Отговори
# 225
tonkabonka,има ги да.Аз знам,че така е прието,но не го приемам аз!

# 226
по име,никога не съм и казвала майко,просто не я усещам близка че да я наричам така,но за разлика от мен мъжа ми нарича родителите ми баба и дядо.

# 227
Не го смятам за отживелица, а за пълна селяндурщина. Свекърва ми, която обичам и уважам безкрайно е на същото мнение.

Е чак пък!
Всеки си решава и си усеща нещата за себе си!
Аз съм казвала" майко" и   изобщо не приличам ,нито съм селяндурка,макар че какво ще рече селяндурка newsm78
Може да се поспори в случая кой е и кой не е.

# 228
Ако свекърва ми примерно е стара женица,закърмена с традиции и виждам как ми се радва и сърчицето и тръпне да и казвам майко,защо да не и напълня душата???
Какво би ми коствало???

# 229
  • Варна
Честно казано никога не съм се замисляла. Не е стояла никаква дилема пред мен, не съм обмисляла и за миг възможността да казвам "майко" и "татко". Което значи, че би било абсолютно НЕ от сърце, ако го кажа. Е, кому е нужно? Аз много уважавам свекърите си, мисля, че това е по-важното.

# 230
Отживелица е,но е въпрос на уважение.Аз се обръщам с мамо и името и.

# 231
Не го смятам за отживелица, а за пълна селяндурщина. Свекърва ми, която обичам и уважам безкрайно е на същото мнение.

Е чак пък!
Всеки си решава и си усеща нещата за себе си!
Аз съм казвала" майко" и   изобщо не приличам ,нито съм селяндурка,макар че какво ще рече селяндурка newsm78
Може да се поспори в случая кой е и кой не е.

Чак пък, не чак пък ,точно така съм решила и така усещам нещата за себе си

# 232
Ако свекърва ми примерно е стара женица,закърмена с традиции и виждам как ми се радва и сърчицето и тръпне да и казвам майко,защо да не и напълня душата???
Какво би ми коствало???

Зависи с какви традиции е закърмена. Едната ми баба е на 79, закърмена е с традицията всяка седмица да отиде да си направи прическата и маникюра и да отиде на опера. Докато дядо беше жив традицията се допълваше за всяко излизане да й купи нови обувки. Радва се и сърцето й тръпне от успехите на децата и внуците й, а не от това дали някоя снаха ще я нарича "мамо". Та в този ред на мисли в нашият род сме против селяндурщината да наричаш "мамо" жена, която не ти е такава и се радвам, че родът на мъжа ми е на същото мнение.

# 233
Молила ли си се в църква някога?
Казвала ли си молитвата "Отче наш"?
Та в твоят ред на мисли Бог всъщност не ти е баща...
Може да казваш:"Хей,ти,който си на небето..."
Денят срещу Коледа е  bouquet
Нека отворим сърцата си за любовта и добротата.
Който както иска така да живее и такива обръщения да ползва.
А кой е селянин и кой не,не ни е отредено да знаем.
По света има много пропаднали,образовани хора.
Ако си мисли някой ,че знае нещо,толкова по жалко за него.
Нека не се мислим за велики,защото велики на този свят няма,всички от майки сме родени и всички  за едно място сме се запътили.
А истината за всеки е в сърцето му,разумът пред сърцето е безсилен.
Който както усеща със сърцето си ,така да прави нещата за себе си!
Весела Коледа!!!  bouquet

# 234
1fairy,евала на баба ти!  smile3501

# 235
Какво би ми коствало???

именно моята е на 65г и и казвам майко,просто е от това поколение,което е свикнало с това обръщение,в началото ми беше мн трудно,но успях да си "изкълча"езика,сега даже не мога да си представя да се обръщам по друг начин,а и наистина се радват

# 236
  • Под липата
 Абе, и моята свекърва е ''стара женица'', възпитана да се обръща с ''мамо'' към майката на мъжът си, ама аз съм млада женичка и предпочитам да и казвам на име. Иначе, ще се чувствам лицемерка. Смятам, че  достатъчно показвам и съм показвала уважение и че самото обръщение само по себе си не показва нищо, само един израз, който  лишен от смисъла си , губи значение.

# 237
Аз така и не можах да си обърна езика и да кажа Мама на свекърва ми. За мен едното обръщение не означава задължително уважение към този човек. Може по много начини да изразя уважението си към нея, а не с една дума. В крайна сметка, аз си имам майка и мъжът ми също, защо да ги бъркаме?

# 238
Аз лично не й казвам ,,мамо,, но в момента се сетих да ви попитам тези който казват ,,мамо,,
Ако въпросната ,,мамо,, ви ядоса как ще ви се обърне езика да й кажете пак ,,мамо,,?!  Thinking
Ей това ми е много чудно!
ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ   bouquet

# 239
В началото и казвах ,,Мамо,, но след като достатъчно дълго време трови живота на мен и моето семейство се прости с мамо и се обръщам директно към нея а и в последно време даже и гледам да не говоря с нея че ми образува много нерви .

Общи условия

Активация на акаунт