Великобритания-тема 28

• 44 305
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
Шу,ще стискам палци всичко да е наред.При първа възможност пиши да ни разкажеш как е минало  bouquet

# 241
  • London
Шу, дано има някаква светлина по вашия въпрос скоро.  Praynig

# 242
Шу силно се надявам да се оправят нещата.Ще чакам да пишеш  Hug

# 243
Имам един въпрос за пенсиите.

Ако само си плащаш обичайните данъци, имаш ли право на някаква пенсия след като навършиш 65?
Предлагат ми да се включа към допълнителното пенсионно осигуряване на нашата Община.
Имате ли някакви впечатления за такива допълни осигурявания, струва ли си?
Поизчетох, принципно дават пенсионното осигуряване като добър начин за спестяване...
Много му се чудя..

# 244
Zlatnata tolumba - за Class 3 NIC ли питаш? те са като добавка към Клас 2 когато си селф-емплоид. Аз лично не съм ги плащала, не мислех че ще има много полза. По принцип трябва да имаш право на state pension на база платени осигуровки и възраст. Допълнителното пенсионно осигуряване (към пенсионни фондове) е наистина добра инвестиция когато пазарите деѝстват добре, обаче почти никоѝ вече не прави 'последна заплата', а само по вноски, т.е. пенсията която ще получиш един ден ще зависи от това каква е ситуацията на пазарите. Следствие на кризата, моят фонд за пенсия вече се намали от това, което беше внесено.

Последна редакция: нд, 29 ное 2009, 16:09 от Nina_S

# 245
zlatnata tolumba, може ли да ми дадеш линката към информацията от общината? Това като допълнителен фонд ли е?

По принцип: да, всякакво допълнително осигуряване и спестяване е добра идея, защото не се знае какво точно ще има за пенсионерите след още 30 години (сегашните работещи плащат на сегашните пенсионери, и т.н.). Въпросът е дали общината е най-ефективния начин да пестиш:

- най-добре е да се пести преди удържани данъци (т.е. чрез работодател, който удържа част от заплатата); така сумите растат tax deferred, и плащаш след като теглиш, след като се пенсионираш (когато най-вероятно ще си в по-ниска данъчна категория)
- има компании, които предлагат % "matching" върху това, което ти спестиш (пак чрез компанията най-често) - т.е. спестените суми са по-високи, ако освен твоите пари, компанията ти дава още 10% - твоята или на съпругът ти фирмата имат ли нещо подобно?
- трябва да се гледа процентът, който удържа фирмата, с която работи общината и да се сравни тази комисионна с това, което по принцип се предлага от независими фондове (management fee)
- условията: как и кога и дали можеш да ги теглиш (т.е. ако ще ти трябват за частно училище след 5 години е различно от просто пенсия след 30)
- и естествено, в какво планират да инвестират и колко активно ще се управляват тези фондове
- повечето инвестират в акции и облигации, т.е. сумите зависят от капиталовите пазари, и трябва да си наясно, че никой не може да ти гарантира възвращаемост (въпреки, че инвестиционен срок от 25-30 години е достатъчно дълъг)
- каква ти е алтернативата за тези пари: къща? просто срочен спестовен влог? детски влогове? Т.е. прецени дали има друг начин да ги инвестираш.

Дано не те обърках съвсем (и да ти разбрах въпроса правилно).

# 246
  • London
Zlatna Tolumba - ако плащаш NI имаш право на пенсия независимо дали се селф или емплои.
Допълнителните пенсионни фондове ти ги е обяснила Мишолина. Имай предвид обаче че спестяванията в тях могат да отидат както нагоре, така и надолу. В последните години доста фондове в ЮК са пред фалит и местните пенсионери реват че цял живот са спестявали за нищо. Помисли си дали имаш средства които да отделяш месечно и да ги даваш на банката да ги използва докато в същото време ти изплащаш лихви по заеми например, кредитни карти или моргидж.

# 247
  • Лондон
zlatna tolumba, така си е - плащаш си данъци, получаваш пенсия, остава въпросът след толкова години колко пари за какво ще ти стигат, в коя държава ще си по това време, и други такива...Очевидно английските пенсионери, редовите имам в предвид, парите от пенсии не им стигат и търсят къде да се подслонят в други страни, не знам как ще е за нас след толкова време. Аз за себе си съм решила, че с този начин на живот едва ли ще я докарам до пенсия, затова предпочитам да инвестирам в едно по-интересно настояще и евентуално в бъдещето на малката Wink Сега гледам тенис финалът в О2 и се размечтах да я видя така на корта, след 20-тина години...кой знае.
Иначе тя се разболя неочаквано, с температура е и цял ден спи, не иска нищо, нито храна, нито нищо...

# 248
Много благодаря за бързите включвания   bouquet

Дообеснявам ситуацията..
Общината на Нотингам ми е работодател.
След 1 година работа като тепмс, от 1 декември ми правят постоянен договора.
И е една камара бумащини...
Води се допълнително пенсионно осигуряване-
The Local Government Pension Scheme.
http://www.nottspf.org.uk/index/information.htm

Честно да си кажа, много абстрактно ми звучи да спестявам в пенсионен фонд.
От друга страна, деца още нямам.. Пък и Нибуру ако удари две и дванайста  Mr. Green
Нямам спестовни влогове, всичко си ми се трупа на разплащателната сметка..
Замислям се да се консултирам с някой, който си разбира, кой е най-удачния начин за спестяване.
Ако знаете за някой проверен сайт със съвети, моля споделете..

# 249
Иначе тя се разболя неочаквано, с температура е и цял ден спи, не иска нищо, нито храна, нито нищо...
И ние сме така Кейт не е яла от четвъртък а температурата и удари 40,2 ония ден едвам съм я свалила.Сега идва и ред и на Джозеф да видим при него как ще е.Очертава се 5-та безсънна нощ.Когато оздравеят смятам да се чекирам сама в някой ментал хоспитал  Mr. Green

# 250
Много са гадни тези болести.
Последствията от моята бг пневмония още си ги влача.

aniji , недей в ментал хоспитал, завещай домочадието,
прибери едната кредитна карта и ела по нашенско, аз ша та излекувам..

Лондончанките, къде и как планирате коледната среща?
Обмислям да се разходя пък по вашенско за един уикенд..

# 251
aniji , недей в ментал хоспитал, завещай домочадието,
прибери едната кредитна карта и ела по нашенско, аз ша та излекувам..
Иска ми се ама няма да ме огрее поне до 20.12 когато ми идва половината рода и едно приятелско семейство.Три седмици оставям децата на майка и ще го играя"Мома англичанка" Crazy Peace

# 252
Момичета, да ви питам някоя от вас раждала ли е в Англия? Как са нещата там? Можеш ли да си избереш начин на раждане- секцио или естествено? Изобщо какво знаете вие, ще ми бъде от полза. Hug

# 253
Здравейте,
от известно време обмисляме да се преместим в Англия. Аз да тръгна с осигурена работа, а мъжът ми да гледа детето (поне в началото). Та в тази връзка имам няколко въпроса (най вероятно са обсъждани, но да преровя 28 теми.. ме домързя  Embarassed )
1. В саитовете за квартири цените са обявени в pcm, pm и pw. Кое точно какво означава?
2. Ако имам възможност за избор в коя част на Англия да избера да работя? Може би някъде около средно голям град, а не съвсем съсем на село, та и мъжо да си намери работа в някой момент  newsm78
Ще съм благодарна на всички, които си кажат мнението Simple Smile

# 254
Kremito_ да тук съм раждала, но при мен не са ми предлагали да си избирам (но не съм и питала може ли, защото неисках секцио). Доколкото си спомням от пре-родилните класове мисля казваха че може да си избираш.
Мамауа рсм - за календарен месец, рм - за месец, рw - за седмица. За втория въпрос, аз първо бих намерила работа и в съответствие с това жилище.

Общи условия

Активация на акаунт