Орхидея - 2

• 139 773
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
  • Варна
Момичета, честита Баба Марта, да сте живи и здрави, с много пролетно настроение и обградени от цъфнали орхидеи!

Уау, пафче за 8 лева е супер цена. И лекцията сигурно е била много полезна. Аз доколкото разбрах от прочетеното всяка събота и неделя има такива лекции, така че който е пропуснал и има желание, може да навакса този уикенд.
По въпроса за прозрачните саксии - вярно е, че не са задължителни, но аз лично не бих рискувала в никакъв случай да пресадя в непрозрачна, защото единственото, по което се ориентирам кога да поливам, е цветът на корените. В непрозрачна е невъзможно да се видят и рискът от преполиване е много голям. Ако се получи загниване на корените пак няма как да се види, преди да е станало късно и да е клюмнало растението. Непрозрачните саксии мисля, че са за специалистите, които дотолкова са свикнали и са придобили опит, че фалчетата за тях са най-обикновени цветя, пък аз съм мнооого далеч от тях Blush
tilde,
листата се почистват много успешно с памуче, натопено в лимонов сок - аз използвам от продавания в магазините концентрат.

# 676
  • София
Честита Баба Марта! Бъдете живи и здрави, бели и червени, румени и засмени!

Миле, добре дошла отново! Помним те разбира се!  Hug Как са твоите хубавици? Чакаме снимки и на новата красавица!
tania67, благодаря за разясненията   bouquet Ще гледам да се класирам за следващата събота или неделя  Peace
dani20, честито пафче! Да ни го покажеш после Wink
tilde, аз на моите им почиствам листата или в банята като обливам цялото растение с хладка вода като после внимателно подсушавам около розетката, или с памуче с кислородна вода като за всяко растение с ново памуче за да не се разнасят зарази ако има  Peace
dragonfly28, можеш ли да направиш снимка за да видим за какво става дума, защото така трудно ще получиш адекватни съвети   bouquet
И аз като Месечинката не бих сложила орхидеите в непрозрачни саксии, защото само по вида на корените се ориентирам кога да поливам. А пък кашпите са идеален вариант за тези, които искат нещо по-красиво, което допълва цветето Simple Smile
_re_ge, чакам с нетърпение някой от дългите ти постове, че съвсем си се изгубила   bouquet

# 677
Здравейте.Честита Баба Марта,да сте бели и червени,много усмихнати и много орхидейки да получите като подаръци.На софиянки благородно завиждам за изложбата  и възможноста да  видят и запознаят с особеностите на орхидейките.Аз нямам търпение да се похваля.http://marka74.snimka.bg/flowers/cvetya.454517.17627425Това е официалният ми подарък за 8-ми март.Купихами го от Бриколажа.Лек и приятен ден.

# 678
  • На планетата Земя
Честита Баба Марта и от мен! Желая на всички ви много здраве, късмет, красива пролет, слънце, цветя и усмивки!

Включвам се с актуална информация от изложбата в БАН на Околовръстен път. Ще работят и на 3 март от 10 до 16,30 часа. Ще има наистина показно по пресаждане в часовете 11 и 15. Аз мисля да се класирам семейно за 11 часа.

Marka_74, честито подранило подаръце. Хубавица е!

Довечера ще се опитам да покажа моята виолетова сладурана.

# 679
  • София
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Аз още не съм написала нищо, но обещавам по-късно да седна  Embarassed. Днес бях до холандската оранжерия. Спомних си как миналата година имаше разкошни орхидеи за 8 март. Положението обаче беше трагично. Най-евтините бяха по 18 лева, а стигаха до 28/едри бели/. С изключение на току-що донесените, а те бяха малко и невзрачни, останалите бяха невероятно занемарени. Всички възможни петна, които съм виждала по книжките, ги видях и по тях  Cry. A имаше и десетки, които бяха захвърлени да си умират  Cry. Единствената, която ми хвана окото, но беше по 24 лева, а и имам такава (цветът е по скоро като в сянката на най-десния цвят - леко жълтеникав) е тази:

Marka_74, честита ти придобивка!

Последна редакция: пн, 01 мар 2010, 18:49 от tania67

# 680
Мерси, момичета, за отговорите и 4естита баба Марта и от мен за всички! Ние Ще се закичим утре, заЩото оЩе не сме получили мартеничките от наШте. Позадрави Hug Hug Hug

# 681
  • Варна
marka_74,
честита орхидея, разкошна е Hug

# 682
Привет отново, момичета! Днес сутринта видях 4е на едната орхидея листата почерняват и то много. Да ги отрежа ли? Тя не цъфти сега, незнам заЩо така се е получило. Ето как изглежда http://media.snimka.bg/5692/017638876.jpg. Да не е преполята? Или е неЩо друго. Другите засега са добре. Имах преди една с малко по4ерняло листо и го бях отрязала по ваШите съвети с нагореЩена ножица. Сега е добре. А на тази са 4ерни две листа, може и другите да по4ернеят. Поздрави на всички Hug

# 683
  • Варна
Мда, режи веднага до здраво, за да се стопира почерняването, иначе ще заминат целите листа. Някакво гниене е сякаш, но от какво се е получило... не съм сигурна. Възможно ли е да е от слънчево изгаряне?

# 684
  • София
tilde, и аз те съветвам да режеш до здраво и да следиш много изкъсо после да не се появи пак нещо притеснително. А почернялата част как е на пипане?

# 685
  • София
Най-после намерих време  Laughing. За съжаление снимките все още не са готови. Мъжът ми ги взе да ги погледне в службата, а не се е спрял. Наскоро се регистрира в бгмама и мога да му кажа направо той да ги покаже. Да не се учудите ако мъжки елемент се внедри в женската ни темичка  Mr. Green.

Първо да разкажа малко за изложбата, а по-късно ще се опитам и да оформя по-синтезирано какво казаха. Най- важната орхидея на изложбата беше  рядката Малипоенска венерина пантофка („нефритената орхидея”). Много трудна била за отглеждане. За съжаление беше сложена в стъклена клетка и със сигурност снимките с нея са по-лоши от останалите. Около нея беше пълно с хибридни "пантофки", които за любители като нас бяха не по-малко красиви, но явно цъфтят по-лесно и за специалистите не са толкова ценни  Grinning. В парника за орхидеи имаше още доста такива Simple Smile. От тях са били и продажбите, но всичко беше свършило. Любимите ни фаленопсиси бяха съвсем малко.  Или не представляват интерес за специалистите или условията не са подходящи за тях(видя ми се студено). Имаше и съвсем дребен фаленопсис - влюбих се в него. Мисля, че не беше хибриден, а такъв който се среща в природата. Малки бели цветчета с оранжева среда. Най-много бяха цимбидиумите - всички бяха огромни и с разкошни цветове. Явно условията са подходящи най-вече за тях. Дори директорката, която изнесе лекцията, се радваше, че oт фирмa за цветя им били подарили огромни цимбидиуми, които не можели да цъфтят, а при тях цъфнали. Нуждаели се от много влага и може би затова не цъфтят лесно в къщи.

Иначе имаше много цъфнали орхидеи. Разнасяше се невероятно ухание. И най-силно миришеха най-дребните орхидеи, които ги има в природата. Оказа се, че и у нас растат орхидеи  Grinning. Ето да прочетете  Grinning.

Сега видях, че във форума за цветя http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=24&t=9295 , едно от момичетата /Шанел/ е сложила линк към снимките си. Събират се и средства за закупуване на нови орхидеи - в същата тема има информация за банкови сметки, а на място(в оранжерията) имаше и кутия с дарения.

Лекцията беше свързана най-вече с пресаждането на орхидеите и субстратите. Показа ни и как се закрепят към дърво. Закачи дендробиум нобиле, който неизвестно защо вместо пъпки е пуснал коренчета на тези места. Към подготвено парче дърво със закрепена закачалка от тел и направени странично резки, се слага сфагнум и малкото растение с коренчета. После с тънки телефонни жички завърза растението към дървото. Жиците се закрепят в страничните прорези. Трябва да се поддържа влага около растението като се пръска често.

За саксиите - там използват най-обикновени, непрозрачни и слагат много дренаж. И аз като Месечинка смятам, че е по-добре фаленопсисите да са в прозрачна саксия, за да се вижда какво става вътре. Но все пак е добре да се знае, че не е фатално и да се използва обикновена. А и ако се появи зеленясване да знаем как се оправя Simple Smile.

При тях орхидеите са много и ги поливали отгоре. Имали си ден/петък/ за поливане. Ако през седмицата се налага някои орхидеи ги поливат още веднъж. На мен в първия момент ми се видя много често, но после си дадох сметка, че по този начин орхиодеите поемат много по-малко вода отколкото при потапяне и явно затова се нуждаят от по-често поливане. За торовете също спомена, че се използва указаната мярка, а не половинката, но според мен пак зависи от поливането. Когато се потапя саксията със сигурност поема повече тор отколкото при поливане отгоре. Всеки ден задължително се пръскат, защото се нуждаят от много влага, особено за цимбидиумите.

Имаха изложена красива милтония. Попитах за нея и ми казаха, че били много нежни и много често загивали. Затова периодично ги подменяли  Grinning.

# 686
  • Варна
Лелееее, че са красиви Heart Eyes Ей на такова място искам да работя, много бих си обичала работата и бих ходила с огромно удоволствие Grinning
Таня, това ли е венерината пантофка?

# 687
  • София
Да, това е пантофката. И докато пиша следващия пост да ви кажа, че в Баумакс фалчетата пак са на промоция по 10 лева, а по 20 има някакви в прозрачна чанта, засадени в мъх  Grinning. Не е много ясна картинката във вестничето им, но ми е любопитно да ги видя Simple Smile.

# 688
  • София
Ето и обещаното обобщение  Mr. Green. Дано съм разбрала всичко правилно  Embarassed.

торове:
- наполовина от предписаното се дозират само торовете, които са универсални за селскостопански култури и  цветя, а не за орхидеи. Орхидейните са разредени, а тези които се продават у нас още повече, за да се понижи цената  Grinning;
- добре е освен 3-те основни съставки /азот, фосфор и калий/ да има и микроелементи, дори и витамини при листното торене(витамин В);
- растението се храни и с листата и особено в случаите, когато почти няма корени, трябва да се пръска с тор - листно подхранване;
- кристалоните са добри, както вече знаем, но в двойно по-малка дозировка, отколкото за краставици например;
- тори се през едно, или две, или дори три поливания, според нуждите.
- торове с повече калий стимулират цъфтежа; повече азот стимулира трупане на листна маса - за малки растения;
- по време на цъфтеж може би е по-добре да не се тори.

субстрати за пресаждане:
- фаленопсисите - в борови кори + малко въглен. Най-добре е кора от секвоя, но се намира трудно. Тя е по-мека, реже се по-лесно и поема повече влага от боровата. Може и сфагнум - добър е и има действие против гъби и плесени, но задържа много влага и трябва да се внимава с поливането;
- земни /пафиопедилуми/пантофки/ - букова листовка + торф + въглен + перлит. Саксията най-напред се пълни до 1/3 от обема с керамични парчета, а после се слага субстрата. Дренажът е задължителен при обикновените саксии, защото ако корените киснат във вода ще изгният;
- речни камъни и керамзит не се препоръчват! Камъните държат много студено, а за керамзита не каза конкретно - "растенията не го обичат";

саксии:
- прозрачните не са задължителни, дори в тях се развиват водорасли и зеленясват. Те обикновено са на крачета и дренаж не е задължителен;
- най-добре керамични, може и да имат дупки отстрани, през които да излизат някои от корените. Да има дренаж;

пресаждане:
- налага се, когато се запълни саксията;
- растението се изчиства от загнили корени, после се измива с вода, топва се в разтвор на калиев перманганат за дезинфекция и тогава се слага в саксията;
- здравите жилки на болните корени се режат, но не пречи и да се оставят;
- добре е корените да са намокрени, за да са еластични и да не се чупят;
- докато са меки е добре въздушните корени да се насочат към субстрата;
- субстратът да е влажен;
- ако растението няма достатъчно корени, се привързва към пръчица (напр. бамбуково шишче), за да не се клати;
- земните се поливат веднага след пресаждането, а фалчетата не (но те са с влажни кори и корени от преди това). После няколко дни не се мокрят, за да не се предизвикат гнилостни процеси (възможно е да сме наранили някъде корените);
- топсинът е много добър за дезинфекция. Може да се прилага като се намазва мястото (с намокрена клечка за уши, която се потапя в прахообразния топсин), може да се направи разтвор и да се топи или да се пръска. В краен случай става и като мястото се поръси. За канела не е ставало въпрос;

влажност и поливане:
- нуждаят се от много влага и затова всекидневно се пръскат с вода или вода + тор. Да не се прекалява с количеството и да не се пълнят розетките - може да загният.
- поливането в оранжерията е отгоре, 1 път седмично, но понякога се налага и втори път (поне за някои от орхидеите)
- може да се полива и с потапяне. Тогава поемат повече влага (и тор) и се полива по-рядко.
- може да се поставят и върху мокри камъчета, но да се има предвид, че така им е по-студено. Въздушната влажност е по-добра от много пръскане, но трудно се постига в домашни условия;

# 689
  • София
tania67, много балгодаря полезната информация   bouquet
Аз да попитам - бялата ми орхидея прецъфтя преди около  2 месеца и аз реших да не режа цветоноса, но понеже той още не е започнал да изсъхва или да събужда спяща пъпка се чудя какво да го правя  newsm78
От друга страна онзи ден си въобразих, че и тази красавица изкарва листенце и днес подозренията ми се потвърдиха  Peace та се чудя дали няма да се стресира растениято ако отрежа цветоноса. Чакам мнения и съвети какво да правя?  Hug

Общи условия

Активация на акаунт