Май-129

• 30 669
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
Тъй като явно не сте имали скоро достъп до тъй нареченото предучилищно обучение да кажа нещо от моя опит. По принцип не би трябвало да ги учат да пишат, дори и печатни букви. Да ама не. Детелина имаше за домашно в събота и неделя да пише по 1 и дори по 2 страници първо с ченгелчета, после с печатни букви. В другата събота и неделя се даваше да се решават по една страница задачи. В резултат на ученето там Детелина се научи в неправилна последователност на изписване на буквите и цифрите, с която и сега в първи клас още не можем да преборим. Например цифрата 5 я пише, като започва от байрачето.
Групите в детските ни градини са големи. Например при Иво са 35 деца. Реално не е възможно да се обърне внимание на детето индивидуално какво точно прави.
Ако вашите деца ходят на частни детски градини или на такива с малко деца и ако са по-умни от моето и вече знаят букви, цифри и т.н., то при нас нещата не стоят така. И аз не считам, че почването на това обучение ще е от полза за детето ми.
А и това е само прелюдия за започване на училище от 6 години, което е следваща логична стъпка.
При системата на началното образование, на която съм свидетел и активен участник в момента аз категорично отказвам да пусна моето дете на 6г на училище.
Все пак аз гледам нещата от моята камбанария.  И се притеснявам за моите си деца.
Убедена съм че при вас нещата са по друг начин и сигурно вашите ще се справят по-добре.

# 496
, диктуваме, пишем домашни - всичко наужким, разбира се, само това й е в главата.
Мартеа, диктуваш и тя пише, това ли имаш в предвид? Rolling Eyes Цели думи и изречения ли? Ние сме много назад. Споделете моля, какво правят децата ви на тази тема. Марти пише някой букви, много разкривено и несъразмерно. Дали да не наблегна малко или да го оставя да щурее....

наужким душичка, наужким. Как ще пише цели изречения, то аз няма да й позволя, нали тотално ще го объркам детето. Играе си на училище, защото дъщерите на учителката й в градината в предучилищна и във втори клас, тя много си игре с тях следобед и все това й е в главата.

Деспина, аз не знам как ще се справи, но точно защото детето ми ходи на частна градина (май останахме единствените, за които място в държавната няма),  и точно защото ми идва нанагорно финансово - парите никой не ми ги дава даром, а ги изкарвам с бая зор, лишавайки се от много други неща, та точно за това за мен е ок този вариант. Както писах вече де.

# 497
Здравейте момичета!

Здраво сте зачесали темата за предучилищната,а? Аз лично съм на мнение, че до септември няма да се справят с организацията, защото това също не е маловажно. Марти не проявява особен интерес към буквите, за писане въобще не говоря и все си мисля, че няма да му отнемам от детството без особена причина, затова, ако се вземе решение ще се присъединя, ако се откажат още по добре, че малчовците ни ще имат време да поиграят повечко. Малко тъпо е 2 години предучилищна, но това е плод на болни мозъци. Аз така едно време с езиковата два пъти минавах в осми клас... по наследство ще е  Simple Smile

Ант, ЧРД! Бъди здрава и винаги с любимите си хора!!!

# 498
  • София
, диктуваме, пишем домашни - всичко наужким, разбира се, само това й е в главата.
Мартеа, диктуваш и тя пише, това ли имаш в предвид? Rolling Eyes Цели думи и изречения ли? Ние сме много назад. Споделете моля, какво правят децата ви на тази тема. Марти пише някой букви, много разкривено и несъразмерно. Дали да не наблегна малко или да го оставя да щурее....

Нашата е средна хубост - пише само някои букви и то трябва да и се казва буква по буква "тази е буквата на еди-кой си". Познава и може да пише Е, М, А ( Laughing естествено, това са буквите от нейното име, както и началните моя и на баща и', тях ги пише от преди година-две) също К, Р, Н, И, О също на роднини. На Буквенка като играе на упражнението с гласните на Зайчето улучва всичките; упражнението, в което буквите капят, улавят се с лупа и се подреждат в кутийки го прави с моя помощ, като повечето ги познава, за други аз и казвам кои са, както и в кое прозорче да ги нареди; упражнението на таралежа със сглобяването на буквите го владее перфектно, но то си е лесно. 

Не се занимаваме кой-знае колко с писане, нямам толко зор да се ограмотява сега. Бабите са ппо-амбициозни от мен в това отношение, те я учат.
Важно ще ми е като тръгне на училище да го прави с желание, да иска да учи, че иначе е проблем.

Аз предполагам, или по-скоро се надявам, нашите учителки да не ги натискат с материал догодина. Те си ги познават и знаят кое колко може. При Ема има един момент, в който ако човек е една идея по-строг, тя се вцепенява, блокира, също като мен. Дано това не и прави проблеми в училище един ден и по принцип в живота.

# 499
  • Варна
Ант, Честит Рожден ден!  bouquet
Мартеа, искрено се надявам с думите си да не съм те засегнала. Ако е така се извинявам. Hug
Просто имам безкрайно негативно отношение към тия нововъдения, в които нашите деца ще са опитни зайчета. То си ми и личи де.
За натискането от страна на учителките всичко зависи от това тях самите какво точно ще ги натиснат. Защото сигурно ще има определен минимум, който децата да трябва да покрият.

# 500
  • Bristol
Детелина имаше за домашно в събота и неделя да пише по 1 и дори по 2 страници първо с ченгелчета, после с печатни букви. В другата събота и неделя се даваше да се решават по една страница задачи.
То не че не може да се накарат децата да го направят, обаче притисна ли Ели с такова домашно и тя повече няма да иска да отиде на училище  Crazy На нас учителката ни даде материали, как се изписват буквите и цифрите. Изрично предупреди, да следваме инструкциите, ако ще ги учим ние и в никакъв случай да не ги учим на главни печатни букви. Та тя сега само малките ръкописни знае да изписва, печатните ги разпознава, защото миналата година я учиха само на разпознаване на буквите, беше им забранено да ги учат на изписването. Аз не бях съгласна с тази забрана и защо да не я уча на печатните, но сега ти като сподели ...  Thinking

# 501
Деси, прости ми, ако в моя постинг е имало нещо, от което си се почувствала лично засегната. Не съм имала такава цел. Както ти каза, аз гледам нещата от моята камбанария. Ако сте забелязали, не съм от хората, които просто пригласят в хора. Най-лесно беше да тегля и аз една по адрес на правителството за поредната приумица, но не е така. Нека да поразсъждаваме, в крайна сметка това е система, която се прилага в много държави. При нас все някога трябва да се постави началото. А всяко начало е трудно. Ако при нашите деца се започне процеса, сигурно ще се изглади при следващите, или по-следващите, така е, но все някога трябва да се положи началото.
В никакъв случай не казвам, че моето дете е много по-умно от другите на неговата възраст, защото съм се убедила, че всяко дете си има своите таланти-в определени неща е по-силно, а в други-по-слабо. Затова изразих едно свое становище, което е принципно. Сега, как ще се приложи тази система в България и кой какви изходи ще търси за себе си-това е строго индивидуално. Аз продължавам да съм на мнение, че за едната година между 6 и 7 години детето не става кой знае колко по-готово за това, което го очаква в първи клас при нас и което, съдейки по това, което виждам ежедневно при моята племенница си е наистина стресиращо Peace

# 502
  • Варна
Ох, Августа, сега и на теб трябва да се извинявам. Въобще съжалявам, че написах моето толкова крайно мнение, с което без да искам съм успяла да ви засегна. Не това е била целта ми.  bouquet Hug
Всички вие сте изключително важни за мен и в дадени моменти сте ми били по-близки и от семейството ми, така че никога не бих искала по някакъв начин да обидя или нараня някого. Извинете ме. Heart Eyes

И все пак не мога да приема, че понеже нещо е хрумнало някъде някому то то се въвежда и се прилага без даже и да имат представа как и по какъв начин да го направят. В този момент когото и от преподавателите в детските градини, директорите, съответно и тези в училищата да попиташ в какво ще се състоят тези нововъдения ще вдигне рамене. Не беше ли по-добре първо да се направи програма, да се разясни малко сред хората какво и как ще се прави. Да се кажат какви ще са изискванията и от учителите и от децата и тогава да се въвежда. Аман от практиката мярка от място.

# 503
Мило Деси, само човек, който не те познава, би могъл да си помисли, че си тръгнала да засягаш някого. Аз-не Hug Обичкам те, знаеш  Heart Eyes
И все пак не мога да приема, че понеже нещо е хрумнало някъде някому то то се въвежда и се прилага без даже и да имат представа как и по какъв начин да го направят. В този момент когото и от преподавателите в детските градини, директорите, съответно и тези в училищата да попиташ в какво ще се състоят тези нововъдения ще вдигне рамене. Не беше ли по-добре първо да се направи програма, да се разясни малко сред хората какво и как ще се прави. Да се кажат какви ще са изискванията и от учителите и от децата и тогава да се въвежда. Аман от практиката мярка от място.
Виж, за това тук си абсолютно права, както и за написаното в предния постинг, преживяно, както се казва. В България на теория много ги владеем нещата  ooooh! Истината е, че и аз тръпна леко при мисълта в каква ли (поредна!) глупост ще се изроди тази иначе хубава, според мен, идея  Tired
Обаче в момента не ни остава да направим нищо, освен да чакаме да видим какво ще се случи. Или както каза Креми  Heart Eyes, може пък да не успеят да подготвят базата за тази година, което е мноогоо вероятно, така че ще имаме всички повече време за размисъл  Thinking
Креми, това за двата осми класа го помня, ние сме поколението на експериментите...и ни личи   Whistling
Ант, честит ти рожден на патерици!
Дианче, по къв повод тоя нов ник, я кажи  Wink

# 504
Августа, добре казано.
Само да добавя нещо.
Моят начин на спасяване от ситуацията не е съвсем индивидуален, а представлавя една немалка част от родителите с деца в градинска възраст. Тук положението с градините е наистина сериозно. Ако, когато спрях детето си от градина заради непрекъснатото боледуване и съвсем честно и алтруистично я отписах оттам, вместо да нося в рамките на година - година и половина - докато позакрепне - бележки от личната, съм знаела, колко трудно, всъщност не - невъзможно - ще е да й осигуря място после, вероятно щях да се скатавам и да й пазя мястото. Т.е. - щях да се науча да мамя. Като гледам назад, доста наивна съм била.

Мисълта ми е, че една от афишираните причини тази промяна да се форсира, е наистина кошмарното положение с градините на този етап. Така родители в моето положение, които повярвайте - не са малко, ще имат право на избор (аз трябва да проверя добре, за да реша ще се възползвам ли от него, най-вече дали в удобното ни училище нещата са ок).
Само ще дам един пример - имам колега с породени деца - през една година. Не ги приемат никъде. За да тръгне жена му на работа, те трябва да тръгнат на градина. Никъде не приеха децата, въпреки че са с предимство заради малката разлика. Сега той трябва да извади едни 1000 лв. на месец, за да може жена му да работи. Нещо не излиза сметката. Не е лесно.

А че тази промяна трябва да се осъществи - трябва - наистина няма държава в ЕС, на който и ние сме член в крайна сметка, в която децата да тръгват на училище на 7 години. Аз бях от експерименталните 6годишни ученици и оцелях Laughing

Деспина, не си ме засегнала. Просто представих и другата страна на монетата.

# 505
Ант, честит рожден ден на патерици и от мен! Бъди здрава, винаги обичана и много щастлива!!!   bouquet

Аз по темата за по-ранното тръгване на училище няма да се изказвам, не ми се философства рано сутрин. Но ако има две години предучилщна, в която има образователни занимания, различни от тези в детската градина, т.е. на малко по-високо ниво и всичко се прави плавно и постепенно, нямам нищо против. Все пак две години подготовка, напр. едната в градината, другата в училището, сякаш не звучи зле. Само със спането следобяд не знам как ще се справим  Laughing Нашето бебе още си хърка по два - два часа и половина всеки ден. Че понякога и майка му с него  Laughing

Ще се върна една идея назад - Гуш, защо не се опитате с игри да преодолеете това "вцепеняване" за което говориш? Ако може ще споделя как преодоляваме страха от тъмното и ходенето сам до тоалетна. С игра. Моят син много се страхува от тъмното, даже да отиде от едната до другата стая сам, когато е тъмно. Започнахме по следния начин – да пеем песничка, когато отива до тоалетна. Първо пеехме заедно. После той започна да си пее сам, а на мен да казва да мълча. После преминахме на следваща фаза – той много обича да се бори – с татко му наистина се борят, но с мен – опираме дланите си една в друга, стоейки един срещу друг. След края на последната борба, аз му вдигнах ръката и го обявих за победител (както правят в състезанията по бокс). Той много се изкефи. И след малко поиска да отида с него до тоалетна. А аз му казах „ти ме победи на борба и си един истински победител, а сега искаш да дойда с теб...” При което той ме изгледа замислено за няколко секунди и каза”аз отивам сам”, казвам „добре, изпей си една песничка”, а той „не, няма да пея, да видиш колко съм силен”.
Ето такива мънички успехчета имаме. Не винаги, но все по-често. Просто го усещам кога е готов да се „поддаде” на провокация и използвам момента.
Доста подробно се изказах, но исках да споделя как се справяме, дано да е полезно. Ако не на Гуш, на някой друг, който има подобен проблем.

# 506
          Благодаря ви много за поздравите момичета! Макар и рядко да пиша сте много важна част от живота ми ( малко лирично отклонение )

По нищената тема с детските градини и предучилищната. Аз , навремето тръгнах на училище на 6,8 г. Определено не мога да кажа,че ми е било лесно първата година, получавах все "Отлично", но ми беше адски трудно. С времето се нормализираха нещата, но моите спомени от първи клас са сълзи и сополи- я химикала ми прекъсва, я задачата ужасно трудно.
  В момента Явор не е ходил на градина от повече от 7 месеца. Последното му пребиваване там беше за цифроми словом 3 дни, след което  се върна с гнойна ангина. Преди това се лутахме из АБ дебрите с едни повтарящи се отити ( за 2 месеца 4 бр. АБ). Накрая наистина ми дойде вповече и го спрях. Не знам докога така, но предучилищна ще кара,няма къде да отиде. Занимаваме се с него вкъщи,интересно му е, купуваме книжки и т.н.  Лошото и според мен в ситуацията с предучилищната е,че всичко при нас е на парче- няма ясно изготвена програма, а се кара на принципа "тази година ще пробваме така, другата може по друга система". Образованието ни за жалост е толкова заплетено и неорганизирано,че думи нямам. Но хубаво или лошо - избрали сме си БГ и тук ще ни учат децата. Да му мислим ние как ще се справяме в първи клас. И аз имам приятелки с дечица първокласници и наистина стреса за малките е огромен- от игри по цял ден в градината  ги хвърлят към 100 тетрадки със 100 домашни. Пък и е супер модно всеки първокласник да ходи и на английски. Дано някога , в милата ни държава за всичко си има изградени някакви предварителни стратегии, правила. А не на всеки пореден нов министър хрумката да се прилага само в годините на неговото управление.

Много целувки на всички и здраве за вас и дечицата ви!

# 507
Мартеа, напълно те разбирам за частната градина, и финансово, и всякак. Затова се надявам тази мярка да е за добро  Hug
Ант, съжалявам за вашите преживявания с болестите, много е лошо наистина детето ти да е постоянно болно. Пробвайте имуностимулация, при нас са изпробвани с доказан ефект Клеева тинктура, Умкалор и Саменто. Водораслите, за които говори Малейна, най-неочаквано за мен* също помогнаха в един случай на една моя приятелка, която след 6 приема на различни антибиотици по повод двустранна пневмония все повече се влошаваше. Дадох й да пие Златен прашец на "Зелената ябълка" (АФА водорасли от езерото Кламат) и сребърна вода Армакс, приемаше я през устата, и веднага показа подобрение, слава на Бога. В момента е възстановена напълно, няколко дни след като започна да пие комбинацията, спря всички антибиотици и други лекарства. Та от водораслите много силен имуностимулант е Спирулината, нека Малейна ме поправи ако греша и да каже малко повече за тези неща  Hug
*Като казвам най-неочаквано имам предвид, че далеч не очаквах да имат толкова силен и бърз ефект, иначе и аз съм се оправяла след една такава серия отити точно с водорасли, на същата фирма. Тогава купих и на Ники този Златен прашец, щото е прахче и се разтваря в ябълков сок, но той не пожела да го пие и така си и стоеше.

# 508
Тук положението с градините е наистина сериозно.

Мартейка, не само при вас, вече навсякъде положението е сериозно. Аз на 4-ти януари отидох в градината, където ходи Миша да подам документите на Косето за септември. Това беше първият възможен ден за подаване на документи, аз отидох на обяд, бях 38 поред, а местата са 45 ooooh! Облещих се като го чух Shocked И директорката ми казва - ма ние молби ще приемаме до май, какъв ти май, на 10-ти вече сигурно ще има 4 пъти повече молби, отколкото места Rolling Eyes

# 509
       Августейша- благодаря за предложенията! Проблемът при Явор е,че щом е вкъщи си е здрав, но пусна ли го на детска градина и веднага цъфва болен. Ще се справим някак като тръгнем отново, не мога да го отглеждам в клетка. Имуностимулатори не съм му давала от много време, именно защото след последния АБ не е боледувал отново.
Айде,отивам да дебна из Ларедута!

Общи условия

Активация на акаунт