Отговори
# 540
  • Варна
Започна предаването за стволовите клетки по Канал 1.
Който иска да гледа.

# 541
Zar4e, JMM ние с мъжо точно това коментирахме, че сместването ще ми е малко трудно Simple Smile Аз понеже хич не съм дребна, а колата ни е малко тесничка... в сми засега е ОК... ама аз между две столчета няма как да положа снажното си тяло  Whistling Thinking Та когато сме 4-мата май ще трябва да съм отпред Sad или Сашо ще надделее... от много време ми мрънка за нова по-хубава и по-нова кола ooooh! а аз така съм си свикнала с Фордааа Simple Smile Но другата кола, на която сме се спряли е по-широка и по-стабилна, а и по-сигурна, което за мен е важно, защото все пак предимно аз карам колата и сама с 2-те деца  Rolling Eyes та и това ми е другия проблем... добре, че малката е малка и няма как да достигне до другото столче Simple Smile Сложното е, че тогава едно от децата ще е зад мен (най-вероятно Алекс) и така ще съм вечно на тръни Sad Абе като опре ножа в кокала ще го измислим  Peace

# 542
Добро утро на всички.  bouquet
Марини честит нов дом и от мен.
За фолиевата киселина пих я до края на третия месец, а витамини не пия защото много ми дразнят стомаха предпочитам да ям повече плодове. Но колана в колата не съм го махала през цялата ми минала бременност, мисля и през тази да не го махам.
Желая ви хубав ден и много усмивки.

# 543
Zar4e, JMM  Сложното е, че тогава едно от децата ще е зад мен (най-вероятно Алекс) и така ще съм вечно на тръни Sad Абе като опре ножа в кокала ще го измислим  Peace

Elichka_mama преди време гледах в едно предаване, всъщност "Часът на мама", една майка с близнаци как се оправя в колата с тях. Когато е сама с тях и всъщност шофира. Едното няма как да не се пада зад нея.
Проблема при нея беше решен с едни специални огледала  , които са с лепки и се слагат отпреде  при нея на таблото или на предното стъкло и се насочват към всяко едно от децата. Можете да потърсите такива и да си спокойна, поне да не се обръщаш постоянно, което си е опасно и за шофирането.

# 544
А какво мислите, дали бебешкото столче не може да е на предната седалка до шофьора? Виждала съм майки, които така возят бебетата си. Едва ли е сигурно, де. Даже мисля, че на нашето столче пишеше, че е забранено да се слага отпред. Но така примерно ще мога аз да съм на задната седалка с баткото, а бебето пред мен (така или иначе бебешките столчета се движат с гръб към движението, т.е. аз ще виждам муцунката на бебка).  newsm78 Само се чудя дали такъв вариант е възможен. Какво мислите?

# 545
Здравейте мами  Hug
Аз лично от както разбрах, че съм бременна не слагам колан. Четох Закона за движение по пътищата и ето какво пише там за коланите:
"Чл. 102
(1) Водачите на автомобили, комплектувани с обезопасителни колани, са длъжни да ги използват.
(2) Могат да не ползват обезопасителни колани:
1. бременните жени;..."

Специално съм проверила, защото миналия месец един катаджия ме спря и направо ми изтръгна документите да ми пише акт за колана, а аз като му казах, че съм бременна ме попита дали си нося документ щото не ми личало. Естествено никакъв документ не му показах. После много разочарован, че няма да ми напише акта ми върна документите. Никъде в целия закон не пише, че бременните трябва да си носят документ, че са бременни независимо дали им личи или не.  newsm01

# 546
Zar4e по принцип на предната седалка е опасно, когато има еърбег... на някои коли възглавницата може да се деактивира  Peace Аз обаче предпочитам да съм отпред, а децата отзад... не знам защо, но отзад ми се вижда по-безопасно... сигурно греша Sad
А не съм сигурна дали и закона в БГ не забранява столчета на предната седалка, трябва да се проучи  Peace
Дени да аз съм виждала такива огледала, ама сега не се сетих за тях... наистина ще взема да си взема Simple Smile
Джинаноел да на бременните е позволено да са без колан  Peace Аз обаче предпочитам със Simple Smile А иначе доколкото знам от КАТ ли от ЖК-то ли се издават такива бележки... една приятелка си беше изкарала Simple Smile А иначе можеш да си носиш ехографска снимка на бебчо и ако някой ти се направи на интересен в краен случай да я показваш  Wink

# 547
  • София
"Чл. 102
(1) Водачите на автомобили, комплектувани с обезопасителни колани, са длъжни да ги използват.
1. бременните жени;..."

За мамите, които не могат или не искат да носят колан

В настоящия закон е така:
"Чл. 137а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани.

(2) Могат да не използват обезопасителни колани:

1. бременните жени;"

В Правилника за прилагане на ЗДвП пък е така:
"Чл. 183. Могат да не ползват обезопасителни колани:

1. бременните жени;"
и се отнася за това, когато сме пътници,

а когато сме водачи важи това:
"Чл. 188. (1) Водачите на автомобили, комплектувани с обезопасителни колани, са длъжни да ги използват.

1. бременните жени;"

# 548
Дениса,  Praynig бъди силна и ти пожелавам скоро забременяване и живо и здраво бебче след това!
Марини, честит ви нов дом. Да сте много щастливо, голямо семейство вътре Simple Smile  Hug Благодатя за препоръчаните книги. Вчера ги получих и ги започвам Simple Smile
Тини-мини, аз съм от 5 утре, може и да се засечем.
За колата- смятам, че е по-безопасно с колан и го слагам, като ми се налага да пътувам!

# 549
Добро утро на всички! Ние след малко с бъдещата кака отиваме на консултация да видиме бебо пък дано да ни кажат и пола. Надявам се че всичко ще е ок. Момичета така докато чета от известно време не засичам Вяраа какво с тава с нея някой знае ли? Направо липсва на форума. Лек и слънчев ден на всички. Като се върна пак ще пиша да видиме дали ще слагаме цветна точица днес или другия път.

# 550
Здравейте Simple Smile
qnikzp, надявам се резултатите от прегледа и изследванията при вас да са добри Praynig Пиши как си Hug .
Момичета, и аз много се чудя за колана в колата - да спра ли да го изпалзвам... но някак не се чувствам сигурна без колан. Може би по-нататък, когато коремът ми порасне още. Засега обаче слагам.
Помня, че наскоро обсъждахте килограмите - е, аз вече съм с 4 кг отгоре. Струват ми се много newsm78 . Освен това си мисля, че изведнъж качих 2 кг и нещо за 1 месец от Дуфастона (тъкмо от толкова време го пия). Имате ли такива наблюдения за хормоналните препарати?

# 551
  • София
А за седалките намерих това:

"Чл. 180. (2) Превозването на деца до 10-годишна възраст е забранено на задната седалка на мотоциклет или мотопед и на предната седалка на лек автомобил, освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка." от Правилника за прилагане на закона

а за същото нещо законът казва:

"Чл. 133. (1) (2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Превозването на деца до 12-годишна възраст е забранено на задната седалка на мотоциклет или мотопед и на предната седалка на лек автомобил, освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка."

"Чл. 137б. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Системите за обезопасяване на деца в зависимост от теглото на децата, за които са предназначени, се класифицират в пет групи:

1. група 0 - за деца с тегло под 10 кг;

2. група 0+ - за деца с тегло под 13 кг;

3. група I - за деца с тегло между 9 и 18 кг;

4. група II - за деца с тегло между 15 и 25 кг;

5. група III - за деца с тегло между 22 и 36 кг.

(2) Системите за обезопасяване на деца се подразделят на два класа:

1. пълен клас, който включва комбинация от ленти или гъвкави компоненти с осигуряваща ключалка, регулиращи и присъединителни устройства и в някои случаи допълнителна седалка и/или защитна преграда, и могат да се закрепват чрез нейната вградена лента или ленти;

2. непълен клас, който представлява цялостна система за обезопасяване на деца и може да включва частично обезопасително устройство в комбинация с обезопасителен колан за възрастни, който обхваща тялото на детето или задържа устройството, в което детето е поставено."

"Чл. 137в.(2) За деца с ръст под 150 сантиметра, които пътуват в моторни превозни средства от категориите М1, N1, N2 и N3, оборудвани със системи за обезопасяване, се използват системи за обезопасяване на деца от пълния или непълния клас .... съобразен с теглото на детето .....

(3) В моторните превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, които не са оборудвани със системи за обезопасяване, не се допуска превозването на деца под тригодишна възраст, а децата на възраст три и повече години и с ръст под 150 сантиметра заемат седалка, която не е предна.

(5) Не се допуска превозването на деца в система за обезопасяване на деца, обърната в посока, обратна на нормалната посока на движение на превозното средство, когато тя е закрепена на пътническа седалка, с предно разположена въздушна възглавница, освен ако възглавницата не е деактивирана."

Това са точни цитати от закона и Правилника. Тъй като не съм юрист, не си позволявам да ги коментирам.

# 552
Добро утро и от мен.Днес ми се наложи да стана по-рано,иначе ми е много трудно,а някои споделяха че страдат от безсъние,аз съм точно обратното  Wink
Относно витамините- на мен ми дадоха да пия т.н. витамини- хапчета,които съдържат фолиева киселина, вит. Б12 и йод,като не разбрах колко време ще ги пия. Утре съм на консултация и ще питам,но останах с впечатлението,че ще е през цялата бременност.
Относно коланите- доколкото знам единствено в БГ има изключение за бременни,иначе си е абсолютно задължително,като долната част минава под корема,а наскоро четох статия,че ако си без колан и стане инцидент,корема се явява като въздушна възглавница.Такъв беше израза. А за бебешките столчета- тук съм виждала малки бебета (под годинка),возещи се отпред,но не знам как е уреден въпроса в законите.

Честит нов дом, марини!  bouquet
 Hug на всички и приятен ден!

# 553
  • София
Slavchi, аз не пия нищо... освен Малтофера, и също съм 4 кг отгоре. Е, апетита ми от известно време е като за двама.... Но като гледах калкулаторите в интернет за промяна на теглото съм си в норма.

Пожелавам на всичко по-малко притеснителни килограми, за да се възстановим по-лесно после...

# 554
Според мен не е въпросът дали е позволено да шофираш/се возиш без колан, ако си бременна, а дали това не е твърде рисковано. Няма начин да съм без колан особено по нашите пътища. Долната част на колана се слага под корема (има картинки и инфо в нета) и проблемът отпада. Peace
Мисля, че е допустимо да се сложи бебешкото столче на предната седалка при деактивиран еърбег, ако майката шофира. Виждала съм такива случаи. Но аз лично бих предпочела бебето да е отзад. Това с огледалата го има в доста от каталозите с бебешки продукти - в този на Премаман със сигурност, но и другаде съм го виждала.
И ние ще имаме нужда от друга по-голяма кола, защото имаме голямо куче. То сега се шири на задната седалка, но това ще трябва да се промени  Laughing
Естествено, съвсем забравих за предаването по Канал 1  ooooh!

Ох, много сте активни, не мога да си публикувам отговора от десет минути насам  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт