Орхидея - 2

• 139 372
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
Отрязох ги, момичета. Меки са на пипане и няма никакво слънце тук, направо незнам какво е станало. А може ли да е засуШена? ЗаЩото мисля, че не съм я преполяла. Дано я спася Praynig
tania67, сега Ще прочета всичко. Поздрави Hug

# 691
  • Варна
tilde,
не е конкретно от засушаване или преполиване според мен. Някакво гниене е, през зимния сезон условията са "благоприятни" - студено, влажно, с недостатъчно проветряване и вентилация на въздуха... Предполагам, че ще се оправи, ако пораженията са далеч от розетката, ще извади нови листа.
White_tulip,
аз бих оставила цветоноса щом е зелен. Доколкото съм чела в него има хранителни вещества, които орхидеята ще си "изтегли" когато реши сама да го засуши. А може пък и да избие спяща пъпка. И на моето бяло полумини цветоносът не дава признаци за събуждане, но е зелен и съм го оставила.
Таня,
много полезна информация. Малко ме озадачи това за насочване на корените към субстрата, аз на моите въздушните корени съм ги оставила да стърчат на воля. За торенето има логика, винаги съм се чудела защо разреждаме торове, които уж са дозирани специално за орхидеи. Ще взема да пробвам следващия път нормална доза или поне 3/4 доза. Аз в момента торя само полуминито, определено реагира положително.

# 692
  • София
Месечинка виторога, така и ще сторя  Peace Не, че ми пречи цветоноса и в този му вид, но се чудех каква е процедурата просто...
tania67, благодаря, че сподели за промоцията на фалчета в Баумакс. Мисля си събота или неделя да се ориентирам нататък за цветарник и ще докладвам Simple Smile А можете ли да ме ориентирате за цените на цветарниците с 9-11 гнезда, че вече ми става доста необходим и няма какво да отлагам повече.

# 693
  • София
White_tulip, миналата седмица мъжът ми донесе ето този цветарник:

С 11 гнезда е, от Практикер, малко под 20 лева е бил. По-различното му е, че гнездата могат да се местят нагоре и надолу, а страничните се въртят около оста. Може да се нагласят според мястото. Само знай, че тогава е взел последния от магазина на Цариградско шосе. Предполагам, че са заредили, а и в Люлин сигурно има.

На снимката се виждат и 3-те заразени фалчета, които се борим да спасим вече доста време. На най-долното му се заразиха и 4-те излезли пъпки от стария цветонос. Новия засега се държи. Не смеем да сложим нищо на останалите гнезда, че да не се заразят.

За цветоноса - щом си го държала толкова време, подръж го още малко. Всички оставени пуснаха пъпки или разклонения. Въпреки това новите цветоноси май са по-кичести.

Месечинке, и аз се озадачих като чух за въздушните корени. Винаги съм ги оставяла така. Просто предавам думите на специалист  Grinning. А колкото за дозата за торене - все пак си мисля, че зависи и от начина. Както вече писах, с топене 10-15 минути със сигурност поема повече тор, отколкото ако се полее отгоре за малко и изтече.

Тилде, дано успееш да я спасиш. Много неприятно  Sad. Виж по магазините дали няма нещо, с което да напръскаш. Срещу нашата гадост се борим с препарат, на който пише, че е за болести. За съжаление марките, които се продават тук са различни от тези при вас.

Лека нощ от мен и чакаме отзиви и допълване на моята информация от посетилите изложбата  Grinning!

# 694
  • Варна
Ейй, точно такъв цветарник ми трябва, да се местят гнездата, че с моето кебапче любопитно горните места се заемат веднага, даже има списък с чакащи, а за долните нямам желаещи цветя Whistling Crazy
Таня, какво им има на фалчетата, съвсем добре изглеждат така отдалеч. Какво става с пъпките, в какво се изразява заболяването?

# 695
  • София
Таня, какво им има на фалчетата, съвсем добре изглеждат така отдалеч. Какво става с пъпките, в какво се изразява заболяването?

Все същата болест, която ми умори орхидеите, но вече малко по-добре опозната от нас  Sad. Забелязахме, че в дупчиците по листата има нещо оранжево:

А като се обели пъпката или изсъхналата розетка и там има:

От стъблото даже може да се изтърже и е нещо като прах. Успокоителното е, че ако видим къде има такива места и пръскаме с Лактофол се оправят. На листото остават дупчиците, но без оранжевото и не се увеличават. Ако не се види обаче много бързо се разпространява. Същото е и с "покойничките". Като се поизбели розетката се виждат  Sad. Сега ще изпращаме снимките на директорката на Ботаническата градина, която обеща да ги препрати към колегата си, който се занимава с гъбични инфекции и болести. Дано се намери някакъв изход. Иначе всички се съвземат. Някои имат и второ разклонение:

И накрая нещо красиво, че само за болести приказвам. Показващата се пъпка на другото пафче(косматката както я наричаме  Mr. Green):

# 696
  • Варна
Дано от Ботаническата градина намерят отговора - поне да знаете с какво се борите Praynig Много странно изглежда наистина, каква ще е тази гадост newsm78 Направо ме хваща страх да купувам още фалчета, особено преоценени, да не донеса и аз някоя зараза. Добре, че се пооправят, ако не е вирус има голяма надежда, а щом в начален етап се оправя с пръскане, ми се струва че няма да е вирус Thinking

Да ви покажа най-после моето дендробиумче:

Посадено е в субстрат за орхидеи, чудя се дали да го преместя в кори. Проблемът е, че нямам и не съм сигурна къде ще намеря. Кръстницата ми ги гледа в този субстрат и каза, че изобщо не били трудни, поливала ги като нормални цветя. В нета пък четох, че дендитата били страшно капризни. Абе сигурно ще го преместя в кори newsm78

# 697
  • На планетата Земя
Здравейте!

Ето още една завърнала се от изложбата в Ботаническата градина. Малко позакъсняхме за лекцията в 11 часа, защото щерката се обличаше със скоростта на охлюв  Mr. Green, та изпуснах малко от пресаждането.  Sad Имаш доста хора и не всичко се виждаше.

Таня67, прекрасно си обяснила всичко, направо могат да те вземат за втори лектор.  Peace

Направи ми впечатление още какво каза жената за сфагнума. Бил много добър, но трудно се намирал, бил вече рядкост в БГ. Вие намирали ли сте по магазините? За торенето наистина, не се намалява дозата. Друго, което каза е, че НЕ се пресажда докато цъфти. Също така за цветоносите: ако по някаква причина последните пъпки окапят преди разтваряне, да не се тревожим, просто на растението не са му достигнали силите да изхрани и ги "абортира". Тогава не режем до дъно, а малко под тях, защото е много вероятно да излязат разклонения. Общо взето е вжно правилото на изчакването и наблюдението, отколкото прибързаното рязане.

Месечинке, хубаво ти е дендробиумчето. Аз не знам защо имам страх да си купя нещо различно от фалче, имам чувството, че се гледат по-трудно или греша?

Аз реших и минавам на поливане, а не на топене, да видим дали ще им хареса.
Общо взето добре им се отрази на моите фалчета посещението на оранжерията, веднага получиха тор, измиване на листата, пулверизиране и обстовен преглед.  Mr. Green

# 698
  • Варна
За дендробиумите и особено дендробиум-фаленопсисите и аз четох във flowersnet, че били много кекави и се гътвали от нищо, кръстницата ми пък каза, че били по-лесни от фалчетата, и аз не знам къде е истината. Надявам се да го отгледам. Едното листенце нещо жълтее, но останалите са здрави, надявам се че ще е добре. Много ми се ще какъвто е дребосъчко да порасне и да цъфне някой ден Grinning

# 699
Месечинке,
ако решиш ще ти купя и изпратя кори.
Аз преди време пресаждах в такива.Не са лоши.
_re_ge,също си купи,не се е оплаквала.

Таня,
много интересен "материал" за изложбата си споделила с нас.Радвам се,че я посети. HugА за заболяването ще е много интересно какво ще диагностицират спецовете.
И Милето също.Изложбата има и практическа стойност.

# 700
  • На планетата Земя
Ето това е виолетовата, която си купих края на миналата седмица от Баумакс. Тук от светкавицата малко на циклама изглежда, иначе е по-тъмна.
Вие сигурно си имате вече този цвят, но аз много й се радвам.  Blush

# 701
  • Варна
Mileto,
страхотна е, това е и любимият цвят фалчета на мъжа ми, все на тях се възхищава Hug Ама още не ми е подарил такава Whistling Ще си купя аз накрая Laughing
Bagira,
много ти благодаря за предложението, ще гледам тези дни да потърся из нашите магазини и ако не открия ще се възползвам от него Hug

# 702
  • На планетата Земя
За кори питах миналата седмица в Баумакс. Казаха ми, че имат, но им липсва надпис на български език, затова не им е разрешено да ги пусната така в продажбата. Щели да направят превода в близките дни.

Днес отивам до Баумакс  Mr. Green ей така  Mr. Green между другото  Mr. Green някой каза нещо за 10 лв.  Whistling та да поогледам  Mr. Green и ще питам пак за корите.

# 703
Моят денробиум се оказва,че е Dendrobium Berry Oda  Shocked
ето го отново,да му се порадваме,че цветчетата му взеха да окапват,вероятно т от 22 гр му е височка Sad

Милето,много хубав цвят! Simple Smile

Месечинке,
само се обади. Simple Smile

# 704
  • Варна
Ей, че е красив, може наистина да е стресиран и затова да вехне, дендитата май са доста нежни. Предполагам, че като свикне при теб следващият му цъфтеж ще е траен thumbsup
Таня, залисах се и забравих да кажа за пафчето ти - много сладко е напъпило, задължително да го снимаш като цъфне.

Общи условия

Активация на акаунт