ЯНУАРСКИ размисли и страсти - 25

• 29 506
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
  • БГ
Ето ме и мен в новата темичка!   Hug 

Много теми сте захванали, ще взема отношение по тези, които са ми наболели.

Относно кърменето - споделям мнението, че както ние сме различни, така и ражданията ни ще са различни, а за бебетата е просто задължително, както казват някои брат с брата не си приличатPeace  Кърмих Марти до 1г2м, имах кърма, но той просто сам се отби и аз не настоявах за повече. Още първият месец спеше непробудно от 24ч до 6ч, аз също, събуждаше се за поредното кърмене почти на 3 часа, така че сам си изгради режим, който аз продължих да спазвам и никак не съжалявам затова. В родилното нямах помпа за първите дни и ми услужиха оттам, а след това се изцеждах с помпа тип спринцовка, справях се без проблем. Надявам се да мога и дребен да кърмя дълго и качествено, каквото зависи от мен ще го направя.  Peace

Помощ не очаквам от никъде - свеки така и не се трогна да попита имам ли нужда от помощ когато Марти беше бебе, а когато аз я помолех в определен ден и час да дойде в къщи (във време, в което малкия спеше и не би трябвало да й представлява трудност да стои наблизо) тя си намираше причина да забрави, закъснее или откаже.   Tired  Майка ми може би ще идва когато може, все още работи и й е невъзможно да остава повече от 2-3 дни.

За живеенето в къща или апартамент с две ръце подкрепям варианта самостоятелна къща с двор, за съжаление нашата такава е в Пловдив, а повечето време живеем в Хасково, в апартамент. Живеем на последният етаж, та поне не ни тропат отгоре, но от висока музика, тропане, ремонти и лоши съседи не можем да се отървем, имаме и вътрешен двор, който лятото е любимо място на пияни и дрогирани младежи.  Tired

На болничките бързо възстановяване, а на здравичките - никакво разболяване!    bouquet

# 76
Ако се върви в този дух, другата тема предлагам да се кръсти(Не се сърдете само , моля ви!, приемете с чувство за хумор) - Януарки 2010 - кой е по-по-най-.......

Явно всички сме изнервени, а и хормоните не ни прощават!

Не   сечдосвайте момичета нали знаете че по този начин предавате и от тази негативна енергия на бебето.

И да, наистина - от нерви и ядосване - полза никаква! Вреда обаче - колкото искаш, най-вече на малкото Същество, което расте в нас.........

На мен лично днес цял ден ми е кошмарен......От сутринта се чувствам ужасно - така както се чувствах в началото. До 12ч. съм неадекватна, като свърша нещо работа в къщи и ми става лошо, ушите ми фучат(май от кръвно ще е или от кръвна захар), хапвах малко на обяд - пак ми стана лошо, преди малко ми се повръщаше, гърди ме болят, нищо не съм сготвила, лежа почти само, само дето парното запалих, сутринта оправих малко из нас - и това е цялата работа, която свърших за днес. Направо се чувствам ужасно!

# 77
leta5, съжалявам, че малко объркващо съм го написала, но след това МТВ удачно ти е отговорила. Проблемът с течовете произтичаше, че доизцеждах гърдите до последна капка, така лъжем природата, че бебето си изпива всички и не му стига и след няколко часа гърдите произвеждаот още повече, което води до мокри чаршафи и дрехи. Не мисля, че без помпа ще може, тъй като тя е необходима особено в болницата, за да се премахне напреженито от гърдите, в противен случай се вдига температура. Всичко описано е в случай, че си в болница с режим на 3 часа и ти водят нахранено с АМ бебе, което не иска да суче от теб - водих битка с второто дете да не ми я хранят, а аз да си я кърмя и успях, не слагаха вече шише поне денем. При второто дете не ми се наложи помпа, тъй като имах леко раждане и ме изписаха на третия ден, когато и именно слезна голямото количество кърма. В къщи Руми я виках винаги при напрегнати гърди, да поосвободи, въпреки, че тя вече беше порастнала и сучеше само за приспиване вечер и на обяд, но и нямаше нищо против да се прави на "помпа" през деня, когато е необходимо Simple Smile

Искам да попитам  мамите, които са се спрели на пелените за многократна употреба:
  - какви са мотивите , които ви водят до това решение - екологични или  ЕБХ?
  - на каква марка сте се спрели, до колкото разбирам в Бг се предлага само един вид , може би ще поръчвате от чужбина?
  - как смятате да се справяте, когато пътувате (за почивни дни, празници или на разходка)? В подобни ситуации на обикновени памперси (или пък био папмперси) или ще понасяте цялото оборудване с вас ?
  - как смятате да процедирате с подмяната и прането? На ръка? В пералня - самостоятелно или заедно с останалите бебешки дрехи  Confused ?
До колкото съм успяла да проследя темата, (все пак лятото ме нямаше) само аз и Ивалекс ще сме на многократни. Има хубава подробна тема тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=392412.0;topicseen и сайтове като ЕкоМама, Естествени идеи, Мататама, от където може да се поръчва и от България
Чудя се дали тук да ти отговоря на въпросите, но давай:
- мотивите ми са комплексни, еко, ще пробвам ЕБХ, но дори и да се проваля с нея,ще си остана на многократни, по-добре е за кожата на детето, не спарват, няма изкуствени избелители и пр.
- аз лично се спрях на ТотБотс бамбуковите, моделът е Бамбозъл, но имам и от други варианти - в другата тема ще се запознаеш.....
- мисля, че дали ще носиш памперси или пелени е все едно и също, смятам да имам достатъчно количество и няма кой знае какво оборудване - просто гащички и подложки и хигиенни парчета, събрано в едно си е колкото 1 памперс.
- задържително в пералня, е при път може и на ръка. Мисля, че няма проблем с другите дрешки на бебо, все пак основната мръсна част се изхвърля в тоалетната, а другото е пиш.

Katinche, о аз се кандидатирам за "кърмаческия ментор в темата" - кака Руми я отбих на четири години и месец, а Гергана още я кърмя... без прекъсване съм кърмила вече 4 години и 8 месеца - дори едвам си вярвам, като пиша този стаж Simple Smile))
Съчувстам ти за съседите, никак не е приятно. Признавам си, че съм благодарна, че Сме на последният етаж и под нас е един доста глух дядо, а до нас, но до кухнята ни семейство пенсионери, та поне не се притеснявам, когато децата ми вдигат шум, въпреки това все им правя забележка, че чичкото отдолу може да спи и пр..............
Иначе и в нашия блок има много пенсионери, но и млади хора вече и въпреки това не вървят нещата - висок блок, с течащ покрив, с един асансьор - не искали да дават пари да оправим другия, който от пролетта не работи и т.н. и т.н.

И накрая да се впиша и аз в редицита не чувстващите се ужасно - буквално имам чувството, че се събудих разглобена, болят ме костите между краката, но то това си е всяка бременност. Няма да казвам и колко ми е нервно и колко много плача - примерно снощи ревах, че повече никога няма да караме бегачите и да возим момичетата отзад, после, че няма да мога да ги водя на кънки тази зима, а толкова сладикчи им купих миналата, да не говорим, че и на мен ми се кара - Се ла ви, нещата се променят, а от тези хормони рева за глупости Simple Smile

Последна редакция: вт, 10 ное 2009, 18:21 от Style

# 78
  • Чехия
Привет мами...

Courage пиша ти по въпроса... Верето е отгледана на многократни пелени. Два вида PoPoLiNi и Disana, и не точно еко причини бяха ... по -скоро лично отвращение от това да оставям дето си в мръсно и за часове наред... Не харесвам Бамбино мИо, много са комерсиални, скъпи и имат найлонова част.

Щом беше мокра сменях и дефатко винаги беше в чисти, сухи, и меки пеленки. На много места може да видиш пелените има няколко сайта по въпроса вече и в Бг.
ЕБХ дойде с времето без да съм предполагам, че я практикувам. Верето сама почна да пишка на отровени пеленки, не се напишкваше на разходките когато беше на повече от 4м. към 6м. вече спря да се напишка и нощем и но веднага сутрин сама се будеше за кърмене и пишкане.

Мога много да пиша, но това е не за всеки, трябва желание, търпение и много всеотдайност.
А като гледам, че и кърменето се оказва спорна кауза, какво ли ще са пелените. Аз съм прала и на ръка и пералня, и сега ще така.
Нещата бързо се развиха при нас.
Към годинка и три месеца вече беше в гащи, дори в колата когато на път успяваше да ни съобщи, че има нещо.
Не съм я приучвала, против съм каквото и да е насилия в тази област, просто тя обичаше да е чисто. Откри свой начин да ни покаже, дори е нервничене ако трябва.

Няма смисъл да обяснявам подробно, за да не досаждам на другите момичета.  
Ако нещо се решиш ще пиша подробно, за поръчката и това как да си избереш твоята комбинация от пеленки, колко броя ти трябват и всичко което те вълнува.

Имам снимки на този адрес от времето когато дечко беше в пеленки, ако ти се иска разгледай.
http://mamiapril.snimka.bg/maternity/bebeshko-albumche-na-ivalex.101350.2305823
http://mamiapril.snimka.bg/maternity/bebeshko-albumche-na-ivalex.101350.2305843
http://mamiapril.snimka.bg/maternity/bebeshko-albumche-na-ivalex.101350.2305846
http://mamiapril.snimka.bg/maternity/bebeshko-albumche-na-ivalex.101350.2305854
http://mamiapril.snimka.bg/maternity/bebeshko-albumche-na-ivalex.101350.2305855

http://ivalex.multiply.com/photos/album/57/57 долу в кометарите съм писала малко повечко.

# 79

Рали, мале, вие съвсем сте го закъсали...Бети как спи? newsm78
Aми не спи.И тя се буди.И най ме е яд,че се почва точно 2 без нещо.А тя си ляга към 1.Обикновенно спи по 2-3 часа.Но на този шум не се спи.И така с 1 час сън на ден едва издържа до вечерта.........става кисела ooooh!
Hope и аз се моля да се отплете бебка и да се обърне PraynigЧе колкото повече расте,толкова шанса намалява ConfusedНадявам се на 16-ти като отида вече да нямам притеснения Peace

# 80
  • София
Style , ivalex , благодаря ви за информацията !   bouquet

От обяд , до сега изчетох първата тема " Пелени и гащички за многократна употреба ", сега продължавам със втората..Simple Smile Наистина там има много информация и споделен опит.. Все повече се запалвам по този начин на "хигиена". Ще разгледам и видовете на , които вие сте  се спрели ..до сутринта бях "чувала" само за Бмабино мио, в момента съм малко по-грамотна.

Отново, мерси и лека вечер и комфортна нощ на всички!

# 81
Courage, щом ще четеш темите наред, мога ли да те помоля за една услуга. Аз тези теми ги четох в началото на лятото, но се интересувах от марки и видове пеленки, та не съм обърнала внимание с кой прах перат момичетата. Знам, че прахът на Бамбино Мио става, но ако срещнеш някъде обсъждане и на други марки, моля те пиши ми, че искам и с това да се подготвя. Предварително благодаря, а и аз ще продължа да търся Simple Smile

# 82
_Іri_, гледах репортажа по БТВ, беше страхотна, поздравления!  newsm10

# 83
Ама това наистина ли беше нашата Ири по БТВ?! Помислих си, че може би е тя, но не бях 100% сигурна...
Браво, Ири! Беше чудесна!!! newsm10

# 84
Бях сигурна, че е тя Simple Smile Някъде бях чела инфо, че ще се изказва по темата и навързах нещата.
Между другото, Ири, точно така съм си те представяла - лъчезарна.

# 85
  • София
Момичета,дайте линк да видя Ири!
По отношение,дали някой ще ми помага-при мен помощта е задължителна Mr. Green,по простата причина,че живеем у свекърите,и тя,помощта си идва непоискана,така,че при мен положението е...

# 86
# 87
За кърменето - кърмех дъщеря ми на повикване, но за около месец нейните "повици" се стабилизираха приблизително на всеки 2 и половина - 3 часа, та ситуацията беше предвидима. Нощните кърмения бяха в 2 часа и в 4 часа. Изкарах така до осмия месец, при условие че тръгнах на работа от шестия. В предишна тема си описах патилата, няма да ви досаждам пак с тях, но изводът, който си направих, че живот и здраве, този път няма едновременно да ходя на работа и да поддържам две нощни кърмения. Иначе, ако човек си е у дома, може през деня да подремва, когато бебето спи, и така нощните кърмения не са проблем.

Кърменето на обществени места - не е проблем. Човек бързо открива кой е най-дискретния начин и рядко съм се чувствала неудобно. Сетих се за един разказ на Радичков по темата. Написан е от гледна точка на наблюдаващите кърмеща майка.

http://liternet.bg/publish5/jradichkov/nezhnata/dyzhdoven.htm

Помпа не съм ползвала. Снаха ми ми даде една, етърва ми - друга. Някак си самата идея не ми допадна и слава Богу, не ми се наложи да ги ползвам. В болницата бебето беше при мен и му давах, когато то или аз имахме нужда. После ми се е случвало (особено през нощта) гърдите ми да се втърдяват и да ме болят. В такива случаи съм гушвала бебето (спящо или не) и съм му давала да хапва. Помагало ми е. Само един или два пъти ситуацията беше по-драматична, но пак се оправих без помпата. Ще се радвам, ако и този път успея да си спестя изцеждането. Иначе моят лекар ми беше изписал спирт (90 градуса, ако не се лъжа, не съм сигурна) и ми препоръча при подобни втвърдявания да се обтривам с него. Чувала съм, че много помагат и компреси със зелеви листа.

Помощ мисля да ползвам, най-вече заради каката. Тъй като съпругът ми през седмицата не е с нас, не си представям как ще водя дъщеричката ми на ясла през януари, придружена от бебето. А пък у дома с две бебета и съвсем сама по цяла седмица, също не ми изглежда много прекрасен вариант. С първото бебе останах съвсем сама от 11 ден след раждането. И съпругът ми не беше с мен. Много беше трудно. Живеех не ден за ден, а час за час. Как ми се е искало да имам някой около мен. Пък било то и най-досадната свекърва на света. (От моята по принцип не мога да се оплача, но нямаше възможност жената да помага).

За пелените за многогратна употреба и екологичните памперси - все повече узрявам за идеята. Мисля да се пробвам, но да видим.

# 88
  • София
Благодаря ви много, момичета! Не остана време да си кажа предварително, а и не знаех днес или утре ще го излъчат. То ме дадоха за съвсем малко де, ние доста ви поговорихме, но в един репортаж нормално е да откъснат съвсем малка част. Лета вече е дала линка, там го има и разказано, има го и видеото. Дано се стигне до някъде... тази помощ беше наистина хубаво нещо. Аз не бях сигурна дали ще мога да я взема, но съм абсолютно сигурна, че не трябва да я махат.

Ние с мъжа ми цял ден бяхме по лекари и никой не можа да му каже има ли пневмония или не (личната, една в белодробния диспансер на Сточна гара и една в Белодробна болница).. в крайна сметка май ще се окажат възпалени сраствания от миналата пневмония, която беше карал, но така или иначе е видимо по-добре, ще си пие антибиотика вкъщи (макар че навсякъде му предложиха да го приемат в болница) и ще почива. Вече вярвам, че ще се оправи. Благодаря на който е стиснал по едно палче  Hug
Сега се притеснявам, че violetblue не пише  Rolling Eyes

А и аз лятото бях зачекнала по едно време темата за ЕБХ, тогава нямаше много почитатели.. аз смятам да се пробвам, пък ако стане стане...

# 89
Ири,
поздравявам те! Само това е начина! Беше чудесна! Hug   bouquet
Бързо възстановяване на съпруга ти!

Общи условия

Активация на акаунт