеята на Корали за списъци по градове на магазините от които можем да купуваме орхидеи, субстрат за орхидеи. Примерно този списък може да се добави в началото на всяка тема и така да бъдем максимално осведомени и улеснени. Примерно

ВАРНА
1.Кауфланд - Фалчета според рекламните вестници.
2.Магазин в Била Възраждане - фалчета на цени от 12 до 20, има и преоценени.
3.ГЦ Мимоза в морската градина- разнообразни орхидеи, има  както на приемливи цени , така и скъпи,  както и редки видове орхидеи ако търсите подарък.
4.Бриколаж - според зареждането - има фалчета, епидендруми, дендробиум-фалчета на цени от 19 лв.
5.ГЦ на под колхоза ( адреса ще го добавя допълнително )  - разнообразни видове. добри цени.
6. Магазин на базар пафчето ти е убиец, много красиво, ех ех дано ти пусне детски и от тях цъфти пак... размечтах се и аз кога ще цъфне моят. Дендра ми се чувства добре на стълбището продължава да пуска зелени издънки от всички места, поливам го един път на две седмици по  малко, но като застуднее ще започна и по рядко - нали трябва да се засуши.

Фен, на мен също много от фалчетата ми пускат цветоноси, очудена съм защото принципно зимата предполага да почиват но явно са хибриди цъфтящи по всяко време. Аз мисля че дори напротив- ако се появяват цветонос не би трябвало да сменяш нищо в начина на отглеждане за да не ги стресираш. Аз дори четох че те свиквали на осветеността на местото, където се намирали ( нещо като чувствителност на филм ) и смяната им се отразявала лошо на цъфтежа- вече като цъфнели можели да се местят. Аз реших да го изпробвам и всички с цветоноси си стоят на местата, дори запомням местото на цветарника и ги връщам там след поливане. Ще споделя как им се е отразило, защото аз принципно моите много ги местя- все декорирам къщата така да се каже.

Месечинке задължително изчаквам да се махне конденза, предпочитам да позадържа още ден два отколкото да полея с конденз.Чакам всичко дапросъхне и корените да станат белезникави и само тогава поливам.Ще чакам да видя какъв цвят се е паднал на преоцененото ти фалче.

Дани20 добре дошла. Зеленият мъх и аз го имам от време на време, вижда се през стените на саксията.Обсъждахме въпроса в темата и стигнахме до извода че ако не е полезен за растението то при торенето торта му действа като дезинфектант. Ако ли е пък някакъв сфагнум то  е полезен защото задържа влагата. Предлагам ти в момента да не правиш нищо, стига зеленото да не е прекалено много което значи мухъл.

Вагабонд - за цветоносите виж тези снимки :

това означава събуждане на спяща пъпка. Изрязва се цветоноса два пръста над пъпката НО най-горната пъпка не най долната, защото орхидеята ще има възможност после ако има сили да цъфти и от по долна пъпка.Няма значение как ще я изрежеш, аз не дезинфекцирам ножици и режа направо а не под наклон.Ако искаш мога да ти постна снимки на орхидеи в цял ръст с цветонос и събудена пъпка да видиш как изглежда.Вече писах и преди но при мен живот в спящи пъпки има само ако срежа цветоноса и само веднъж преди да го срежа.

Сега да ви пиша за новата придобивка с семейството. Нали ви писах че в Била имаше фалче с човешки цвят. На дъщеря ми направило впечатление и тя казала на татко си. Като отидохме в Билата да пазарим мъжа ми първо отиде в цветарския и настоявашел да я купи. От 9 дола вода му донесох че дори холандски фалчетата са скъпи за 17 лв, че имам достатъчно че нека малко поуспокоим топката и прочие, той уж се съгласи но после изчезна и се върна с фалчето с човешки цвят. Каза че си го купил на себе си и ме молил да се грижа подобаващо за него. Сега горд собственик на фалче с човешки цвят и саксията е на на неговото бюро...

Последна редакция: ср, 25 ное 2009, 20:35 от _re_ge

# 153
  • Варна
Много е красива, наистина много Hug

# 154
Реге,честито за новата придобивка,със здраве да си я гледате,за първи път виждам такава,просто е невероятна красавица.  bouquet

# 155
_re_ge
Прибави към списъка и Ериката ,имам инфо че за Коледа ще зареждат с фалчета ,но не знам на каква цена ще бъдат  newsm78
Радвам се много на такива жестове от страна на мъжете ,много романтично  Heart Eyes  много е красиво новото  ти попълнение  Peace
Ах  _re_ge ,ако знаеш как се разчувствах ,прости ми но разгледах снимките и там на  едната  ти снимка на орхидейка зад нея се вижда един страхотен кактус ,аз имах такъв беше станал 2 метра не помня колко годишен беше и скоро ми загина мисля че прекалих с поливането ,много си го обичах  Cry

Последна редакция: ср, 25 ное 2009, 21:27 от FEN

# 156
  • Варна
В тая Ерика от кога се каня да ида, все не остава време Blush А всяка сутрин минавам покрай нея. И Билата ми се ще да посетя пак. Оххх, имаме малък проблем в работата, ако се разреши успешно ще си подаря още едно фалче за Коледа Grinning Дано, че иначе не ми се мисли Whistling
А моето Кетишонче пак е щуряло тази нощ и сутринта открих дупчици от ноктенца по едното листо на фъстъчко Crossing Arms Постарах се да и огранича достъпа до него, ама не и се карах, че още се чувствам виновна за оня път, когато намерих новото си фалче на земята Rolling Eyes Тогава как я навиках... Голяма "градинарка" си имам, все трябва да вардя цветята от нея Crazy

# 157
re ge, честито! Голяма красота!

# 158
  • Варна
Здравейте момичета, редовно ви чета но за първи път се включвам в темичката ви (аз съм със скромните 3 бр. красавици  Simple Smile) искам само да споделя че в петък ходих до Ерика има само 2-3 дендробиома на цена 28 лв. до колкото си спомням, а аз се бях настроила за фалаенопсис  Cry.Служителката беше много любезна и ми каза да следя на Интернет страницата им, там качвали снимки когато имали ново зареждане.Това е от мен, благодаря ви за ценните съвети и собствен опит които споделяте тук.   bouquet

# 159
Здравейте момичета  Simple Smile

korali ,аз не съм голям специалист ,но прегледала ли си корените ,въобще направи й някакво обследване нещо гадинки ил друго да забележиш ,явно има причина да страда така твоята красавица ,дано по-компетентните да се изкажат  Peace
FEN, благодаря ти за подсказката - огледах я, всичко си изглежда наред.
Вероятно White_tulip е права - старите листа просто си умират.
Лаленце, браво на теб - добре се грижиш, щом има зелени връхчета. Simple Smile

tilde
Стискам палци да се съвземат!

_re_ge
Просто е разкошна новата ти придобивка! Не бях срещала такъв цвят. Изглежда много здрава с тези лъскави листа. Браво на мъжът ти!

ellia
Добре дошла при нас!

# 160
Здравейте момичета,
_re_ge много ти благодаря за отговора.Новата ти придобивка е страхотна,няма как и ние да не поискаме да се сдобием с такава. Разгледах твоя албум и ми направи впечатление,че всичките ти прозрачни саксии са сложени в други, а моите са сложени директно на прозореца. Този зелен мъх е по стените на саксиите и то от страната,която е към светлината. Дали да не ги мушна в други саксии?

Момичета искам и аз да ви се похваля: на 5 от фалаенопсисите ми има цветоноси,след като някои от тях почти година не цъфтяха,а пускаха само листа. Но най съм щастлива и горда с цимбидиума. Година и половина дрямка и сега за Коледа изненада пуска цветонос. Нямам търпение да се отвори. Като стане факт ще прикача снимки.
Имам много въпроси към вас,но ще ги задавам по-малко, да не ви досадя.
Успешен ден желая на всички.

# 161

dani20 smile3501
За Коледа във вас се очертава истинска цветна феерия  Simple Smile

# 162
Здравейте момичета HugЧета ви редовно,но не съм се включвала,а сега ми се иска и на мен да споделя с вас радостта и тревогите за моите орхидейки.
http://shoshka65.snimka.bg/flowers/moite-cvetya.447845
За съжаление нямам нито една снимка с цвят,явно по невнимание съм ги изтрила newsm78.Всички са ми подарък от мъжа ми и вървят чудесно,без много грижи.Имам бяла,тъмно лилава,бяла на лилави райенца,една тигрова камбрия на снимка4 и една,която в магазина беше преоценена и не и знам цвета,но мисля че скоро ще разбера тъй като има и нова майка отстрани и пуска цветонос на старата  Praynig
Тази година ще цъфтят за 2 път така както гледам Thinkingи ми е странно.Нали са в покой от ноември до към януари newsm78 и не се поливат?Но,така и така си пускат цветоносче не мисля да спра да ги поливам точно сега Naughty
Имам обаче едно въпросче,ако някой може да ме посъветва.На 4снимка орхидея камбриа ми прецъфтя преди 10 дена.Знам,че от старата булба не дава цветонос,изкарва си "дечица" и точно от тях ми цъфна с 2 цвята.Въпроса ми е,трябва ли да махам старите майки и да оставям само младите и защо на младите листата им са увиснали надолу?Станаха два въпроса Embarassed

# 163
  • Варна
shoshka, здравей Simple Smile За другите орхидеи не знам, но фаленопсисите нямат период на покой и в никакъв случай не трябва да преустановяваш поливането им. Напротив, сега им е точно сезонът за пускане на цветоноси Grinning

# 164
  • София
shoshka, Месечинката ти е казала правилно за фалчетата. Аз не съм компетентна за другите видове, така че ще чакаме някой друг да се включи с повече информация.
На мен днес ми падна жълтото листо от едната орхидея, но не съм притеснена, защото не изглежда загнило, а е леко "спаружено".
От вчера и другите ми две орхидеи са в Керамзит, защото ми се струва, че първата, която сложих в него се развива много добре Wink
Къде се изгубихте, момичета?
korali, какво стана с твоето пожълтяло листенце?
A_vagabоnd, какво направи ти с твоята красавица?
Миле, _re_ge, FEN, tilde  Hug
ellia, добре дошла!   bouquet
dani20, честити цветоноси!

Общи условия

Активация на акаунт