Трябва ли децата да учат чужди езици още в първи клас?

• 27 789
  • 362
  •   1
Отговори
# 90
Къде се провеждат тези изпити на Кеймбридж?

# 91
# 92
Благодаря.

# 93
Мисля, че някои от вас, нямат ни най- малка представа от лингвистични особености в детска възраст. Не е лошо да се поинтересувате, ако се колебаете кога детето ви да започне да изучава чужд език.

# 94
Тетевенка, ти кога предпочиташ децата да започват да учат чужд език?

# 95
  • вкъщи
Да трябва  добре е за детето а ни като учехме друг език на времето да не беше зле

# 96
  • Варна
Да трябва  добре е за детето а ни като учехме друг език на времето да не беше зле

Със сигурност не си го започнала в първи клас.  ooooh!

# 97
  • най-шареното място
а може /в руско училище/, но пък да не е било зле точно Wink

# 98
  • София
Ние навремето започнахме да учим руски от трети или от чутвърти клас, а западен език от шести или седми клас! До трети клас ни оставиха най-безотговорно  Wink да учим само родния си език и да ни ограмотят така, че в четвърти клас вече да сме с доста добре овладян правопис.

# 99
Не, не трябва.
Думата "трябва" отразява необходимост. А на практика е желание на родителите.
Моето/нашето желание по отношение на чавето е, че за такова изучаване си има
време. Нито ДГ, нито ПГ, нито 1-ви клас са подходящото време, защото има по-важ-
ни неща, които да се учат.

# 100
И аз съм на мнение, че колкото по-рано, по-добре.

# 101
Смятам, че чуждия език няма място в първи клас. Не случайно западните езици се изучаваха след 7-ми клас. Тогава децата вече имат основа да проумеят чуждата граматика, латински буквички и прочее.

# 102
Общоизвестна истина е, че в училище децата НЕ НАУЧАВАТ НИЩО от чуждите езици. Независимо кога почват, резултатите са плачевни за деца, разчитащи на часовете в училище. По тази логика е най-добре да не се почва рано-рано с чужд език, а да се използват часовете за български, дано поне него научат. Но чуждият език го има в програмата от снобизъм и за престиж. Явно е, че родителите "кълвят" на стръвта "ранно чуждоезиково обучение" и напират да се записват.

Иначе децата могат да почнат и на 5 години с чуждия език, но извън училище. И само за тези, които имат данни за това и им се удава.

# 103
Логиката всъщност е проста -
за да се усвои чужд език, трябва много практика. Затова са успешни езиковите гимназии - поне по мое време имаше една година почти само за езика - подготвителен клас, в който учиш по 6 часа на ден 6 часа седмично, от които поне половината са за упражнения. Това прави 36 часа на седмица, няма как материалът да не се надгражда. Започваш от нулата и в края на първата година трябва да можеш да говориш и да четеш (неспециализирани текстове, разбира се, но Хемингуей примерно трябва да можеш).

Няма как резултатът от 36 часа да се постигне с 2 часа седмично. Лично аз се съмнявам, че може да се постигне и с 5-6, като има други водещи предмети. Иначе децата наистина имат езиков усет и могат да запомнят много, но и да забравят бързо, ако да речем се прекъснат за една година заниманията. Още повече че на междинните стадии по-трудно биха се намерили начини, по които детето само да използва езика за удоволствие и така да го поддържа неусетно - като чете за кеф, като си сваля текстове на песни и пр. Компютрите сигурно помагат, де, но нямам опит още, за да кажа докъде.

Което не значи, че няма смисъл. Просто е доста трудно така.

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 16:50 от Анда

# 104
  • Варна
а може /в руско училище/, но пък да не е било зле точно Wink

Съгласна. Но за мен това си е направо отдаване на езика. Със сигурност малките на тези години не знаят за какво иде реч.

Общи условия

Активация на акаунт