За "селските" имена и още нещо

• 149 157
  • 1 904
  •   2
Отговори
# 840

Олелеее,защо ми трябваше да влизам в тази тема!?!  #2gunfire
И аз като съм Йорданка какво сега-да се самосъжалявам ли Thinking,да се убивам ли Laughing,че то сраааам с това име Joy
На всички пожелавам здрава,щастлива и успешна 2010 год.  bouquet

# 841
А дали правим разлика между стари български имена и селски имена. Защото навремето Мара, Куна, Станка, Рада, Стою, Гочо и подобни са живели и в градове и села.

На мен лично не би ми харесало ако  ме бяха кръстели Калуда, Киреки или Йорданка например/ Има в моя род такива имена, които се носят от мои братовчедки/.
Съжалявам не харесвам името Йорданка

# 842
  • UK
Защо те изумява, наистина тези имена произлизат главно от селата. Ния не, защото е съкратено на Евгения, но много от най красивите български имена са си реално "селски".

# 843
А дали правим разлика между стари български имена и селски имена. Защото навремето Мара, Куна, Станка, Рада, Стою, Гочо и подобни са живели и в градове и села.

На мен лично не би ми харесало ако  ме бяха кръстели Калуда, Киреки или Йорданка например/ Има в моя род такива имена, които се носят от мои братовчедки/.
Съжалявам не харесвам името Йорданка

Е, именно де!А би ли ти харесало да се казваш Куна, или Мара.За времето си имената са били "модерни" навярно, но нещата се променят.Нелепо ми звучи днес да се казвш Стою или Гочо, колкото и красиво да са звучали някога тези имена.

Защо те изумява, наистина тези имена произлизат главно от селата. Ния не, защото е съкратено на Евгения, но много от най красивите български имена са си реално "селски".
Не е важно откъде произлиза, а как звучи името!Каква семантика носи!
Ния ми е фаворит, понеже мама е Нейка и винаги съм искала един ден като имам дете, да се казва Ния.Яна, Христина-сестра ми се казва така, са прекрасни имена и нищо селско не виждам в тях.Мисля че питането е за имена, които в сегашно време звучат селски и моето си е точно такова, Тонка не е пример за име, а по-скоро за изживяло времето си такова.
Няма как имената да не произлизат отнякъде, но за мен поне е редно да си кръстиш детето с име, от което да не се срамува  Peace

# 844
  • UK
На мен би ми харесало да се казвам Мара. Това също е от любимите ми имена, но по ред причини не го написах.

Иначе естествено, че става дума за звучащите селски имена, някой още да не е разбрал? Освен това те идват на мода периодично, преди пет години никой не би определил имена като Рада и Райна за хубави, а сега са доста разпространени. Нищо чудно след години и на Пена да му дойде реда. Simple Smile

# 845
МГМ ,да не си от Париж или Ел Ей , та всичко българско е селско?
Но ника ти приляга! Браво!

# 846
За мен няма такова понятие като ''селски'' имена.Аз се ръководя от това дали едно име е по вкуса ми и ми харесва или не.По принцип не се ръководя от никакви модни тенденции нито в имената нито в нещо друго.
А иначе едно от имената,които напоследък доста ми харесва е Вела.Но не бих си кръстила момиченцето (ако имах такова) така по простата причина че не мога да произнеса -Л- нормално и от моята уста би прозвучало Веуа по скоро Confused Жалко иначе страшно много ми харесва.
А тук когато избирахме име за малкия по ред причини искахме да започва с буква М и да е хубаво френско име.Аз по едно време предложих Марсель,но и мъжът ми и майка му заявиха че било поостаряло име и в училище ще му се подиграват много на детето по-късно.
Та значи и тук се подиграват на тема имена.
А иначе майка ми ми е разправяла че  като съм се родила  моето име (Деница) било на мода по това време и затова ме кръстили така и същевременно на баба ми.

# 847
На мен от „селските” ми харесва Дона. Това лято за първи път срещнах мъничко момиченце, кръстено така. Иначе жените, които познавах с това име не са вече между живите. Прави ми впечатление, че все повече родители се спират на старите имена за децата си. Дано модата на Майкъловците, Мелънитата и тем подобните отшуми.

# 848
  • някъде на изток
Ами според темата името ми Йорданка е селско ....Не че много го харесвам ,но не бих го сменила уважавах достатъчно жената на която са ме кръстили.Именния ми ден ми е най-почитания от мен празник на който винаги имам гости ,не е като да ги поканиш на рожден ден например...Весело посрещане на празника на всички адашки  Grinning

# 849
Ами според темата името ми Йорданка е селско ....
Стига, името ти си е много хубаво Stop.
Темата (погледни пак заглавието) е по-скоро за тенденцията бебета българчета да бъдат кръщавани с идиотски чуждоземски имена.

# 850
Темата е много интересна, но и много разтеглива. Трудно може да се определи какво значи "селско", какво значи "нашенско", какво е обидно и т.н. Особено като се има предвид колко от привидно "нашенските" имена всъщност идват от другаде, просто се използват достатъчно отдавна че да са се асимилирали. Имена като Виктория, Виолета, Диана, и т.н. които са доста популярни и не се считат за чуждопоклоннически изобщо не са български. Дори и Стефан е гръцко. Къде да теглим чертата? Оттук идват и караниците в темата, защото чертата не е ясно определена и често е индивидуална.

От една страна, как ще си кръстиш детето е твой личен избор в който никой не трябва да ти се меси. Но от друга страна, за мен определено има имена които минават границата и влизат в чуждопоклонническата територия. Реално няма нищо лошо в това да си кръстиш детето Нейтън или Катрин, както няма и нищо лошо в това да ядеш пуйка на Коледа, или да криеш великденските яйца из храстите вместо да се чукаш с тях с приятелите и роднините. Гледам напоследък започва да се приема и западният великденски заек като част от празника в България. Следите ли ми мисълта? В един момент глобализацията просто започва да заличава етническата индивидуалност. Не че има нещо лошо. Просто различните хора различно много държат да запазят тази индивидуалност, и теглят чертата на различни места. Оттам идват и трудностите да се вземе колективно решение за запазването на колективната българска идентичност, като въпросът с имената например.

За мен лично имена като Нейтън минават границата по няколко причини, една от които е произношението. Ако едно име не може фонетично да премине в българския, и ако познавам езика от който идва, просто ми звучи грозно. Нейтън е Nathan, но на български няма нито звукът -th- нито гласната след него. Началото как да е, но това -тън на края звучи много грозно и твърдо в сравнение с оригинала. Също както Ruth не е Рут. Затова чисто естетически не ми харесва.

Още една причина за преминаване на границата на някои имена е просто вроденото ми усещане за структурата на едно име. Например, на български женските имена обикновено завършват на гласна, -а или -я, докато мъжките завършват на съгласна (не броим умалителните - те обикновено завършват на гласни). Затова имена като Катрин, Сюзън, Тейлър и т.н. ми звучат ужасно мъжки, въпреки че съм им свикнала вече. Въпрос на вътрешно усещане предполагам. Катерина вместо Катрин или Сузана вместо Сюзън ми звучат далеч по-добре. Както и Мишо вместо Миша за момче - руснаците са ми ужасно смешни в това отношение  Wink

И последната причина е че някои имена просто ми звучат чужди, външни, и не си представям така да нарека детето си. Също както би ми било странно да му загукам на чужд език. Някакси близостта се нарушава и ми изглежда изкуствена. Може би ако бях отгледана в по-глобални обстоятелства и бях говорила много езици и срещала много култури от малка, нямаше да имам такива силни асоциации. Но въпреки сегашния ми живот зад граница и десетте години говорене на английски, късно започнах и българският си остава по-близък и по-интимен за мен, и си има тежест в усещането ми за имената.

# 851
  • UK
Аз няма да кръстя детето си Нейтън, разбира се. Предпочитам имена, които звучат еднакво добре навсякъде, но нямам нищо против да не са най разпространените такива - отново като Лея. Няма да е първата, нито последната Лея в България, в Америка, в Италия, в Германия, изобщо никъде. Но ако майката Хикс иска да кръсти детето си Нейтън - това е нейно право, името не обижда детето, тоест това е ОК.

# 852
Ти първо трябва да намериш мъж да те търпи, после да е съгласен еди какво си, после да стане баща на децата ти. Трудна работа.
Айде, кажи сега български имена, които не са селски. За Мара разбрахме, други?

# 853
  • UK
Скрий се, досадник. Писваш вече и на дърветата в парка.

# 854
Присмял се хърбел на щърбел.
Това са селски думички, търси си ги в речници.

Общи условия

Активация на акаунт