Първа думичка изрече МАРТенското ни човече

• 27 618
  • 722
  •   1
Отговори
# 375
ХАйде, масова редакция Joy

# 376
Аустриана - честит ти юбилей! Да не се отървеш от здраве, любов, детски усмивки и много-много да те глезят! Днес и мама има ден ден, тъй, че се почерпете с малко домашно тирамису  Mr. Green

Окич: много интересно инфо за глутена. А някой беше постнал един цитат пак от форума за тоз прословут глутен - че се давало най-добре след 8-9м. И аз затова изчаквам.  newsm78 И аз мисля, че пътво трябва глутена и след това сиренето. Вили, и аз съм на този етап като тебе, ама след месец някъде ще давам. Засега си правя оглушки  Mr. Green

Елвинг: честит 5ти зъб! Ние още с 2та кретаме, ама да видим дали скоро няма да се озъбим с още един.

Аз да спомена нещо за варенето на пара: последното действително е по-добро, защото се запазват повече полезни в-ва /витамини, минерали и др./, тъй като при варене във вода голяма част от тях преминават във водата  и реално се губят. И друго - ако ще се вари във вода, зеленчуците, респ. плодовете се слагат в кипнала вода и след повторно завиране се намаля до тихо кипене. Ако са от по-лесно разваримите - изключва се и се оставя варене за сметка на вече акумулираната топлина. По този начин се запазва макс кол-во от полезните в-ва. Иначе вкусовите и другите органолептични качества на продуктите са едни и същи при 2та вида варене, но хранителната и биологичната стойност е различна.  Hug Надявам се да съм била полезна, за тези, които не знаеха. (то и аз в това число де, поне не с такива подробности) И друго - водата от варенето може да се използва при приготвянето на други ястия или да се включи в състава на пасираното за детето, тъй като в така приготвения бульон се съдържат, както вече споменах - мин.в-ва, водноразтворими витамини, екстрактни, ароматни и др. полезни в-ва.

Имах цял въпрос от конспекта за детското хранене,  но нямаше нищо интересно, което вече да не знаем.

А, сетих се и друго - за модифицираната скорбяла и пектина в пюретата.
Модифицирана скорбяла е естествена такава, но подложена на химико-механична промишлена обработка с цел да се повишат стабилизиращите и св-ва. На прост език - не е кой знае колко вредно, но е полезно за запазване еднородната структура на течната и твърдата фаза на консистенцията на пюрето, т.е. да няма разслояване.
Пектинът се съдържа в повечето плодове и зеленчуци и реално не се усвоява от организма, а се добавя в изделията (в т.ч. пюретата), за да се намали химичното и механичното дразнение от ензимите, смилащи храната, тъй като пектина се "отлага" по стените на стомаха и червата.

Улях се, но мисля, че е полезно да се знае. Инфото беше и в раздела на учебника за диетично хранене, което много прилича на детското по технология на изделията.

Айде чаос, аз отивам да чета по барманство!  Peace

Нещо снимката ми не се получи, ама нямам време да я оправям...

# 377
Момичета много мерси за инфото. Явно и глутена ще го вкарвам 1 месец като жълтъка Peace, та попара чак другия месец Rolling Eyes
Хубав ден на всички Hug

# 378
Здравейте.
 Шарката 2 не се разви по леко отколкото Шарката 1 както се надявах. Ама то колкото и песимистично да звучи при нас като ще е гадно трябва да е такова  Sad  Иво на 3-тия ден след избиването на пъпките взе да вдига Т 39 С и така цяла нощ. Беше доста гадно на другия ден звъннах на педката да питам, защото обикновенно Т е в началото и с дните отшумява а ние започнахме от средата да вдигаме. Та тя каза да го наблюдавам вчера колко му е Т и ако продължи такава висока да ходим в Инфекциозно-то за лечение, защото вероятно е развил инфекция. Няма да ви казвам че вчера си изплаках очите. Молих се на всички ангели на Христос на Алах и на който се сетих да не е това и тази Т да си е от шарката. В интерес на истината имаше доста индикации това да е така. Никакви признаци на друга болест, а и вчера през деня вдигаше Т 37.5 и сам си я сваляше без лекарства. Снощи обаче вдигна 38.5 и аз се изшашках да не вдигне пак висока и му дадох и Нурофен и свещичка в дупето. За мое учудване за 1ч свали напълно Т. После си играха с батко му до 10ч и си заспа спокоен. Спа цялата нощ непробудно с вдигнати нагоре ръчички без изобщо да вдигне Т дори и 37. Сега все още не е вдигал. Така че сега се моля това да продължи и тази гадна Т да е била от Шарката. Иначе пъпките му са мнооого ама значително прегорели вече. Сега в момента вече е в доста по добро настроение но изглежда адски изморен и изтощен. Играе , но по бързо му се доспива. Така се изтормози малката ми душичка.

Е това е при нас.

ТОНИ от цялото си сърце ти желая бързо възстановяване. И бързо бързо да се прибереш в къщи и да забравиш тези лоши моменти. А малката гладна няма да остане като и огладнее дупето ще си хапне. Както казва д-рката при която се лекувам сега "Няма дете доброволно умряло от глад".
МНОГО   Hug  Hug  Hug от нен.

И да не забравя ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА АСТУРИАНА!

# 379
  • София
Астуриана, жива и здрава да си! Голяма да пораснеш! Laughing Laughing Laughing
Тони, стискам палци. Райката ще се оправи. И да яде по-малко няколко дена, нищо няма да и стане. После пак ще и направиш дупето пухкаво.
Шу, не се ядосвай, мила! На онези няма да им накривиш капата, така че по-добре им тегли една по-сочна и много българска и забрави. Все ще се оправите за известно време, пък после и това ще мине.
Зъби и Илийката още няма, което не му пречи да си яде парченца ябълки, нарязани по на дребно. Ние сме все така. Пълзи като триста пълзуни, обаче като се изправи и му пусна едната ръка заковава и пак кляка да пълзи. Иначе с две ръце е много уверен Laughing Laughing и търчи под наклон 45%, ама като го пусна, разбира, че тая работа не е като оная работа. Laughing Сложила съм му една голяма кутия по пътя към кабелите на компютъра, обаче стремежът към знания не може да бъде възспрян с една нищо и никаква кутия. На всеки три минути е там и трябва да стана и да го върна и пак така.
Слънце, честито зъбче!

# 380
Честит рожден ден Астуриана   bouquet Hug
Честито зъбче на Симонката!
Ние чакаме пробиването на 5-тия. Борис вчера беше супер кисел , за капак вечерта вдигна и 38 Т и се притесних. Дадохме Панадол, после и по нощите давахме и чак към 3.30 вече не му гореше челцето на малкия. Днес е малко по-добре, има 37.2 Т и почти е пробила гадината. Да излизат тия гадове, че много се измъчи детенце  Whistling
Тони, стискаме ти палци , всичко бързо да свършва  Hug
Гале,  Hug мила, какво ли ти е било само  Whistling Бързо да се оправя малкия сладур  Praynig

# 381
АСТУРИАНА, честит рожден ден! Много много здраве, на теб и цялото семейство и повече усмивки  bouquet

Леле, Гале, милия Ивко измъчил се е и ти си представям как си се притеснявала. Дано се е разминало и не вдига повече температура Hug

Какви бяха признаците за болящи ушички?

# 382
Здравейте, мами  Grinning

Не съм чела тези дни, че съм се захванала да гледам 2-ри и 3-ти сезон на Грозната Бети  Laughing
Влизам само да ви кажа, че пуснах тема с анкета за храната на Коредното парти:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=446305.new#new

И да в питам да малко акъл  Laughing Мойто диване откакто пропи АМ въобще и не възнамерява да си намалява нощното будене  Tired Ама сега не мога да й давам на всяко събуждане АМ, защото ми ес струва, че ще й дойде доста  Rolling Eyes
Сега пие 180мл /водата /АМ преди лягане към 21,30-22ч. Може и да си изцока едната гърда. После, като по часовник се буди в 12,30ч. Тогава изпива към 120-150мл АМ /това пак саом водата/ И после пак се буди между 3 и 4ч.  Tired Лошото е, че я пробвам вече трета нощ да й пробутвам вода по това време. Да, ама не ще  Rolling Eyes Тръгва да цока лакомо от шишето и като усети, че е вода и рееев  ooooh! И накрая пак опираме до цицата  Rolling Eyes Като до сутринта е доста неспокойна, мрънка и суче често.
Та вече се чудя какво да я правя  newsm78 Не искам да я свиквам да й давам мляко и посред нощите. И аз не знам - дайте някакви идеи  newsm78

# 383
  • Варна
Веси, според мен, ако така и така ставаш посред нощ, по-добре и дай да суче, отколкото да приготвяш АМ. Ако все пак си решила да я отбиваш, може би не трябва да я лишаваш от среднощната доза АМ, след като детето си го търси. Може би с времето ще изпива по голямо количество преди сън и ще спре да се буди  newsm78...(оф, то аз нашия режим съм оправила, че давам съвети на другите Crazy)

# 384
  • София
 Веси, друг начин освен да се правиш, че не я чуваш, просто няма. Нали ви казах, че като бях болна спах три-четири дни в хола. Е, да чукам на дърво, да не чуе Дявола, ама бащатко ни като се прави, че спи и мъникът отказа едното ставане. Сега става чак към 4 и половина пет, което си е кеф отвсякъде. Сега съм се заканила и от това да го отказвам и да се научи да става в 6-7. Ми, и ние сме хор.

# 385
Добър вечер!

Нещо не пишете днес, ама явно е било Убаво времето и сте били по разходки..  Mr. Green

И аз преди малко имах разговор по скорошната тема за "мамо-на-свеки"  Mr. Green Та на всичкото отгоре ми затвориха телефона, като тръгнах да обяснявам, че мамо се казва, ако ти е на сърце. Ама вече на смях ме избива да ви кажа. То като "магаре на баир" се получава. Хем не става, хем от глупост и инат - вървим и се мъчим.  newsm78 Няма оправия със старите.

Отивам да пийна едно винце по случая.. Шегувам се - то за рожденния ден на мама!   bouquet

# 386
Мда, малко сме неактивни тази вечер Rolling Eyes
Галина хич не ви е било леко, милото детенце се е измъчило, а представям си на теб какво ти е било. Много кофти така с големите дечица - всичко се пренася и към малките. Пожелавам ви мъниците да се закрепят и никакви болести вече Hug

22 ма кой ти затвори телефона? Shocked Наздраве newsm24 Mr. Green

Днес търсих кош за играчките, че много станаха вече и започнахме да ги понастъпяме. Обаче не можах да намеря - в детските магазини ме гледаха странно Whistling Утре мисля да се метнем с мъжлето до Практикер - там имало. Вие имате ли и какви са?

# 387
Веси, Мария също така не пие вода, а вечер се буди. Давам й разреден сок с вода 50- 50. Мисля, че вече се буди заради зъбни болежки и други разни, защото понякога само да я взема при нас и заспива- не е от нуждата да суче.
Днес я водихме на фризьор, че вкъщи нямаме машинка, а исках да й поизравня косата. Въобще не разбра какво става, дори момичето си поигра доста да й изравни въртелите.
Гале Hug Hug Hug

# 388
Галина, бързо оправяне!

Тони, защо не пробвате да давате каша с АМ - от готовите. Така ще приема мляко все пак. Може също да добавяте АМ в зеленчуковото пюре. Друг вариант е да пробва таткото да дава с чашка. Дано се оправиш бързо и д авъзстановите кърменето.

Вили ст, аз също въведох от вчера попарата, а още не сме давали глутен. Купих от диетичните магазини царевични сухари и давам от два дни попара със сирене, масло и гореща вода - всичко се омита до дупка Simple Smile Сиренето, ако е за въвеждане, се дава първо мъничко - колкото лешник горе-долу, постепенно увеличаваш горе-долу до големината на малък орех (или както е писала Elwing кибритена кутийка, но не толкова дебело парче). Количеството на сиренето зависи от общото количество на попарата - ако е 150 гр, няма как да сложиш кибритена кутийка, ако е 220-250 - може и да стане. Сиренето първо се изкисва за максимум 24 часа във вода (ако кисне повече, става горчиво), после оставяш в хладилника да стой в кутийка без вода. Аз давам сирене на Маджаров, нашата педиатърка го препоръча.

22, аз бях постнала цитата за глутена. Нашата педиатърка също каза да въведа след навършени 10 месеца.

Астуриана, честит юбилей!

Веси, ако не е въпросът да я отбиеш, аз бих си минала на цицата нощно време. Може да я мъчат зъби например и тогава храненето с АМ всъщност само й пълни коремчето без да е гладна, а цокането я успокоята, като може и да не поема кърма или да цоква по-малко.

Последна редакция: сб, 14 ное 2009, 20:59 от SZA

# 389
Благодаря много за пожеланията момичета. Много ме изненадахте!
Бодливка е като Шерлок, издаде ме че остарявам. Laughing
Да ви почерпя за 30 годишнината ми.

Съпругът ми днес ми ме изненада с нещо подобно.
Никол се сдоби с едно малко зъбче онзи ден.
Вече стои все по стабилна самичка ,но не прави крачки сама трябва да я придържам.
vily_st нашият е такъв http://www.ikea.com/es/es/catalog/products/10098505 много го харесвам.
Галина  Hug милите оправяйте се вече.
Това е новата играчка на Никол(за моя рожден ден  Joy )

http://martenichki.snimka.bg/baby/bebetata-prez-noemvri.439240.15935411 Ето я и Никол с новата играчка. Супер е!

Последна редакция: сб, 14 ное 2009, 21:42 от asturiana

Общи условия

Активация на акаунт