За "селските" имена и още нещо

• 149 137
  • 1 904
  •   1
Отговори
# 705
Относно името Марк: един приятел през смях ми разказа, как негов приятел си кръстил сина Марк. Коментарът му беше:" Е, може ли да си ктъстиш детето Марк? Къци-къци, Марк! Всяко второ куче се казва така!'' И продължаваше да се залива от смях.

# 706
ani27, ами много е интелигентен твоя приятел  Grinning Аз пък едно куче да се казва Марк не съм видяла между другото.

# 707
Имам комшии,които си кръстиха детето Грозникола(на дядото Грозьо и другия дядо Никола)  ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!
Не може да ми го побере акъла,ама...Факт!
Подозирам, че се шегуваш... Звучи ужасно, горкото дете Whistling!
И в една друга тема писах преди време - преди години инструктура ми по кормуване се казваше Труд Мирянов, на галено Труди.
А когато бях дете имахме от старите телефонни указатели, бяха едни дебели тухли, забавлявах се, когато се намираше някое идиотско име, като например Малчуган Океански Laughing.
Също така фамилиите на двама реално съществуващи доктори от ВМИ - София - Гъзибаров и Дупебарски Joy Joy Joy.

# 708
  • София
Имам комшии,които си кръстиха детето Грозникола(на дядото Грозьо и другия дядо Никола)  ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!
Не може да ми го побере акъла,ама...Факт!

Ако всеки кръщава детето на двамата дядовци или двете баби, независимо от невъзможността на комбинацията, къде ли ще му излезе края?!? Утре ако трябвада се кръстоса този Грозникола с Петролюб...

И аз познавам една Ташка, на моята възраст... Колкото и да е българско името, и други български думи знам и не мога да спра първо други асоциации да правя, че да си кръстя детето така...

За протокола: Йордана ми харесва повече от Йорданка, Ивана от Иванка. Някакъв стар документ на баба ми показа, че се е казвала Мара, а не Мария ,както всички я знаехме - явно се е прекръстила на определена възраст, макар че Мара много повече ми харесва от Мария.

# 709
  • UK
Мара е едно от любимите ми имена, но в България асоциацията е неприятна.

# 710
И аз харесвам Мара.
Още от времето на Мара Пепеляшка:)

# 711
  • Балчик-Сливен
Я,цяла тема за името ми-Йорданка  bowuu
Много ми харесва да ми казват Дана или Данка,но само приятели ме наричат така.И какво му е на името? На мен пък ми е много смешно,когато злобливи шефки се опитват да ме обидят като ми кажат ЙорданКЕ-натъртена последна сричка  Joy
Как ли се чувства на Слави Трифонов ,ако му кажат СтанислаВЕ , а Георги Първанов ,ако му кажат ГеорГЕ  newsm78

# 712
  • UK
А аз - заради Мара Джейд от Междузвездни войни - по точно оттам свикнах с името като име, без асоциацията. Simple Smile

Баща ми се казва Станислав и редовно му викат "Станиславе", какъв е проблема в това? Как да се обърнат към него иначе, "Станислав, ще разходиш ли кучето"?

# 713
  • гр. Шумен
Я,цяла тема за името ми-Йорданка  bowuu
Много ми харесва да ми казват Дана или Данка,но само приятели ме наричат така.И какво му е на името? На мен пък ми е много смешно,когато злобливи шефки се опитват да ме обидят като ми кажат ЙорданКЕ-натъртена последна сричка  Joy
Как ли се чувства на Слави Трифонов ,ако му кажат СтанислаВЕ , а Георги Първанов ,ако му кажат ГеорГЕ  newsm78
Абе не е баш за твоето, ама то се случи! newsm10
Иначе за звателния падеж (тъй ли беше??? newsm78) - някъде пасва, другаде хич.
Мен пък шефовете ми като искат да ми се карат ми викат Силво или Силвийо, което е добре, защото ме кара да се настройвам за битка (в общи линии аларма и гюрултия и от двете страни).

# 714
Звателен, да.

# 715
Също така фамилиите на двама реално съществуващи доктори от ВМИ - София - Гъзибаров и Дупебарски Joy Joy Joy.

Не е Гъзибаров, а Газибаров - гази през барата, не си бара гъза. За другото силно се съмнявам, че съществува, а за Грозникола само копие от акта за раждане може да ме убеди.

# 716
Ами Кривошиев?
Звъни въпросният човек в радиото, и онзи тъпак-водещият, му казва: Не те питам как изглеждаш, а как се казваш! ooooh!
Горкия човек. Laughing

# 717
На Станислав,като обръщение :Слав,Стани или Станислав!Защо е това Е?СтаниславЕ,просто Станислав.

# 718
Идеята ми беше,че сме българи и трябва да си пазим нашите си традиции.Не съм чула някой англичанин да кръсти детето си Стояна или Първан например.А това,че на някои хора не им харесват тези имена,а по-им допадат чуждите си е техен избор.
Цитат

Има разбира се, и в другите държави, глобализацията е навсякъде, всички гледаме телевизия! Знаеш ли кого си представят американците като чуят Наташа?
Малко по-напред споменах за позната французойка с испанска (а дали не беше португалска? Дос Сантос) фамилия, която беше в дилема как да избере между Иванка и Ленка, точно окончанието на "ка " и беше легнало на сърце, кой каквото си няма! И тъй като ми поиска мнението, защото разбрала че са славянски, си и го казах в прав текст, че името за да звучи хубаво, е добре да си върви с фамилията,  Ленка Дос Сантос беше пълна пародия в случая! Цели три месеца абсолютно безобразно и промивах мозъка за радост на мъжа и, който беше вдигнал ръце защото в крайна сметка гореспоменатите били едни от най-нормално звучащите имена които жена му избрала за отрочето. Погледнахме в именика за подходящ еквивалент и след като Елена и се стори "старовремско", се спря на Joanna.
Имаше и тук мода на славянски имена, в училище имаме Борис, Захари, Димитри,Иван, Владимир, Станислас, Милан, Анастасия, но така в нормалната им форма, а не умалителна, някак по се ядват, дори и да не се връзват с фамилията.

Та така, свободата всеки да си кръщава детето както му душа иска предполага повече от всякога решението да бъде водено от здравия разум!

# 719
  • UK
Обяснено е по горе за звателния падеж. Ако на въпросния Станислав никой не му вика "Слав" или "Стани", понеже е голям, хетеросексуален мъж, "Станислав" като обръщение не ти ли звучи тъпо? Дадох пример "Станислав, ще разходиш ли кучето?" "Днес изглеждаш много добре, Станислав". Превзето е.

Общи условия

Активация на акаунт