За "селските" имена и още нещо

• 149 135
  • 1 904
  •   1
Отговори
# 750
Обсъждането на обръщенията за името Станислав ме подсети за един бивш съученик - всички му казваха Станчо.
Момчета в класа ми се стараеха да измислят колкото се може по-странни умалителни и обръщения. Така на Теодора и викаха Тошка, на Цветанка - Цеца, а на Цветелина - Цуци.
Така, че децата са изобретателни - колкото и да е хубаво името, винаги могат да измислят дразнещо обръщение.

# 751
  • до една звездичка
Не бих го нарекла "селско", но определено се радвам и въздъхвам облекчено, че родителите ми овреме са се вразумили и са се разколебали да ме кръстят Жасмина. ooooh!
Добре, че майка ми е фенка на 4-буквените имена и е предпочела просто Женя. Tired
Макар че, лично аз предпочитам Жана, но няма как.... Crossing Arms

# 752
Като малка не си харесвах името, защото си мислех, че е обикновено, а имената на приятелките ми ми се струваха по-интересни.
Обаче по някое време се усетих, че е могло да бъде много по-зле, защото баба ми, на която съм кръстена се казва Пенка. А имам и прабаба Петруна. Честно казано тези имена според мен са остарели и не подхождат на млад човек. За мое щастие майка ми не ме е кръстила точно на баба ми и съм Петя.

# 753
Не бих го нарекла "селско", но определено се радвам и въздъхвам облекчено, че родителите ми овреме са се вразумили и са се разколебали да ме кръстят Жасмина. ooooh!
Добре, че майка ми е фенка на 4-буквените имена и е предпочела просто Женя. Tired
От трите най-неселско ми е Женя. Peace

Райдвай се ,че не си Жечка,Живка,Митка,Станка,Пенка...Много грозно ми звучат. newsm78

# 754
Не мисля, че старите имена са "селски". А и модата както се върти, нищо чудно Йорданка да стане най- актуалното име след някоя и друга година  Laughing Честно казано предпочитам българските имена пред Ванеса, Ребека, Саманта или Стивън и пр.
Има имена, които наистина звучат "тежко", особено за малко дете, напр. Руси, Цони, Бончо, Пенка..Но пък има и прекрасни български имена като Димитър, Георги, Иван, че и Йордан  Wink Мария е международно и винаги модерно име.  Някак си не ми се иска детето ми да носи модерното Мартин или Виктор и като му викна да се обръщат поне още 5 деца  Peace
В крайна сметка, избора е на родителите, а детето, ако не си харесва името винаги може да го доизмени законно (както е направила напр. леля ми)

# 755
  • In the shadows of my mind
Аз съм от онези бъдещи родители, които един ден ще нарекат детето си на баба му и дядо му, или поне името им ще е свързано с техните имена. Щастлива съм, че родителите ми имат хубави, български имена, които не са т.нар. "селски", но не и не са "модерни" и "тренди"  Grinning Но като цяло споделям мнението за умереността във всяко отношение, дори в това - не бих нарекла детето си Пенка или Генка (напр.) или Ганьо и Таньо, но не бих го нарекла и Кристофър-Робин-Ромео-Круз нещо си  Laughing не че тези имена не ми харесва, напротив - харесват ми много, но предпочитам да е по-българско. По-наше си.

# 756
Господин и Господинка идват от Господ, не от обръщението господин еди кой си.

и аз така си мислех, но направих справка и се оказа, си идва точно от господин, господар и т.н.
ето и 2-та източника:
http://www.imenata.com/name-view-456.html
http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0% … D0%BD%D0%BA%D0%B0

# 757
  • UK
Жана е ужасно, особено сравнено с Женя. За Жасмина изобщо да не говорим.

# 758
Днес пих кафе с най-сексапилната Пенка !
Е,все още съжалява ,че е Пенка ,а не Петя примерно.Може всичко да си има жената ,но нормално име си няма  Tired

# 759
Какво му е на Жасмина? А на Жана? В пъти ги предпочитам пред Женя, което винаги свързвам с умалително руско име.

# 760
Едната ми баба е Пауна. Толкова съм свикнала с името й, че по принцип не се замислям, но пък като се замисля... къде са виждали паун през 20-те вдън горите балкански?  Laughing Не ми се струва грозно или селско, но само защото е толкова странно че не знам как да го класифицирам. Умалителното, обаче, е селско та дрънка - Павунка  Mr. Green

# 761
  • до една звездичка
Какво му е на Жасмина? А на Жана? В пъти ги предпочитам пред Женя, което винаги свързвам с умалително руско име.

Ами, въпрос на вкус, очевидно. Wink
Лично аз никога и по никакъв начин не съм асоциирала името си с Евгения, така както не бих искала да ме наричат Женя, ако бях Евгения.

# 762
Дидитка ,за мен също не е толкова странно това име ,баща ми има братовчед на име Паун.
Обръщат се към него с "Пунчо",това е сигурно улеснено от Паунчо Laughing Човекът много се притеснява от името си ,около 50 годишен е ,но все още не може да свикне с името си и понякога като го питат как се казва просто нещо измрънква !

# 763
Райдвай се ,че не си Жечка,Живка,Митка,Станка,Пенка...Много грозно ми звучат. newsm78

По-друго си е Памела, Аманда, Кейт, Мейси, Стейси, Пейси  Mr. Green
Д.ба и темата  Mr. Green

Аз съм Боряна и страшно се кефя на името си. Всъщност, малко ме е яд на мама, че не е изпълнила първоначалния си замисъл да ме кръсти Яна.  Wink  Селско, селско, ама кефи.  Laughing

# 764

По-друго си е Памела, Аманда, Кейт, Мейси, Стейси, Пейси  Mr. Green
Д.ба и темата  Mr. Green
Абе хора ,защоо винаги отивате в двете крайности ?
Не съм чула някой тук  ( а и не само) да си признае ,че харесва имена като Памела например.За мен то е толкова селско ,колкото и Пенка!Говорим си ,че всички искаме децата ни да носят нормални ,звучни  имена ,а не някакви изгъзици newsm78 Нали така?
Боряна е хубаво име ! Не знам защо на теб самата ти се вижда селско newsm78

Общи условия

Активация на акаунт