За "селските" имена и още нещо

• 149 137
  • 1 904
  •   2
Отговори
# 900
С тази поправка, че Дамян/Дамяна НЕ е българско име, а гръцко.

Въобще има много малко истински български имена /изброила съм ги по-назад/, които в момента звучат доста архаично и грубо. Повечето от така наречените 'традиционни бълг.имена' въобще не са български. Нито Петър, нито Павел, Димитър, Георги и т.н

За съжаление!
Повечето от *старите* имена имат религиозен произход, а покръстени сме били от гърците и в началото в църквата се е проповядвало на гръцки...

# 901
Еееей,какво стана Йорданки ,празнувахте ли онзи ден  Laughing

# 902
Господи ooooh!Комплексирани и злобни родители съответно на което комплексирани и злобни деца подиграващи се и тровещи живота на човешко същество заради името му.Името няма значение.Значение има какъв е човека който го носи.Ще ви припомня само една фраза: О неразумний юроде поради що се срамиш да се наречеш българин" та си слагаш чужди имена само и само да си модерен,а забравяш корените си и това какъв славен народ сме били.Униожаваме се като нация с това чуждопоклоничество,забравяйки какъв народ сме и какви корени имаме.

# 903
Абсолютно съгласна съм с mel!
От сърце се радвам на приятелка, чиито дъщери носят красивите български имена Рада, Ралица и Неда.
Но ми е непонятен изборът на имена на братче и сестриче, които се казват Дженифър и Кристофър, и братовчедка им Памела (описаният случай е действителен).
И все пак не оспорвам правото на избор на всеки родител...

# 904
Униожаваме се като нация с това чуждопоклоничество,забравяйки какъв народ сме и какви корени имаме.

Като цяло е така, но не мисля, че името е знак за това, че си обичаш държавата. Всичко е въпрос на вкус. Подигравките са подли, независимо дали става въпрос за Койна или Дженифър  Wink

# 905
Подигравки търпи и пълничкото дете, и това с очила, и циганчето, и  моето с аутизъм...
И това със странно име (според общественото мнение), така че угодия нЕма!

# 906
Еееей,какво стана Йорданки ,празнувахте ли онзи ден  Laughing

Данче, баба ми се казва така! Празнувала е- ей, сега и се обадих да си побъбрим  Grinning
Не нося нейното име, нямаше да имам против! Чуждоземците щяха да ми казват Джордана, а приятелките Дани.. Абе, харесва ми!

# 907
  • UK
Джордан ми е много любимо име за момиче, между другото. Simple Smile Отново не е такова, с което бих кръстила децата си при наличието на други любими, но ужасно ми харесва. Simple Smile

# 908
Пък аз много харесвам името Йована.
До сега не съм срещала някой, на който да съм споделила и да допада.
Но на мен много!

# 909
Но на мен много!

И на мен ми харесва, но познавам май само ЙоАна.
Имаше една народна песен за Йована.. Не мога точно да се сетя текста!

# 910
Но на мен много!
PartyТочно вчера си го мислих, защото съм свалила между детските песнички и "Йовано, Йованке"...Страшно харесвам песента, името също.

# 911
Йован и Йована минават към сръбските "селски" имена.  Grinning

# 912
Йован и Йована минават към сръбските "селски" имена.  Grinning
Ударението при тяхните не е ли различно от нашето произношение.  newsm78
Много красиво звучи Йована...Обичам имена с повече и то широки гласни. А покрай Йована се сетих за Йовка, което не ми допада (асоциирам с юфка  Simple Smile )  Rolling Eyes

# 913
  • UK
Йована е много красиво, но предпочитам Йохана.

# 914
Но на мен много!

И на мен ми харесва, но познавам май само ЙоАна.
Имаше една народна песен за Йована.. Не мога точно да се сетя текста!

Йовано, Йованке,

край Вардаро седиш мори
бело платно белиш,
бело платно белиш мори
се нагоре гледаш.

Йовано, Йованке,
аз те тебе чекам мори
дома да ми дойдеш,
а ти не довагяш душо,
сърце мое Йованке.

Йовано, Йованке,
твоята майка мори