Орхидея - 2

• 139 849
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте момичета,

Отдавна не съм Ви писала, но в момента програмата ми е толкова натоварена, че позанемарих някои от хобитата си.

Goody
Имаш страхотна камбрия! Очите ми останаха в нея! И много интересно как последния цвят е в зелено!?

ellia
Твоите красавици са чудесни! Няколко наведнъж ще внесат толкова свежест в дома ти. Фаворит ми е бялата на петна.

Liberian girl
Много красива колекция от орхидеи. Всички ли цъфтят в момента?

tania67
Наистина е удивително колко им се живее но твоите болни и как се борят да оцелеят. Дай им шанс!
Честита ти нова красавица, мъжа ти е голямо съкровище!

Bagira
Направо се ококорих на твоя съботен поздрав - орхидеите са като восъчни - невероятна красота!

White_tulip
Успех в реанимирането! И аз имах твоя проблем с падането на листа - пожълтяха и паднаха 3 едно след друго, но в момента растат цветоноси - явно растението няма сила за всичко.

venipuh, Дъмпер
Минита Ви са много сладки!

_re_ge
Твоите постове са ми любими. Винаги са пълни с много полезна информация + снимков материал!
За първи път виждам орхидея в керемидено червен цвят, не бъди разочарована от нея, много е хубава!
Аз си мисля, че диаметъра на цветовете може да и различен при отделните цъфтежи - поне при мен моята бяла красавица цъфти с различни големини на цветовете.
Благодаря ти, че пусна инфо по Коледа за фалчета в Кауфланд! Закупих 2 - едната за мен, другата подарих на мама за коледа. Цена 14 лв. ми се видя супер просто!

Ето снимки - тази я подарих на мама. Вече цял месец и стоят цветовете

А втората остана при мен:

Цветовете й отблизо

До 10-я ден окапаха всички пъпки и цветове. Сега си имам една гола пръчка, но пък се събуди една спяща пъпка:

Полу-минито ми пусна цветонос и много пъпки и .... пъпките започнаха да падат  Cry
Накрая 6 все пак са пребориха, но ми изглежда доста опърпано:

Но всяко зло за добро - бялата ми красавица пуска едновременно 2 цветоноса и също събуди една спяща пъпка:

Това е засега от мен. Приятни почивни дни на всички!!!

# 451
  • Стара Загора
Момичета нека попитам нещо : имам орхидея - Такава лилава като от предния пост. След две годишно чакане пусна стъбълце ,излязоха пъпки ,станаха големи и и преди да започнат да се отварят запачнаха да пожълтяват и да падат . Защо и какво мога да направя?

# 452
  • Варна
meri 123,
причините могат да бъдат най-различни - сух въздух, течение, проблем с корените...  И на една от моите и паднаха 4 пъпки, две се разтвориха, една е доста наедряла, а върхът на цветоноса продължава да си нараства, младият цветонос също расте, корените изглеждат добре, така че не се тревожа.  Може ли да направиш снимка на твоето растение, така че да се виждат и корените през саксията, и листата? Къде я гледаш, възможно ли е да има течение около нея?

# 453
  • Стара Загора
  Месечинка виторога,гледам я на прозорец остъклен с алуминиева дограма , не мисля ,че има течение . Корените също изглеждат добре. Благодаря ти за успокоението . Надявам се все      пак някоя пъпка да се отвори.

# 454
  • Варна
Ако е на перваза сега в студовете е възможно да са се преохладили корените и оттам да идва проблемът. Ако можеш измести я малко по-навътре в стаята или подложи нещо под саксията - сгъната кърпа, парче стиропор, нещо такова, което да държи топло. Най-вероятно не е голям проблем и ще се стабилизира, за всеки случай наблюдавай корените.

# 455
  • София
korali, невероятни красавици си показала! Честити цветоноси! Ще ми е интересно да пускаш снимки за да следим развитието на спящите пъпки.
meri 123 , съгласна съм с Месечинката, опитай да осигуриш по-топло местенце, където си сигурна, че няма течение, защото около прозорците наистина се заформя такова обикновено. Дано имаш късмет и все някоя пъпка се отвори  Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed

# 456
  • Стара Загора
Благодаря ви момичета за отговорите.

# 457
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
моята жълта хубавица продължава да ме радва  Heart Eyes купена в началото на декември с два цъфнали цвята разцъфтя с всичките 12 цвята, паднаха само първите два и всички останали са още свежи, жълти и като слънца  Hug
камбрията обаче прецъфтя  Confused остана само странно белия цвят, който се разтвори у дома. предната седмица забелязах, че цветоноса е по-блед към средаат. сега вече е сигурно - изсъхва от средата  Tired може затова последната пъпка да е толкова бяла. иначе изглежда добре. отстрани на булбата има нов израстък, силен и зелен  Grinning . май пак ще си завъда от моите "марулки"

# 458
Дъмпер,честито ! Абсолютно същата е като моята.
Корали,много са хубави и двечките.Дано ви радват дълго време !

# 459
само да видим колко време ще оцелее при мен  Crazy

# 460
  • София
Момичета, темата ни е чак на трета страница  Crossing Arms
Няма ли някой да се похвали я с нов цветонос (Милето  Whistling ) я с нова придобивка...
Ние с моите марулки си се гледаме и сме на топло в този студ. Да идва вече пролетта, че да има и повечко светлина за растенията ни  Hug

# 461
Здравейте момичета
малееееееееееееее темта ни отишла чак на трета страница, срамота, нека я побутна с новини около моите орхидеи.

Първо пак няколко снимки на бялата ми спяща красавица, отвори вече три цвята , последния е на път. Другиятцветонос  е по-малък и беше само с една пъпка -  жълтее но няма да й се сърдя все пак за мен това си е цяло постижение - да я накарам да цъфне пак.

Тук е дендробиума ми Нобиле внесен от стълбището в кухнята на прозореца, когато на стълбището температурите паднаха до 4 градуса ( навън беше -17 ) разбрах че няма да оцелее там. Все още не знам какво да го правя, чета противоречиви мнения във форумите , струва ми се че все още не  е хубаво да е на топло но все пак по добре а топло нецъфтящ с окапали пъпки  отколкото на стълбището на 4-5 градуса -  там със сигурност няма да оцелее. можете да се полюбувате и на пъпките. Очаквам от вас предложение ако знаете или сте чели или сте чували как да процедирам оттук нататък

Това е една малка дисекция на прецъфтели цветоноси които прецених че е по добре да срежа. можете да видите какво значи спящи пъпки, имаше ги на всяко отделение на цветоноса.

Тук е отново цветът ( големия ) на Лудизията, продължава да се отваря част след част. На последната снимка е малкия цветонос, явно усети хубостника че се двоумя дли да го срежа, пуска пъпки направо расте с всеки ден, няма да го режа, казвам го за да се успокои и той.

Това е Фалчето което ще цъфне следващо - толкова пъпки досега никой не ми  е правил. По невнимание не съм залепила етикет на саксията какъв цвят е - ще ми бъде изненада.

Тук съм се опитала да снема "винената красавица" на дневна светлина и на прозореца със светкавица и без такава, за да видите каква красива окраска има.

.

Ами това е около мен и моите хубавици.
ЛЕка вечер на всички.

# 462
  • Варна
Здравейте и от мен Hug Досега нямахме ток, повече от час, добре,че дойде, че бях взела да позамръзвам.

White_tulip,
прочетох че си питала дали някой няма да се похвали с цветонос - аз влизам да се "похваля" с обратното Whistling Днес като се прибрах от работа видях, че новият цветонос на едната ми орхидея, първата, която си купих, е счупен newsm45 Много ми стана мъчно, така им се радвах на всичките, че пускат цветоноси, а този беше най-малкият и тъкмо започнаха да се оформят пъпките. Тази сутрин я поливах точно тази орхидея и Кетишонче се завъртя около нея и взе да души цветоноса. Дали после е щуряла около цветарника, пресегнала се е и го е счупила, дали нещо друго е станало не знам, ама мъжът ми го намерил на земята Tired Фалчето има и събъдени спящи пъпки на двата стари цветоноса, но само 3 цветчета ще има, много късички пораснаха. И се надявам счупеният цветонос също да събъди спяща пъпка. Останалите ми са добре, едната цъфти, преоцененото расте, дано с неговия цветонос не се случи нещо, че умирам от нетърпение да му видя цвета.

Реге,
бялата красавица е невероятна, с тази цветна среда, много е нежна. Дендробиумът също изглежда страхотно, за съжаление не мога да дам съвет, дано го видим цъфнал. И другите са разкошни, за винената нямам думи. Във flowersnet.info има тема за бъдеща поръчка на фалчета, когато се затопли времето, там си харесах 3 червеникави нюанса, изпъстрени много красиви. Мисля да се включа да видим какво ще стане.

# 463
Здравейте отново, сега по последните ви постове.

Корали - страхотни снимки.
Първо едно от фалчетата които сте купили е същото като това което подарих на приятелка от същата партида в Кауфланд. Явно са цъфнали по едно и също време защото и нейната и моята от същата партида и ( белезникава )  вашите две фалчета са окапали след две седмици. Обаче растенията са в много добро състояние и ще ни цъфнат пак - сигурна съм. И аз имам спяща пъпа която расте. Освен тов- Поздравления и за избора на кашпите адски ми хареса необичаното съчетание.

Полуминито ти е страхотно- много пъпки - отрупани цветоноси, аз имам такова обаче пущината не ще да цъфти . То и аз съм си виновна защото е засадено САМО в сфагнум и отколко време все ви пиша че трябва да го пресадя и все не го правя. Имам само кори и нямам качествен торф та затова все се бавя, не знам от къде да намеря такъв.Защо обаче падат пъпки и аз нямам отговор, на мен както писах на едниния  цветонос на бялата паднаха две пъпки сега жълтее третата -най-голямата , но пък на другия се отвориха всички . Четох че като направят пъпки не трябва да се сменя нито място нито нещо конкретно в отглеждането нито повече да се тори защото все едно могат да прегорят. Преполагам че понякога растението просто няма сили да изхрани всички.

Честито за бялата ти орхидеи и два цветоноса и спяща пъпка че чудесно - значи растението е силно.

Мери 123 - добри съвети са ти дали момичетат , поначало не е хубаво да в близост до прозорец, големи температурни колебания се получават, а те не ги харесват.Примерно ако денем е слунчево прозореца се наглява и сстъклото става като парно, вечер обратното.

Гууди твоята жълта красавица я помня, тя ми е от любимите окраски, аз имам две такива за съжалние нито една не е цъфтяла повторно. Мисля че на твоята цветоносите бяха с различна дължина- много асиметрично и страшно атрактивно - мечтая за таква асиметия.За камбрията нямам опит, но може да те удиви с желание за цъфтеж.

Лаленце недей така и ти с тези  марулки, ще видите момичета изведнъж ще станат нещата и при мен имаше едно затишие от почти 8 месеца до година а сега всичко сякаш с пълни сили иска да цъфти.

Отново привършвам с поста си, искам да напиша материала за дендра нобиле и да публикувам тук - няма голям избор на материали в нета но ще се опитам да скалъпя нищо, едва най-накрая ще добавя нещо от мен- все пак опита ми е само в рамките на една година.

Hug

Корегирам си поста заради Бялото лаленце :
Много съжалявам за счупения цветонос, обратно не можеш да го залепиш за съжаление, обаче зависи как е счупен. Щом е малък просто нищо няма да стане, растението ще изразходи силите си по другите цветоноси.

И на мен ми прави впечатление че от спящи пъпки правят само няколко цветчета - няма го това обилие както при новите цветоноси. Както и че някои от новите ми цветоноси са много къси. Мислех че нещо в начина на гледане не е наред, обаче пък на други фалчета цветоносите са вече по 30-40 см. Четох някъде как да се стимулира растеж на дълги цветоноси обаче това е еквилибристика за напреднали - то разлика в температурите то допълнително осветяване, предполагам и игра с торове- за сега с това не смятам да се втелявам.

Мислех да ви пиша за нещо интересно но забравих и добре че сега ми напомняте- имам едно фалче на което без да искам леко прекърших цветоноса но докато беше още млад и мек - стана случайнокато му слагах щипка за придържане към пръчицата. Не точно го пречупих но доста го нараних. Поставих му една лепенка, стана ми гадно, обаче реших да не му обръщам внимание все пак растеше втори нов цветнос до него . Какво си мислите - цветоноса продължи да се развива нормално даже пусна разклонение малко под "дефекта", явно докато се чудеше дали да бъде или не. Сега е най-напъпилия цветонос в цялата ми колекция. Ще направя  тези дни и ще ги постна. На мястото на "дефекта" е прихванат с щипка за да крепи дефектното място.

Последна редакция: ср, 27 яну 2010, 20:49 от _re_ge

# 464
  • София
_re_ge , винаги с огромно удоволствие чета постовете ти!   bouquet
Бялата красавица е много нежна и кокетна! За дендробиума нищо не мога да кажа, но ми се иска да попитам тези пъпчици дали ще станат листа или от тях ще изникнат цветовете? А тези отрязаните участъци от цветоноса със спящите пъпки с каква цел си ги отрязала? Те могат ли да продължат да растат като няма от какво да се хранят? Честито за развитието с Лудизията! На мен самите листа страшно много ми харесват та бих си гледала такава и без да чакам за цветоноси Wink Честито и за многото пъпки на фалчето, дано и с цвета да те изненада приятно  Peace А тази керемиденочервената е страхотна!
Иначе аз вече гледам да не ги мисля тия мои бъдещи цветоноси, въпреки, че като прохождаща цветарка съм нетърпелива  Rolling Eyes

Месечинка виторога, съжалявам, че с такова нещо се наложи да се "похвалиш", но съм сигурна, че като цъфнат другите цветоноси ще забравиш за случката Wink
Можеш ли да споделиш темата за поръчките на фалчета от flowersnet.info. Благодаря!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт