За "селските" имена и още нещо

• 149 137
  • 1 904
  •   1
Отговори
# 675
На следващото дело мисля да сменя мотивите. Името ми има религиозни корени, затова смятам да подчертая, че това нарушава конституционното ми право да изповядвам желаната от мен религия-юдаизъм да речем. Целият престъпен свят си смениха имената, има толкова заведени дела от този вид и може би това е и още една от важните причини да не успея.

Желая успех! Дано се разделиш с нежеланото име!
Много ме хвана яд на тази глупава бюрокрация!

# 676
  • In my tropical dream
А Йоана няма ли? ЗАщото впечетленията ми от тийнейджърите (голямата ми дъщеря е на 15 без малко) са, че Йоана, Симона, Виктория са били много популярни около лето господне 94-то, 95-то...
Да, имаше много деца с тези имена, Виктор също, няколко Десислави, Петя няколко пъти също срещнах, Мартин(а) - доста, Станислава,  Eмилия, Кристина, Александър/ра, Габриела бяха най-често срещани. Направи ми впечатление, че имената на малкото момчета, писали там, бяха почти без изгъзици - Иван, Петър, някой и друг Марио, Васил... С женските имена са по-изобретателни. Има едно момиченце Жейна (с ударение на "е").

# 677
Моите излиза, че са с т.нар "модерни" имена, макар че всъщност името на сина ми си е библейско - Габриел (архангела, който съобщава на Дева Мария благата вест Wink), просто тук има бълг. вариант Гаврил, затова хората си мислят, че Габриел е едва ли не някаква нова идея. А името на дъщеря ми е популярно на Запад и хич го няма у нас, което ми беше и основната идея, исках да е интересно и да не се среща често. Пък че някой ще си мисли, че съм избягала от корените си или нещо подобно ми е последна грижа. Peace

# 678
Има едно момиченце Жейна (с ударение на "е").
Това е доста старо име, сигурно е кръстена на баба си и то точно с нейното име, а не само с първата буква.
А може ли линк към темата, би ми било адски интересно да прочета. Имената са ми голяма слабост.

# 679
  • In my tropical dream
Има едно момиченце Жейна (с ударение на "е").
Това е доста старо име, сигурно е кръстена на баба си и то точно с нейното име, а не само с първата буква.
А може ли линк към темата, би ми било адски интересно да прочета. Имената са ми голяма слабост.
Така ли, не бях го чувала. Харесва ми  Simple Smile
Ето линк: http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=137974&postdays … r=asc&start=0

# 680
dodyniki, имам подозрение, че си прочела само въвеждащия пост и последните няколко страници от темата. Права ли съм или да?
Идеята съвсем не е да оплюем "селските" имена, нито пък да се превръщаме в апологети на "Лоренцо Маринчев" и "Джовисна Караянева".
Всъщност (по повод женските варианти на Спас, Антон, с -ка отзад) аз съм на мнение, че не всички мъжки имена могат да станат женски и обратно. Просто не им отива. Някак не мога да възприема Желязка или Каменка, въпреки, че Желяз и Камен са съвсем приемливи имена. Също не мога да си представя някой мъж да се казва Теменужко или Игличко (а Теменужка и Иглика са страхотни имена).
Дали им отива или не....всеки има различен вкус,както каза Сиренцето... Wink...Незнам каква е идеята...ама авторката точно това е споменала  в първият си пост.Много,ама много е срамно да се казваш Йорданка и да се пишеш Дани....пълно разочарование.... ooooh!...За кого?За този дето не харесва това име?Че знаеш ли колко и дреме на тази Йорданка,че някой си се разочаровал,че не била Даниела...Не забравяйте-Малинка,Къпинка,Глогинка,Събка,Пурко,Влашо,Ташшунко...и т.н. могат да бъдат много повече като личности от някоя си например Джулия...еди коя си...Това последното го казах защото май забравяте една/ моя любима/ фраза:"Не името прави човека,а човека прави името."Има хора,чийто имена са "селски",но на тях пък си им отиват.Не,че приличат на селяни...Просто познавам такива хора,на които ,като че ли друго име не би им подхождало толкова,колкото тяхното си. Peace...И аз едно време не си харесвах името,защото всички ме мислиха за рускиня/нямам нищо руско в мен,освен ,че външно приличам на рускиня/...Но с времето се научих да си го харесвам и сега дори смея да твърдя,че по-хубаво име за жена от моето няма!  Hug...За Мария и Иван никой нищо не казва... newsm78...Доста бабки и дядовци имат това "селско"/с хилядолетна история/  име...Някой нещо да каже?...А горкият Фахрадин/незнам дали го пиша правилно/....ами много му е "селско" името на момчето,ама е личност,която всички познават и не съм чула някой да се е присмял на това име... ooooh!..Айде моля ви.Не си мислете,че едно време в градовете бабите са се казвали само Дженифър,Сияна,Рая,Мелани,Рейчъл ,а дядовците-Стивън,Антъни,Кевин,....и т.н...Само по селата са били Станките и Йорданките...Ако днес отидете по селата,ще ви кажа дори ,че там са много повече Дженифърите и Джулиите,както и Кристияновците и Кевиновците...Нали и те копират всичко от гражданята...Въпроса е трябвало да бъде поставен така:4трябва ли да продължаваме да кръщаваме децата си с български имена/понеже живеем в България-не за друго/ или е по-добре да си попродадем традициите и да забравим корените си за кой ли не път?"... Tired
И не си мислете,че нашите възмущения тук от "селските" имена,биха повлияли на избора за име/на дете/ на родител,който държи на ценностите на семейството и българските традиции.Ако възпита и детето си така,то само ще харесва името си-независимо дали се казва Пурко,Щурко или Мехурко...
Да заключа по темата:Може да се казваш Груйо и да те знае целият свят и да ти се кланя,а може и да се казваш Александрина и да си тъпа,та да не можеш да си напишеш и името правилно.Не е важно как кръщавате децата си със "селски" или с "градски"  Wink имена...важното е на какво ще ги научите.Каква ценностна система ще им изградите.Щото кел файда ,като е Александрина,ако не знае кой е Васил Левски /ух,че селско име,кой ли му го е измислил/,да се казваше поне Винсент Левс.....някак си по-"градско" звучи,не мислите ли?... Wink Stop
Това е от мен.  :     bouquet

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 23:55 от dodyniki

# 681
Кой пък е Фахрадин, дето всички го познавали?
Звучи ми турско, а не селско. Макар че при тях не знам кое е селско Simple Smile
Леля ми - детска учителка в Кърджали, казва, че и при тях си има мода в имената.
Вече ги нямало по-традиционните, с които са свикнали, сега разни по-модерни турски имена имало.
Аз и виках, че след 3-4 години ще почнат да записват и Инджи и Мелек  Crazy

# 682
  • гр. Шумен
dodyniki, хайде моля да не ми размахваш пръст като учителка по математика, изловила ученика, че не знае формулата за решаване на квадратно уравнение. Никога не съм имала идеята да заклеймявам старите български имена, дори напротив - защитавах повечето от тях, а и не само аз (постовете са разпиляни на всичките 46 страници на темата). Във въвеждащия пост просто споменах два факта, които са ми направили впечетление и които могат да бъдат добър повод за дискусия. И тя явно се е получила, защото вече цяла седмица темата се мъдри ту на първа ту на втора страница. Наистина, ако човек си има самочувствие като личност името ще му бъде последна грижа. И подигравките говорят за подиграващия, а не за подигравания (въпреки, че когато иде реч за деца, по скоро родителите са за сопа). Има обаче множество умни, способни хора, които изпитват някакъв комплекс спрямо името си. Да ги бесим ли? Признавам, че аз лично в началото, бях по-радикално настроена към нехаресващите, хайде да го наречем архаичното си българско име, но в последствие почнах поне да опитвам да ги разбера. Изобщо нещата не само не са еднозначни, а са много пъстри и разнопосочни.
Така че  в тази тема далеч не иде реч да се оплюят тотално българските ни имена - ако я прочетеш "от кора до кора" ще го схванеш, ама що ли трябва да се чете. НАли е по-лесно да наточиш клавиатурата и да ни изкараш всичките "Анки" (справка - "Криворазбраната цивилизация"). НЕ че изводите не са правилни - но менторския тон "Поради що се срамиш да се наречеш българин" някак си идва в повече. И най-важното - след дъжд качулка! МЕжду другото приемам позициите и на тези,  които са решили да дадат чуждо име на детето си, за да бъде уникално - не съм съгласна, че е редно, но това си е техен избор.

Последна редакция: сб, 21 ное 2009, 10:21 от Sessilly

# 683
  • Далечният изток
Ето ви едно уникално име /снимката на детенцето участва в някакъв конкурс, в един вестник/- Синтия Цеца Миранда.   Thinking

# 684
Никаква толерантност не се забелязва в тази тема. Казвала съм го и преди, трябва да съм убедена 100%, че съм в пъти по-интелигентна и велика от други хора, за да си позволя да коментирам името на детето им колко не ми харесва. Като че ли автоматично моят вкус е по-добър от техния? На мен не ми допадат няколко от общоприетите български имена, но никога не бих си признала кои са, защото много хора ги харесват, значи в случая може да бъркам аз например.

# 685
  • София
    Току що видях по "Кой е по,по, най!", момиченце с име  Амада! Разрових се, да видя какво значи и се оказа,че има такава латиноамериканска актриса и модел. Значи някои майки си кръщават децата, не само на героините от филмите, а и на актрисите.
Ето я актрисата. То бива вманиачаване по филми, ама чак пък толкова?На мен ми звучи като тамада - тези,които вдигат тостове по празниците в Грузия.

# 686
dodyniki , май не си изчела цялата тема, защото  до любимата ти фраза "Не името прави човека,а човека прави името." доста отдавна се стигна и се дъвка и предъвква  Peace

А това Фахрадин, както и на Еовин, така и на мен ми прилича на турско Peace

И изобщо ако не си забелязала , мисля че болшинството от потребителките даже защитиха българските имена за сметка на "западните изкъзици". Като казаха, че не биха си отивали с фамилията, ето дори и аргументи има.
Така, че не ми е ясно на кой се караш сега  newsm78

# 687
  • Costa Rica

А това Фахрадин, както и на Еовин, така и на мен ми прилича на турско Peace

Турско е. Човекът е етнически турчин (не започвайте!!!!!)

# 688
  • край голямата локва
[А това Фахрадин, както и на Еовин, така и на мен ми прилича на турско Peace

Фахрадин е арабско- означава красиво слънце. Колкото до Еовин така се казва една от героините  във Властелина на пръстените. И да, не името прави човека,а човека прави името,  но все пак  е хубаво родителите да мислят какво причиняват на децата си.

# 689
На никого не съм се карала и на никого лоша дума не казах.Просто споделих,че децата трябва да се възпитават така,че да не им дреме,че някой ги подиграва,че се казват Станка или Касандра или Йорданка или Торлан например.Идеята ми беше,че сме българи и трябва да си пазим нашите си традиции.Не съм чула някой англичанин да кръсти детето си Стояна или Първан например.А това,че на някои хора не им харесват тези имена,а по-им допадат чуждите си е техен избор.Бях споделила в една друга тема преди време,че не само на Йорданките се присмиват,а и на едно детенце,което се казва Антъни,започнаха да му викат Антената/щото така им звучало на децата/...Та то се тръшкаше що не го е кръстила майка му Антон/на дядо му/......тогава нещата може би нямаше да са толкова трагични за детето....ама нали вървим към запада....какво да се прави...И все пак всеки сам решава какво име да даде на детето си.Това обаче дали то ще го хареса в бъдеще....си остава отделен въпрос.Ние сме тези,които трябва да възпитаме децата си така,че да си харесват имената.Защото името си е име-човека си е човек-казах вече.И последно:Не съм против "селските" имена,нито против изгъзиците.Ама някои люде от изгъзици направо се оливат и не само,че им се подиграват на децата ,ами и самото дете Йосифиния/вече не е дете/  споделя,че по-добре да я бяха кръстили на баба й Йордана/с точното й име/,отколкото така,както се казва сега.Щото и викали "Йоската"....Така,че и "селско" име да носиш и модерно-не си застрахован в нито един от случаите да те подиграват.Когато искат да те подиграват все ще намерят начин-прякор ще ти измислят и пак ще те подиграват.Всеки познава доста хора,чийто имена нямат нищо общо с прякорите им,като звучене,но ги наричат така,а не с истинските им имена,колкото и да са модерни/хубави/ или "селски"
Сетих се сега за един мой съученик,който се казваше Николас....ами викаха му Кольо...А на Кристофър-Кръстьо...Аз не бих кръстила детето си Кръстьо,ама ако така решат да му викат,то сигурно ще предпочете да го бях кръстила да речем Красимир,поне Красьо да му викат,а не да го наричат с това "селско" име Кръстьо.В този смисъл-не можеш да знаеш какво всъщност ще причиниш на детето си.!  Peace
Това е от мен.Повече няма какво да кажа по темата.

Последна редакция: сб, 21 ное 2009, 10:50 от dodyniki

Общи условия

Активация на акаунт